Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A zasto trokomorni nisu dobri, dal odvec "slabo" izoluju?
Da li onda na cetvrokomornim staklima (staklenim panelima (paketima)) nema kondenza ili je znatno manji?
Moze pojasnjenje i u vezi vrste stakla.
Hocete reci da samo staklo od koga se pravi prozor, odnosno stakleni panel (paket) ima razlicite termicke osobine id a neki su puno bolji termo izolatori?
Da li to zavisi od vrste stakla (njegovog hemijskog sastava) ili od debljine svakog pojedinacnog stalnenog sloja u staklopaketu?
Moze neki link da se sa tim na srpskom ili engleskom upoznam(o)...
PVC profila ima sa 3 4 5 6 8 a mozda i vise komora ne pratim u zadnje vreme.
Sto je vise komora tim je profil manji provodnik toplote.
Medjutim ne mora striktno da bude tako neki kvalitetniji profili mogu biti bolji sa manje komora od nekih sa vise komora.
Staklo odnosno stakleni sendvic je ipak bitnija stavka jer je staklo ipak preovladava na prozoru.
Debljina standardnog stakla je 4mm i deblji se stavlja samo ako prozor treba da ima pojacano smanjivanje buke.
Standardni sendvic za PVC ima medjuprostor izmedju stakla od 16mm i u tom prostoru je suvi vazduh.
Dodavanjem argona umesto vazduha i postavljanjem folije koja reflektuje toplotu nazad u prostoriju dobijamo niskoenergetsko sendvic staklo.
Troslojni sendvic ima tri stakla i dve komore. Troslojno staklo bez argona i folije je jedva bolji od dvoslojnog sa istim jedino sto je bolji zvucni izolator.
Naravno troslojni sa argonom i folijom je vec osetno bolji od dvoslojnog uz napomenu da neki troslojni sendvici se prave recimo sa razmakom izmedju stakla od samo 10mm i takvo troslojno staklo je opet jedva bolji od dvoslojnog.
Treba napomenuti da je troslojno staklo 50% teze od dvoslojnog i zahteva ugradnju u mnogo kvalitetnije profile koje nosi kvalitetniji okov.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pozdrav svima

Moje klime 12LUCA i 09LMCA rade odlicno i reseno grejanje za sva vremena uz smesnu mesecnu potrosnju:) sad mi treba predlog za drugara. Zgrada solidna izolacija do sada se grejao na pelet pa bi da predje na klimu. Nije zahvalan raspored prostorija kao i jedino mesto gde moze da stoji klima je obelezeno. Planirao je Midea 18-icu ali smatrad da mu je overkill i da mu 2 manje resavaju sve ako ne i jedna. Skica u prilogu pa molim za savet. Hvala

link ka slikama https://imgur.com/a/0rBJfhR
Možda jedna 12-ca da duva iz dnevne ka sobama, i jedna manja iz kuhinje ka hodniku? Mad anije stavio koliko kvm imaju dnevna i kuhinja. Ovako dnevna ima u dužini 6m, a duža je na crtežu od dve sobe sa po 4m u dužini???

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Možda jedna 12-ca da duva iz dnevne ka sobama, i jedna manja iz kuhinje ka hodniku? Mad anije stavio koliko kvm imaju dnevna i kuhinja. Ovako dnevna ima u dužini 6m, a duža je na crtežu od dve sobe sa po 4m u dužini???

Problem je sto ne moze tako nego samo kako je skicirano na slici(drugar je rekao da tu nema na sta klima da se nakaci :( ), pa molim za predlog resenja oko modela klima i broja. Sto se tice dnevne oko 20-25m2(mislim da je 24m2) ostalo su manje prostorije

Ja ne znam da iko normalan kupuje trokomorne prozore. 6-to komorni su "standard", bar ovo što valja. Možda je forumski kolega mislio na prozore sa troatrukim staklima? Uglavnom, zavisi i od vrste stakla (debljine i premaza), rastojanja među staklima, broja stakala i čime je ispunjen prostor među staklima. Stakla su najbitniji deo prozora, jer zauzimaju najveći deo površine istog.

Kupuju investitori.

Problem je sto ne moze tako nego samo kako je skicirano na slici(drugar je rekao da tu nema na sta klima da se nakaci :( ), pa molim za predlog resenja oko modela klima i broja. Sto se tice dnevne oko 20-25m2(mislim da je 24m2) ostalo su manje prostorije
Sad vidim da se spominje Midea 18. NIKAKO! Pogotovo ne u 24kvm. To bi radilo ko on-off klima.

Sad vidim da se spominje Midea 18. NIKAKO! Pogotovo ne u 24kvm. To bi radilo ko on-off klima.

neki predlog za modele klima i kako rasporediti?(greska dnevna nije 24m2 vec 18m2 a ostale su po oko 12-15m2) vidi se na skicama samo da se obrati paznja iznad dnevne ima jos jedna soba(kao sprat) to je na drugoj slici

Poslednja izmena:
Sto se rasporeda tice to je i najzgodnije mesto za klimu ali nije ni mala kvadratura a nezgodan je raspored. Ako klima bude namestena na 23c racunaj da ce u spavacim biti 20-21 u zavisnosti od spoljne temperature i gubitaka toplote. Kuhinja je iza coska i tamo ce slabije grejati. Iskreno, nisam za 18-icu nikako ali raspored je nezgodan za 2 klime.
Eventualno ici na Gree Amber, ona je daleko kulturnija od te Midee koja na minimumu razvaljuje od duvanja.

Tapatalk from Poco loco

Sto se rasporeda tice to je i najzgodnije mesto za klimu ali nije ni mala kvadratura a nezgodan je raspored. Ako klima bude namestena na 23c racunaj da ce u spavacim biti 20-21 u zavisnosti od spoljne temperature i gubitaka toplote. Kuhinja je iza coska i tamo ce slabije grejati. Iskreno, nisam za 18-icu nikako ali raspored je nezgodan za 2 klime.
Eventualno ici na Gree Amber, ona je daleko kulturnija od te Midee koja na minimumu razvaljuje od duvanja.

Tapatalk from Poco loco

ako si na moje odgovorio, da li si siguran za tako male prostorije moze 1 klima a ne dve ili tri da bi svuda bila ok temp?da ne bude prejaka ona za 18m2?

Ja bih krenuo sa jednom 12, ali kvalitetnom, pa bi video šta bi dobio time. Kuhinji realno i nije potrebno grejanje u smislu da je neophodna klima u njoj. Skica ti je totalno neprecizna i nije u razmeri.

Ja bih krenuo sa jednom 12, ali kvalitetnom, pa bi video šta bi dobio time. Kuhinji realno i nije potrebno grejanje u smislu da je neophodna klima u njoj. Skica ti je totalno neprecizna i nije u razmeri.

za skicu se izvinjavam nisam je ja pravio vec drugar :D kojim modelom da pokrije i gde eventualno jos ubaciti klimu?

Odgovorila sam ti odmah i zahvalila, naravno, medjutim ovaj admin me tretira ko stranog placenika :mad: valjda zato sto sam u odgovoru navela garantni rok jedne juznokorejske klime.. :S: Nebitno

Veliko ti, veliko hvala na predlogu :) :) :) ova Amber koju imas meni deluje potpuno superiorno a ja je nisam ni primetila. eto. hvalaaaa
Prostor ima oko 38kvm, izolacija, prozori ok, visina plafona 290. Problem je predsoblje jer se ulazi bukvalno spolja sa terase i velika je staklena povrsina na tom isturenom delu tako da cu u predsoblje i da je smestim.
Koliko je bučna ta amber?
Sto se tice montaze skapirala sam: odvojene cevi, vakumiranje, gumeni amortizeri, jedino ne znam preporucenu duzinu, razmak izmedju spoljnje i unutrasnje..
ako imate neku preporuku, savet za montazu u bgdu, bilo bi super. Ne kapiram za garanciju, pise max 7 god. Negde pise 3 god. Servisiranje se podrazumeva. Svasta pise po ovim sajtovima.

Gde je on predvideo klimu u d.s. staviti jel ispred prozora?

I meni pade na pamet Fujitsu LU. Na debelom minusu toj Midei zbog nemanja EEV (kao i Vivaxu) opada snaga, dok je kultura rada japanaca i dalje veća nego kod kineza. Koliko je peleta trošio po sezoni? To je najbolji pokazatelj šta mu treba

Poslednja izmena:
Covek lepo objasnio za stakla
https://www.savokusic.com/blog/koje-staklo-odabrati-za-stolariji

Zakljucak je 4+16+4LOW-E MEKI FILM

Pročitah, ovo je sve objasnjeno za iole pismenog laika koji ume da cita i koncetrise se na ono sto cita...
Imam samo jedno pitanje, šta je u tabeli "LT svetlosna propusnost"?
Je li to propusnost vidljivog svetla, da li to znaci da ce biti (da ima) zatamnjenje pa se vidi od 89-40% svetlosti odnosno da ima "zatamnjenje" usled "gubitka" na prozoru (kroz staklo, filter(e) i gas) od 11-60% ...?

Nije bas reklama. Nesto slicno mi je objasnjavao i majstor koji je meni ugradjivao PVC. Ja se raspitivao za troslojno, kaze dobijas samo bolju zvucnu izolaciju, a zbog tezine sve trpi. Naravno bolja je i toplotna, ali zanemarivo.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Upravo tako. Zbog već mase idu znatno skuplji okovi. Ovako se sa dvoslojnim dobija optimum uloženo - dobijeno. Mada kome je zvučna izolacija bitna stavka treba da ide na troslojnu varijantu jer je po meni to veći prioritet nego toplotna izolacija (obično troslojno vs. dvoslojno sa premazom).
Još jednom da ponovim za one koji imaju nadgradne roletne, a nisu ih izolovali. Izolujte ih! Tu su ubedljivo najveći gubici.

Malopre sam cistio Nocriu. Majko mila sta izadje iz nje, kakva kuga. Da ne poveruje covek koliko stroke moze da se nakupi. Potrosnja struje je pala za 10% otkako je ociscena. Bukvalno.

Tapatalk from Poco loco

Nisam je cistio par meseci a zbog malog kera su mi vrata terase bila otvorena od septembra pa je uvukla brdo prasine.

Tapatalk from Poco loco

I meni pade na pamet Fujitsu LU. Na debelom minusu toj Midei zbog nemanja EEV (kao i Vivaxu) opada snaga, dok je kultura rada japanaca i dalje veća nego kod kineza. Koliko je peleta trošio po sezoni? To je najbolji pokazatelj šta mu treba

grejao se na drva, po sezoni je trosio 6m. Znaci 12LUCA mu je resenje pa po potrebi kada vidi gde bi jos trebala da ubaci neku malu 9-ku ili 7-icu?

Tako nekako. Ja zadnja dva dana grejem samo sa jednom klimom. Nameštena je na 23 C pa je u dnevnoj sobi malo ispod 23, a u dečijoj koja je najdalje malo preko 19 C. Međutim, temperatura osciluje po vertikali u celom stanu jer hladniji vazduh struji pri podu iz spavaćih soba.

Ako se ispod i iznad greje, oscilacije nisu velike, i zavise isključivo od izolovanosti spolnih zidova i kvaliteta stolarije

grejao se na drva, po sezoni je trosio 6m. Znaci 12LUCA mu je resenje pa po potrebi kada vidi gde bi jos trebala da ubaci neku malu 9-ku ili 7-icu?
6m drva je kao tona peleta! Taman jedna 12 LU. Nemoj da ga guja ujede da uzme 14LU, dosta skuplja klima a nije mnogo jača.

6m drva je kao tona peleta! Taman jedna 12 LU. Nemoj da ga guja ujede da uzme 14LU, dosta skuplja klima a nije mnogo jača.

Hvala lepo :) znaci 12LUCA i taman. Ako vidi da mu zimi negde vise hladnije moze sledece godine da doda neku malu u nekoj od prostorija ako zatreba i to je to predpostavljam. Nadam se da ce zavrsiti posao. Hvala jos jednom

Izgleda da jedan od komšija ispod mene nije tu već neko vreme.

Samo po staklenoj povrsini.
Nova je i kuca i prozori.

Da li bi pomogla roletna sa spoljnje strane?

Meni su pomogle roletne. Venecijanere dok sam imao bilo je kondenza na svim prozorima i balkonskim vratima.
Kad sam ih sve skinuo i ugradio roletne, nikad više nije bilo kondenzacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno