Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au kakav bedak :(
Takvu bolje da nisu ni izbacivali, to je strasna antireklama. Taman se opustimo malo i pocnemo da preporucujemo gree i onda kinezi moraju da ispadnu kinezi.

Tapatalk from Poco loco

Kod mene vivax krene sa 300w pa ide do 750w nakon 10-15 minuta gasi se,prebacim merac na vox i isto tako se ponasa gasi se na 750w.

Ja malopre uzeh merač i stavih ga na Panasonic 12 inverter da vidim kako to izgleda. Napolju nemam termometar, ali telefon pokazuje da je u Bg trenutno 16 C, cenim da je to tu negde. Na klimi sam setovao 25 C. Potrošnja kreće i dobaci do maksimalno 560 W. Posle par minuta pada do minimalne, negde oko 250 W, pa se posle skroz ućuti i merač pokazuje 8-9 W, a ventilator unutrašnje skoro pa jedva da vrti......da li on ovde ugasi kompresor i samo mu radi ventilator unutrašnje? i dosta često ima ove zastoje, mada cenim da je i napolju pretoplo, pa možda i ne može bez čestih gašenja......za vikend ću probati da vidim kako se ponaša Muse, on mi je postavljen kod tasta u kući, baš me zanima kakva je situacija kod njega

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Gasi kompresor.
Još je toplo. Kući klimu nisam palio, a na poslu moram malo ujutro, bude oko 21 C.

Pozdrav svima, interesuje me koja od fujitsu klima (vidim da su najbolje po komentarima i iskustvima koje sam pročitao do sada najbolja za prostor od 25kv,izolacija nema. Razmišljam se izmedju modela 12LLCE - 12LMCE? Koliko sam zaključio trebalo bi da je za grejanje dovoljna neka od ove dve za tu kvadraturu? Unapred hvala.

Pozdrav svima. U potrazi za inverterom, u poslednjih mesec dana iščitao sam sigurno poslednjih 200 stranica ove teme. Na kraju sam doneo odluku i kupio Fujitsu ASYG12KMTA, noviji model, za prostoriju od 25m2, sa 5cm izolacije, uključujući tavan, i ugrađenom pvc stolarijom.

Pošto vidim da se u poslednje vreme javilo više ljudi sa pitanjima kakva je ova klima, i uopšteno ovi novi Fujitsu modeli, trudiću se da s vremena na vreme pišem neka svoja iskustva sa ovom klimom.

Elem, juče sam je prvi put probao na grejanju u trajanju od nekih pola sata-45min i moje zapaženje je da je klima izuzetno tiha. Spoljna jedinica se nije čula čak i sa otvorenim prozorom. Da napomenem da su stavljene cevi dužine 3.5m sa antivibracionim gumama. U sobi je u trenuku startovanja klime bilo 23 stepena, napolju oko 16-17. Setovao sam je na 25 i sa meračem pratio potrošnju. Odmah je povukla nekih 500w a zatim u naredna 3-4min smanjivala na 350, 300 pa na 250 da bi posle 7-8min potrošnja bila konstantnih 120w-140w sa povremenim i kratkim izletima do 230-240w.

Sve u svemu, ja sam za sada zadovoljan. Videćemo šta će nadalje biti.

Mislim da si ti prvi na forumu koji ima tu klimu Fujitsu KMTA.Ukoliko imaš prilike pusti je da radi i duže narednih dana čisto da vidiš kako se kreće modulacija.Ovo što si napisao da je radila na niskih 120-140 wata izgleda da je nešto novo za Fujitsu.Ja koliko znam raniji modeli nisu mogli toliko nisko da moduliraju.

LT sam na grejanju uhvatio (na trenutak) na 170W. Inače regularno (po prospektu) ima minimum od 200W, i tako je i u realnom radu. A LT ima spoljašnju kao 18-ca. LMCE idu do 250W, na trenutke manje od toga.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Pozdrav svima, interesuje me koja od fujitsu klima (vidim da su najbolje po komentarima i iskustvima koje sam pročitao do sada najbolja za prostor od 25kv,izolacija nema. Razmišljam se izmedju modela 12LLCE - 12LMCE? Koliko sam zaključio trebalo bi da je za grejanje dovoljna neka od ove dve za tu kvadraturu? Unapred hvala.
Bez izolacije svaka klima će da se muči. Sem ako nije stan, a iznad, ispod i okolo te prostorije se greje. U suprotnom, neće moći da greje na minusu

Evo par komada na koje sam mislio: Mideu i Gree ne bi uzeo ja bi nešto treće (možda Fujitsu ASYG 12 LLCE ) dosta vas pisalo da služi klima...

Bosch inverter klima uređaj 12 btu CLIMATE 5000 - 50 000
Fujitsu DC inverter ASYG 12 LLCE -56 000
Fujitsu ASYG12KPCA / AOYG12KPCA -58 000
Mitsubishi inverter MSZ HJ35VA MUZ HJ35VA 12000bty - 60 000 -62 000

Znači ne treba da mi greje celu zimu,samo sad trenutno da dogreje dok ne bude hladno.
Ako je samo za dogrevanje, onda bih uzeo Micubiši. Slabija je na grejanju od Fujitsu modela, ali je izuzetno tiha, bar ona koju sam imao u hotelskoj sobi letos. Spavao sam pored klime i nisam je ni čuo.

Kod mene vivax krene sa 300w pa ide do 750w nakon 10-15 minuta gasi se,prebacim merac na vox i isto tako se ponasa gasi se na 750w.

AEMI beše?

Gasi na 750 W jer brzo dostigne zadatu temperaturu. AEMI malo po startovanju na kratko zavrti kompresor i onda mu potrošnja pada na zaključanu vrednost koja zavisi od zadate temperature i od ničeg drugog.

Rekoše da očekuju oštru zimu, pa eto prilike da vidimo ko koliko može...

Poslednja izmena:
Gree Muse<<<
ne znam da li sam ja spomenuo prvi put verovatno jesam za to gasenje na oko 1000w u ovom prelaznom periodu. Te dve klime sto sam gledao i preporucio ljudima iz dobre namere jer sam gledao prosle zime Violu kako radi u nadi da ce i Muse model isto ili bolje raditi.
Dakle obe identicno i koracima od 2-3w podizu potrosnju do oko 1200w, dosta brzo spuste na 1100w pa oko 1000w se zadrzavaju i spuste posle 10min na tih 954w i ugase do sledeceg paljenja. Snimao nisam jer nisu moje licno a ne volim da ljude gnjavim oko toga ako bas bude prilike naravno da hocu. Naravno javicu kad bude bilo hladnije ako se situacija promeni i prestane da gasi.
Imam samo ovu sliku tada kad sam merio.
Ovako radi i Viola kada se tek upali u hladnom prostoru. Evo, sada mi je isla do 1400W i ugasila se na 1150W odmah na 80W(grejac i ventilator), pa onda posle 10ak sekundi na 30W(samo ventilator) i onda na 10W posle jos jedno minut.
A standardno modulira na 250W(ako uracunamo i grejac od 50W, to je onih 300W sto pokazuje merac).

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Grejač tacne radi i na plusu? On je nekih 50W, a grejač kompresora troši 8W-15W

Ja nagadjam sta je, nisam otvarao, te mi je logicno da jedina stvar koja se instant iskljuci od 50W, moze biti samo grejac. Ne znam koliko trosi grejac kompresora, a koliko tacne i to zavisi od velicine istih.

Vidim po specifikacijama da Gree Viola i Muse imaju režim uštede energije.Da li je kao kod Fujitsu kada je uključen Eco mod ide na maksimalnih 70% snage i temperatura je -1 od zadate na grejanju a na hlađenju +1 od zadate ili je to nekako drugačije odrađeno.Možda je moguće malo obuzdati Muse tom uštedom energije.

Bez izolacije svaka klima će da se muči. Sem ako nije stan, a iznad, ispod i okolo te prostorije se greje. U suprotnom, neće moći da greje na minusu

Pa prošlu zimu sam izgurao sa vivax običnom klimom koju nisam gasio,spoljna jedinica ušuškana i dogrevao se sa jednim uljanim radijatorom.Pa sada planiram da ipak ubacim inverter klimu jer se dosta ljudi greje na njih i odlično rade pogotovo fujitsu. Kod mene je u pitanju kuća,drugar greje isto kuću nekih 60kv sa 24-kom fujitsu,takodje nema izolaciju i kad god sam ušao kod njega u majici sediš i baš je toplo. On mi je takodje rekao za grejanje samo fujitsu jer su se pokazale kao najbolje,a majstor koji mi je servisirao klimu rekao mi je da uzmem mideu mission 1 ako nadjem negde i da je ona odlična...mada ja sam opet za japanca. Samo ne znam koju da uzmem od navedenih. Imaju sad i ovi novi modeli fujitsu KPCA i KMTA pa ne znam da li možda dati njima šansu jer su novi modeli u pitanju,mada vidim da se ovde najviše hvale LUCA,LLCE i LMCE...

Evo, drugi put, popela do 1050W, pa na 950 i odmah isto gasi na 80-30-10W.
Tako se ponasa u hladnoj prostoriji i onda se unormali kada krene manje da oscilira.

Evo ponovo sam testirao Fujitsu Kmta12 od 10h do 11h. Okačiću slike danas ili ću napisati potrošnju po minutima. Uglavnom, ovoga puta je to bilo 80 posto vremena oko 120w sa kratkim izletima do 210w.

Ja nagadjam sta je, nisam otvarao, te mi je logicno da jedina stvar koja se instant iskljuci od 50W, moze biti samo grejac. Ne znam koliko trosi grejac kompresora, a koliko tacne i to zavisi od velicine istih.

Grejač tacne je grejni kabl, skoro pa konstantna potrošnja. Grejač kompresora je sam kompresor (namotaji), pa potrošnju kontroliše softver, i kod malih klima može ići od 5W do 25W bez da se smatra da kompresor "radi", zavisno od vrste i tipa kompresora

Da, ali Fujitsu njega pali tek na dubokom minusu. Pisao sam negde kad sam izmerio, ali zaboravih i gde i šta.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Pali na +5°C ili manje, ali ne na +20°C

Grejač kompresora radi eventualno samo kad je klima isključena što ga čini malo relevantnim za bilo kakvo razmatranje, kod klima koje se koriste za grejanje, naravno.

Pozdrav svima. Molio bih za malu pomoc ili savet. Imam problem sa ASYG09LMCE. Zadata temperatura je 22 stepena. Kada temp dodje do nekih 22,5 stepeni,tada uredjaj prestaje da greje. Temp pada na 22 stepena i cujem kompresor koji se zaleće,tako radi nekih 60 sekundi,klima pocinje da duva toplo nekih 5 secundi u prvoj brzini i samo se iskljuci. I tako se desava na svakih 5 minuta. Klima uopste nece da greje sve dok joj ne povecam zadatu temperaturu. Da mi neko objasni,zbog cega se uredjaj ukljucuje na 5 sekundi i odmah se iskljuci a temperatura nije spala ispod zadate. Hvala.

Ne znam zašto mi se ne prikazuju poruke pa da probam ponovo... Jutros sam u trajanju od sat vremena ponovo testirao Fujitsu kmta12 na 17 stepeni napolju i 22 unutra. Klima je setovana na 24 i potrošnja se 80% vremena kretala oko 120w sa kratkim izletima do 210w. Za to vreme se nije gasila a ventilator je sve vreme duvao čini mi se na drugoj brzini. Postaviću kasnije detaljniju potrošnju po minutima.

Ne znam zašto mi se ne prikazuju poruke pa da probam ponovo... Jutros sam u trajanju od sat vremena ponovo testirao Fujitsu kmta12 na 17 stepeni napolju i 22 unutra. Klima je setovana na 24 i potrošnja se 80% vremena kretala oko 120w sa kratkim izletima do 210w. Za to vreme se nije gasila a ventilator je sve vreme duvao čini mi se na drugoj brzini. Postaviću kasnije detaljniju potrošnju po minutima.
Novim clanovima moderatori moraju odobriti poruke, i to sigurno jeste malo frustrirajuce, jer svako ko svrati na temu izmedju trenutka kada si pisao, i trenutka odobrenja, verovatno na kraju nece ni videti tvoj post, pogotovo ako cita preko tapatalka. Mislim da bi mnogo bolje resenje bilo da post iskoci sa vremenom odobrenja, a ne retroaktivno, ali tako je kako je...ne verujem da iko od moderatora moze popraviti nacin na koji to funkcionise.

Ne znam kada se ukida to ogranicenje, i da li to neko od moderatora moze rucno da ti ukine, ali imas klimu koja je zanimljiva forumskoj publici, jer je nov i "neispitan" model.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Molio bih za malu pomoc ili savet. Imam problem sa ASYG09LMCE. Zadata temperatura je 22 stepena. Kada temp dodje do nekih 22,5 stepeni,tada uredjaj prestaje da greje. Temp pada na 22 stepena i cujem kompresor koji se zaleće,tako radi nekih 60 sekundi,klima pocinje da duva toplo nekih 5 secundi u prvoj brzini i samo se iskljuci. I tako se desava na svakih 5 minuta. Klima uopste nece da greje sve dok joj ne povecam zadatu temperaturu. Da mi neko objasni,zbog cega se uredjaj ukljucuje na 5 sekundi i odmah se iskljuci a temperatura nije spala ispod zadate. Hvala.

Podesi temperaturu na 23 stepena ili 24.Još je toplo napolju da bi klime radile bez gašenja.Kolika je ta prostorija u kojoj je LMCE 09.Kod mene na Fujitsu klimama kod grejanja zadate temperature su ili 23 ili 24 ni više ni manje.Postavi fan na auto a možeš da uključiš i Eco mod tada greje jedan stepen manje nego što je zadata preko daljinskog.

Vidi se da i Fujitsu prati trendove što se tiče niske modulacije.Kod te klime KMTA dosta su smanjili modulaciju kod grejanja.Niske modulacije kod grejanja su ranije imali Daikin modeli klima i Mitsubishi koliko ja znam.Ako greju odlično kao stariji modeli a još imaju i nisku modulaciju onda je to odlično.Po tvojoj proceni kolika ja temperatura vazduha kada radi na 120 wata.Kad udare pravi minusi javi koliko maksimalno povuče iz utičnice wata.

Vidi se da i Fujitsu prati trendove što se tiče niske modulacije.Kod te klime KMTA dosta su smanjili modulaciju kod grejanja.Niske modulacije kod grejanja su ranije imali Daikin modeli klima i Mitsubishi koliko ja znam.Ako greju odlično kao stariji modeli a još imaju i nisku modulaciju onda je to odlično.Po tvojoj proceni kolika ja temperatura vazduha kada radi na 120 wata.Kad udare pravi minusi javi koliko maksimalno povuče iz utičnice wata.

Toshiba i Daikin su poznati po niskoj modulaciji. Mada i tu imaju granice. Koja je temp izduva na 120w?
Preniska sigurno za ugodnog grijanja. Ako se dobro sjecam Daikin na 150 w daje 31 stepen a i to je vec pohladno jer je ispod tempt tijela.
200njak ok, sve ispod je prenisko. A treba uzeti i u obzir preciznost komercijalnih mjeraca struje, nor meni je na hladjenju moj znao polazivat 70-80 w sto bas i nije realno. Ima tu malo setalice..

Hvala drug. Prostorija je 18 kvadrata. Uradicu tako kako si mi rekao pa se javljam. Hvala jos jednom.

Ja bih voleo da vidim video tog rada, kao sto bih voleo i da ljudi snime ove Muse posle 2 dana rada.

Ja i ne vidim poentu modulacije na 120W pri grejanju.

Nisam merio ali prilično je niska temperatura vazduha na 120w... Mlako-prohladno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno