Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Xepoj87
Mora da je super kad je 100e, da li zapravo ima neka tehnologija u ovlazivacu koja opravdava tu cenu? :D

Nadao sam se necemu "ekonomicnijem" :D

Oprosti, a zar i biksna nije tip lezaja ? I gde se konkretno nalazi, da li mogu pristupiti sa ili bez rasklapanja UJ ? Zvuk se najvise cuje u delu iznad elektronike sa gornje strane. Znam sta je zvuk zavojnica kada cvile, ovo nije to.
Ja sam malo 'promrdao' turbinu i prestalo je da cvili. Isti zvuk.

@ivanbass1
Da li imas higrometar, kolika je vlaznost? Bese stan ili kuca, koji sprat? Ja u kuci sad imam oko 60%, kad krene bas grejanje i minusi padne na 45-50%.

@Xepoj87
Mora da je super kad je 100e, da li zapravo ima neka tehnologija u ovlazivacu koja opravdava tu cenu? :D

Nadao sam se necemu "ekonomicnijem" :D
Pa mozda jonizator? [emoji1787]

Jedini ima gasenje i paljenje, kao i automatsko odrzavanje nivoa vlaznosti, timer i slicno.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

@Xepoj87

Jonizator imam u Amberu :D

@djalf

Pa tehnicki je i prizemlje i prvi sprat, ispod dnevne sobe (gde sada i spavamo jer gornji sprat nije gotov) je zemlja, ispod kupatila i kuhinje je garaza, kuca je pravljena na kosini.

Nemam higrometar, danas ili sutra cu uzeti, ali definitivno osecam da je suv vazduh kada klima vise radi, prvo cu uzeti higrometar/termostat pa onda ovlazivac ako brojke potvrde moj osecaj :D

Poslednja izmena:
Ja sam malo 'promrdao' turbinu i prestalo je da cvili. Isti zvuk.

Probao sam da promrdam sa strane u stranu ali turbina se nije mrdnula ni mm, provrteo par puta prstima napred-nazad. Probao da mrdnem turbinu malo sa kljunastim klestima jer bolje hvataju, ali opet ni makac. Sad jos jace cvili :D

Zovi servis da pogleda, ne guraj alat u klimu ;)

Stize u sredu, nego jelte da probam dok ne dodje, posto bas bije u mozak :)

Inace batalio sam iFeel na Gree, mnogo visoko i nisko gadja. Podigao sam temp offset na UJ na +3C i sad drzi do u 1c od zeljene temperature. Na klimi 21C podeseno, drzi u okviru 22-23C koliko mi dogovara.

Kao i svake godine, danas sam odradio probu elektricnog etažnog grejanja. Bilo je uživanje osetiti toplotu i ugodjaj iz radijatora.

Vidis taj ugodjaj meni uopste ne odgovara. Telo koje isijava toplotu, 50-60C meni je bas neprijatno. Pogotovo setanje temperature ako senzori nisu kvalitetni.

Uuu da nije ovoliko skupa struja il ida je znacajno bolja izolacija, grejao bih se na moj elektricni kotao i radiajtore. Nego procitah ovde na temi da IR "greje kosti" i ima istine tu. Najbolje Alu radijatori ili podno nakaceno na toplotnu pumpu sa izmenjivacem toplote za vodu. E to je ugodjaj i stedi struju, samo te toplotne pumpe neophodnog kapaciteta nisu jeftine ni malo.

Podno je jos gore, prirodno na noge treba da bude hladnije nego na glavi. Dole 30-40C a gore 23-24C.

Vidis taj ugodjaj meni uopste ne odgovara. Telo koje isijava toplotu, 50-60C meni je bas neprijatno. Pogotovo setanje temperature ako senzori nisu kvalitetni.

Kod mene je podešena izlazna T vode na malo ispod 40 C.

To je prizemlje kuće,dnevni boravak i trpezarija u komadu,hodnik je tu nekih 2m krak u stranu,naspram kuhinje i dnevne su 2 sobe al se ne greju ni sad,kao ni kupatilo. Bukvalno kocka sa malim hodnikom

Ovako izgleda sramota me da postavim al moram ,strelice su gde bi bile klime . Ali u slucaju da sve grejem. Ovako bih samo dnevna trpezarija wc hodnik.
b0b0de36a02592707420d7b484c7f5cd.jpg

Послато са MI 8 помоћу Тапатока

@maxy
Pa to sad a na -10c ne moze sa 40C da greje osim ako imas extra izolaciju i male gubitke.
Ja sam stavljao na 50C i lozio samo kad je ispod -10C, prejak kotao, 26kW. Inace nisam ga lozio vec dve sezone, moracu kao i ti kontrolno da ga pustim u pogon.

Na cca 50 C sam držao po do sada najvećim zimama, dok sam se grejao na kotao. U proseku po kvadratu imam jedno rebro Vox 600 plus dva sušača u kupatilima.
Po meni je bolji komfor sa radijatorima. Ove godine nešto razmišljam da kombinujem radijatore i klime tj. da radijatori pomažu klimama. Sa dve klime i rasporedom prostorija na većim minusima ne mogu da očekujem komfor na dovoljno visokom nivou.

Mozes da probas tako ali ce radijatori smetati klimama jer im toplota remeti rad zbog senzora. Mozes da zavrnes ili smanjis radijator (ako imas termoglave) tu gde su klime a u ostalim prostorijama da ostavis i to ti je dobitna kombinacija za minuse. Bice ujednaceno a i klime se nece previse muciti.

Tri radijatora idu u off u slučaju grejanja klimom. Tri ostaju.

Da li ranije pomenuti Vox od 30k dinara i slični uređaji cenovno dolaze kompletni tj spoljna jedinica i unutrašnja, instalacije ili je to cena za pojedinačne komponente? Stvarno ne znam ništa o klimama a na netu slabo šta nalazim a deluje mi cena previše niska za uređaj koji greje i hladi. U pitanju je prostorija od 30m2 po poslednjim propisima.

Da li ranije pomenuti Vox od 30k dinara i slični uređaji cenovno dolaze kompletni tj spoljna jedinica i unutrašnja, instalacije ili je to cena za pojedinačne komponente? Stvarno ne znam ništa o klimama a na netu slabo šta nalazim a deluje mi cena previše niska za uređaj koji greje i hladi. U pitanju je prostorija od 30m2 po poslednjim propisima.

To je cena za kompletan uređaj znači spoljna jedinica i unutrašnja.Cena jeste niska a kolika je upotrebna vrednost to mogu da ti kažu oni koji tu klimu imaju.Cena ugradnje je dodatni trošak.

Komplet spoljna i unutrasnja jedinica,instalaciju radi majstor ili servis.
Cena je niska jer je velika ponuda kineskih invertera.
Vox je jedan od boljih kineskih invertera evo ja trecu sezonu grejem sa njime
i nijednom se nije desilo da sam ga morao cupati iz struje.

Sve najjeftinije klime (kineske, japanske, bilo čije i bilo odakle) su "nuzno zlo" i manje ili veće njasre u poredjenju sa boljim klimama, cak i onim iz srednje klase.

Cena srtuje u Srbiji je verovatno na pretposlednjem mestu, odma posle Ukraine, dakle imamo jedno od najnizih cena.
Čim se uđe u crvenu zonu struja je skuplja nego u Norveškoj. Toliko o povoljnoj ceni struje, zelena tarifa je takva da sam je probijao dok sam živeo sam i to bez korišćenja šporeta, jedino čemu može da koristi je za spinovanje po medijima o povoljnoj ceni.
Harold.jpg

Zelena tarifa sluzi samo da penzionerima i onima sa jako skromnom potrosnjom smanji troskove pa im daju prakticno saku KW po jako niskoj ceni i to je to. Vecina potrosnje i u plavoj tarifi i velika vecina se uklapa u plavu. Crvena je klasicno skidanje koze s ledja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno