Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
O bakarnim cevima. Idi malo i citaj kako klime funkcionisu da ne bi trovao temu bzvz za osnovne stvari. Ne moze tema da se pretvori u tvoja pitanja i odgovore.

Tapatalk from Poco loco

Evo rezlutata mojih jurisa na terasu:

Preksinoc, temp 0-1C vlaznost 100%, sneg u obliku pahulja precnika i do ~3cm, grejac ukljucen, tj. tek je postao mlak kada je sneg poceo da se lepi po klimi (kada sam ga proveravao pre toga nista od toplote) - bilo je mokro u tacni tom prilikom.

Sinoc 0C magla, ne vidi se na 30m ulicna rasveta, vlaznost 99%. Grejac leden. Taman sinoc uskocim u krevet i klima ode u df, #$%^&(* stvarno nisam mogao da istrcavam na terasu da proveravam.

Sve u svemu, kod mog modela grejac ocigledno radi samo kada se za to stvore uslovi. I po 5x sam izlazio za sat vremena kako bi ga uhvatio da li je ukljucen ili ne. Uvek je bio hladan/leden osim u gore opisanoj situaciji. Ostaje samo da vidim da li i pri svakom df ukljucuje grejac tacne.

Ako je samo pri DF onda je to super, da ne troši struju za džabe

Pa nije raketna nauka ugraditi senzor vlažnosti i temperature i povezati na plocu, to ih košta dva dolara više nego bez toga :)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Svašta košta jako malo, pa opet ima uređaja koji ne rade kako treba, moduliraju skačući po fiksnim brzinama ko da je biciklo a ne inverter klima.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Inverter promenom frekvencije menja snagu, cenim da je komplikovanije da menja snagu na fiksnim vrednostima nego da konstantno menja frekvenciju rada.
Tehnologiju ima razlika može biti samo softversko podešavanje

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sabac, Lipolist, 0c, klima setovana na 30c, greje babi staru seosku kuhinju bez izolacije i sa velikim procepima na vratima i prozorima.
Ne znam vlaznost, ali osecam da je vlazno.

cb630c0f815eb774e1473a7fd6560b26.jpg
7c65988b7e51d14cf190d7e7d768c823.jpg
ff1c5c0617935953e5269d283a613bf8.jpg
18cf4f79b20ae661ddd3b98075a3d31e.jpg
4f21b4d3317ed17922723d3583028da5.jpg

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ko je spominjao mali racun? :)
Baba ima demenciju, klima je stavljena zato sto ne sme vise da se lozi i ako imamo 30ak kubika nasecenih nasih drva, jer zena koju placamo ne moze 24h tu da bude, racun za jednu klimu je nebitan, a oko 30m2 ekstremno loseg prostora, greje kao iz sale, od oktobra nije ugasena.
I skidace se uskoro, baba je pri kraju, a nikome ne pada na pamet da ulupava lovu u stolariju, jer nema vise ko to da koristi.

Pokazao sam koliko znace grejaci, nisam nikada video led na Violi, osim sa strane malo na ovim resetkama.

Zanima me koliko cesto vetrite kuce ili stanove (otvarate prozore) i koliko je klimi problem posle toga da vrati temperaturu koja je na daljincu?
Ili klima vetri sama pa ne treba vetriti prostorije

Par minuta ujutru ili preko dana, zavisi koliko je hladno, sto hladnije to krace jer se ostar vazduh brzo izmesa. Klimama nije problem ako se pravilno dimenzionisu. Klima okrece unutrasnji vazduh i treba provetravati.

Klima to zagreje u roku od odma', bar ovo moje čudo. Ne ustručava se da digne potrošnju i bljune vreo vazduh, samo da održi temperaturu. Zato mi stoji na EKO modu non-stop, pa je kompresor ograničen na 70% snage. Više mi i ne treba niti će ikada zatrebati.

A polarni vorteks kad se pomakne nad Beograd, sta ces onda? :d

Onda sekira bato i udri :D -50c bogme i za lozenje bi bilo problem.

Minus 50 nije problem za kuće i grejanje ali jeste za kretanje. Nemojte da poredite -50 u USA i -50 u ravnici na maloj nadmorskoj visini, kao što je sever Srbija-Vojvodina, dobar deo Rumunije, Mađarska. Tu bi bilo na desetine hiljade žrtava. Vazduh je toliko gust i težak da na -50 disanje skoro nebi bilo moguće. Pluća se na gustom i vlažnom vazduhu na -70 momentalno smrznu! Naravno ma otvorenom prostoru. Nama je jedan radnik bio izložen -50 bez zaštite organa za disanje samo 15 minuta i jedva su ga lekari spasli.
A što se luftiranja tiče, nije problem kiseonik koji trošite, nije to razlog luftiranja. Razlog luftiranja je daleko opasniji ugljen dioksid. A vi sad razmislite šta radite kad u tim malim stanovima sa niskim plafonima i ušuškanim svakim ćoškom, gde se kuva, diše i prdi otvorite vrata jednom dnevno n 5 minuta. Al tu smrdi za medalju....

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Meni ulazana vrata ne dihtuju, a aspirator u kuhinji se često upali radi ventilacije. I kupailo pali ventilaciju zajedno sa svetlom (ja povezao) tako da sam isforsirao da ima protoka vazduha. Ženi čudno, ali ona je došla iz kuće gde ništa ne dihtuje, pa se kuća sama luftirala [emoji1]

Taj aspirator je prava stvar i svaka kuća treba da ga ima.....a žena se podrazumeva kao obavezni deo invertara [emoji28]

Kod mene isto aspirator cesto radi, ali poslije svakog spremanja jela ide luftiranje, napravi se dobra promaja na par minuta, jos se luftira prije i poslije spavanja :)

Rezultati za januar: 65m2 kuce je grijano sa 2 klime, ukupno potroseno 870kWh, dnevna temp. 24°C, nocna 19°C.

Ja luftiram od 2, do 5, 6 puta dnevno.
Nekada odem do Tempa i ostavim promaju na pola sata, dok se ne vratim.

Hm, pušač?

Onda ispada da ja non stop luftiram , jer se non stop vratara. Ovi koji greju celu kucu ili stan oni jednom dva puta dnevno otvore ulazna vrata ili prozore i zato im klima radi na minimumu jer ne ulazi hladan vazduh u prostoriju. Kod mene se non stop vratara prema ostatku kuce koji se ne greje i plus otvaramo prozore da luftiramo. I tu naravno mora da bude i veca potrosnja

Ko je spominjao mali racun? :)
Baba ima demenciju, klima je stavljena zato sto ne sme vise da se lozi i ako imamo 30ak kubika nasecenih nasih drva, jer zena koju placamo ne moze 24h tu da bude, racun za jednu klimu je nebitan, a oko 30m2 ekstremno loseg prostora, greje kao iz sale, od oktobra nije ugasena.
I skidace se uskoro, baba je pri kraju, a nikome ne pada na pamet da ulupava lovu u stolariju, jer nema vise ko to da koristi.

Pokazao sam koliko znace grejaci, nisam nikada video led na Violi, osim sa strane malo na ovim resetkama.
Ovo mi ostalo nekako u pamcenju...

A polarni vorteks kad se pomakne nad Beograd, sta ces onda? :d
Pitam zezanja radi a "ovaj dole" mi odgovara sa...

Onda sekira bato i udri :D -50c bogme i za lozenje bi bilo problem.

Kontam, kako na babu sekirom, sto babu, sto sekirom, sto sirotu zenu da bije ko da je zlotvor neki... i onda polako dodje do svesti drugi deo recenice o loženju i skontam da on prica o cepanju drva... :D

Onda ispada da ja non stop luftiram , jer se non stop vratara. Ovi koji greju celu kucu ili stan oni jednom dva puta dnevno otvore ulazna vrata ili prozore i zato im klima radi na minimumu jer ne ulazi hladan vazduh u prostoriju. Kod mene se non stop vratara prema ostatku kuce koji se ne greje i plus otvaramo prozore da luftiramo. I tu naravno mora da bude i veca potrosnja
Nije bitno toliko dali se vrata otvaraju, ne zivis u maksiju pa da ti ulazi svakih 6 sekundi neko. Izolacija tj. nedostatak iste je glavni uzrok vecih racuna, tu se najvise toplote raspe.

Tapatalk from Poco loco

Kod mene isto aspirator cesto radi, ali poslije svakog spremanja jela ide luftiranje, napravi se dobra promaja na par minuta, jos se luftira prije i poslije spavanja :)

Rezultati za januar: 65m2 kuce je grijano sa 2 klime, ukupno potroseno 870kWh, dnevna temp. 24°C, nocna 19°C.

Meni oko 20kwh trosi na 24h jedna klima.

Hm, pušač?

Jok, anti pusac.

Od vrata nigde, ni na kuci, nema luftiranja. Dok se ne otvori nesto na duze vreme, nema tu ni l od luftiranja.

Poslednja izmena:
Ako moze savet. Zena hoce ovu klimu LG
AM12BP
Artcool Smart Inverter

Da li ova klima vredi tih para, ili je cena tolika zato sto je crna i "lepa"?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Oko 50% cene ide na performanse. Tj aza upola manje para ima da se kupi klima koja šije ovu u grejanju. O igledu ne bih polemisao, ali moje mišljenje je da ne vredi. Za te pare i dobra klima i dobra umetnička slika mogu da se kupe.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno