Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje za one koji koriste prosto pm001... Da li to meri samo na dnevnom nivou potrosnju ili moze da se namesti da zapamti od npr 1 do 30 u mesecu sve da izracuna. Tj da li kad bih kupio taj merac moram svakodnevno da merim potrosnju pa da za svaki dan pojedinacno pisem npr na papir koliko je klima potrosila pa onda sam izracunam kilovate ili SVE pamti pa npr mogu samo da ukljucim prvog u mesecu i poslednjeg dana u mesecu pogledam koliko je UKUPNO potrosila za tih mesec dana.

Pamti sve i računa dok ga ne resetuješ, što je odlično.
Za isti merač, mene interesuje kako da resetujem merenje, a da ne obrišem sve ostalo (vreme, tarife, itd.), jer je pomalo mučno podešavati ga iznova.

E, to ne znam. Ja cak nisam ni tarife podesavao. Bilo mi bitno samo da mi meri KW. Dobro si me podsetio da to uradim. A jel mozes da po tarifama? Nisam probao nikad.

Tapatalk from Poco loco

Sajber, malopre sam procitao da moze po tarifama, kucaj na google prosto pm001 uputstvo pa ima da se skine neki file.

Meni nije smrduckala ni pre toga. Smrdela je hemija dok se nije ispralo sve i izluftiralo. Oprali je momci spolja i iznutra, sad je nocria kao nova.
Ko je u Zemunu ugradjivao LUC-u skoro. Pricaju mi momci za nekoga kako je dobio preporuku za nju na forumu itd. Odmah sam prepoznao ceo scenario. Kazu, dali je moguce da skoro svi imate iste merace potrosnje, kao da se dogovarate? :d

Tapatalk from Poco loco

Koju ti Nocria imas ?
Da li je AWYZ14LB ili veca ?
Objasni kako funkcionise samociscenje filtera, u kakvu "kutiju" smesta prasinu iprljavstinu, da li se kutija cisti ili baca nakon 2 g ...?

14-ica. 18-ica je ista klima, samo drugacije podesena.
Evo ti slike ;)
4a07798993739b357c8268a1b65a65d2.jpg
9dd81479e46487df00cab9763fc6c048.jpg

Tapatalk from Poco loco

Sajber da li je tesko odraditi servis na nocriji,ili je to posao ipak za profesionalce?

Plastike se uzasno tesko skidaju, moras da znas sta radis. Ja sam rasturao klime bez ikakvih problema, ovu napamet ne bih smeo sam. Ima gomila zabica koje drze kao besne, moras da znas sta skidas i kada inace si u problemu. Ja da sam sam rasturao odustao bih sigurno jer ne bih smeo da silim toliko jer se plasim da nesto ne pukne. Kazu mi da su i serviserima pucale plastike, desi se. Ova moja je prvi put otvarana, morali smo dvojica da drzimo klimu dok jedan vuce plastiku s donjeg dela, toliko su jake zabice. S te strane, ako treba da pukne bolje da oni slome :d
Mogao bih sada sve sam da radim ali dok je u garanciji ne pipam.

Tapatalk from Poco loco

Panasonic je izbacio nove HZ Nordic modele za 2018-u godinu, HZ25UKE i HZ35UKE. Model sa Bluefin antikorizivnom zaštitom prodaju sa nazivom - Icebreaker. Vrhunske klime, odlične karakteristike, tihe u održavanju, snažne kad treba, i testirane do -35 C za ekstremne uslove. Da treba sad da odaberem osnovnu klimu za kuću verovatno bi mi ovo bio prvi pik.

Znam da je mala šansa da ovo dođe do južnih krajeva, ali računam da nekome može biti interesantno da vidi novine sa dalekog severa. :)

Pogledajte prilog 257096

https://kinnan.no/luft-til-luft-varmepumper/panasonic-icebreaker
https://varmepumpeshopen.no/produkt/panasonic-hz35uke-775/
https://varmepumpeshopen.no/wp-content/uploads/2018/08/03-NO-4P-RAC-HZ-170818-1.pdf

Oko 1900 EUR bez ugradnje, znači 2500 EUR komplet.

Ima li neko iskustva sa Sinclair invertorima, je li bolji od Gree viola invertora?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

zavisi koji model,koliko sam video na brzaka to je gree klima cak i daljinci su identicni samo prelepljeno drugo ime

Jedno pitanje: Imam dve fujitsu klime,stare godinu dana i treba sad da se radi redovan servis,da li moram zvati onog ko je ugradjivao(on je kao ovlasceni za fujitsu) ili mogu bilo kog majstora koji ima firmu za tu delatnost?
Pitam zato sto ne znam kako taj sto mi je ugradio radi pranje i sve sta treba a ovaj drugi je kod brata radio servis Gree klime i rasturio je sve kako treba,oprao,sredio i smesno naplatio.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Gledaj sta ti pise u garanciji.

Da li ce novi serviser da ti overi garanciju i produzi istu do 5 godina od ugradnje?

To je skakljiva stvar. Sta ako se pokvari u garantnom roku, a novi serviser te uputi na prodavca, a prodavac te "oduva" jer ovaj nije na njegovom spisku ovlascenih?

Ako nije crkla u prvoj godini, mala je šansa da će praviti probleme i dalje. Ja bih izabrao boljeg servisera, ako već nećeš sam da ih pereš. Kao sys admin znam iz iskustva da elektronika otkazuje ili na početku ili na kraju radnog veka. Ovo između je jako mali procenat.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Pazi meni je na 09llc otisla maticna unutrasnje za mesec ipo dana,ja zvao tamo gde sam kupio a oni me uputili na uvoznika i na onog ko mi je ugradio,ja zvao servisera pa nije mogao doci jer je u guzvi pa onda slao pretece mailove uvozniku jer sam u isto vreme obojicu kontaktirao i to se rasteglo na mesec dana,onda je uvoznik slao deo po deo serviseru i on menjao dok nisu resili problem.
Kontam da uvoznik zna ovog mog servisera i da oni tako vec dugo saradjuju ali meni se to nije svidelo jer je bilo poprilicno traljavo i amaterski ali je reseno,zato se bojim da promenim majstora jer ne znam kako ce on saradjivati sa uvoznikom ukoliko dodje do neke nove havarije.

To si kupio ashg (General)? One su imale seriju sa fabričkom greškom, koja je nekako stigla na naše tržiste. Uvoznik je zamenio svaku defektnu ploču. Mada mi Dule reče da je oko 1% bilo defektnih, a prodalo se brdo tih klima pa je utisak da je to veći procenat.

To si kupio ashg (General)? One su imale seriju sa fabričkom greškom, koja je nekako stigla na naše tržiste. Uvoznik je zamenio svaku defektnu ploču. Mada mi Dule reče da je oko 1% bilo defektnih, a prodalo se brdo tih klima pa je utisak da je to veći procenat.

Da da

Pitanje za one koji koriste prosto pm001... Da li to meri samo na dnevnom nivou potrosnju ili moze da se namesti da zapamti od npr 1 do 30 u mesecu sve da izracuna. Tj da li kad bih kupio taj merac moram svakodnevno da merim potrosnju pa da za svaki dan pojedinacno pisem npr na papir koliko je klima potrosila pa onda sam izracunam kilovate ili SVE pamti pa npr mogu samo da ukljucim prvog u mesecu i poslednjeg dana u mesecu pogledam koliko je UKUPNO potrosila za tih mesec dana.

Mnogo je bolji Broadlink SP3S! Jeste skuplji ali ima trenutnu, dnevnu, mesecnu i godisnju potrosnju. Veoma kvalitetno odradjen. Ima zastitu i pamti kompletnu potrosnju bilo kada i za koji datum... Vrhunska stvar.

Već par godina pratim temu, a sad kad je konačno došla na red i kupovina klime, i dalje sam u nedoumici. :)

Raspored je sledeći:

Pogledajte prilog 257215

Klima mi treba prvenstveno za grejanje, u pitanju je kuća.

Izolacija je relativno ok - prošle sezone stavio 10cm staklene vune na tavan iznad veće sobe i kuhinje, ove sezone dodajem i na ostatak isto; zidovi imaju deblji sloj stiropora čini mi se, svi osim ovog sasvim gore su spoljni, on je do negrejane prostorije.

Stolarija je dosta loša, drveni prozori koji ne dihtuju najsrećnije (u većoj sobi je dupli prozor, ostali su obični), ali koje ne bih menjao ako ne moram, jer kuća nije moja, pa ne bih previše ulagao... Najveću problem su mi ulazna vrata u hodniku do veće sobe, koja su metalna sa staklima, i ne dihtuju nikako. Njih ću verovatno ipak morati da zamenim, ili da zatvorim taj izlaz sasvim stiroporom (ali bih tada izgubio puno svetlosti, jer su jedini otvor sa južne strane).

Dosad sam se grejao na TA peć u većoj sobi (uz dogrevanje malom peći na drva u kuhinji po potrebi, i zatvaranje ostatka kuće), ali bih, zbog komfora (a i potrošnje), sada prešao na inverter.

Mislio sam da za početak stavim jednu klimu u veću sobu (ako je moguće na zid naspram vrata, da duva ka ostatku kuće, ali je nezgodno jer je tu dimnjak i zauzima prostor (kao što se može videti na priloženoj slici), a i krevet je tu, pa ne znam da li bi smelo da duva direkt u njega...).
Kasnije bih po potrebi dodao još jednu klimu u drugu sobu (verovatno na južni zid, jer jedino tamo imam prostora).

Znam da je komfor bolji sa dve klime, ali ne mogu trenutno toliko da dam. Raspored je malo nezgodan, posebno uzevši u obzir lošu stolariju koja će da vuče toplotu, ali ako će jedna klima moći barem relativno da odradi sve, bilo bi super (najbitnija je veća soba, tamo se uglavnom boravi, a ostatak i ne mora biti toliko zagrejan).
Mogao bih da TA peć prebacim za početak u manju sobu, pa tako dogrevam po potrebi, ali to bih izbegao ako je moguće (jer je jako veliko cimanje :D ).

Ne znam koju klimu da ciljam, da li bi ASYG12LLCE radila posao, ili da idem barem na ASYG12LMCE (iako mi se čini da i nije prevelika razlika među njima, barem u čistoj snazi)?
Možda bih mogao da se ispružim i za ASYG12LUCA, ako druge neće uspeti da odrade kako treba, ali onda se ne nadam da bih imao za još jednu klimu do sezone (a i plaši me malo priča oko buđi, pošto sam dosta osetljiv na istu).

Jedina iskustva sa ovim tipom grejanja su mi iz druge ruke (uglavnom iz ove teme :) ), pa bi svaka pomoć bila dobrodošla.

Bez da se ljutis ali ti nema sanse da se grejes sa jednom klimom ni pod razno, jedino da uklonis zidove (i vrata s njima) pa bi onda jedna bila taman i to mozda.
Kupatila samo grejalicama (kupatilskim) i to samo kad se kupate.
Kroz troje vrata progurati toplotu pa jos pomalu vrludavo neces moci sem da to teras onim ventilatorima za oddimljavanje sto koriste vatrogasci...
Nego kakva je ovo prostorija bez vrata izmedju sobe (donje) i ulaznih vrata i kakva je ova leva prostorija isto u stedini, cemu sluzi...?
Ja uopste ne razumem koncept ovakve kuce, raspored i svrhu nekih prostorija...

LLCA moze da greje onu vecu prostoriju ili mozda onaj daikin sa akcije, TA pec prebaci u prostoriju dole dok ne ugradis i dole drugu klimu.

Tapatalk from Poco loco

^ Tako sam i ja kontao, LLCE bi trebalo da može da pokrije sobu i eventualno hodnik/kupatilo delimično (uz grejalicu za kupanje, koja postoji u kupatilu).
Pa posle dodam drugu istu u drugu sobu, da greje tu sobu i kuhinju. Samo mi se ne da da rasturam TA peć i prenosim, ali moraću izgleda.

Bez da se ljutis ali ti nema sanse da se grejes sa jednom klimom ni pod razno, jedino da uklonis zidove (i vrata s njima) pa bi onda jedna bila taman i to mozda.
Kupatila samo grejalicama (kupatilskim) i to samo kad se kupate.
Kroz troje vrata progurati toplotu pa jos pomalu vrludavo neces moci sem da to teras onim ventilatorima za oddimljavanje sto koriste vatrogasci...
Nego kakva je ovo prostorija bez vrata izmedju sobe (donje) i ulaznih vrata i kakva je ova leva prostorija isto u stedini, cemu sluzi...?
Ja uopste ne razumem koncept ovakve kuce, raspored i svrhu nekih prostorija...

Ne ljutim se, ne razumem ni sam veruj mi, raspored je raspad, a ni kvalitet izgradnje nije mnogo bolji. :) Ali zato ima jako lepo dvorište i lokaciju, pa ću da istrpim nekako.

Kupatilo koristimo samo ovo blize većoj sobi (u drugom je samo mašina za veš, inače se ni ne ide tamo mnogo). Ta prostorija bez vrata je neka ostava, ima samo spoljna vrata (neka šklj metalna) i ulazi se odvojeno, tu je hidrofor. Leva prostorija pored te bez vrata je kuhinja (zaboravih da obeležim).

Stvarno je raspored cudan, nema sta, gomila malih prostorija, previse je prostora otislo na zidove ali iskoristices sve za nesto. Napravis garderober, ostavu, sta god. Bitno je da ovo krupno resis.
Razmisli i o daikinu slobodno, ista ti je cena kao i LLC bukvalno. 18m² i taj hodnik ce klima da ugreje bez neke frke obzirom da ti je izolacija ok.
Nemas postolje s tockicima za TA pec?

Tapatalk from Poco loco

Gledao sam i Daikin, čini mi se da su tu negde po snazi, a za Fujitsu ipak znam gde bih uzeo i ko bi ugradio (iz NS-a sam), pa me zato više privlači.
Jel bolji Daikin po nečemu pa se isplati više il?

Postolje imam, mada se i na njemu teško pomera i ostavlja tragove u podu, ali je problem što je hodnik za dva stepenika niži od sobe, a jos i na svakim vratima imam podignut prag... Tako da mi jedino ostaje da skroz rasturam, pa prenosim u delovima.

Mislim da je covek naveo lose dihtovanje prozora i vrata. Ne znam koliko ce dobiti sa klimom ako ne resi te stvari.
Stvarno je raspored cudan, nema sta, gomila malih prostorija, previse je prostora otislo na zidove ali iskoristices sve za nesto. Napravis garderober, ostavu, sta god. Bitno je da ovo krupno resis.
Razmisli i o daikinu slobodno, ista ti je cena kao i LLC bukvalno. 18m² i taj hodnik ce klima da ugreje bez neke frke obzirom da ti je izolacija ok.
Nemas postolje s tockicima za TA pec?

Tapatalk from Poco loco

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Pa dobro, to nije ni priblizno toliki problem resiti kao izolaciju. To ce valjda resavati onim gumama za prozore, sta vec.

Tapatalk from Poco loco

Mislim da je covek naveo lose dihtovanje prozora i vrata. Ne znam koliko ce dobiti sa klimom ako ne resi te stvari.

Pa da, znam da je to problem. Prozore ću zbudžiti nekako već (nisam još gledao šta kako, znam da ima tih nekih sunđera/guma za dihtovanje, pa zalepiti trakom valjda). Vrata su najveći problem, jer su u tom hodniku kod veće sobe metalna sa staklima koja ne dihtuju uopšte, i tu ću verovatno morati nova vrata (pvc sa staklom verovatno, jer mi ipak treba svetlo tu).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno