Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
400 W je minimalno. Ali održava stabilnu unutrašnju temperaturu (uz to imam lošu poziciju uj). Zeznuo sam se prilikom postavljanja prve klime jer je bila nemanjena samo hlađenju i dogrevanju, pa kad je skinuta, iskoristio sam nosače i rupu u zidu da montiram LG. A uz to, u tom momentnu nisam imao rešenje za uj, jer imam mnogo prozora iznad kojih se nalaze nadgradne kutije za roletne. *mjau**mjau**mjau*, kompromisi, kompromisi...

Sad u kancelariji, Galanz (neinverter) se na svakih 5 minuta pali na po minut i te oscilacije u temperaturi su osetno primetnije u odnosu na ono što daje LG (gde i ne primetim temperatune oscilacije, kako subjektivno, tako i objektivno). Čekam da mi dođe majstor i izoluje plafon sa još 20 cm vune, pa ću videti kako ću u kancelariji proći ove zime. Možda Galanz uspe da izgura celu zimu sam, bez etažnog grejanja.

Ali ono čega sam se totalno odvikao su grejalice. Pre neki dan sam bio kod klijenta koji koristi kvarcnu. Čekao sam što pre da zapalim iz tog prostora...

Leva strana se sprži, desna se smrzne

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Mislio sam na trenutnu potrošnju i prosečnu potrošnju. Recimo, moj nesrećni vivax ima trenutnu potrošnju od 250 W na zadatih 23 C i jako dugo, u kontinuitetu radi tako. Sa druge strane LG drži na 400 W dok radi (održavanje temperature), ali je ukupni dnevni prosek 240 W po satu rada (juče je bila ukupna potrošnja 2.7 kWh na 11 sati rada).

Po ovome ispada da ti vivax bolje odrzava od LG, iako to zavisi od vise faktora.

Pa ne održava bolje Vivax. Kada je napolju - 10 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W (npr. na zadatih 24 C troši 280 W). Kada je napolju 0 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W. Kada je napolju + 10 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W . Inače, zadata i postignuta temperatura kod Vivaxa se razlikuju za 2 C, pa tako kada je zadata temperatura 23 C u sobi je 21 C, dok kod LG nije tako.
Drugim rečima, Vivax ne može da kompenzuje pad temperature u sobi (usled većih toplotnih gubitaka) kroz povećanje potrošnje, jer on potrošnju zaključa i jednostavno ne modulira.

Pa ne održava bolje Vivax. Kada je napolju - 10 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W (npr. na zadatih 24 C troši 280 W). Kada je napolju 0 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W. Kada je napolju + 10 C, Vivax na zadatih 23 C troši 250 W . Inače, zadata i postignuta temperatura kod Vivaxa se razlikuju za 2 C, pa tako kada je zadata temperatura 23 C u sobi je 21 C, dok kod LG nije tako.
Drugim rečima, Vivax ne može da kompenzuje pad temperature u sobi (usled većih toplotnih gubitaka) kroz povećanje potrošnje, jer on potrošnju zaključa i jednostavno ne modulira.

A follow me,kod mene snjim je tacna temperatura.

Pa onda lepo dignem zadatu na 25 C i dobijem 23 C u sobi.

Nije mi jasan taj Vivax, kako na -10C i dalje radi na 250W, jedino da su gubici mali i da je izolacija odlicna. Trebalo bi bar na 500-600W da radi.

Koliko zadaš na daljinskom, toliko Vivax troši. Čini mi se da Vox to radi dosta bolje, iako nije "snagaš" lepše modulira

Sa follow me ili bez?
Moj Vivax 09 aemi radi bez te funkcije, kako se već opisao. 400 W bi trebao da troši recimo ako bih stavio na 25 C (proveriću).

@djalf
zaključa potrošnju i osciluje do 10ak W oko vrednosti koje sam napisao. Pri startovanju klima počinje polako da podiže potrošnju i ona u zavisnosti od spoljne temperature može da ode i na preko 1000 W, ali onda posle nekog vremena spusti potrpošnju na recimo 250 W. Kada spusti potrošnju na npr. 250 W, tako radi u dužem periodu, bez obzira što temperatura u sobi pada. Zatim napravi kratak izlet do nekih 600+ W (zavisi od spoljne temprature) i opet se vrati na 250 W (ako sam zadao 23 C da bude). Oscilacije temperature postoje i osete se.

Čak i u ovom prelaznom periodu, kada realno temperature budu preko 10 C, prirast toplote je relativno mali i spor. U konačnom, pri maloj razlici između zadate i spoljne temperature, ona bi možda u toku dana čak i uspela da postigne zadatih 23 C, ali to je isuviše dugačak period. Odatle verovatno i dolazi njena energetska efikasnost. Uveren sam da je ofset podešen loše i da bi ta razlika trebala da bude 2 C, kao što je i na LG. Više puta sam na Vivaxu merio temperaturu sonde (kada klima gasi kompresor jer je postigla zadatu vrednost) i tada se zadata vrednost i izmerena temperatura sonde poklapaju.

Pri očitavanju parametara rada klime na zadatih npr. 24 C, LG mi prikazuje (aplikacija) da je temperatura koju on meri npr. 25.8 C, ali on i dalje radi sa snagom od 400 W. Sobni termometri u tom momentu pokazuju malo ispod 24 C, a to je temperatura koja ja želim. U tim situacijama se vrlo brzo kompresor i gasi jer je temperatura postignuta.

Razmisljam da ugradim sutra Midea Breezeless za 63,5K sa Wi-Fi + 7,5K montaza - molim za savete da ne bude sutra 'a sto nisi pitao' . Ako ima neko nesto da kaze vreme je sada u protivnom neka zauvek cuti! :)

Već se raspravljalo o tome da je ova klima super za hlađenje zbog ovog sistema hlađenja, ali za grejanje i nije bog zna, jer od ovog breezless moda u režimu grejanja nema ništa. Ima je na euroventu.

Poslednja izmena od urednika:
Već se raspravljalo o tome da je ova klima super za hlađenje zbog ovog sistema hlađenja, ali za grejanje i nije bog zna, jer od ovog breezless moda u režimu grejanja nema ništa. Ima je na euroventu.

Msm da Breezeless ukljucujes sam ako hoces a drugo msm da uopste ne postoji opcija da radi brizles mod u grejanju - vec samo klasicno duvanje - nisam 100% siguran ali msm da je tako. Koje su alternative bolje za grejanje onda?

Ako ćeš Mideu, onda Mission, od Gree za te pare ako nađeš staru Violu, nikako Muse, ta ne valja. Fujitsu LMCE. Poređano po snazi, od slabije do jače. Pa biraj

Breezeless ima neko na forumu, pa će se valjda javiti.
Moje zapažanje je bilo u smeru uloženo-dobijeno.

Meni nije problem da dodam jos 20-30k vise za 'PRAVU' stvar - ovo nisu uredjaji za sirotinju, mogu da se opruzim do 120k bez problema. Molim za savete max energetske efikasnosti, komfora i svega ostalog ali bez nekih preterivanja 'Japanci' od 3-4k eur.

Ček, koliko beše kvadrata? Stan u prizemlju, ispod je podrum, iznad greje komšija? A zidovi, ima li izolacije? Bolje jeftiniju klimu i izolaciju nego top model bez izolacije. U smislu uštede

Ček, koliko beše kvadrata? Stan u prizemlju, ispod je podrum, iznad greje komšija? A zidovi, ima li izolacije? Bolje jeftiniju klimu i izolaciju nego top model bez izolacije. U smislu uštede

Tako je, stan podeljen na 2 dela po 32 kvm. Mso sam da uzmem jednu za pocetak i da grejem 32kvm a spoljnu jedinicu da spustim u podrum koji je na savrsenom mestu tacno ispod kuhinje(tamo mi vec stoji stari bojler na gas koji je u kvaru) . Zvao sam danas Elcom i hvale najvise u svakom pogledu Breezeless pa posle Mission 2 . Sacu da zovem servis i da pitam bas za modove grejanja tj da li radi brizles u grejanju a licno msm da radi samo u hladjenju. Drugarica ima Gree koji kida kako radi - moram da vidim koji model samo - kupila prosle godine i platila oko 100k(model sa Wi-Fi) - prosle godine najskuplji racun za struju 5,5k, kuca 35-40kvm izolovana spolja. Sad ne znam sta da uzmem, ja racuno' Breezeless bolji....

Poslednja izmena:
Ne može spoljašnja u podrum. SPOLJAŠNJA jedinica mora napolje. Inače ništa od grejanja

Sad zvao zastupnika za Srbiju i kazu ovako - ova klima se pojavila ove godine i niko ne moze da sudi o njoj jer nije prosla jos ni jednu zimu, drugo brizles mod radi samo i samo u hladjenju - servis potvrdio. Stavljaju u svakom slucaju Breezeless ispred Mission 2 - toplo mi preporucuju da je isprobam jer je to apgrejdovan naslednik 'Ultimate Comfort' koji se odlicno pokazao i kazu nije bio nista losiji za grejanje od Mission. Obe greju do -25C i jos jedna interesantna stvar - kazu da ako temp u prostoriji padne ispod 15C trebace joj dani da pocne da radi ponovo osim ako se nekako drugacije ne zagreje malo prostorija ali to je valjda zajednicko za sve klima uredjaje.

Ne može spoljašnja u podrum. SPOLJAŠNJA jedinica mora napolje. Inače ništa od grejanja

Videcemo oko toga - mericu potrosnju pa cu da postujem ovde

Poslednja izmena od urednika:
Drugarica verovatno ima Amber. Aj da ne pričamo napamet, beše gfx ima Gree G Tech i da je zadovoljan. Cena je od malo ispod 80k pa naviše.
Elcom mora da je hvali jer je trenutno kod nas ta klima i najbolje od Midee.

Pa nema šta da meriš. U redu je da spoljna jedinica ne bude na kiši, ali u podrumu je užas. Spoljna jedinica mora da oduzme toplotu od spoljnjeg vazduha. Kako misliš da to izvedeš u podrumu?

Poslednja izmena:
Sad gledam tu Mideu. Max na grejanju @+7°C je 4.54kW, a kompresor maksimalno možs da potegne 1550W. COP je ravno 4.... Za te pare nista specijalno, srm ako sr ne ložis na one rupice, kao fensi su, šta li je

Nije bitno koliki je SCOP, već koliko klima može da potegne na minusu, ako ti je grejanje bitna stavka.

Drugarica verovatno ima Amber. Aj da ne pričamo napamet, beše gfx ima Gree G Tech i da je zadovoljan. Cena je od malo ispod 80k pa naviše.
Elcom mora da je hvali jer je trenutno kod nas ta klima i najbolje od Midee.

Pa nema šta da meriš. U redu je da spoljna jedinica ne bude na kiši, ali u podrumu je užas. Spoljna jedinica mora da oduzme toplotu od spoljnjeg vazduha. Kako misliš da to izvedeš u podrumu?

U podrumu tj suturenu koji ima malo prozorce temp nikada ali nikada ne pada ispod nule.

Update:

Sacu da sidjem i da slikam prostor gde sam planirao spoljnu jedinicu

Poslednja izmena:
U podrumu tj suturenu koji ima malo prozorce temp nikada ali nikada ne pada ispod nule.

Pa pašće u ovom slučaju. Sem ako nemaš neki besplatan izvor grejanja u podrumu. Dakle, radi se o toplotnoj pumi koja će oduzimati toplotu iz podruma i davati je tebi u stanu. Od podruma ćeš napraviti frižider.

Pa pašće u ovom slučaju. Sem ako nemaš neki besplatan izvor grejanja u podrumu. Dakle, radi se o toplotnoj pumi koja će oduzimati toplotu iz podruma i davati je tebi u stanu. Od podruma ćeš napraviti frižider.

Niko dole ne drzi nista, neki lom samo i ne smeta nikome a i na toj strani je samo moj podrumski prostor koji sam odkupio od komsija :)

Klima mora da ima nesmetan izvor svežeg vazduha da bi radila.

Vidi ovako. Spoljna jedinica kroz sebe provlači veliku količinu vazduha od koga oduzima toplotu. Što više toplote oduzme, to će ti klima biti efikasnija u radu. U zatvorenom sistemu kao što je podrum, ograničena je količina energije sadržan u vazduhu i akumuliran u zidovima. Vrlo brzo će spoljna jedinica oduzeti energiju iz takvog sistema i efikasnost klime će krenuti da pada ka 1.

Pokusavam da budem pametan oko svega ovoga :)

Ne vredi, mozda da je otvor 2x2m pa i nekako.
Ovo ne valja. Bukvalno ce ta prostorija da postane frizider. Vazduh koji spoljasnja jedinica izbacuje na grejanju je leden.

Mi na poslu imamo 24btu neku mideu on off i kada je pustimo da greje, posto je sj ubacena u garazu (haos) garaza od 100kvm je hladna

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ja sam montirao svojevremeno spoljnu jedinicu na sam izlaz od podruma, ali postoji prozor na drugoj strani istog, koji je stalno bio otvoren i gde je ulazio vazduh. Vazduh je prolazio kroz podrum gde se delimično zagrevao (zbog temperature zemljišta), rezultati su bili vrlo dobri, klima gotovo da nije išla u defrost te godine. Onda sam nakon godinu dve ubacio još dve spoljašnje jedinice i zeznuo celu stvar :D U principu radilo je skroz ok sa jednom klimom (na moj kapacitet podruma od cca 80m3).
A to da se spoljašnja istalira u sam podrum je čista ludost, kolega očigledno ne zna pricip rada toplotne pumpe ;)
Takođe u ovom slučaju obavezno izolovati osnovnu ploču sa donje strane.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno