Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala za savet za izolaciju za plafon, iznad je prazna soba, nije ni doredjena, neomalterisana pa se ne koristi. Stavicu tu vrstu izolacije gore. A sta cu za zidovima, nema sanse da se iskoristi klima i da bude jeftinije grejanje ako nema izolacije na spoljasnje zidove?

Evo slike sobe, sema. Gde bi tu isla na kojoj poziciji klima? https://imgur.com/fqlmkvk

Ova Viola je za 10k skuplja od gree lomo? Da li je velika razlika?

Grejanje na klimu ti je uvek 50-300% jeftinije od klasicnih vrsta grejanja, zvaisno od tiga sa cime se poredi i u kojim uslovima.
Dakle, razlika ce najvise biti u osecaju toplote, sto se tokom odledjivanja klime, prostor nece hladiti, barem ne toliko, a naravno, racun ce biti jos manji, zidovi mlaki umesto ledeni.

Mislim da trebas da racunas na mesecnu potrosnju od oko 300-400kWh.

Ne znam gde gledas klime, ali gledaj na klimauredjaji.com, to ti je nesto poput eponuda.com, gde su sabrane cene vise prodavnica. Mozes i preko eponuda.com da gledas cene.
Mislim da je sada Lomo oko 49k, a Viola 55.
Razlika je sto je Viola malo jaca na maksimumi(sto tebi nije bitno za tu kvadraturu) i sto ima i grejac kompresora, a Lomo samo odvodne tacne, sto bi trebalo u teoriji da omoguci malo redje ledjenje i samim tim odledjivanje klime, a u isto vreme i da ubrza proces. Ne verujem da su razlike ogromne, ali meni licno isplative, jer klima nije nesto sto se menja na 2 godine. Naravno, obe ce ti grejati 15m2 bez problema.

Klimu montiraj na unutrasnji zid ako je moguce ili na izolovan spoljasnji.
U sustini, na onaj zid koji ti vise temperature zadrzava.
Ali, na kraju je najbitnije da namestis tako da ne duva direktno u tebe.

Ne bih stavljao izolaciju samo na plafon, jer ces onda imati gore zadrzan topao vazduh, klima koja je visoko ce tripovati visoku temperaturu, a kroz zidove ce da ti bije hladno po nogama.
Istina je da ce manje toplote bezati, ali mislim da ce se komfor smanjiti, pa bih isao ili sve ili nista :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Pa je l se toliko oseca razlika gore pri plafonu i dole razlika u temperaturi? Ako stavim izolaciju gore logicno mi je da ce toplota da se akomulira od plafona na dole pa ce da se spusti dole?

Razmisljam gde bih je stavio, imam sto u sobi, racunarski, pa sam tu za njim, ako stavim na unutrasnji zid onda ce u mene da duva.. ustedece se puno energije ako je na unutrasnjem zidu? Razmisljam ako stavim na unutrasnji onda ce da se rad cuje i prenosi u drugu sobu, sto nije pozeljno. Bolje an spoljasnji.

Problem je sledeci, ovde u naselju vecina lozi drva i ugalj, a vise njih na ugalj i vazduh ima dana kada je mnogo zagadjen, smrdi i oseca se bas bas... a ima dana kada je vetrovito pa je vazduh malo bolji... ako klima uzima vazduh spoljasnji, da li moze da ga obradi kroz filtere da bude zdrav za disanje da se ne razbolim i ne utice na zdravlje taj vazduh? Koliko ce morati da se menjaju filteri, da li se menjaju i slicno?

Ja nisam mogao da se ogrejem u kuci dok nisam stavio stiropor po ploci sa tavanske strane, taman sam dobio 2-3 stepena koliko je falilo. Kuca bez izolacije, samo izmalterisana spolja, a grejanje centralno, kotao na cvrsto gorivo i radijatori. Radijatora postavljeno 30% vise nego sto treba. Ovo se odnosi na neke temperature, recimo ispod nule, do 0c je bilo ok.

Evo sad isto tako, grejem se na klime i nema problema, malo veca potrosnja struje, ali je toplo.

@touch_master
Klime uzimaju unutrasnji vazduh i zagrevaju.:)

Poslednja izmena:
Pa je l se toliko oseca razlika gore pri plafonu i dole razlika u temperaturi? Ako stavim izolaciju gore logicno mi je da ce toplota da se akomulira od plafona na dole pa ce da se spusti dole?

Razmisljam gde bih je stavio, imam sto u sobi, racunarski, pa sam tu za njim, ako stavim na unutrasnji zid onda ce u mene da duva.. ustedece se puno energije ako je na unutrasnjem zidu? Razmisljam ako stavim na unutrasnji onda ce da se rad cuje i prenosi u drugu sobu, sto nije pozeljno. Bolje an spoljasnji.

Problem je sledeci, ovde u naselju vecina lozi drva i ugalj, a vise njih na ugalj i vazduh ima dana kada je mnogo zagadjen, smrdi i oseca se bas bas... a ima dana kada je vetrovito pa je vazduh malo bolji... ako klima uzima vazduh spoljasnji, da li moze da ga obradi kroz filtere da bude zdrav za disanje da se ne razbolim i ne utice na zdravlje taj vazduh? Koliko ce morati da se menjaju filteri, da li se menjaju i slicno?
Naravno da je dobro da stavis izolaciju na plafon. Sigurno ne zelis da dozvolis da ti toplota ode kroz plafon napolje. Svaka izolacija koju uradis je plus i smanjice ti potrosnju. Sto se nogu tice, dole ce svejedno biti ista temp. Hladan vazduh koji se stvara usled toplotnih gubitaka ce svakako ici na dole.

Tapatalk from Poco loco

Klima, uzima vazduh is prostorije?? Ja to nisam znao. Pa zasto je onda onolika spoljasnja jedinica sa ventilatorom??

Poslednja izmena:
Da efikasnije greje gas spoljašnjim vazduhom. Gas je na recimo -20°C, napolju vazduh na -5°C, i kad se gas ugreje, brzo se sabije u kompresorru, i temperatura mu skoči na recimo 65°C. Tako ugrejan se šalje u unutrašnju jedinicu, koja posle du a kao kalorifer i greje nam sobu.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

"I'm afraid it's too complicated"... :shock:

Interesuje me da li neko ima Lg S12EQ, naisao sam na jednu koja se cudno ponasa.

Ode u defrost koji traje 17min, to se nekako pregrmi, ali poslije nece da jurne i zagrije prostoriju, vec radi na nekih 550W i to citavih 15min, tek onda krene na max od nekih 1350W, temp u prostoriji je oko 20°C, zadata 26-30°C. Ovako se ponasa i kad se upali klima, treba joj citavih 15min da podje grijati kako bi trebala.

Drugi problem je sto joj je na auto previse mala brzina venta, tako da se stalno drzi na High, nekako mi je previse tiha za 780m3h, ne bih rekao da toliko duva.

Jesu lu čisti filteri?

Primetio sam vec jedno 10tak dana da klima slabije radi u pitanju je FUJITSU ASYG12LUCA, znam u decembru mi bilo bas toplo u stanu a sad ovih desetak dana nije toliko doplo a rekao bih da je u decembru bio jaci minus...

Sad izvadio filtere a oni se crne, nisam ni obracao paznju na njih, oprao ih u vodi sa tusem, obrisao krpom i vratio nazad i rekao bih odma da klima bolje radi i greje cim sam stavio ruku ispod osetim razliku, kada se skoro zagusila od prljavstine...

Da li je moguce da to toliko utice na grejanje ili sam ja nesto utripovao ?

Nervira me sto od gore kad klima radi ima prasine a ne mogu joj prici, mislim da moram da odvrnem sraf da bih odvojio one dve plastike jer izmedju njih zna da napada... malo sam to poskidao krpom

Krpom samo dok je ugašena i sa filterima, da ti ne uvlači đubre ispod filtera

ma ja sam je ugasio skinuo filtere, njih oprao u kadi i prosusio, a ovo okolo po plastikama sto se nakupilo obrisao krpom dok su se filteri susili....

znaci sledeci put da vratim oprane filtere pa da onda brisem, nisam se najbolje razumeo ?

I dalje mi nije jasno kako tolika razlika u grejanju, ali bas ogromna hmm? bas me zanima sta se tu dogadja pa da toliko utice na grejaje

Poslednja izmena:
Prvo obrises krpom plastiku, pa tek onda izvadis filtere sa sve prljavstinom koja je napadala po njima dok si je brisao krpom. Pa tek onda pranje filtera. Ne moras 2-3x da ih peres, normalno. :D

Pa stavi klimu da duva u najslabijem rezimu i nemoj da povecavas izduv nekoliko dana, pa ces videti sta se desava. :D

Elem, skinuo sam lulu juce, izlazio sam i danas i sinoc nekoliko puta napolje i nikada grejac tacne nije bio ni najmanje mlak. Niti kad klima duva niti kad spava. Ni jednom nije klima isla u df, bar je nisam ja uhvatio tako da nisam uspeo da ustanovim kada ukljucuje grejac. Cak sam je sinoc izvukao iz struje na 30ak minuta i nakon ukljucivanja opet nisam primetio da grejac ista radi. Osim sto se nakon ukljucivanja u struju iz dela gde je kompresor culo neko tiho "zujanje" prvih 15-30 sekundi i nakon toga nista, dok nisam usao nazad u sobu i podigao je sa 16 na 23C, kada je samo kompresor krenuo da radi svoj deo posla, grejac nista. Juce je svakako bilo toplo (iznad 5C), sinoc isto (ispod 5C), trenutno je 2C (u gradu, kod mene je sigurno nesto hladnije), ali grejac je leden. Tako da sam ostavio lulu pored i moracemo da sacekamo neko hladnije vreme pa da proverim kada i u kojim situacijama ukljucuje grejac. Svakako ne ukljucuje grejac cim je ispod 5C spoljna. Mislim na grejac tacne. Da li klima ima grejac kompresora ne znam.

@maks_rs zenska mi je bila van kuce za vikend i juce, a fen naravno ide sa njom... Nisam imao cime da je zagrejem, ali je otoplilo juce pa je lako "ispala". :D

Poslednja izmena:
Naravno da utice, smanjen protok vazduha i ne greje kako treba. Filteri se ciste na 15-30 dana, zavisno kojom brzinom radi turbina i okruzenja, vlage. Kod LU je sitniji filter nego na LGC i LLCA pa se brze i prlja. Da ne bi cekao susenje, ja operem filtere, otresem vodu koliko moze i brisem suvom krpom da bi ih sto pre vratio na klimu.

Na LU (i LT) je gušći izmenjivač, pa bi se isti zapušio ako bi filter bio krupniji.

Da, LU dosta prasine zaustavlja, mora se cistiti na max 3 nedelje, ako zelite da vam bude jednak rad.

Nemojte susiti filtere fenom ili necim toplim, lako cete preterati, pa istopiti.
Ja moje properem tusem i bukvalno samo umotamnu peskir sa obe strane, budu skroz suvi.
Nece im nista biti ni ako su vlazni.

Poslednja izmena:
Taj rad, osuše se odmah kad se upali klima [emoji16]

Samo me jos zanima kad je klima u radu i kad se ova vratanca podignu gore vidi se prasine izmedju njih i klime, napada u taj medjuprostor? Kako njih skroz skinuti i obrisati sve lepo ? Video sam imaju neke dve kvake sa leve i desne strane njih treba otkaciti i od gore ima sraf koji je isto sa leve i desne strane koji treba da se odvrne, jel to onda to ?

evo slike na sta mislim na taj prostor izmedju, gornji deo je nepristupacan za brisanje http://www.serviz-klimatici.com/images/fujitsu/asyg-luca/05.jpg

Pa kad ugasiš klimu i digneš poklopac da izvadiš ftere, obriši krpom poklopac iznutra i to je to.

Ok hvala svima. Pa pre cu vama da verujem nego nekom majstoru...

Ono sto je jos dilema je kako se pravilno ugradjuje klima. Nesto sto bih trebao da znam da prekontrolisem ove koji ugradjuju, znam da mora ovlasceni servis.

Cuo sam za antivibracione srafove?? I cuo sam da mora nesto da se vakumira? I da mora da se nesto posebno izoluje i slicno? ? ?
Da li moze unutrasnja i spoljasnja jedinica da budu odmah prekoputa jedna druge?

Poslednja izmena:
Svaka cev da se posebno izoluje, da cevi budu minimum duzine koliko je propisano u uputstvu(najcesce 3m), da ne bi cvrcao posle gas i pravio buku u sobi, a tu najvise majstora zakida.
Da se vakumira posle instaliranja i da se stave antivibracione cevi.

Takodje, za polozaj unutrasnje za minimum 1cm povecati odaljenost od plafona i zidova sa strane od uputstva, ako je moguce.
Takodje i za spoljasnju, mora imati dobar protok i smenu vazduha, takodje u uputstvu ima propisana udaljenost od zidova.

Unutrasnju jedinicu je najbolje montirati na unutrasnji zid, a ako ne moze, barem na izolovan spoljasnji.

Klima vuce dosta struje, pa je bolje ukljucivati u nezavisnu uticnicu.

"Svaka cev da se posebno izoluje, da cevi budu minimum duzine koliko je propisano u uputstvu(najcesce 3m), da ne bi cvrcao posle gas i pravio buku u sobi, a tu najvise majstora zakida." Ovo nisma razumeo. Minimum udaljenost unutrasnje i spoljasnje jedinice je 3 metara? Nisam ukapirao nsita... ako mozes da pojasnis?

"Svaka cev da se posebno izoluje, da cevi budu minimum duzine koliko je propisano u uputstvu(najcesce 3m), da ne bi cvrcao posle gas i pravio buku u sobi, a tu najvise majstora zakida." Ovo nisma razumeo. Minimum udaljenost unutrasnje i spoljasnje jedinice je 3 metara? Nisam ukapirao nsita... ako mozes da pojasnis?
Ma ne nego dužina cevi. Može da se montira ledja u ledja ,a višak cevi smotaš iza spoljne jedinice.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Duzina instalacija je minimalno 3 ili 5m, kada kupis klimu pogledaj u uputstvu za montazu iste pa ces videti te informacije (ili prelistaj bilo koje uputstvo cisto da steknes sliku sta kako), kao i oko izolacije i vakumiranja, sve bi to trebalo da stoji u istom. Ne, ne znaci da je to najmanje rastojanje izmedju UJ i SJ vec duzina instalacija (cevi). Takodje, obicno pored toga stoji i najvisa preporucena visinska razlika izmedju UJ i SJ. A i same cevi ne bi trebalo "lomiti" (mislim na uglove od 90 stepeni) neki nenormalan broj puta. O tome bolje neko od iskusnijih da ti kaze koju rec vise, moja ni jedna nema minimum duzine instalacije, niti su do kraja izolovane... :/ - Ali ne cvrce. Na svu srecu. Ima i na YT dosta klipova oko ugradnje. Sve se svodi na isto, samo se razlikuju podaci debljine cevi, duzine-visine itd. Takodje i rupa u zidu bi trebala biti pod nekim uglom (nize da bude napolju nego sto je unutra ~5stepeni). Ali sve to ima u uputstvu. Ti samo pogledaj kako se koji proces pravilno izvodi na YT i kontrolisi. ;-)

Poslednja izmena:
Ok delimicno mi je jasno...samo ne kapiram o kakvim cevima se radi, za sta su te cevi... jednostavno ne kapiram brate mili ...

Oko izolacije jos jedno pitanje, zasto ne bih izolovao plocu iznad sobe sa stiroporom? Da li i za njega ide najlon pa stiropo, da li on moze da zabudja? Da li je sigurniji? Vidim da je jeftiniji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno