Xepoj87
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.12.2009
- Poena
- 625
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD 5800x3D
- Matična ploča
- Asus TUF X570 Plus
- RAM
- 32GB DDR4 3600Mhz Kingston Fury Renegade
- GPU
- RTX 4090 Zotac AMP Extreme AIRO
- Storage
- SSD too much to count, HDD 2TB WD Gold
- Zvuk
- Sound Blaster AE-7, Logitech Z5500, Bang & Olufsen H9
- PSU
- Corsair HX850i
- Kućište
- Fractal Design Torrent RGB White
- Monitor
- LG 55B8 OLED
- Miš & tastatura
- Logitech G915, Logitech G502 X Plus white/ROG Moonstone Ace L white
- Tablet
- Microsoft Surface Pro
- Mobilni telefon
- Samsung S24 Ultra
- Pametni uređaji
- Mitsubishi LN25VG2, 4x Gree Amber Premium 12, 4x Gree Viola 12, 6x Haier Flexis Plus 18, 2x Haier Flexis Plus 24, 2x Haier Flexis Plus 12, 2x Haier Tundra 12, Midea Mission II 12, Galaxy Watch, Xiaomi Mi Air Pro 4
- Steam
- Xepoj_Cp6uje
- Pristup internetu
- Optički internet
Hvala za savet za izolaciju za plafon, iznad je prazna soba, nije ni doredjena, neomalterisana pa se ne koristi. Stavicu tu vrstu izolacije gore. A sta cu za zidovima, nema sanse da se iskoristi klima i da bude jeftinije grejanje ako nema izolacije na spoljasnje zidove?
Evo slike sobe, sema. Gde bi tu isla na kojoj poziciji klima? https://imgur.com/fqlmkvk
Ova Viola je za 10k skuplja od gree lomo? Da li je velika razlika?
Grejanje na klimu ti je uvek 50-300% jeftinije od klasicnih vrsta grejanja, zvaisno od tiga sa cime se poredi i u kojim uslovima.
Dakle, razlika ce najvise biti u osecaju toplote, sto se tokom odledjivanja klime, prostor nece hladiti, barem ne toliko, a naravno, racun ce biti jos manji, zidovi mlaki umesto ledeni.
Mislim da trebas da racunas na mesecnu potrosnju od oko 300-400kWh.
Ne znam gde gledas klime, ali gledaj na klimauredjaji.com, to ti je nesto poput eponuda.com, gde su sabrane cene vise prodavnica. Mozes i preko eponuda.com da gledas cene.
Mislim da je sada Lomo oko 49k, a Viola 55.
Razlika je sto je Viola malo jaca na maksimumi(sto tebi nije bitno za tu kvadraturu) i sto ima i grejac kompresora, a Lomo samo odvodne tacne, sto bi trebalo u teoriji da omoguci malo redje ledjenje i samim tim odledjivanje klime, a u isto vreme i da ubrza proces. Ne verujem da su razlike ogromne, ali meni licno isplative, jer klima nije nesto sto se menja na 2 godine. Naravno, obe ce ti grejati 15m2 bez problema.
Klimu montiraj na unutrasnji zid ako je moguce ili na izolovan spoljasnji.
U sustini, na onaj zid koji ti vise temperature zadrzava.
Ali, na kraju je najbitnije da namestis tako da ne duva direktno u tebe.
Ne bih stavljao izolaciju samo na plafon, jer ces onda imati gore zadrzan topao vazduh, klima koja je visoko ce tripovati visoku temperaturu, a kroz zidove ce da ti bije hladno po nogama.
Istina je da ce manje toplote bezati, ali mislim da ce se komfor smanjiti, pa bih isao ili sve ili nista
Sent from my SM-G935F using Tapatalk