Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se 30% uštede tiče, na hlađenju je 30% od utrošene energije toliko, da nikad neće isplatiti razliku u ceni.

Njemu definitivno bilo kakva klima tu zavrsava posao. Na njemu je da odluci dali ce neku on/off klimu ili neki jeftiniji inverter. Zbog buke i pogotovu zato sto je manja prostorija ja bih uzeo najjeftiniji inverter na trzistu. U 15m² nemas gde da se sakrijes kad on/off klima krene da duva. Palice se i gasice se svaki cas. Ako to malo para doplate nije presudno ja bih isao na inverter, bice sigurno velike razlike u koriscenju sve i da nikada ne otplati tu razliku.
My 2 cents

Tapatalk from Poco loco

Jel zna neko koja je razlika izmedju ove 2 klime i koja je bolja?

MIDEA MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW

MIDEA MT-12N8D6

neka podigne krilca u gornji položaj i on/off neće da smeta. Mada inverter daje bolji komfor.

Što se tiče LG P12EN, posle dva meseca upotrebe, za sada ni jedan problem. Posle postizanja temperature, na održavanju troši oko 500 W. Tiha je, nema krckanja plastike (bar ne na grejanju).

Sve zavisi kako koristis klimu.
Kod mene 12lu radi u sobi sa otvorenim prozorom leti 24h, trosi oko 150W po satu, dok je on/off trosila dosta vise, ali je i bila 3 puta neprijatnija.
Temperatura u sobi mi je isla od 24-29c, a na inverteru konstantnih 26c, a racun je manji u proseku 1000 dinara mesecno na hladjenju.

Proteklih godinu i po dana imam on/off i inverter u mojoj sobi, razlika u komforu je nebo i zemlja.
Nema bezanja od ledenog vazduha koji izlazi iz on/off klime, ne mora uopste direktno u tebe da duva.

Danas su inverteri dosta pojeftinili, pa nije razlika kao nekada, da mozes kupiti 3 dobre on/off klime za jedan inverter, nego je razlika oko 100e.

Inverteri su dosta skuplji.

pa nisu, osim ako poredis C brendove za koje trgovci pricaju da su midea i gree a zapravo ko zna koji su.

neka krstena midea ili gree se razlikuju 60eur u ceni.

Jel zna neko koja je razlika izmedju ove 2 klime i koja je bolja?

MIDEA MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW

MIDEA MT-12N8D6

Ova donja je midea quattro, odavno je u ponudi ali je dosta skuplja klasa midee
Mislim da je kostala 40% vise od midee mission kada sam ja kupovao.
Ona mislim da ima kontrolu potrosnje direktno na displeju klime...
ne znam da je neko kupio nju ovde, znam samo da je bila skupa, to se i ne nudi po domacim radnjama, ja sam je video kod uvoznika u ponudi.

Poslednja izmena:
neka podigne krilca u gornji položaj i on/off neće da smeta. Mada inverter daje bolji komfor.

Što se tiče LG P12EN, posle dva meseca upotrebe, za sada ni jedan problem. Posle postizanja temperature, na održavanju troši oko 500 W. Tiha je, nema krckanja plastike (bar ne na grejanju).
Nema sanse da ne smeta. To je samo 15m², vazduh ce se odbijati od zidova a cirkulisace nekako, osetices duvanje gde god da sedis. Nije to bas prijatno na duze staze. Da je veci prostor pa i da pricamo o tome.

Tapatalk from Poco loco

Na hladjenju klima ne gasi turbinu i mesa vazduh i kad ne hladi. Kompresor ne radi non stop i to sto se ukljuci na 100% ne znaci da ce da hladi kao uragan vec onoliko koliko turbina skida hladnocu sa iznenjivaca. Kao da se nismo hladili sa obicnim klimama pre invertera pa je sad to nesto nemoguce. Dakle krilca skroz gore, turbina na najnizu brzinu, setujes na 25c i zaboravis.

I onda imas jako prijatan vetric sa temperaturom od 5c na jednom delu, a na drugom ti siba 40c kroz zid ili prozor :)
Jos je gore kada se smanji turbina, jer je tada vazduh jos hladniji, a manje prostora pokriva.

Dodatno, ne radi svaka klima tako kao sto si opisao, naravno da gase turbinu.

Nista nije nemoguce, ali to ne znaci da nema enormne razlike u komforu, koja prevazilazi razliku u ceni od 100e.

Poslednja izmena:
Da se složim i ja jednom sa alfom. :) Ja ne mislim da je inverter toliko komforniji od on-off 'krševa' da je vredan neke značajnije razlike u ceni.

Bre video sam par Midea i Gree, sve su novije sa R410 gasom, totalno prijatno, nista nisam primetio da je odjednom hladno. Ima fluktuacija naravno ali nista vredno pomena. Ni inverteri nisu blagi ako se pojacaju.

Sve je ok ali ako inverter odrzava temp sa 200 ili 300W nema sanse da se ne primeti razlika kad on/off potegne 1000W. Meni to nikada nije smetalo u dnevnoj sobi jer je 35m², u 15m² nema sanse da bih ja to sebi dozvolio, vi kako hocete. Vama mozda ne smeta. Za 100e razlike necu da razmisljam uopste.

Tapatalk from Poco loco

Ma u pravu si ali ako je samo hladjenje moze i obicna. Zna prednosti i mane pa neka odluci. Komfor uvek košta.

Ajde sto nije jednaka temperatura sa on/off, nego je ledeno ispod nje, ne mora uopste da duva u tebe i ne mora jako da duva, stalno izbija vazduh na 5-8c i gde god da se spusti, tu je ledeno.
I opet, konstantno se desava toplo/hladno.
Inverter ne primecujem da postoji leti.

To sto vi imate neke specificne situacije ili vec solidno prirodno ohladjene prostorije(kuce, debeli zidovi, u hladu i slicno), pa vam on/off lepo radi, nema veze sa njegovom situacijom, u usijanih 15m2, to ce biti jako neprijatno.
Vec kod mene u 20-22m2 je bilo neprijatno i to sa 9kom.

Jednom se uzima klima i ko zna kada ponovo, ne vredi ustedeti 100e, naravno pod uslovom da neko ima taj visak.

Poslednja izmena:
Odvod u oluk nije za klime sa kojima se greje, voda treba da može nesmetano da otiče i da ne zaledi. Inače oluk nije ni predviđen za odvod kondenzata, zabranjeno je da se koriati za to (bar u Bg).
jfg. troje mojih komsija je tako resilo. Iskreno, ubio bih ostale kojima sve kaplje na ulicu, pogotovo one sa treceg sprata koji prskaju na sam ulaz u zgradu. :/
Planirao sam da stavim odvod za hladjenje u oluk bar.

Da, zabranjeno je u oluke stavljati. Na nezgodnom si mestu, jedino da ugradis grejac i da kondezat vratis u stan pa u kanalizaciju, mora dupla rupa da se busi. Tako je jedan uradio a zimskim kondezatom puni kazance na WC solji i tako stedi vodu :D
Obe vertikale su toliko udaljene da je nemoguce (bar bez neke teske gradjevinske akcije) moguce izvesti nesto tako. Tek eventualno pri nekom kompletnom renoviranju stana.

Vidjao sam neke plasticne odvodne cevi za klime, da li bih mogao da ih postavim i uz oluk sprovedem do trotoara?
Video sam jedan takav primer, nazalost ne secam se gde, inace bih otisao da pitam ko je ugradio... ja sam na prvom spratu (druga etaza jer postoji medjusprat), na nekih 7m od zemlje, znaci nije prekomplikovano...

j.te, sta sve vidjam po kraju, sramota me da prodjem pored tih resenja (uglavnom rebrasta creva koja vise svuda).
To je sve "dozvoljeno", a odvod u oluk nije :/
Da li je dakle dozvoljeno da se napravi "sopstveni olukcic"? :)

Poslednja izmena:
Pa realno nista od toga ne bi smelo biti dozvoljeno, a najpravilnije bi bilo da se kondenzat sprovede nazad u stan pa se to resi unutar stana.

Recimo ja na mojoj kuci za stan na spratu ne pada mi na pamet da busim svoj oluk da bi resio kondenzat
ali kad oluk nije licno tvoj ljudi drugacije razmisljaju.

Poslednja izmena:
Recimo ja na mojoj kuci za stan na spratu ne pada mi na pamet da busim svoj oluk da bi resio kondenzat

Ali zašto? Ne razumem problem sa sprovođenjem u oluk na privatnom objektu? Za zgrade i da razumem, jer oluk nije lično tvoj. Kod mene u kući (sprat kuće) sam sproveo dve klime u različite oluke.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Oluk sluzi za kisu i samo kisu, nista drugo. Bio je slucaj da je neko autom spljeskao oluk dole pri dnu, bila besna jaka kisa, oluk se napunio i kroz crevo za letnji kondezat se voda podigla i usla u unutrasnju jedinicu koja je prelila i upropastila parket. Jeste prica za verovali ili ne, ali koliko znam, istinita je.
Ti i da mozes da sprovedes crevo ili cev do dole dolazis do problema smrzavanja na minusima. Osim ako promer cevi nije bas veliki, zapusavanje ledom je neizbezno a da stavljas grejac celo duzinom ima da ti trosi i sve to onda gubi smisao.
Resenje je sledece, grejac tacne i creva za zimski kondezat koji ces da vratis u stan i sprovedes u kanalizaciju ili da vodu skupljas u kantu. Meni je tako na terasi i stazi, mora da stoje dve kante da skupljaju uvek jer da otkacinjem i zakacinjem crevo me iskreno mrzi kada su minusi, ovako sve funkcionise bez problema. Kome se ne svidja ja mu saopstim da me sezona grejanja kosta 200e za kucu pa odmah promene misljenje :D

Normalnom oluku to ne moze da se desi, ono je bio problem loseg izvodjenja, jedva je bio pola centimetra udaren.

Vec smo pricali, po zakonu, klime uopste ne smeju da se stavljaju na fasadu, a pogotovo tamo gde ljudi prolaze.
Oluk je tu najmanji prekrsaj :)
Zimski odvod svakako ne bi trebalo u oluk zbog leda, ali letnji nije problem, pod uslovom da imate normalan oluk, koji ne moze da se zapusi dole.
Svakako je bolje sprovesti posebno creva do poda, ali opet, za zimski odvod mora grejac duz celog creva.

Ali zašto? Ne razumem problem sa sprovođenjem u oluk na privatnom objektu? Za zgrade i da razumem, jer oluk nije lično tvoj. Kod mene u kući (sprat kuće) sam sproveo dve klime u različite oluke.
Bilo je u temi prosle godine, valjda, tokom nekih jacih kisa.
Voda (od kise!) se, zbog kolicine koja prelazi kapacitet oluka, izlila u stan preko creva za klimu.

Upravo to sam i ja našao, ne vidim da je po toj odluci zabranjeno montiranje klima na fasadu.
Interesantno da kaznene odredbe važe samo za pravna lica.

Član 15

Klima-uređaj, antenski i solarni uređaj, gromobran, uređaj za video nadzor i drugi uređaj može se postaviti na spoljni deo zgrade, pod uslovima i po postupku utvrđenom propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacija i opreme.

Uređaji iz stava 1. ovog člana postavljaju se na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade, susedne zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline.

Klima uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzata iz klima-uređaja na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišćenju.

Nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture izdaje uslove i saglasnost za izvođenje radova iz stava 1. ovog člana, kada se ovi radovi izvode na spoljnim delovima zgrade koja je utvrđena kao kulturno dobro, koja uživa prethodnu zaštitu ili se nalazi u prostornoj kulturno-istorijskoj celini, odnosno celini koja uživa prethodnu zaštitu.

http://demo.paragraf.rs/WebParagrafDemo/?did=295150

Nece nikako da mi kazu po kom zakonu, ali sesstra je radila sa arhitektama za dosta zgrada, i oni (arhitekte) su uspesno naterali VLASNIKE stanova da sklone klime, jer ruse izgled ili unistavaju autorsko delo.

Srecom, u proseku je to samo jos jedan zakon u Srbiji, koji koriste samo glavonje, a ostali mogu da se slikaju. Nesrecom to vazi za sve zakone u Srbiji :)

Bilo je u temi prosle godine, valjda, tokom nekih jacih kisa.
Voda (od kise!) se, zbog kolicine koja prelazi kapacitet oluka, izlila u stan preko creva za klimu.
Video sam bio to. Automobil zgnjećio oluk, pala veća količina kiše, voda ušla kroz crevo u stan. Ali to je baš neverovatna situacija i nije primenjiva na većinu objekata, pogotovu ne na privatne kuće. Zato pitah šta je toliki problem, da nisam nešto propustio.
Meni su oba creva sprovedena u oluk. To jeste možda lošije za zimu kada krenu minusi, ali ne bih da mi klime kaplju iza kuće na stazu. Kada se zamrzne odvod, svakako kaplju kroz otvore na spoljnoj jedinici dole na stazu.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Nije samo taj jedan slucaj, bas tada sam tri razlicita video u vestima raznim (plus ako se jos neki ovako desio), u to vreme.
Oluci se lako zapuse, zgnjece, budu pravljeni za manje kapacitete nego sto kise kod nas sada naprave (nisu pravljeni za kise kakve su bile tokom poplave u Kraljevu). Iksreno jeste to mnogo elegantnije, ali ja sam moje naterao da zbog toga izmene bas klimu dole.

Izgleda prakticno ali moze da bude problematicno sprovesti odvod od klime u oluk.
Na stranu estetika (jeste ruznjikavo do ruzno) i na stranu zakoni, pravila, autorska dela (i nedela vala) ali mome bratu prosle godine po jednom izlivu sve vode sto je u oblacima bila, poplavio oluk i prelila klima, po parketu se razlilo duz jednog zida umereno velika kolicina vode.
Stan bio u renoviranju, komsiji procurilo, parket se nije odigao, posle je bilo uredno hoblovanje i lakiranje (sve u sklopu poslova renoviranja)...
Ispostavilo se da je neko sa krova (deca ili radnici) ubacio plasticnu pivsku flasu u oluk, flasa propala a onda je voda pogurala gde je zaglavila negde pri dnu...
E zato ne treba u oluk, barem na zgradama ALI ajde ti (vi, bilo ko) vodu sprovedi kroz sobe do nekog odvoda u stanu...

Meni to nije ni elegantno...

Sad bi ja trebao na novoj kuci da busim nove oluke da bi mi visilo crevo od kondenzata u rupu na oluku...to je meni teski zbudz.

Ja sam kupio tanku kanalizacionu cev onu fi30 (ili koja je vec najmanja) pa cu da napravim poseban mali odvod za klimu.

Upravo to sam i ja našao, ne vidim da je po toj odluci zabranjeno montiranje klima na fasadu.
Interesantno da kaznene odredbe važe samo za pravna lica.

http://demo.paragraf.rs/WebParagrafDemo/?did=295150

Evo, sam si citirao.
Ili mislis da time sto busis fasadu zgrade na x mesta i montiras klim uredjaj od 20-50kg, ne stetis zgradu i ne ugrozavas prolaznike?

Fasadu ne smes da taknes u privatnoj reziji, ne smes da promenis drvene prozore na pvc, jer onda ta zgrada nije ista ona koja je dobila radnu(ili kako se vec zove to za zgradu) dozvolu.

Ovo nisam ja izmislio, niti sam se specijalno informisao, ovo mi je rekao otac, koji se time bavi 50 godina, od cega klimama 25, kada je uvozio on/off Toshibe za po 3k DEM komad, od kojih jedna i dalje radi kod nas :)

E sada, druga stvar je sto to svi ignorisu, jer zamisli da dodje neko na vlast i kaze da od danas moraju da se pomere klime tako da to pomerenje kosta par stotina evra i opet bude delom nezakonito, ali ne toliko vidljivo...da dodje i kaze Srbiji da sa starih zgrada za koje nije predvidjeno, mora da skine klime... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno