Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba ti hidrogen u gelu, kao i PVC folija (sprecava da hidrogen ispari na Suncu). Baci pogled na youtube i postupak. A koliko se secam, najbolje je koristiti najjaci koji se moze naci u redovnoj prodaji...samo nemoj da te zbuni ako na nekom snimku naletis na nelogicno velike brojeve, jer to nisu procenti, tj bar ne u smislu u kom ih mi gledamo.
12% krem hidrogen. Na YouTube traži "retrobrite".

Mslim da ne trena u svaku sobu po klima, on ima odličnu izolaciju, još ako je stavio ispod podnog grejanja izolaciju on živi praktično u termosu. Pogledajte donje sobe, pa to su sobe po 12 kvadrata, koju klimu da stavi u 12 kvadrata!? Violu, Mision ili čak LLCC 12-cu!?
Preko Daikina devetke tu nema života, zamislite Fujitsu LLCC 12-cu u 12 kvadrata a 10cm stirodura svuda okolo. Veće sobe možda ali ove male nikako, em skupo em nepotrebno.
To je moje mišljenje.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Nisam neki strucnjak ali sobzirom da nisam zadovoljan modulacijom Gree klime , a i za Violu sam citao da ne modulira najsajnije onda bolje mu je da ide na ove koje ce biti manji potrosaci , Fujitsu i Midea , pogotovo sto ce imati vise komada.

Modulacija nema veze sa potrosnjom.
To sto neka klima radi na jacoj snazi govori samo o tome na koji nacin je programirana da radi, a ne o tome koliko ce struje trositi.
Kupio si klimu za trziste severne Evrope, koja na -30 stepeni daje vise snage nego ostale o kojima se ovde prica na -15.
Meni vise odgovara kako radi Viola recimo.
Viola radi na oko 400W, Fujitsu na 300W, nije to nebo i zemlja razlika da bi nekome smetalo na bilo koji nacin.
Neko te je izlozio da je katastrofa sto klima radi na 100 i 200W vise, a to samo znaci da brze ugreje i prestane da zuji.
Pljuvali su nepreciznost senzora, a evo sada se i Fujitsu steluje.
Ja kada sam pricao da mi LU pregreva i da mi Viola licno bolje radi, ja sam bio bot, jer izgleda imam udeo u Gree kompaniji ili nesto slicno.

@banacanin
Mora, raspored je takav da ce se druga soba ugrejati jedino ako ne izadjes iz kuce i ne otvoris prozor nedelju dana :)
Zato sam i spomenuo Mission, mislim da je ta snaga ok za te sobe, a bacanje je para uzeti nesto skuplje.
Meni 2 Viole 12 greju oko 30m2, a postoji i 9ka.

Poslednja izmena:
Drugari, zamolio bih za malu pomoć.

Prošle godine sam kupio Fujitsu nocriu i došlo je vreme za obavezni godišnji servis, jer sam tako uslovljen zbog petogodišnje garancije kod coolshop-a.
Klimu redovno sam održavam, perem filtere, kutije što skupljaju prašinu...sve kako je propisano uputstvima.

Da se ne bi sve svelo da platim nekome samo da lupi pečat i poprska apsesol, da li ima neki kvalitetan majstor koji to održava po pravilima kao što je već davno postavljeno na ovom topicu? Kada već plaćam, da to neko uradi kvalitetno. Živim u Beogradu i ako imate neku preporuku može na PP.

Unapred hvala.

Sent from my H4113 using Tapatalk

Hepoj slažem se ja sa tobom da treba ispoštovati princip jedna soba kedna klima. Ali on već ima podno grejanje koje je samo po sebi skoro duplo jeftinije nego radijatorsko, kad je baš hladno oko nule znaš koliko njemu malo treba da se ugreje? Koeficijent prolaza toplote u njegovom slučaju je oko 0.35, kod zida od pune cigle obostrano izmalterisanog oko 1.5, pa ti vidi gde je on. Pet puta se sporije odaje temperatura od njega nego kod običnog zida. To ne znači automatski pet puta manju potrošnju ogreva ali kad spojiš 10cm stirodura i podno grejanje, sigurno je ušteda u odnosu na neizolovan zid i i klasične radijatore: najmanje duplo, ako ne i tri puta.
A to znači da je zreo za toplotnu pumpu vazduh voda a ne klime po sobama. Njemu klime treba da služe za prelazni period a ne kao glavno sredstvo. On tu ima 6 ili 7 soba puta 500 eura to mu je cena za dobru toplotna pumpu recimo Fujitsu i bog da ga vidi.
Ja bih tako uradio a on kako hoće...

Ja se slazem, to bi bio bolji izbor, da sve poveze na jednu pumpu(i klima je toplotna puma), ali je covek vec krenuo sa klimama i pitao za klime da ne bi palio podno, ja sam samo na to odgovorio.

Pre svega, komfor bi bio daleko veci, stave se fancoili, toplotna pumpa voda-voda ako moze, ako ne, vazduh-voda i da sabija.

Znam coveka koji ima isto to u kuci od 200m2, zajedno sa podnim i takodje su mu smesni racuni za struju.

Jedno polu off pitanje.

Kako se za Broadlink SP3s podešava cena struje u IHC aplikaciji?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ja ne znam o kakvom podesavanju senzora pricate kod Fujitsu-a, ja imam 5 klima i sve radi kako treba.

Xepoj87

Pa sta je tu sad cudno , poenta i jeste da ti je dozvoljeno da ustelujes senzor jer je svaka prica za sebe specificna , po meni bi to trebalo da imaju sve klime a ne samo Fujitsu , kao sto neke druge imaju nesto sto Fujitsu nema a trebalo bi .

ludakcina

Nesto ti ne uradis kako treba ako je LU u pitanju , ovo mora radi jer svima radi a samo kod tebe nece :)

Pa dobro, ni kod mene nije savrseno s Nocriom. Setovana klima na 23c, odrzava mi na 24.1c po jednom i 24.6 po drugom meracu. Znam da i meraci mogu da djidaju malo ali u pola stepena su tu a meni je temp malo jaca od zadate. Mislim, meni ovako odgovara i necu dirati nista svakako. Bitno mi je da temperatura ne osciluje a dali cu klimi zadati stepen gore ili dole mi je skroz nebitno.

Tapatalk from Poco loco

Ja se slazem, to bi bio bolji izbor, da sve poveze na jednu pumpu(i klima je toplotna puma), ali je covek vec krenuo sa klimama i pitao za klime da ne bi palio podno, ja sam samo na to odgovorio.

Pre svega, komfor bi bio daleko veci, stave se fancoili, toplotna pumpa voda-voda ako moze, ako ne, vazduh-voda i da sabija.

Znam coveka koji ima isto to u kuci od 200m2, zajedno sa podnim i takodje su mu smesni racuni za struju.

Razmisljao sam o toplotnoj pumpi pre nego sto sam se odlucio za klimu. Problem je sto odjednom ne mogu izdvojiti taj novac, pa sam razmisljao da ove godine uzmem jednu klimu, pa naredne jos jednu, eventualno dve. Ako nema potrebe za Fujitsu Lucom, naravno da cu uzeti neku drugu koja vrsi funkciju. Za sada sam jako zadovoljan sa lucom. :)
Jeste da nije bilo hladno i maltene nije bilo potrebe za lozenjem, ali je klima ukljucena od 5. oktobra i do trenutka kada pisem ovaj post potrosila je 79 kWh. Preko dana postavljena je na 23 'C, nocu od 11h pa ujutru do 6h radi na 20'C. Uvek je na Auto fan i Mode heat. Greje povrsinu koju sam prilozio u jednom od prethodnih postova, sa tim sto su vrata dve sobe zatvorena.

To je obicno najveci razlog zbog cega ljudi ne stavljaju pumpe, sto je ogromno inicijalno ulaganje.

Onda gledaj koje sobe su ti prioritet i tu prvo stavi, pa ostavljaj vrata dide vazduh koliko moze do drugih, pa pali podno po potrebi.

@Srkilus
Zar ne daju oni 5 godina, ako ti oni odrzavaju?

Poslednja izmena:
@Srkilus
Zar ne daju oni 5 godina, ako ti oni odrzavaju?

Nemaju oni svoj servis nego neke veseljake koji rade za njih, verovatno više servisa. Ovi što su mi ugrađivali prošle godine se ne javljaju na telefon a i reče mi žena kada sam kupovao kod njih, važno je samo da je registrovan servis. Ko zna koja je tu priča...

Sent from my H4113 using Tapatalk

Heroj vidi ovo za potrosnju sam siguran da nisi u pravu. Imam neki snimak modulacije Ambera kad je senzor bio na 0c namesten malo je reci da smesno modulira, 8c je bilo napolju ona upali digne na 950w pa pocne da spusta do 600w i onda se ugasi i onda posle 2 minuta se opet upali i tako u krug, vratio sam kalibraciju na 2c razlike i bolje se ponasa, modulira na 550w na 3 crte izduva i bar se ne pali toliko cesto.
Videcemo kad stegne malo zima kako ce se ponasati tj vec sad za vikend...

A da smanjiš izduv na 2 crte?
@Xepoj87: pobrkao si problematiku, ovom liku LU ODRŽAVA 2 stepena veću od zadate, dok je kod Gree Amber problem bio VARIRANJE temperature, a tu nema ni Ž od održavanja zadate. Zada 24, ona greje do 26, ugasi se, pa se upali kad temp padne na 24. Tako nekako ako se dobro sećam.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ove prelazne temperature su nezgodne za to ocenjivanje preciznosti jer korisnici nemaju iste navike.
Kada se jednom uključe klime za stalno i ne bude se pomerala temperatura na daljinskom, onda može da se priča o stabilnom i nestabilnom održavanju.

A da smanjiš izduv na 2 crte?
@Xepoj87: pobrkao si problematiku, ovom liku LU ODRŽAVA 2 stepena veću od zadate, dok je kod Gree Amber problem bio VARIRANJE temperature, a tu nema ni Ž od održavanja zadate. Zada 24, ona greje do 26, ugasi se, pa se upali kad temp padne na 24. Tako nekako ako se dobro sećam.

Radi mu isto kao i meni, pregreva i onda pada, pali ponovo i pregreva.
Ovo sto se setuje je zapravo osetljivost senzora, to jest, koliko ce klima da dozvoli odstupanje, isto kao sto se setuje i na Gree.
Koliko ce klima da varira, to jest, koliko ce da pada temperatura, najvise zavisi od prostora i to je svakome individualno, a onda i od setovanog offseta.
Nijedna klima se po defaultu ne pali cim padne pola stepena temperatura u prostoriji, vec ima dozvoljeno odstupanje.
Da li pregreva 2c, pa se spusta na zadatu i opet pregreva ili greje do zadate, pa padne 2c i opet greje do zadate, ne pravi razliku kada naucis kako klima radi.
To je sve do setovanja offseta, da li je u -2 ili +2.

Poslednja izmena:
Ove prelazne temperature su nezgodne za to ocenjivanje preciznosti jer korisnici nemaju iste navike.
Kada se jednom uključe klime za stalno i ne bude se pomerala temperatura na daljinskom, onda može da se priča o stabilnom i nestabilnom održavanju.
Ko pomera klimu na daljinskom?

Tapatalk from Poco loco

Radi mu isto kao i meni, pregreva i onda pada, pali ponovo i pregreva.
Ovo sto se setuje je zapravo osetljivost senzora, to jest, koliko ce klima da dozvoli odstupanje, isto kao sto se setuje i na Gree.
Koliko ce klima da varira, to jest, koliko ce da pada temperatura, najvise zavisi od prostora i to je svakome individualno, a onda i od setovanog offseta.
Nijedna klima se po defaultu ne pali cim padne pola stepena temperatura u prostoriji, vec ima dozvoljeno odstupanje.
Da li pregreva 2c, pa se spusta na zadatu i opet pregreva ili greje do zadate, pa padne 2c i opet greje do zadate, ne pravi razliku kada naucis kako klima radi.
To je sve do setovanja offseta, da li je u -2 ili +2.
*mjau**mjau**mjau* jel to LT ima precizniju kontrolu temperature ili šta? Kod mene je odstupanje bukvalno samo u decimalnom delu temperature. Nisam ništa čačkao podešavanja. Mode HEAT, fan AUTO. Ili ste stavio klimu u maleni pristor? Kod mene je svih 6m u pravcu duvanja slobodno, pa nema "povratka" vrućeg vazduha (tj toplog). Termometar (meteorološka stanica) je na polici 3m desno od klime, na istom zidu na kome visi unutrašnja. Krilca na prvi položaj otklona od vertikalne pozicije.

Isto i kod mene, odstupanje do pola stepena za svih pet klima.

Ovaj Vivax 12 AEYI košta 92.000... A Pdesign=2.55kW. Otuda i povisok SCOP. Klima takve snage bi trebala da ima Pdesign od 4kW, ali inda na papiru ne bi izgledala super štedljiva... Samo se igraju ciframa. Ruku na srce, ovo je kvantni skok u ponudi Vivax-a, i ozbiljno jači uređaj od AESI serije, koja je bila suprotstavljena Midei Mission. Deluje kao jak ali softverski ograničen uređaj. I to 18-ca!

Poslednja izmena:
Meni ovaj novi ASYG12KGTA nije jasan, samo 2.5kW pdesign a kosta 94k?

O cemu se radi, greska ili?

Pisao sam ja nekoliko puta, smanjuju Pdesign da povećaju SCOP i plusiće na koje se potrošači lepe.

Nije greška, ovako su ispoštovali +3 zvjezdice.

Klima je dobra i ima dosta snage na grijanju je 0.9—6.1 iz utičnice 0.25—1.89 kW.

Na -15c je ukupni kapacitet 3.36 kW uz potrošnju od 1.36 kW pri unutarnjoj od +20C.
Ovo navedeno gore je iz službenog dokumenta.

Sasvim dobra klima a cijena je negdje oko 950€ u HR.

Ako sam ja dobro shvatio princip testiranja, tih 1,36 kW je prosek sa uračunatim defrost, zbog toga je manji od maksimuma. Neka me ispravi neko ako grešim.

Djaf i ja sam pre sedam dana mislio da je greška a sad si me fino podsetio da skinem pdf i vidim da je klima zver. Ne znam zašto Viakom radi takve stvari, treba odmah da napišu klima troši od do, daje toplote od do i rešena stvar.
Naslednik LMCE je isto super, samo što ih kod nas nema u prodaji, samo sam na jednu u Srbiji naleteo. Ah taj uvoznik dok ne rasproda sve evropske zalihe sa R410a ne verujem da će da uveze nove modele, možda grešim ali ne verujem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno