Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ Xeroj87

Gree Test Report je fabricki sertifikat jednog uredjaja i kao takav je ipak "malo" relevantniji izvor ozbiljnih tehnickih podataka od tog/takvog RS sajta. Kao sto rekoh, evo ti izvod iz originalnog Test Reporta gde jsano pise koliko GTech daje na -22C (nova generacija Gree klima se inace testira na -22C, stare su testirane na -20C). Ako treba kompletan dokumenat cu uploadovati na neki host, samo reci gde ti odgovara.

Tako da sa 2,5kW na -22C ja verujem da ce GTech biti (bas jako) dobar za grejanje. Bas. ;)

fTK6g8L.jpg

GTechTR.jpg

Poslednja izmena:
Gree testira u skladu sa EN 14825 uređaje na TOL, što rade i drugi proizvođači, pa tih -22 C, a ranije -20 C nije neka Gree magična brojka, već TOL. Mogli su da stave TOL i na -10, -15 C kao neki drugi proizvođači... ne bi se tu ništa promenilo, sem možda da je bitno za sam marketing.

Nemamo SCOP proračun za average klimatsku zonu, ali u svakom slučaje brojke su bolje nego za navedeno.

Sa sruge strane, ništa od ovoga ne daje objašnjenje načina rada uređaja, a koji se odnosi na pritužbe u radu. Sa druge strane, niko nije ni sporio tehničke specifikacije uređaja.

Ne moze infracrvenim meracem da se meri temperatura vazduha.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Dobro, meri se temperatura plastike na krilcima i okolini, ali ona ne moze biti toplija od vazduha koji struji tuda. Stavio sam i obicni sobni termometar, pokazuje iste brojke.

Da bi pokazala dovoljno tačan podatak, klima mora na određenoj snazi da radi izvesno vreme. Ako je to ispunjeno, dobijeni podatak je dovoljno tačan za ovo o čemu mi raspravljamo.

Trebas biti bas naivan da verujes nekom testu Kineza svojih proizvoda. Da je to tacno na primer za graficke karte, vecina bi kupovala odmah kad izadje verujuci Nvidiji i AMD-u i njihovim testovima, ali nije bas tako. Vecina pametnih ceka nezavisne testove pa kad oni potvrde kupuju.
Zato ozbiljni brendovi rade Eurovent sertifikat jer to potvrdjuje njihove specifikacije. Gree to ne radi. Razmislite zasto.

Poslednja izmena:
Evo malo oko potrosnje za ova dva i po meseca. Inace imam LMCE 12, radi od pocetka oktobra, a od sredine oktobra 24h dnevno, inace ovo mi je vec 4. zima sa ovom klimom. U oktobru potroseno oko 150kWh, u novembru oko 250, i za sad decembar do juce oko 120kWh. U pitanju je potkrovlje kuce, s tim sto ima izolaciju napred i nazad, a bocni zidovi zbog krova nisu izolovani, i oseti se razlika u temp na njima i na ovim izolovanim. Inace ukupno je oko 70kvm, s tim sto je spavaca soba oko 22kvm i tu je TA pec koja ide samo po jeftinoj i nema izduvavanja. Klima je u dnevnoj+trpezarija +kuhinja, negde oko 40kvm, ali u kuhinji se ne kuva i ne pece. Klima je na auto, 20-22 stepena, ali drzi u prostoriji izmedju 23 i 25. Ide izmedju 300 i 400 W, naravno kad se luftira podigne i na 700, 800, kod defrosta zna da ode i preko 1000-1200w, mada su retki. Na izduvu mereno onim infracrvenim meracem toplote, skoro stalno duva i daje oko 33-39 stepeni. Razmisljao sam da promenim i uzmem LTCA 12 za sledecu sezonu, imam je za oko 90k plus ugradnja. Vidim da je ona osetno bolja po specifikacijama, da li bi je preporucili? I ako neko ima iskustva iz prve ruke, bio bih zahvalan.

Niste napisali zbog cega zelite promjeniti LMCE, mozda je pametnije ugraditi jos jednu klimu?

Posjedujem LT, dobra je klima, nisam imao problema.
Ranije sam pisao da je za mene jedina mana duzina defrosta, zna da traje do 15-16min, za tu klasu sam ocekivao podesavanje duzine...
Bilo je rijeci o problemu sa zupcanicima poklopca, vise za lucu, medjutim ja tu ne vidim problem, nije to bas tako njezno, treba voditi racuna prilikom otvaranja istog, tad moze doci do ostecenja.
Jednostavno, radi se o dizajnerskom modelu, to vidim kao prednost, meni je ljepsa, tanja, zanimljivija :) ali i trazi malo vise paznje prilikom odrzavanja.

Sta bi dobili prelazom sa LMCE na LT, prije svega redje bi isla u defrost, nesto manju potrosnju, tisi, ugladjeniji rad, kvalitetniji i ljepsi uredjaj.

Bolji raspored toplote bi bio sa jos jednom klimom, ali 90k je bas povoljna cijena :)

Prilikom kupovine klime mislim da je pametnije potrositi nesto vise i kupiti uredjaj provjerene marke i vise klase, ipak je to uredjaj koji treba da traje 12+ godina, gledate, slusate i osjecate ga svaki dan ;)

Niste napisali zbog cega zelite promjeniti LMCE, mozda je pametnije ugraditi jos jednu klimu?

Posjedujem LT, dobra je klima, nisam imao problema.
Ranije sam pisao da je za mene jedina mana duzina defrosta, zna da traje do 15-16min, za tu klasu sam ocekivao podesavanje duzine...
Bilo je rijeci o problemu sa zupcanicima poklopca, vise za lucu, medjutim ja tu ne vidim problem, nije to bas tako njezno, treba voditi racuna prilikom otvaranja istog, tad moze doci do ostecenja.
Jednostavno, radi se o dizajnerskom modelu, to vidim kao prednost, meni je ljepsa, tanja, zanimljivija :) ali i trazi malo vise paznje prilikom odrzavanja.

Sta bi dobili prelazom sa LMCE na LT, prije svega redje bi isla u defrost, nesto manju potrosnju, tisi, ugladjeniji rad, kvalitetniji i ljepsi uredjaj.

Bolji raspored toplote bi bio sa jos jednom klimom, ali 90k je bas povoljna cijena :)

Prilikom kupovine klime mislim da je pametnije potrositi nesto vise i kupiti uredjaj provjerene marke i vise klase, ipak je to uredjaj koji treba da traje 12+ godina, gledate, slusate i osjecate ga svaki dan ;)

Razmisljam da LMCE prebacim u spavacu, a LT ubacim umesto nje u dnevnu, ali to jos nije definitivno. Koliko grejes kvadrature sa LT?

Čitam danas novine. Povećavaju cenu el.energije od februara?! Opet kao imamo najmanju cenu! Ovo je ludilo, nikako da se čovek spasi da može da živi!
Sinoc unuk se kupao i pojačamo Lomo bb na 25 stepeni. On poče da duva već mislim da ne bila 3ća brzina pre toga se nije uključivao jer u dečjoj sobi je radio Bergen r32 on je na 20-21 stepeni jer greje 20-23 stepeni i nekako sam sumnjao da preko pretsoblja kroz dvoje vrata dolazi toplota u dnevnu tako da lomo ne reaguje,mada je i toplija ta prostorija.E sad se desilo da kad sam pojacao lomo na 25, posle nekog vremena bergen se ugasio.Digitalni termometar(onaj iz lidla) je pokazao temp kod bergena 22 i on se naravno nije ukljucivao!Da li je moguće da topao vazduh tako prolazi, ipak je malo "veća"razdaljina od klime do klime. Jeste u dnevnoj bilo 25,a u decjoj 22.I da posto je sinoc bila gusta magla i temp oko 0step lomo nije otisao uopste u defrost kao sto sam očekivao!!!Interesantno...

Ni meni klime ne odlaze u defrost onoliko često koliko sam pretpostavljao. Izgleda da ovo što napolju vidimo (a ima i miris i ukus), nije samo magla, već i ogromno zagađenje.
A sve je bar kod mene počelo juče, s obzirom da mi senzor na prečišćivaču obično pokazuje od 1 do 5 ppm 2.5, juče nije silazio ispod 10, a najčešće je bio cca 15. Ljudi lože vlažan i nekvalitetan ugalj i tu leka nema. Kod mene u kraju većina je pravila kuće od 200+ kvm, koje em što im realno ne trebaju, em što ne mogu da ih ugreju, ali zato iz dimnjaka cepa tamno žuti dim.

Što se tiče toplote, s obzirom da topao vazduh beži gore, lakše se širi u gornjim delovima nego u donjim, tako da je moguće da je jedna klima uticala na drugu.

LT mislim da ima troredni izmenjivač u SJ i zato nešto duže traje defrost.Ali je duži period između defrosta.Ta cena sa ugradnjom je odlična.

Da, veci izmenjivac i vise redova uslovljava duzi defrost mada zavisi od uslova rada, nekada ona cim pobeli ide u defrost a nekada radi satima iako je bela spoljna jedinica, tako je bar kod mene na LGC koji ima dupli izmenjivac. LLCA 09 ima jednoredni i radi za krace vreme ali i cesce tako da mu dodje na isto.
Za pitanje da li zameniti LMCE za LT, nikako, dodati jos jednu klimu da se postigne veci komfor, moze LT ali i ne mora, moze jos jedna LMCE 12 ili neka od ovih novih KMTA ili KGTA.
Da se ispravim za Gree, pojedini modeli imaju Eurovent sertifikat sto je dobro ali nemaju za sve modele. Ipak, testovi se ne rade na isti nacin ali u svakom slucaju vise verujem Euroventu nego proizvodjacu.

Nema LT troredni izmenjivač, to je kineski gimmick.

Nije gimmick ako Amber na -20 daje 30% vise toplote od LTa, a max snaga je samo 10% veca.
I Amber ne radi 15min defrost.

LT je deset godina star Design model. Proveri kakve performanse ima LZ serija sa dvostrukim izmenjivačem.

Koliko je LT kostao ranije, ako se sad kao 10g star model prodaje za 1000eur?

Razmisljam da LMCE prebacim u spavacu, a LT ubacim umesto nje u dnevnu, ali to jos nije definitivno. Koliko grejes kvadrature sa LT?

Imam LT i ap25, recimo da LT pokriva oko 45 kvadrata, ne bas dobro izolovane kuce.

LT ima dvoredi izmjenjivac, dimenzija: 588 × 881 × 36.4

Duzina defrosta zavisi od izmjenjivaca, ali vise od algoritma, LT prekida defrost kad je temperatura izmjenjivaca oko 16°C, dok neke druge na 5 ili 8°C.
Zadnjih nekoliko dana dosta je vlazno, temp je oko 0 i LT uglavnom odradi defrost za 11-12min, a ap25 za 5min.

@ivanbass1
Prije 4-5 god. platih je okruglo 1000e.

Poslednja izmena:
Lepo je sto se najzad tema prebacuje malo i na uporedjivanje tehnickih aspekata, pa sa tog stanovista moram nesto i ja da pitam, posto sam malo zbunjenim nekim stanovistima, kome treba verovati kada su Eurovent i (recimo) Gree Test Report, u pitanju?

Trebas biti bas naivan da verujes nekom testu Kineza svojih proizvoda.
Zato ozbiljni brendovi rade Eurovent sertifikat jer to potvrdjuje njihove specifikacije. Gree to ne radi. Razmislite zasto.

Ok, dakle zakljucak je da necemo biti bas naivni, ne verujemo Kinezima i razmisljamo zasto ne rade Eurovent.

Za pitanje da li zameniti LMCE za LT, nikako, dodati jos jednu klimu da se postigne veci komfor, moze LT ali i ne mora, moze jos jedna LMCE 12 ili neka od ovih novih KMTA ili KGTA.
Da se ispravim za Gree, pojedini modeli imaju Eurovent sertifikat sto je dobro ali nemaju za sve modele. Ipak, testovi se ne rade na isti nacin ali u svakom slucaju vise verujem Euroventu nego proizvodjacu.

A malo zatim ne verujemo Kinezima zato sto, iako ipak imaju Eurovent, i dalje se vise veruje Euroventu "jer se testovi Kineza ne rade na isti nacin"? I to je OK.

Koliko sam ja upoznat, uredjaji se i na Euroventu, a i na Gree Test Report testiraju po standardu EN14511, pa kako to onda mislis da Kinezi rade i testiraju, kada tvrdis da ne rade na isti nacin? Ali dobro, ovaj komentar cemo preskociti... pa ostaje stav da Kinezii lazu, Eurovent je proveren i njemu se u svakom slucaju vise veruje nego proizvodjacu.

Da vidimo onda kako se poklapaju Eurovent i neki advanced Japanac, evo recimo bas taj gore, u tvom postu, pomenuti Fujitsu ASYG12KGTA

2,15kW daje na -15C kaze Eurovent
3,36kW daje na -15C kaze proizvodjac u svom internom dokumentu pod nazivom „DESIGN & TECHNICAL MANUAL", pa pod "HEATING CAPACITY“ (Ako nekome, radi potvrde autenticnosti podataka, trebaju screenshootovi originalnih dokumenata, nije problem... samo recite, pa cu ih uploadovati da sada ne pretrpavam post slikama)

I sad...

Kako objasniti clanu kome preporucujes tu klimu, za sta je sposobna te klima na grejanju, i ko u celoj prici sada laze, kada se Eurovent i sam Fujitsu debelo razilaze u podacima?

Uostalom, posto je @xeroj87 prokomentarisao da GTech koja (ipak) daje 2,5kW na -22C i nije nesto za grejanje, bas me zanima kako bi procenio uredjaj koji daje 2,15kw na -15C, a na -22C se i ne meri? Dobar je za...?

Da vidimo i sta je nas cenjeni kolega @maxy imao da kaze na ovu temu pre samo par meseci:

maxy:

Pišite o onome što koristite ili imate iskustva, a ne o rekla kazala. Rekla kazala su tuđa iskustva i mišljenja. Svako vaše, lično iskustvo vi možete lično obrazloziti, tuđe ne možete. Sva ta iskustva upotrebe su vezana za specifično podneblje, mikroklimatske faktore, itd, itd...

Susreo sam sa na forumima i sa korisnicima budžet brendova koji su bili oduševljeni svojim uređajima, a pošto i sam posedujem jednu takvu klimu, znam koliko je to tačno.

Kako bi recimo kolega @maxy sada ovaj zaista lepo formulisan stav protumacio svima onima koji pisu o GTech, a nemaju ga, i zasto je sada odredjenoj grupici ljudi (a i tebi licno) mnogo vaznija postala prica rekla kazala, a ne recimo prica jednog korisnika budzet brenda koji je zadovoljan svojim uredjajem, za koju si (jer i sam posedujes jednu takvu klimu) i sam rekao da znas koliko je tacna? Jel to evolucijski progres, ii je mozda ipak samo dvolicnost u pitanju?

p.s. @maxy, da pojasnim, vidim da nisi upoznat, EN14825 je "samo" metodoligija za izracunavanje SEER i SCOP, dok se uredjaji testiraju po istom EN14511 standardu i na Euroventu, i na Gree Test Reportu. Evropska direktiva je u pitanju, i SVI koji prodaju uredjaje po Evropi moraju raditi testiranje po tom standardu, pa i Gree. Po istom tom standardu se verifikuje i TOL. Znaci, ovo sto si napisao da "Gree testira u skladu sa EN 14825 uređaje na TOL"... jednostavno nije tacno. Ako i ti ne verujes, reci, lako cemo dokumentovati sve.

Poslednja izmena:
Moram priznati da je uvoznik podigao priču na viši nivo.
Svaka čast.

Pa naravno da više verujemo podacima koje daje Fujitsu nego Euroventu.Japanci imaju bolje merne instrumente.Kinezi mere kineskim instrumentima koji teško da su tačni:-D

Evo sve cu da verujem Kinezima, samo sto nisam.
Koji nolifer mada uvoznik takve i bira, treba imati vremena ovoliko pisati po internetima.

A oko cega se ove rasprave u vezi klima, testiranja i svega ostalog, vode?

Ko tu zastupa sta, ko sta pljuje i omalovazava, ko sta brani i hvali?

Covek hvali Muse koje je zamenio za G-Tech. Usput trazi dokaze da Amber moze da radi ispod 1kW, itd.

Sta se cudite ljudi pa belu tehniku prodaje reklama.

LT je deset godina star Design model. Proveri kakve performanse ima LZ serija sa dvostrukim izmenjivačem.
Ne znam sta je LZ serija, moze li malo specificnije, o kojoj klimi je tacno rec?

Jos malo pa nova godina, a posto " korona deda mrazu nista ne moze" bilo bi fino pocastiti se jos jednom klimom, normalno I ona bi sa Hisensom u podrum!
Predlozite mi nesto sto mislite da moze prevashodno da greje 30-40 kvadrata, u cenovnom rangu oko 600€

A zašto ne još jedan Hisense Silentium ili Energy Pro? Oni su u tom cenovnom rangu.
Pošto si već uzeo jedan i kažeš da je klima odlična, u čemu je problem?

Ili, možda, ipak nisi potpuno zadovoljan Hisensom?

Cek, jel to klima od 3000e?

I ne vidim nista posebno, iste snage je kao LT, 3.5kW na -20c?
Amber 12 daje 4.6kW na -20c.

O potrošnji ti niko ne može garantovati, jer sve zavisi kolike toplotne gubitke imaš i koja je željena temperatura (ovo važi za sve klime). U svakom slučaju, trošiće verovatno u proseku bar 3 puta manje struje nego grejalice, električni kotlovi i sl.
S obzirom da ne greješ ceo stan, automatika može možda biti prihvatljivo rešenje. Ako je stan dobro izolovan onda ne bi trebalo biti problema. Ova klima po specifikacijama nije neki šampion, ali s obzirom da je parapetna, ugođaj na grejanju bi trebao biti dobar.
A imaš li neku informaciju na kojoj temperaturi ona izduvava?

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

A zašto ne još jedan Hisense Silentium ili Energy Pro? Oni su u tom cenovnom rangu.
Pošto si već uzeo jedan i kažeš da je klima odlična, u čemu je problem?
Problem je što mu je spoljna jedinica unutra ( u podrumu ).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno