Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
TA peći tek počele sa jeftinim punjenjem, napolju zagudilo, a LT mora da zapne jer peći zabušavaju. Sad vuče rekordnih (za ovu zimu) 520W. U kući 23°C...

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
 
Nemoj džabe trošiti struju, ovaj minus će biti samo noćas.

Cevi centralnog su do 40-45 °C. Isto kao i klima. Zašto misliš da će tamo biti manja vlažnost vazduha?

40-45 kad nije veliki minus, sada su nam vreli radijatori (cenim 65-70 tj max). Čak je toplije u sobama sada nego kada je temp oko nule. Valjda kriva grejanja nije uštelovana kako treba.
 
Ja kod mene nikad nisam video da je išlo preko 45 °C. Kada bi otišlo na 60 °C, zapalila bi se zgrada :D

Opet, ja sam siguran da nisi nasao nigde podatke za modulaciju, osim ako modulaciju tumacis kao input power, a ako se ne varam, Fujitsu ni to nigde ne navodi.

Pa tako smo oduvek tumačili. Zato valjda i gledamo merače potrošnje?
 
Poslednja izmena:
Pa kako onda mislis da ti pokaze temp izduva na 1000w? Evo kod mene trenutno TCL vuce 800-815W, postavljena temp 26C, brzina turbine 2 od 3, temp izduva 39.6C. na -9C spoljnih, trenutno.



Eto to je lepa informacija za kineza, što itekako treba forumu, širina izduva i to možda nije bitno, sve su 12tice klime
Lu trenutno izbacuje 37 stepeni na izduvu 480-490w potrošnje na - 9 napolju 24 podešena temperatura fan na 2.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока






TCL je 18tica. Gree 12tica ima 61cm otvor, ali i manje m3/h.

Inace, mozda najveca zamerka kod TCLa koju imam je primitivan nacin odlucivanja kada ide u defrost. Na ovim niskim temp, ide na svakih 40min ukoliko se nije iskljucivala u medjuvremenu. Jeste da df traje 4min i 20sec jer na njoj nema leda niti se nahvatalo inje na sacu, ali takav joj je princip. Cim je spoljni izmenjivac na temperaturi ispod -6C, ona ide u df. Max vreme defrosta joj je oko 11minuta cini mi se, a srednje 7 min i 30 sec. Ali za 50k dingera koliko je placena pre 5 sezona, mogu da pretrpim tu glupost :)

Kolko greje kvadrata tcl i jel ima izolaciju

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena:
Kod mene Amber bukvalno od 5 popodne nije isla u defrost , od kad je krenula zima cini mi se da je najduze izdrzala sad bez defrosta, malo pre odradila defrost tacno 14min trajao i sad trenutno prede na 2800w
https://postimg.cc/n9J2hLmn/b3e47f00
https://postimg.cc/18jKNBFC/db70c0d7

Radila 10min i sad opet ode u defrost , setovano 24c.

Inace celo popodne je radila na 1200-1400w , nije stala. Sad otisla u defrost taj od 14min i posle njega je poludela.
Evo sad drugi defrost odradila bukvalno za 2min i nastavila sa radom, bas cu da je ispratim da vidim kako ce se ponasati pa pisem...
 
Poslednja izmena od urednika:
Centralno sa radijatorima radi na 70+ stepeni, 40c mozda za podno. Problem sa centralnim sto nikad ne moze da bude precizno kao klima i zavisi od tebe da ga lozis ili dopunjavas.
Taj Amber suntav, kako radi 10 min na 2.8kW i onda DF? Ili ti imas sad nenormalne gubitke jer je -15c napolju.
 
Pa bem li ga kolike to gubitke imam , kod mene za tih 15min bez rada padne temperatura 2-3 stepena maksimalno. Mislim da to nije previse tako da ne verujem da su bas toliki gubici. Kazem radila je od 5 popodne do pre pola sata na 1200 kad je bilo -5 pa na 1350 kad je bilo -9 , onda odradila defrost i pocela tako nenormalno da se ponasa , nije joj prvi put to da radi tako da verujem da klima ima neku gresku , a da prijavim kvar i zovem servisera on ce doci i klima ce normalno raditi , ali evo i slike sam izbacio da vidite o cemu pricam. Skroz neverovatno, zna ponekad po 2-3 dana da super radi , veca je potrosnja ali ajde ubedili ste me da je to zbog velikih gubitaka , onda ode u defrost ili se samo ugasi i pocne da radi ovako nenormalno.. moram da povecavam setovanu temperaturu i da prebacujem merenje temperature sa klime na daljinski i obrnuto kad se to desi da bi se ona dovela u normalu... sad posle drugog defrosta stavljen autofan na 24c , trenutno radi na 1,9kw.
 
Koja vrsta grejanja? Ja imam kotao na ugalj i do -10c sam ga drzao na 45c a ispod na 50c, 26kW, prejak za kucu od 115m2 sa garazom koja isto ima radijatore. Kazu da je 60c minimum na kom treba da radi ali to nema sanse da se izdrzi unutra, bude i po 28c.
Kako vam rade klime sad? Meni sve 4 na 22c, unutra 22.5 do 23c, redje idu u defrost sada kada je -15c izmerena po RHMZ, negde i -16c. Sad pocela neka magla ili je to dim iz kotlova, ko ce ga znati. Mislim da klime rade na 300-400W potrosnje posto se kompresori ne cuju.
 
Kolko greje kvadrata tcl i jel ima izolaciju

75kvm sprat u kuci, 10cm stirodur fasada, 2x5cm stirodur tavan, bez lepka i mrezice, drugi sloj pakovan preko spojeva prvog sloja. I tuto kompleto PVC.

Za grejanje se aktivno koristi TCL (setovan na 23-24C uglavnom) koji duva 24/7 (osim kada je u df) i Gree 12 koji se sam iskljucuje i odrzava na oko 22-23C spavacu, osim nocu kada krenem na spavanje spustim je da odrava oko 20-21. TCL sa druge strane setujemo od raspolozenja, od 23-26C, ako hocemo toplije ili ako treba da dobaci do radne sobe, koja je najhladnija i temp se krece u najgorim slucajevima oko 20-21C i u normalnim oko 21-22+C. U hodniku je najtoplije, ali zbog rasporeda prostorija i vrata na istim, kao i pozicija klima, najteze ugrejati radnu sobicu, samo sa ove dve klime. Zato imam Vivax on off koji cu mozda pre sledece sezone da zamenim nekom 7micom ili 9tkom, nego otom potom... Vivax na grejanju trosi oko 900-1000W, pa mi je bolje da zveknem TCL na vecu temp, jer on sa dodatnih 500-600W potrosnje greje bolje od Vivdze. Ali onda se napravi pakao u hodniku (25+C), pa onda balansiram. Najbolje bi bilo da imam neki vent da toplotu iz hodnika ubacuje u radnu da bi i ona bila na ~23C, a ujedno i rashladim hodnik. Nemam bas mesta da to izvedem, a da lici na nesto kao trajno resenje. ;)

Evo ti odokativna paint skica http://prntscr.com/m493m3 da bi bolje razumeo o cemu pricam. Bez izolacije i PVCa, ne bih da zamisljam kako bi to izgledalo.

@Milan85, za 15ak min ti padne temp za 2-3C i smatras da to nije mnogo? Pri kojoj spoljnoj temp? Kod mene, da iskljucim klime, za 1h ne verujem da ce temp pasti za ceo 1 stepen. Pa ti vidi razliku i koliko male gubitke smatras da imas.

Evo kada sam rasklapao TCL pre 2-3 veceri da cistim turbinu od naslage prasine, trajalo je od 21:30h do 1:30h ujutru (jer mi je prvi put bio da sam rasklapam klimu), temp u dnevnoj je bila 23.5C, kada sam zavrsio pogledao sam termometar bilo je 21.8C, spoljna temp je bila oko -6C bez vetra. Do duse, matorci su bili na spratu ispod, tako da su me i oni dogrevali za to vreme. Sada kada su otisli, verujem da bi se brze hladio stan. Ali opet, 15min i 2-3C je PREVISE.

Zaboravio sam i da kazem, da su Gree i Vivax radile svoj posao u drugim prostorijama dok sam ja izigravao servisera, ali ako pogledas skicu koju sam ostavio, nemaju one mnogo uticaja na dnevnu i kuhinju/trpezariju :)
 
Poslednja izmena:
A sto se tice Toshibe , Daikina , Mitsubishia , nisu oni precenjeni nego je to do uvoznika . Kod nas je to tako , odes lepo u Hrvatsku i cene su bas kako treba , nijedan japanac ne strci od drugoga , sve je to tu negde , pa tako za cenu jedne 12LU ti imas za kupiti Toshiba Suzumi + 16 a sto je extra klima i moze da se meri sa LU , a jos je i u starom modelu imala Twin Rotary kompresor . Tako je kako je , sreca pa je bar Fujitsu prilagodio cene sirotinji pa mozemo uzeti i mi nesto da valja a da nije preskupo , to je moje misljenje .

Ne verujem da je do uvoznika, ipak kod lu plaćaš platu Kineza od 500 dolara a kod tošibe, platu Japanca od 5000 dolara. To je čista matematika

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока[/QUOTE]Kod nas se placa carina na Toshibu kod hrvata ne znam.
Roba stize od istog dobavljaca i kod njih i kod nas (Airkond Austria) kako li su jeftiniji. Kod mene u firmi marza je oko 10% za splitove sto je minimum isplativosti. Iskreno trudimo se da ih i ne prodajemo samo nam prave pometnju.
 
Jutros -18°C. Bosch radio na 750w kad sam pogledao. Podešena na 24, duva vruće, srednja brzina. Spušta kasnije na oko 500-550w i sad je ispod 400w. U prostoriji +- 0,3°od zadate.
Sinoć sam pisao ali poruka je obrisana, wtf?
U svakom slučaju, pisao sam o radu na -16° ali ovo jutros ga je prevazišlo. Spoljna suva i tiha, defrost retko radi pri ovim niskim temperaturama, sinoć jedan od par min. Test položila s'obzirom da je deklarisana do -15 na grejanju a greje ne zeza se.
 
Napisi koji model Bosch i u kojim uslovima radi da bi ljudi znali. Kod mene isto bilo -16c po sajtovima, nisam izlazio da gledam :)
Sve ok, nisam cuo defrost nocas i jutros, kao sto znamo na vecim minusima klime rade bolje jer nema vlage pa nema ni cestih defrosta. Najgore je ono kad pada sneg i od 3 do -3c a vlaga 100%. Sto ce da bude opet u naredna dva dana javili padavine opet. Lopatam kao na olimpijadi :D
 
Jutros -18°C. Bosch radio na 750w kad sam pogledao. Podešena na 24, duva vruće, srednja brzina. Spušta kasnije na oko 500-550w i sad je ispod 400w. U prostoriji +- 0,3°od zadate.
Sinoć sam pisao ali poruka je obrisana, wtf?
U svakom slučaju, pisao sam o radu na -16° ali ovo jutros ga je prevazišlo. Spoljna suva i tiha, defrost retko radi pri ovim niskim temperaturama, sinoć jedan od par min. Test položila s'obzirom da je deklarisana do -15 na grejanju a greje ne zeza se.

Znači moja greška, izvinjavam se.
U pitanju je bosch climate 5000 (btu12000) Pisao sam već o uslovima ni malo dobrim. Prostorija u podkrovlju 25m2, 3spoljna zida bez termo izolacije, izolacija u krovu 10cm kamene vune koja je postavljena pre 30-ak godina pa je njeno stanje, siguran sam, u jako lošem stanju. Drvena stolarija, balkonac sa bočnim prozorima na jednom zidu a na drugom zidu trokrilni prozor. Prozori su reparirani i dobro dihtuju.
 
zoxor

Ako je tako onda zasto je onda cena u Hrvatskoj tako dobro izbalansirana i svi japanci su tu negde , nisu Toshiba a ni Daikin nista skuplji od Mitsubishia i Fujitsua ..
 
Inace, mozda najveca zamerka kod TCLa koju imam je primitivan nacin odlucivanja kada ide u defrost. Na ovim niskim temp, ide na svakih 40min ukoliko se nije iskljucivala u medjuvremenu.
Ovako radi i moj matori Panasonic, bilo mi čudno prvi put kad sam primetio, posle sam čitao da je normalno. Meni ne smeta, jer nema nikakvih problema da održi temperaturu, a stoji u hodniku, pa se šištanje tokom defrosta jedva čuje.
 
zoxor

Ako je tako onda zasto je onda cena u Hrvatskoj tako dobro izbalansirana i svi japanci su tu negde , nisu Toshiba a ni Daikin nista skuplji od Mitsubishia i Fujitsua ..
Ne pratim ja trziste spliteva.
Ni kao firma nismo previse zainteresovani za spliteve.
Jeftina konkurencija bije marze i do 30% nama je i 10% mnogo da bi konkurisali cenom sto je kupcima kod nas jedino bitno.
Pored gomile jeftinih proizvoda iz Kine i slabe platezne moci to je i logicno.
Sto se tice Toshibe firma forsira prodaju toplotnih pumpi vazduh voda i VRF.
Kod VRF konkurencija je jedino Daikin a kod TP vazduh voda Mitsubishi.
Ostali otpadaju.
 
Poslednja izmena:
Jutros -18°C. Bosch radio na 750w kad sam pogledao. Podešena na 24, duva vruće, srednja brzina. Spušta kasnije na oko 500-550w i sad je ispod 400w. U prostoriji +- 0,3°od zadate.
Sinoć sam pisao ali poruka je obrisana, wtf?
U svakom slučaju, pisao sam o radu na -16° ali ovo jutros ga je prevazišlo. Spoljna suva i tiha, defrost retko radi pri ovim niskim temperaturama, sinoć jedan od par min. Test položila s'obzirom da je deklarisana do -15 na grejanju a greje ne zeza se.
Колега веровао или не твој извештај сам чекао, свиђало се то некоме или не Бош положио испит снаге.
А молим те подсети ђе на твоју квадратуру и изолацију.
Како си летос прошао на хлађењу са њом.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Ау тек сад видех твој опис у посту, извини другар.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena od urednika:
Na hladjenju bez ikakvih problema, čak smo po potrebi i vrata otvarali kako bi preko hodnika rashladili i ostale prostorije. Ali to je i očekivano, mene je više interesovalo kako će se ponašati na grejanju i to na jačim minusima. Merač potrošnje imam od oktobra tako da ne mogu ništa o potrošnji na hladjenju.
Definitivno bolje radi na većim minusima a sve preko 7,8°C spoljne temp., često se pali i gasi, mada ni to ne smeta toliko. Dobro drži zadatu u bilo kojoj situaciji. Kompezacija temperature je podešena na +2...to je fabrički podešeno tako, nisam menjao ništa jer je to ok.
 
Nisam upucen kako je kod drugih , video sam da su pisali da je bitno da im ne padne mnogo temperatura dok klima odradi defrost , kod mene padne za ta 2-3 stepena za 15min pa sam mislio da to nije puno. Kazem prvi put se grejem na klimu pa ne znam sta da ocekujem, kod tebe Yelowstone je sve zadihtovano stirodurom pa je i normalno da ti ne pada temperatura.
Naplasio me gazda ove kuce da cu tesko da ugrejem jednom klimom pa sam se zato otvorio za kintu i uzeo Amber,ali mislim da sam treba sebe da poslusam i da uzmem 14LU i da ukljucujem uljani radijator po potrebi , no sta je tu je. Uglavnom sinoc Amber kod mene pre defrosta trosila 1300-1400w a posle defrosta trosila 1800-2000w.
 
Nisam upucen kako je kod drugih , video sam da su pisali da je bitno da im ne padne mnogo temperatura dok klima odradi defrost , kod mene padne za ta 2-3 stepena za 15min pa sam mislio da to nije puno. Kazem prvi put se grejem na klimu pa ne znam sta da ocekujem, kod tebe Yelowstone je sve zadihtovano stirodurom pa je i normalno da ti ne pada temperatura.
Naplasio me gazda ove kuce da cu tesko da ugrejem jednom klimom pa sam se zato otvorio za kintu i uzeo Amber,ali mislim da sam treba sebe da poslusam i da uzmem 14LU i da ukljucujem uljani radijator po potrebi , no sta je tu je. Uglavnom sinoc Amber kod mene pre defrosta trosila 1300-1400w a posle defrosta trosila 1800-2000w.
Ako si mislio na mene, ma jok...zidovi goli ko pištolj, bez izolacije. Jedino u krovu postoji kamena vuna(2x5cm), čija je debljina mala za današnje standarde čak i da je u dobrom stanju a nije, jer leti recimo neki delovi plafona su hladni a neki vrući, zimi suprotno... verovatno se negde vuna nakvasila ili su je neke “zveri“ ispomerale. Trebam to da prečešljam i da pojačam sa još 10 cm mineralne, znam da su tu gubici najveći..
 
Greskom sam tebe spomenuo sad vidim da je ipak Qiza pisao da su mi gubici ogromni. Tvoj post je bio odmah ispod njegovog pa sam permutovao da si mi ti pisao
 
Milance, moras da prihvatis da prostor koji grejes ima poprilicno velike gubitke, pogotovo na spoljnim temperaturama ispod 0C. Klime jeste da imaju N puta (u zavisnosti od spoljne temp i samih sistema) vecu efikasnost od obicnih grejalica, ali nisu ni one svemocne. Ni Tosiba "Dajseku" (kako volim da je zovem) niti bilo koja druga na -10C ne bi mogla da greje takav prostor sa 200W ili 400W potrosnje, jednostavno to su zakoni prirode. Dzaba ti ubacujes 2kW toplotne energije u prostor, kad on sa druge strane "trosi" preko 4kW na minusima. Lako je nama koji smo se konzervirali kao vojnu pasulj da serkamo po internetima kako nam klime ne potrose ni 400kWh mesecno, a grejemo 2-2.5x veci prostor nego ti. Nisu ni spoljni uslovi kod svih nas isti. Nitu su svi neizolovani objekti isti, neki i bez izolacije trose manje od drugih neizolovanih i tako dalje.

Tvoja klima kapira da dzaba hukce, ne uspeva da ugreje, zato i non stop podize potrosnju (jer prioritet joj je da zagreje prostor na zeljenu temp, a ne da trosi 150W/h) i radi tako kako radi (na tvom mestu ipak bih proverio da li je sam uredjaj OK). Ubaci ti slobodno i uljani radijator pored nje, samo sto ce tada i racun za struju da ti ode u nebesa jer tebi je bukvalno prozor otvoren non stop.

Kako je teklo izolovanje kuce kod nas, da vidis o cemu pricam:
Prvo je stavljen PVC, nije se osetila neka razlika prve zime, da kazemo da je bilo lako osetno da smo lakse grejali spratove. Zatim smo odradili fasadu sledece godine na jesen, pre grejne sezone. Bilo je osetno (zime nisu bile iste), ali opet ne sad da kazemo VAAAAUUUUU kolika razlika. Naredne godine, nakon fasade smo postavili stirodur na tavanu. EEEeeeeee, tek tada se stvarno osetila ogromna razlika. I sada ispada da stirodur na tavanu zahvalan najvise u zadrzavanju topote i tacno je to, ali da je samo on, bez fasade i pvca bilo bi vrlo slicno kao i da ga nema. Jednostavno moras da ususkas sa svih strana. Pa onda da ocekujes da se grejes na 3 svece, nebitno da li su kineske, japanske ili marsovske. :)

Ovako radi i moj matori Panasonic, bilo mi čudno prvi put kad sam primetio, posle sam čitao da je normalno. Meni ne smeta, jer nema nikakvih problema da održi temperaturu, a stoji u hodniku, pa se šištanje tokom defrosta jedva čuje.

Da, tako pise u service manual-u. Takav joj je princip rada i to je to. Realno ona na tim minusima totalno dzaba odlazi u defrost, jer je suva i cista. Mislim i ona sama je svesna da joj df nije potreban, jer kada radi df, potrosnja krene od 25W da se dize do 1000W i onda obori na 900W cim dotakne 1000W i iskljuci kompresor. Ceo taj proces "odledjivanja" spoljnog izmenjivaca traje manje od minut, tako da je potrosnja totalno zanemarljiva , samo je eto dosadna sa onim ispustanjem duse kako Milanova zena zove taj proces. Nije nesto sto ne moze da se podnese, ali gosti umeju da se strecnu, ako je potpuna tisana. Uz TV ili razgovor, retko ko obrati paznju na to. ;)
 
Poslednja izmena:
Jutros Viola drzi na 375W, LU na 540W, sto je i logicno, sa 2 spoljasnja zida i 6 prozora ima vise gubitaka od Viole sa jednim zidom i balkonskim vratima.
 
Najbolje se vidi kako klima troši kada otvorite vrata ili prozor i stanete pored spoljnje jedinice jasno će se čuti kako kompresor pojačava rad kako se prostor hladi i kako dostiže temperaturu tako se i on utišava.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Da li postoji nacin da se izmeri COP klimi , i kako to uraditi ? Ako nije pretesko bas bih izmerio sad kad je temperatura oko 0 ovu moju da vidim koliko su slagali u specifikacijama. Nemam sta drugo da radim pa da se zanimam necim..
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno