Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav ljudi, potreban mi je savet u vezi kupovine klima uredjaja / invertera. Naime planiram da izdvojim oko 300 eura za klimu, potrebna mi je za hladjenje oko 35-40 kv i povremeno dogrevanje. Da li imate neku preporuku i da li bi u slucaju da izdvojim jos 100-120 eura bio u stanju da kupim neki "ok" inverter i koji?

Ljudi, u potrazi sam za klimom koja bi se koristila prvenstveno za hladjene stana. Nova zgrada je u pitanju, izolacija odlicna. Stan je 60kvadrata. Predvidjeno mesto za klimu je u dnevnoj sobi od oko 30kvadrata. Dnevna se nastavlja na hodnik, gde se nalaze jos dve sobe, pa bi bilo lepo da malo dobaci hladjene i do tamo.
Iscitala sam deo foruma i zakljucila da su inverter klime dobre, jer postepeno spustaju temperaturu i ne prave onaj neprijatan osecaj da je odjenodnom hladno u stanu. Ocekujemo prinovu, pa nam se ovo posebno dopalo. Pored toga, dosta su stedljivije od on/off klima. E sad, budzet nam je do 50 000rsd bez ugradnje. Koliko sam iscitala po forumu, shvatila sam da su Midea klime zadovoljavajuceg kvaliteta u odnosu na ovaj budzet. Konkretno sam dosla do ovog modela, pa me interesuje sta vi mislite? Imate li mozda neki drugi predlog?

https://klimauredjaji.com/klime/midea/midea-klima-inverter-mission-mb-12n1d0

Svaki predlog je dobro dosao :)

Slažem se sa predlogom. Klima bi trebala da može da ohladi sve ili da spusti vlažnost vazduha kako bi subjektivni osećaj bio odgovarajući. Od prilike sličan je raspored i kvadratura su i kod mene i sve hladi jedna klima postavljena na lošu poziciju.

Planiram zamenu (pra)stare Housel klime (12-ica), sad bih kupio inverter klimu, pa mi treba savet koje proizvodjace i modele mi savetujete da gledam? Vidim da je ponuda velika i ima mali milion proizvodjaca, pa ne znam koji (trenutno) vaze za dobre? Na sta treba da obratim najvise paznje u specifikaciji klime?

Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Gree, Midea, LG...
Ako je za hlađenje, onda ne moraš mnogo da gledaš. Midea Mission ti je najjefitniji model od navedenih proizvođača, dok su ostali od 60k+

Ako planiraš da se greješ, onda bi trebao da napišeš i koju kvadraturu imaš, stolariju, izolaciju i budžet.

Nije istina, imas fujitsu, gree, daikin isto ispod 60K. Svi rade posao bez problema.

Tapatalk from Poco loco

Pa dobro, onda menjam cenu ma 57999,00

poy zbog cega klima kaplje iz samog desnog coska unutrasnja jedinica? ne dok radi nego kad je ugasim posle nekog vremena tako kap na minut

Možda je otkačeno crevo kondenzata u unutrašnjoj jedinici?
PS: Fujitsu LMCE gasi turbinu na hlađenju, sad proverio kod mojih

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Kad smo kod kondenzata, da li mozda postoji neka racva sa nepovratnim ventilom ili nesto slicno?
Nekako da se montira na crevo kondenzata (blizu mesta gde gde je probijen zid tj gde izlazi instalacija ka SJ, ne mislim kod UJ) da kaplje u recimo neki balon, ali u slucaju da zaboravim da ispraznim kada se napuni da krene dalje da kaplje na crevo kao i do sada.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Jozza
Eco mod ukljucen ili? Moje LGC ne gase kao ni LU, bez Eco moda.

LLCE takodje gasi tirbinu, nije aktivan eco mod.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ja bre ne znam, prosle godine smo probali LU i nije gasila. LGC mi obe kuci rade sad, duvaju non stop na Low, samo cujem kad krene da hladi ima zvuk ali se cuje samo kad je tisina i blizu nje i oseca se tad hladno. Nije mi logicno da se gase dok hlade, ostaju mokre i tako se brzo usmrde, tako mi se desavalo kad sam koristio Dry mod, radi kao kod vas, duva na najnizoj brzini i vadi vise vlage, jace forsira i kompresor ali posle gasi turbinu i sve se usmrdi posle jedne sezone. Na hladjenju ne moram da ih perem svake sezone, mada ih sad perem posto radim sam. LLCA samo greju i to mesec i po do dva u sezoni, kao nove su.

Na LLCE kada dostigne temp ili kada povecam rucno, vrti turbinu jos nekib ...rekao bih 30 sekundi i onda gasi. Valjda da osusi izmenjivac.
Ista prica i na eco modu koliko vidim

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Društvo, treba mi savet.
Na slici je plan mog stana (proporcije nemaju mnogo veze).
Raspored je takav kakav je. Postoji klima na poziciji K1.
Hodnik je dugačak (skoro 5m) ali širok svega 90cm (rekoh, na slici proporcije nemaju veze) i on vodi u blok sa spavaćim sobama.
1. 4x3m
2. 2x3m (nije široka kao hodnik nego je šira (tih 2m)
3. 4x3.5m
Dnevna je skoro 5x5m.
Problem je što ova klima na K1 teško može da hladi sobe 1, 2 i 3. Čak i na najjačoj brzinu ventilatora, jedva se posle pola sata oseća malo osveženje. Za to vreme u dnevnoj postaje ledeno.
Gde bih mogao da stavim drugu klimu koja bi mogla taj deo stana da ohladi (ok, sa dve klime u sobama 1 i 3 bih rešio pitanje ali ajde da vidim ima li neko pametno rešenje sa jednom)?
Iza zida sobe 1 je drugi stan a iz te sobe ima izlaz na terasu (pored zida između 1 i 2).
858c5c5ce15c758ef6c6c298e2c19c10.jpg

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Zato sto ne moze efikasno da hladi kroz dvoje vrata, jos jedna klima u hodnik i resavas problem.

I ako su vrata između dnevne i hodnika dupla I široko se otvaraju, jasno je meni zašto jedna klima ne može da ispuni zadatak. Ono što je problem je gde da je montiram u hodnik i još veći, gde da stavim spoljnu jedinicu i kako da se sprovedu cevi? Nisam napisao: vrata od sobe 2 su sa nadsvetlom isto kao vrata od sobe 3. To je do plafona. Jedino iznad vrata sobe 1 ima pun zid.
Ako bi spoljna išla na terasu iz sobe 1, pa duž zida između 1 i 2, to ima verovatno bar 5-6m cevi .

Da bi druga kolima hladila hodnik i iz hodnika te 3 sobe, morala bi da se nalazi u zoni vrata d.s. i da duva ka sobama duz hodnika.

Najbolje resenjeje da se dodaju jos 2 manje klime i da se premesti K1 levo u d.s. naspram vrata d.s i hodnika.

Da li bi bilo moguce staviti spoljnu jedinicu na zid kuhinje i duz zida kuhinje i s.d (kroz kuhinju) sprovesti cevi do hodnika i okaciti za plafon (nosacima) unutrasnju jedinicu klime ispred vrata s.d i hodnika?

Klima u dnevnoj se neće pomerati. Ustemovane su cevi u zid i neću da sad razbijam to.
Što se tiče cevi kroz kuhinju, slaba valjda i tu. Na zidu između DS i kuhinje su elementi i voda i struja.
Ako bi stavio iznad vrata sobe 1 (a cevi do spoljne na terasi kroz zid između 1 i 2) da li bi prosto na silu protoka hladan vazduh od nje ulazio ne samo u 3 nego i po malo i u 2 i 1?
Nije potrebno da bude stvarno hladno u tim sobama nego da bude prijatno pa računam da bi ta klima iznad vrata od 1 možda "delovala" na sve tri sobe.
Da mi je plafon 20cm viši, ladno bi ga spustio i odradio centralnu ventilaciju.
Još nešto, armirani beton je skoro svaki zid u stanu. Stemovanje cevi za ovu k1 je trajalo 2 sata za 2m cevi.

Vidim da će 2 klime biti najracionalnije rešenje.

Raspored je nezgodan, moras da zoves nekog da ti da procenu na licu mesta.

Pozdrav svima, znacila bi mi pomoc jer sam u nedoumici da li kupiti on/off ili inverter klimu . Koristila bi se za povremeno dogrevanje zimi, verovatno u prelaznom periodu i hladjenje. To je za sobu od 25 kvadrata, u KUCI, sprat iznad se ne greje, soba je sa dva spoljasnja zida (jedan prozor i balkonska vrata , drvena stolarija), treci zid okrenut ka prostoru koji se ne greje , spoljasnji zidovi 50cm . Do sad je koriscena TA pec 3,5kW, punila se po jeftinijoj struji ali kad je bas hladno , TA sve izduva predvece/uvece i tad se puni po skupljoj tarifi. U sobi nikad nije vise od 20 stepeni.
Pogledajte prilog 287157Da li se isplati uzimati invereter za ovaj slucaj ? Ako bih uzimala npr. Mideu 12cu , razlika u ceni on/off i invertera Mission II je oko 20000 din. Interesuje me i kako bi se klima ponasala zimi ako bi radila svega par sati dnevno da nadoknadi to sto je TA pec prazna ?
U prilogu je i crtez prostora.

Pozdrav svima, znacila bi mi pomoc jer sam u nedoumici da li kupiti on/off ili inverter klimu . Namena je povremeno dogrevanje zimi, u prelaznom periodu i hladjenje.
Za sobu od 25 kvadrata, u KUCI, sprat iznad se ne greje, soba je sa dva spoljasnja zida debljine 50cm (jedan prozor i balkonska vrata a drvena stolarija), treci zid okrenut ka prostoru koji se takodje ne greje . Do sad je koriscena TA pec 3,5kW, punila se po jeftinijoj struji ali kad je bas hladno TA sve izduva predvece/uvece i ponekad je punim po skupljoj tarifi. I temperatura ne prelazi 20 stepeni.
Da li se isplati uzimati invereter za ovaj slucaj ? Ako bih uzimala npr. Mideu 12cu, razlika u ceni on/off i Mission II invertera je oko 20000 din. Interesuje me i kako bi se klima ponasala zimi ako bi radila svega par sati dnevno da nadoknadi to sto je TA pec prazna ?

@djalf
U svakom postu gde se pise u vezi gasenja turbine na hladjenju tvrdis da LU ne gasi...
Hajde, kad stignes proveri ili snimi nam to...
Jednostavno, podigni temp na klimi na 30c, kompresor ce se iskljuciti sigurno, sacekaj neko vreme i vidi da li vrti turbina, pre toga mozes i fan da podesis na 3-4 crte, da budes siguran da li stala ili nastavila...
Ne mogu da verujem da samo kod tebe LU ne gasi turbinu, a kod svih ostalih gasi... :)

Sto bi "morao" stemovati zid, cevi van zida, ako hoces malo estetike stavi ih u kanalicu...
Hodnik je uzak, to je glavni problem.
To bi verovatno uticalo na kvalitet rada klime ako bude na tom mestu.
Saa troja vrata bi morala biti otvorena.
Soba 3 bi bila ledara i zahtevalo bi dobrano pritvaranje vrata, soba 2 bi ok bila hladjena, a doslo bi hladnoce i u sobu 1, odbijao bi se od zidova hladan vazduh i kretao ka sobi 1.
Za hladjenej i nekako, mada bi na tako uskom prostoru unutrasnja jedinica registrovala odvec veliku hladnocu, a u sobama (2 i 1) bi bilo nesto toplije nego sto je na mestu same klime...
Ako nemas izbora a hoces da se hladis (da spavas ko covek umesto da se kupas u znoju) stavi gde moze klima i bice kako bude...

Hvala na savetima. Nezgodna je konfiguracija stana za dve klime, to mi je jasno ali rekoh, ima iskusnijih od mene pa bolje da čujem i vaše mišljenje.

Jel ima neko iskustva i da kakav je BOSCH Climate 5000 RAC Inverter, trenutno je na akciji 50k u prodavnici na G.

@djalf
U svakom postu gde se pise u vezi gasenja turbine na hladjenju tvrdis da LU ne gasi...
Hajde, kad stignes proveri ili snimi nam to...
Jednostavno, podigni temp na klimi na 30c, kompresor ce se iskljuciti sigurno, sacekaj neko vreme i vidi da li vrti turbina, pre toga mozes i fan da podesis na 3-4 crte, da budes siguran da li stala ili nastavila...
Ne mogu da verujem da samo kod tebe LU ne gasi turbinu, a kod svih ostalih gasi... :)

Hocu nego ne izlazim a bas me kopka da vidim tacno sta i kako. Tamo je sad supruga, reci cu joj da proba. Koliko dugo nastavi da radi turbina kad se ugasi kompresor, na primer ako stavis na 30C? Sad mi rece da drzala na 23C pa ne znam da li je gasila kompresor ali duvala non stop. Kad se stavi na Eco mod gasi to znam jer tako rade i LGC kuci.

@giovanni
Mozes unutrasnju da montiras u hodnik na dva Г profila na plafon, tako smo mi uradili u lokal na strani gde je izlog da ne bi busili isti. Postavis da duva kad sobama i radice posao. Duzina instalacije za Fujitsu ti je prednapunjena za 15 metra, kod drugih od 3-5 metra, pise u uputstvu. Jedino mora vise busenja da bi dosao do spoljne jedinice.

Poslednja izmena:
Posle 30-ak sec maksimalno od iskljucenja kompresora ugasi turbinu, neka saceka i minut...:)
Nema veze da li je Eco ukljucen ili ne, gasi svakako, bas sam to proveravao.
Ali ako drzi tu na 23c, najverovatnije, da kompresor i ne iskljucuje uopste...

Ma nezgodno kad radi pramenove treba joj toplije pa nije ukljucivala pa bilo 29C unutra i posle stavi na 23C. Sutra ce da testiramo posto kad sam joj rekao da proba vec stavila da susi na FAN, radi do 15h a i nema nikog po ovoj vrucini a striktno se susi na FAN pola sata pre gasenja. Mora da izvuce iz struje jer ako nesto grmi seva da ne pocepa klimu, nismo blizu lokala.
Mada smo prosle godine isto ovo pricali i stavljala na 28 a unutra bilo 25 i nije gasila turbinu.

...LGC mi obe kuci rade sad, duvaju non stop na Low, samo cujem kad krene da hladi ima zvuk ali se cuje samo kad je tisina i blizu nje i oseca se tad hladno.

Bas ovako radi i G-Tech, s tim sto kada dostigne zadatu temperaturu kompletno ugasi spoljnu jedinicu. U takvom rezimu potrosnja je bas minimalna (7-8W), klima je prosto necujna, tako da ne razumem bas najbolje u cemu je smisao totalnog gasenja turbine.

Poslednja izmena:
Ni ja, tako je i kod mene, oko 10-12W cini mi se i to je ono sto trosi turbina i elektronika, spoljna se gasi isto ali turbina nastavlja istom brzinom. Nije mi jasno ali me nervira ova LU sto mi nije tu da probam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno