Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa vec je vodovodzija stemao i ubacio bas te cevi u betonski/noseci zid. Ide prilicno lako sa dobrom masinom sa kojom je on radio, onaj Hilti pravi Hilti :). Sada ce se raditi i el. instalacije pa bi isto platio da mi samo i tu ustemaju za tu cev. Zato pitam da li mogu ove bakarne cevi da idu malo gore pa dole, da li se pravi problem neki sa takvom instalacijom?

Vrlo moguce da cu spsutiti gips uz zid da prekrijem i taj odvod. Klima se montira na nekih 10cm od plafona, visina zidova standard 260cm

Inace iako imam prilicno alata, izmedju ostalog i "hilti" ali je sve to amaterskog tipa tako da se trudim da ono u sta se ne razumem prepustam profesionalcima. Sigurno ne bi nikad rusio noseci zid, pogotovo ne hiltijem :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Joj kad bi pneumatski cekic, busilice, stemarice prkinuli zvati hilti... :smoke:

Ne smeta da se cevi savijaji, ALI mora da se ispoštuje minimalna vrednost luka. A kuda će ići kondenz crevo? Ono mora pravolinijski pod nekim uglom na dole, ne sme da ime gore-dole.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Može se uštemati u betonski zid bez previše muke, koristi se glodalica/šlicerica, imaju je elekričari. Problem je sto manje glodalice sijeku do 3-4cm dubine, dok veće do 6-7cm, što je dovoljno za klimu, ali ih rijetko ko ima.

Ićiće to i sa samom štemaricom, pogotovo ako je Hilti :)

Nisi imao prilike ni filtere da vidis, po svoj prilici :D

Lepo ja rekoh, kriminalno je da nema filtere sa ciscenjem ili ti, da ne mozes minimum jednom mesecno sam da skines i ocistis filter, bez majstora.
Kod invertera je to obavezno, ne bi li funkcionisao ispravno.

Panel se ni ne otvara dok klima radi.
Od mojih ~20ak klima, ni jedna ne krcka pri hladjenju, cak ni ti jeftini Vivaxi i neka krs Corel...
Mozda je Aux specijalni level krsa, ali vecina ih je ok sto se toga tice.
Izvini, jesam li dobro shvatio:
One mrežice na unutrašnjoj jedinici treba 1 mesečno obavezno čistiti?
I zašto je to bitno baš kod inverter klima?
I zašto servisi naplaćuju montiranje inverter klima skuplje?

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Joj kad bi pneumatski cekic, busilice, stemarice prkinuli zvati hilti... :smoke:
Zato na jednom mestu napisano pravi hilti, a na drugom pod znacima navoda. Hilti je lagano za izgovor kao i za pisanje/kuckanje. Zamisli pneumatski cekic busilica :) Uglavnom svima je jasno i sve je ovo suvise sto pricamo, ali razumem zasto nekome smeta i to je ok.
Ne smeta da se cevi savijaji, ALI mora da se ispoštuje minimalna vrednost luka. A kuda će ići kondenz crevo? Ono mora pravolinijski pod nekim uglom na dole, ne sme da ime gore-dole.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Zato i postavih sliku gore. Ono sto je zelenom bojom sam zamislio da ustemam i to je samo odvod kondenza i ide pravolinijski.

Izvini, jesam li dobro shvatio:
One mrežice na unutrašnjoj jedinici treba 1 mesečno obavezno čistiti?
I zašto je to bitno baš kod inverter klima?
I zašto servisi naplaćuju montiranje inverter klima skuplje?

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
Ja sam njega pogresno razumeo, ali da, trebaju filteri po mogucstvu da se ciste jednom u 2 nedelje, do max mesec dana kada klima stalno radi, jer inverter ne radi na 100%, vec stedi i oravi veci komfor time sto radi na manjoj snazi i ravnomernije hladi.
To je sve zasnovano na dobrom protiku vazduha, u suprotnom se gubi efikasnost i komfor.

Realno bi i na on off klimi trebalo jednom mesecno cistiti filtere, ali se kod njih manje oseca, jer stalno rade na 100%.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Filtere pre svega treba cistiti vlastitog zdravlja radi i svih ukucana... onda radi pravilnog rada klime...

Pa bolje filtrira kada manje prasine moze da prodje :D
A i jaca imuni sistem :D

Da da zarad imunog sistema ne treba cistiti filtere, da se celicimo :)
Ne znam kako vi cistite, ja samo isperem lepo vodom, ostavim da se osusi. Nekad vratim samo tako, a nekad isprskam asepsolom ili njemu slicnim sredstvima. Jel to dovoljno?

Opet se vracam na pitanje koliki je problem ustemovati u beton instalaciju klime. Sada je pitanje samo za deo instalacije :)
Obzirom da cu spustati plafon da li je moguce da cevi i el.instalacije budu tu skriveni (crvena boja), da li smeta da se cevi savijaju malo gore pa opet dole itd...
Odvod kondenza da ustemujem u zid. Mozda bi ustemovao obicnu plasticnu vodovodnu cev i tu ubacio crevo kondenza (na slici zeleno bojom).
Slika je ocajna jer sam crtao na telefonu, ali valjda se vidi poenta :) tu gde izlaze cevi i gde je okacena spoljna jedinica je terasa pa je lako za dalji razvod instalacije. Bitan mi ovaj deo sto je u stanu, ima nekih 2.5m.
e390bb9cc337b223f5f949f46fbde71d.jpg

Kod mene na dve Fujitsu Inverterke, cevi idu malo po fasadi zgrade ispod demit fasade, a onda dalje kroz spušteni plafon.
Kondenz od jedne klime sam kroz zid uštemao da polako pada do obližnje kuhinje, te povezao na sudoper, diretkno dole na sifon.
Kondenz od druge sam opet izveo napolje, pa ispod spomenute demit fasade do moje terase, gde kondenz skupljam u fancy ukrasno/dekorativnu baštensku kantu od 10-ak litara.
A može i običan balon za vodu od 5-6 litara. Ova ukrasna ispala kompromis između moje praktičnosti i ženinih ideja o uređenju doma. :p

'Oću reći, kada se stan/kuća rade od nule, imate priliku da pažljivo izaberete lokaciju klime, i provlačenje cevi. Nemojte tu da štedite. Cevi mogu da krivudaju i da ih bude i više od 10 metara, ali morate imati majstora koji zna šta radi. Moji su za montažu dolazili čak 3x. Prvo postavka cevi pre plafona, zatim nosači spoljne jedinice i sama spoljna jedinica nakon završetka fasade (a pre skidanja skela), i zatim treći puta nakon završetka plafona i moleraja da se postavi i poveže unutrašnja jedinica. Prošlo dobrih 6 meseci od prvog dobar dan do poslednjeg doviđenja.

Baj d vej, skupljena voda iz kondenza je dobra za zalivanje cveća. :D

Poslednja izmena:
Zasto ne dodas pumpu za odvod kondenzata? Koliko znam tada odvod iz klime moze da ide na gore, pa onda napravi blagi pad iznad spustenog plafona

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

^zato sto prvi put cujem za tako nesto [emoji16] hvala raspitacu se i za to [emoji106]

Jel ti to oćeš da štemaš u noseći zid? Ono, srećno :D Imali smo mi jednog veseljaka koji je želeo da napravi otvor za vrata u betonskom zidu (devedesete su u pitanju). E sada, bilo mu skupo da plati ljude da iseku taj otvor te je on to razbijao u domaćoj izvedbi. Trajalo je mesecima ali je čovek uspeo na kraju iako su svi u zgradi hteli da ga ubiju..

Veći je problem što nije smeo to da radi. Bilo kakav izvedba tog tipa je zabranjena. Ja bih mu lepo isključio glavne osigurače i, ako se ne dozove pameti, zvao inspekciju.

Ja ih osurim samo vrelom vodom, kakvo crno ribanje :)

Vrela voda verovatno moze ostetiti plasticne niti, da ih "istopi" i dovede do deformacije...
Topla voda da se dete moze prati, mlaka, eventualno obican sapun ali da se sake nasapunjaju pa onda prenese na mrezicu (filter) i posle dobro ispere. Susenje samo mahanjem da se otrese, pa da odstoji (eventualno) ili mekim peskirom da se samo obujme delovi filtera i blago pritisne izmedju dlanova da upije vlagu. Neki praktikuju polusuv (otresen) filter da odma vrate u klimu, mislim da to mozda i nije najbolje.

Veći je problem što nije smeo to da radi. Bilo kakav izvedba tog tipa je zabranjena. Ja bih mu lepo isključio glavne osigurače i, ako se ne dozove pameti, zvao inspekciju.

Narocito devedesetih... :d

Vrela voda verovatno moze ostetiti plasticne niti, da ih "istopi" i dovede do deformacije...
Topla voda da se dete moze prati, mlaka, eventualno obican sapun ali da se sake nasapunjaju pa onda prenese na mrezicu (filter) i posle dobro ispere. Susenje samo mahanjem da se otrese, pa da odstoji (eventualno) ili mekim peskirom da se samo obujme delovi filtera i blago pritisne izmedju dlanova da upije vlagu. Neki praktikuju polusuv (otresen) filter da odma vrate u klimu, mislim da to mozda i nije najbolje.

Narocito devedesetih... :d

Moja klima je LG 12 ne znam oznaku stara preko 15 godina, svako malo se filteri sure sa vrelom vodom pod pritiskom i izbace tako neprijatni mirisi i prasina nece nista biti ne brini kakvo crno mazenje sa rukama i sapunom... neces dobiti nista, eventualno mozes asepsolom pre vracanja u klimu za dezinfekciju cisto mada ne treba pored vrele vode..
Susenje kako kad, kad me mrzi samo istresem i vratim nekad ostavim da se osusi 10min.. isti djavo nikad problem.
Nego kad vec pisem ovde da li neko mozda zna sta da radim sa dodatnim starim cini mi se UGALJ?!? Filterina koji su tanki i idu dva komada na gornji deo uvlacenja vazduha, ta dva filtera se nalaze na istom mestu, ispod ova dva glavna samo stite onu gornju ventilaciju koja ide ka plafonu... znam da to vise ne postoji ali jel zna neko sta da radim, gde to kupiti? Ili da bacim i ostavim bez toga... sad je vec krenulo da se rasipa kad ga perem...

Sent from my iPhone Xs using Tapatalk

Poslednja izmena:
Uzeo sam gree 24ku za vecu prostoriju 70kvadrata + 2 sobe iza u vezi od 30-40kvadrata, klima jako lepo radi, za sada zadovoljan. 60k samo hladi.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Moja klima je LG 12 ne znam oznaku stara preko 15 godina, svako malo se filteri sure sa vrelom vodom pod pritiskom i izbace tako neprijatni mirisi i prasina nece nista biti ne brini kakvo crno mazenje sa rukama i sapunom... neces dobiti nista, eventualno mozes asepsolom pre vracanja u klimu za dezinfekciju cisto mada ne treba pored vrele vode..
Susenje kako kad, kad me mrzi samo istresem i vratim nekad ostavim da se osusi 10min.. isti djavo nikad problem.
Nego kad vec pisem ovde da li neko mozda zna sta da radim sa dodatnim starim cini mi se UGALJ?!? Filterina koji su tanki i idu dva komada na gornji deo uvlacenja vazduha, ta dva filtera se nalaze na istom mestu, ispod ova dva glavna samo stite onu gornju ventilaciju koja ide ka plafonu... znam da to vise ne postoji ali jel zna neko sta da radim, gde to kupiti? Ili da bacim i ostavim bez toga... sad je vec krenulo da se rasipa kad ga perem...

Sent from my iPhone Xs using Tapatalk
Verovatno i nema vise nikakvu funkciju, dzabe peres. Ako nema originalni uzmi iskroj od neceg drugog. Ako pricamo o filteru sa aktivnim ugljem uzmi neki od aspiratora ili mozda od filtera kabine za auto pa seckaj :)

Taj sa slike nije sa aktivnim ugljem, običan "šupalj" plastični, sa otvorima nalik saću. Taj se pere kao i svaki drugi, večan je a koja mu je tačno namena, ne zna se, navodno skuplja finije čestice, uglavnom bude samo na jednoj strani.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Ovo su četiri različita pomoćna filtera, pisao sam o zelenom. Ovaj prvi, bež neka bude, je papirni koji forsira panasonic i skuplja višak vlage, sivi sadrži aktivni ugalj, žuti nemam pojma.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

^Mozda je zuti ovaj vitamin C sto sada forsiraju u opisima hahaha

^On/off ili inverter? Sta znaci ovo dobro modulisu [emoji4]

Inverter nastavlja da hladi/greje kad dostigne zadatu teperaturu ali smanji snagu kojom to radi, dakle i dalje radi a ne staje (prestaje) da hladi ili greje i na taj nacin bolje odrzava temperaturu.
On/off nastavlja da duva ali "u prazno" prekida da hladi/greje, inverteri ne prekidaju. Pri tome inverteri smanje potrosnju stuje, moduliraju u tom periodu.

Tnx [emoji106]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno