Lepo je sto se najzad tema prebacuje malo i na uporedjivanje tehnickih aspekata, pa sa tog stanovista moram nesto i ja da pitam, posto sam malo zbunjenim nekim stanovistima, kome treba verovati kada su Eurovent i (recimo) Gree Test Report, u pitanju?
Trebas biti bas naivan da verujes nekom testu Kineza svojih proizvoda.
Zato ozbiljni brendovi rade Eurovent sertifikat jer to potvrdjuje njihove specifikacije. Gree to ne radi. Razmislite zasto.
Ok, dakle zakljucak je da necemo biti bas naivni, ne verujemo Kinezima i razmisljamo zasto ne rade Eurovent.
Za pitanje da li zameniti LMCE za LT, nikako, dodati jos jednu klimu da se postigne veci komfor, moze LT ali i ne mora, moze jos jedna LMCE 12 ili neka od ovih novih KMTA ili KGTA.
Da se ispravim za Gree, pojedini modeli imaju Eurovent sertifikat sto je dobro ali nemaju za sve modele. Ipak, testovi se ne rade na isti nacin ali u svakom slucaju vise verujem Euroventu nego proizvodjacu.
A malo zatim ne verujemo Kinezima zato sto, iako ipak imaju Eurovent, i dalje se vise veruje Euroventu "jer se testovi Kineza ne rade na isti nacin"? I to je OK.
Koliko sam ja upoznat,
uredjaji se i na Euroventu, a i na Gree Test Report testiraju po standardu EN14511, pa kako to onda mislis da Kinezi rade i testiraju, kada tvrdis da ne rade na isti nacin? Ali dobro, ovaj komentar cemo preskociti... pa ostaje stav da Kinezii lazu, Eurovent je proveren i njemu se u svakom slucaju vise veruje nego proizvodjacu.
Da vidimo onda kako se poklapaju Eurovent i neki advanced Japanac, evo recimo bas taj gore, u tvom postu, pomenuti Fujitsu ASYG12KGTA
2,15kW daje na -15C kaze Eurovent
3,36kW daje na -15C kaze proizvodjac u svom internom dokumentu pod nazivom „DESIGN & TECHNICAL MANUAL", pa pod "HEATING CAPACITY“ (Ako nekome, radi potvrde autenticnosti podataka, trebaju screenshootovi originalnih dokumenata, nije problem... samo recite, pa cu ih uploadovati da sada ne pretrpavam post slikama)
I sad...
Kako objasniti clanu kome preporucujes tu klimu, za sta je sposobna te klima
na grejanju, i ko u celoj prici sada laze, kada se Eurovent i sam Fujitsu debelo razilaze u podacima?
Uostalom, posto je @xeroj87 prokomentarisao da GTech koja (ipak) daje 2,5kW na -22C i nije nesto za grejanje, bas me zanima kako bi procenio uredjaj koji daje 2,15kw na -15C, a na -22C se i ne meri? Dobar je za...?
Da vidimo i sta je nas cenjeni kolega @maxy imao da kaze na ovu temu pre samo par meseci:
maxy:
Pišite o onome što koristite ili imate iskustva, a ne o rekla kazala. Rekla kazala su tuđa iskustva i mišljenja. Svako vaše, lično iskustvo vi možete lično obrazloziti, tuđe ne možete. Sva ta iskustva upotrebe su vezana za specifično podneblje, mikroklimatske faktore, itd, itd...
Susreo sam sa na forumima i sa korisnicima budžet brendova koji su bili oduševljeni svojim uređajima, a pošto i sam posedujem jednu takvu klimu, znam koliko je to tačno.
Kako bi recimo kolega @maxy sada ovaj zaista lepo formulisan stav protumacio svima onima koji pisu o GTech, a nemaju ga, i zasto je sada odredjenoj grupici ljudi (a i tebi licno) mnogo vaznija postala prica rekla kazala, a ne recimo prica jednog korisnika budzet brenda koji je zadovoljan svojim uredjajem, za koju si (jer i sam posedujes jednu takvu klimu) i sam rekao da znas koliko je tacna? Jel to evolucijski progres, ii je mozda ipak samo dvolicnost u pitanju?
p.s. @maxy, da pojasnim, vidim da nisi upoznat, EN14825 je "samo" metodoligija za izracunavanje SEER i SCOP,
dok se uredjaji testiraju po istom EN14511 standardu i na Euroventu, i na Gree Test Reportu. Evropska direktiva je u pitanju, i SVI koji prodaju uredjaje po Evropi moraju raditi testiranje po tom standardu, pa i Gree. Po istom tom standardu se verifikuje i TOL. Znaci, ovo sto si napisao da
"Gree testira u skladu sa EN 14825 uređaje na TOL"... jednostavno nije tacno. Ako i ti ne verujes, reci, lako cemo dokumentovati sve.