Već par godina pratim temu, a sad kad je konačno došla na red i kupovina klime, i dalje sam u nedoumici.
Raspored je sledeći:
Pogledajte prilog 257215
Klima mi treba prvenstveno za grejanje, u pitanju je kuća.
Izolacija je relativno ok - prošle sezone stavio 10cm staklene vune na tavan iznad veće sobe i kuhinje, ove sezone dodajem i na ostatak isto; zidovi imaju deblji sloj stiropora čini mi se, svi osim ovog sasvim gore su spoljni, on je do negrejane prostorije.
Stolarija je dosta loša, drveni prozori koji ne dihtuju najsrećnije (u većoj sobi je dupli prozor, ostali su obični), ali koje ne bih menjao ako ne moram, jer kuća nije moja, pa ne bih previše ulagao... Najveću problem su mi ulazna vrata u hodniku do veće sobe, koja su metalna sa staklima, i ne dihtuju nikako. Njih ću verovatno ipak morati da zamenim, ili da zatvorim taj izlaz sasvim stiroporom (ali bih tada izgubio puno svetlosti, jer su jedini otvor sa južne strane).
Dosad sam se grejao na TA peć u većoj sobi (uz dogrevanje malom peći na drva u kuhinji po potrebi, i zatvaranje ostatka kuće), ali bih, zbog komfora (a i potrošnje), sada prešao na inverter.
Mislio sam da za početak stavim jednu klimu u veću sobu (ako je moguće na zid naspram vrata, da duva ka ostatku kuće, ali je nezgodno jer je tu dimnjak i zauzima prostor (kao što se može videti na priloženoj slici), a i krevet je tu, pa ne znam da li bi smelo da duva direkt u njega...).
Kasnije bih po potrebi dodao još jednu klimu u drugu sobu (verovatno na južni zid, jer jedino tamo imam prostora).
Znam da je komfor bolji sa dve klime, ali ne mogu trenutno toliko da dam. Raspored je malo nezgodan, posebno uzevši u obzir lošu stolariju koja će da vuče toplotu, ali ako će jedna klima moći barem relativno da odradi sve, bilo bi super (najbitnija je veća soba, tamo se uglavnom boravi, a ostatak i ne mora biti toliko zagrejan).
Mogao bih da TA peć prebacim za početak u manju sobu, pa tako dogrevam po potrebi, ali to bih izbegao ako je moguće (jer je jako veliko cimanje

).
Ne znam koju klimu da ciljam, da li bi ASYG12LLCE radila posao, ili da idem barem na ASYG12LMCE (iako mi se čini da i nije prevelika razlika među njima, barem u čistoj snazi)?
Možda bih mogao da se ispružim i za ASYG12LUCA, ako druge neće uspeti da odrade kako treba, ali onda se ne nadam da bih imao za još jednu klimu do sezone (a i plaši me malo priča oko buđi, pošto sam dosta osetljiv na istu).
Jedina iskustva sa ovim tipom grejanja su mi iz druge ruke (uglavnom iz ove teme

), pa bi svaka pomoć bila dobrodošla.