Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi šta kažete na Lg P12EN. Sada je na nekom popustu. Sa kojom klimom drugih proizvođača je ekvivalent.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Da idem na te najjeftinije modele raspitao bi se ko daje najduzu garanciju i kakva je servisna podrska.
Neko kaze da Vox daje 5 godina bezuslovne garancije pa eto mozda da se raspitas da li je stvarno tako.
Mada kada pogledas da za razliku od 3-4 crvene vec imas pomenuti Bergen, a kada su akcije kod vecih prodavaca mozes da naletis i na neku Mideu ili Gree mozda.

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Ljudi šta kažete na Lg P12EN. Sada je na nekom popustu. Sa kojom klimom drugih proizvođača je ekvivalent.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Imam je ja. Na osnovu dosadašnjeg iskustva dobra klima. Grejanje mi je prioritet. Cena nerealno visoka. Kvalitet završne obrade odličan, nema krckanja i sl. Lepo hladi i greje.

Mana je sto se prednji panel ne podiže pa za čišćenje mora da se zove serviser. Meni nije problem ali drugima može biti.

Poslednja izmena:
Stigla mi je klima, gree viola. Da li je normalno da imaju razlicite oznake unutrasnja i spoljna jedinica.
12ccafa94697d38a53a39a831c470a56.jpg
0c956470a4a38458246e3a34dc532b9a.jpg

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Da li neko moze da mi pomogne. Bas mi cudno da su razlicite, ali opet, nemam pojma...

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Rekla ne kazala, sam si sebi odgovorio, LG je preskup za ono sto nudi a ostali su jednostavno losi. Gree i Midea su provereni za jeftinije modele.

@illuminator80
Uvek se razlikuju oznake jedinica jer se mogu kupiti i posebno.

Poslednja izmena:
Ајд да питам, пошто размишљам да узмем климу. Шта фали клими од 200 € за собу од 15км2, која ће служити искључиво за хлађење? Евентуално грејање у мају кад не ради централно а буде хладно као ове године.
Немам намеру да купујем климе од 50к са сликама Микија и Шиље[emoji3]. Али стварно ме занима, не могу да читам 15 хиљада постова. Трба ми клима за моју собу од 15ак км2 а да буде што повољнија. Видео сам неке Николе.

Послато са Mi A2 6/128 уз помоћ Тапатока

Ne fali ništa. Oscilacije sobne temperature će biti malo veće, no to nije problem. Hoće da krcka plastika i daljinac može biti sklon raspadanju. Ako ti to nije problem onda je to tô.

Puna cena P12en je cca 80k, ali se povremeno nađe i za 60+k što je dobra kupovina.

Ne fali ništa. Oscilacije sobne temperature će biti malo veće, no to nije problem. Hoće da krcka plastika i daljinac može biti sklon raspadanju. Ako ti to nije problem onda je to tô.

Daljinski su isti kao i na 2- 3 puta skupljim Japancima, maltene identicni.
Plastika krcka na svakoj klimi/grejnom telu koje sadrzi plastiku i koje kada greje, izduvava vazduh od 40-60c.

Na hladjenju, za sta se on/off klima i uzima, nisam cuo da krcka ni na Vivaxu od 150e, za 10 godina koriscenja, ni na on/off Toshibi koja je jos plasticnija i koristi se oko 25 godina.

Kriminalno je da inverter nema filtere za ciscenje, sto znaci da on vecinu vremena radi na 50% kapaciteta...

Poslednja izmena:
Majka ima aux on off klimu. Kada je u režimu hlađenja prednji panel je skoro nemoguće otvoriti. Klima stalno krcka jer hladi pa stane i tako u krug. Daljinac je u očajnom stanju i po kvalitetu nije ni blizu japancima. Recimo za nijansu je bolji Galanz. LG ima daljince od abs plastike i velike tastere od kvalitetne gume. Za 200 EUR nema bolje. On off za 250 su već druga priča.
Što se tiče invertera bez filtera nisam imao prilike do sada da vidim.

Nisi imao prilike ni filtere da vidis, po svoj prilici :D

Lepo ja rekoh, kriminalno je da nema filtere sa ciscenjem ili ti, da ne mozes minimum jednom mesecno sam da skines i ocistis filter, bez majstora.
Kod invertera je to obavezno, ne bi li funkcionisao ispravno.

Panel se ni ne otvara dok klima radi.
Od mojih ~20ak klima, ni jedna ne krcka pri hladjenju, cak ni ti jeftini Vivaxi i neka krs Corel...
Mozda je Aux specijalni level krsa, ali vecina ih je ok sto se toga tice.

Poslednja izmena:
Na poslu imamo 2 Tesle on/off 12-tice. Za sta su kupljene zavrsavaju posao. Iskreno, u malim su kancelarijama, ne znam kako bi se ponasale u nekom vecem prostoru. Nista ne krcka, daljinski skoro isti kao na starom Panasonicu kod kuce. Ne znam koliko su trajne ali za sada preporuka od mene.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kod mene je Vivax 9ka hladila kao besna(drzao sam je na 27c da bi bilo 25 u sobi) ~22m2, a soba na cosku, 6 prozora, 2 spoljasnja zida, posle 12 sunce bije bas u stranu gde je klima, sa 3 prozora.
Sada je dao drugaru, on odusevljen, hladi mu 40m2.
I to je najlosiji, najjeftiniji Vivax u pitanju tada bio, dobili smo na poklon oko 10 uredjaja od uvoznika...

Poslednja izmena:
Čekajte ljudi, koga briga za kvalitet izrade daljinskog? [emoji23]

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Nije ni to nebitno, kada se polomi, pa ljudi krenu da lepe selotejpom baterije i slicne fore, meni se zeludac prevrne :)
Pogotovo je problem ako ne moze da se nadje posle zamenski.

Nisi imao prilike ni filtere da vidis, po svoj prilici :D

Lepo ja rekoh, kriminalno je da nema filtere sa ciscenjem ili ti, da ne mozes minimum jednom mesecno sam da skines i ocistis filter, bez majstora.
Kod invertera je to obavezno, ne bi li funkcionisao ispravno.

Panel se ni ne otvara dok klima radi.
Od mojih ~20ak klima, ni jedna ne krcka pri hladjenju, cak ni ti jeftini Vivaxi i neka krs Corel...
Mozda je Aux specijalni level krsa, ali vecina ih je ok sto se toga tice.

Nisam shvatio ko nema filtere?

Videti li na levom filteru ovo zelenkasto? Jel to kao neki dodatni filter za nesto?Cudno mi jer ga nemam na desnoj strani
1c145934d79fdc5288028b881d0da635.jpg

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Sad gledam na sajtu Tesle, poceli da rade/prodaju i multisplit, VRF sisteme. Da li zna neko koji proizvodjac je u pitanju?

Da i skini ga.

Tesla je katastrofa klima....
I nije midea nemoj da vas lazu.

Ne kazem nista o kvalitetu Tesle, imamo ih mislim 2 godine, nisu nesto mnogo radile ali nije bilo kvarova. Hlade, nista vise ne mogu da kazem. Nemam ideju ko ih pravi

Moze li dodatno objasnjenje cemu sluzi i zasto ga skinuti?

Ti dodatni filteri imaju svoj vek trajanja, a nisu predviđeni za zamenu, tj. ne mogu se kupiti na tržištu (izuzev filtera koje koriste znatno skuplji uređaji, no to nije ovde tema). Vremenom u sebi nakupe dovoljno prašine da smanje protok vazduha kroz standardni filter za prašinu na koju su i zakaceni. Izuzetak je jedino filter sa srebrnim premazom koji u režimu hlađenja ispušta jone srebra koji imaju biocidno dejstvo (no to je u praksi teško proveriti). Dakle, dodatni filteri ovog tipa smanjuju protok vazduha i guše klimu.
Ovo sa slike je ili Galanz ili nešto iz njegove kuhinje.

Ti dodatni filteri imaju svoj vek trajanja, a nisu predviđeni za zamenu, tj. ne mogu se kupiti na tržištu (izuzev filtera koje koriste znatno skuplji uređaji, no to nije ovde tema). Vremenom u sebi nakupe dovoljno prašine da smanje protok vazduha kroz standardni filter za prašinu na koju su i zakaceni. Izuzetak je jedino filter sa srebrnim premazom koji u režimu hlađenja ispušta jone srebra koji imaju biocidno dejstvo (no to je u praksi teško proveriti). Dakle, dodatni filteri ovog tipa smanjuju protok vazduha i guše klimu.
Ovo sa slike je ili Galanz ili nešto iz njegove kuhinje.
Gorenje je. Imam jos jednu od njih stara 5 godina i nema ovaj filter, moguce da mi se na ovoj novoj desava neravnomerno duvanje + glasnija unutrasnja jedinica bas zbog toga. Hvala na informacijama

Neko je pitao za Tesla klime, gde se proizvode. Pravi ih Chigo.

Opet se vracam na pitanje koliki je problem ustemovati u beton instalaciju klime. Sada je pitanje samo za deo instalacije :)
Obzirom da cu spustati plafon da li je moguce da cevi i el.instalacije budu tu skriveni (crvena boja), da li smeta da se cevi savijaju malo gore pa opet dole itd...
Odvod kondenza da ustemujem u zid. Mozda bi ustemovao obicnu plasticnu vodovodnu cev i tu ubacio crevo kondenza (na slici zeleno bojom).
Slika je ocajna jer sam crtao na telefonu, ali valjda se vidi poenta :) tu gde izlaze cevi i gde je okacena spoljna jedinica je terasa pa je lako za dalji razvod instalacije. Bitan mi ovaj deo sto je u stanu, ima nekih 2.5m.
e390bb9cc337b223f5f949f46fbde71d.jpg

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Jel ti to oćeš da štemaš u noseći zid? Ono, srećno :D Imali smo mi jednog veseljaka koji je želeo da napravi otvor za vrata u betonskom zidu (devedesete su u pitanju). E sada, bilo mu skupo da plati ljude da iseku taj otvor te je on to razbijao u domaćoj izvedbi. Trajalo je mesecima ali je čovek uspeo na kraju iako su svi u zgradi hteli da ga ubiju.
Naspram njega ti si ništa sa tim štemanjem al da je gadan posao jeste, pogotovo što je to visoko (predpostavljam da je klima na +2m) pa je malo nezgodno razbijati beton (ako ga budeš razbijao a ne sekao) sa aparatom teškim 20kg :D

E, a da staviš ti tu parče gipsa, spustiš od plafona pa prekriješ taj deo zida gde će da ide cevi/creva možeš i da napraviš neki neobičan oblik nešto umetnički verujem da bi te i izašlo jeftinije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno