Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Sajber. Da li moze jos neko ko je imao iskustva sa ovakvom kvadraturom i slicno da kaze da li moze da zagreje i koliko trosi 12 lu klima u ovakvim uslovima. I ako moze na PP gde da kupim i ko da mi ugradi 12 luca. Iz Beograda sam.

Hvala Sajber. Da li moze jos neko ko je imao iskustva sa ovakvom kvadraturom i slicno da kaze da li moze da zagreje i koliko trosi 12 lu klima u ovakvim uslovima. I ako moze na PP gde da kupim i ko da mi ugradi 12 luca. Iz Beograda sam.
U kuhinji i trpezariji će biti hladnjikavo na nižim temperaturama, al i dalje je preporuka LU, prezimi pa vidi da li će ti trebati dodatno grejno telo,
Zavisi od osunčanosti, od 300 do 350w će trošiti, podrazumeva se da će biti upaljena nonstop

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ja imam 60-ak kvadrata i sa nocriom grejem. Raspored je relativno slican, isto gadjam kroz hodnik ostale prostorije samo moja duva direktno i onako. Devojka nije zadovoljna temperaturom u spavacoj, moram mrvicu da dogrejem pred spavanje. To ti je jedini problem na koji ces naici, neujednacena temperatura. Eventualno ako budu bas teski minusi pa da ne uspe LU da se izbori ali 95% vremena ce ti gurati.
Iz mog iskustva ti preporucujem da ides na 2 klime. Malo su ti skuplje u startu, dve ugradnje, 2 godisnja odrzavanja ali komfor neuporedivo bolji. Druga opcija LU i eventualno neko grejno telo u kuhinji kada zatreba malo da pomogne. Tebi je sreca makar sto su ti vrata samo tu na dnevnoj sobi pa ce klima malo lakse da probacuje tuda kad usmerim i malo lakse da ide dalje. Bar si tako nacrtao. \Da su vrata na drugom kraju hodnika bilo bi mnogo teze tako da mozda i ne prodjes toliko lose.

Ok. Hvala svima. A moze li neka preporuka gde kupiti i ko ugraditi da mi ne posalju nekog dunstera. Iz Beograda sam.

Najpametnija opcija da kupiš od firme koja vrši i ugradnju. Ali pazi da ne šalje podizvođače, nego da ima svoje montere. To ti ke sigurica za klimu, ugradnju, eventualno nedaj bože reklamaciju.

Ok. Moze li na PP ime firme koja je najpovoljnija tj za tih 78000 din a da imaju i te njihove montere a ne podizvodjace? Unapred zahvalan na odgovoru

Mislim da nema nigde za te pare. 12LUCA bi trebalo da je 90 Kdin.
A i ja mislim da ti neće puno zagrejati desni deo stana.

Ima i dalje po nizoj ceni od regularne ali nisam nigde video za 78K, pogotovu ne u nekoj krstenoj firmi koja bi radila i ugradnju. 90K s ugradnjom je skroz ok za tu klimu.

Koliko vidim najpovoljnija je 80000 din. Ali niko mi nije preporucio tu radnju nego tamo gde su za minimum 3 hiljade vise pa sam u nedoumici da li da kupim ovamo gde je povoljnije i kakvi majstori je ugradjuju, 75 evra pise da je ugradnja. U pitanju je radnja koja pocinje sa Cool.

To nije mikser, pegla za kosu ili usisivac. Savet je da ti to uradi firma koja je specijalizovana za klime a ti kako hoces. Tvoje su pare, tvoj izbor.

Slažem se u potpunosti sa Kutajberom, ako se dobro sećam on je tako kupio i ugradio klimu.
Pomozimo firme čija je osnovna delatnost klimatizacija tako što ćemo kupovati klime kod njih a ne na buvljaku. Tako dobijamo ono što platimo i znamo ko je za šta odgovoran, da garancija bude garancija i da klima ispravno radi to što treba da radi. Moj komša kupio klimu ko da kupuje peglu, montirao mu frigomehaničar (on tvrdi da jeste) koji inače koka kokice na buvljaku ker tvrdi da mu se to više isplati al zna sve bolje nego inženjeri koji su je konstruisali. Dok je ovaca biće i novaca. I eto, kako je montirao tako je i radila celih 6 meseci. Kad je komša otišao da reklamira kvar: ode garancija, nije je montirao servis koji je registrovan u APR-u. Sad ti juri frigomehaničara koji koka kokice.

Nije mene apsolutno briga za firmu koja ce se baviti klimama, da se razumemo. Ako oni rade korektno opstace bez problema. Ako fusare ili deru musterije nece opstati, sve od njih zavisi. Poenta je da ljudi gledaju cenu i da ce za 3000 razlike naici na potecijalnu katastrofu. Moze sve biti ok, mozda nece ni znati da nije ok a moze biti svasta.
Ako kupite klimu u takoj neko svastari imate opciju da vam ugradi neki ljudi za koje nemate pojma ni ko su ni kakvi su. Bilo kakva reklamacija moze biti odbojka izmedju servisa i firme kojoj ste platili klimu. Moze klima i raditi ali su vam neki dundjer ugradili kako znaju i umeju.
Sa firmom koja se bavi iskljucivo klimama taj problem ne bi trebalo da imate problem, oni moraju da imaju strucan kadar. Ja sam dao 145K za klimu, ugradnju... Par hiljada ili cak i 10K mi apsolutno nista ne znaci, samo zelim da nemam problema za taj novac. Momci koji su dosli su bili sjajni, profesionalni, uredni, ispostovali su sve sto smo se dogovorili. Problema nemam.

BTW, jos jedna prednost kupovine je to sto ne moras izaci iz kuce, ljudi donesu klimu, ugrade je i platis na ruke. Samo jedan telefonski poziv je potreban da se dogovorite i to je to. Meni je to bila ubedljivo najbolja varijanta.

Tapatalk

Kada bi cene ugradnje bile realne i u skladu sa zaradama u zemlji....svako bi angazovao krstenog servisera. Ali to kod nas nije slucaj...bolje komsiji da crkne krava nego normalan dogovor. Onaj ko uci i specijalizuje se za poseban posao placen je mizerno a muljare saraju samo tako.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Problem je u sistemu a ne novcu. Bilo bi normalno da samo onaj ko ima firmu ili bar zanatsku radionicu sme da se bavi bilo kojim zanatskim poslom. Naravno ljude obučavati za zanate. Dobijanje dozvole za rad za određenu delatnost, ko nema dozvolu drakonske kazne.
Dobar dan inspekcija, jel ste vi moler? Nisam! E sad da platiš kaznu milion dinara što molerišeš i odmah da ti se konfiskuje sav alat koji smo ovde zatekli.
Ali ja nemam posao....to nije naša briga. Maša briga je da moler ima posao a ne ti! Tako nastupa država, a kvalitet doge vremenom, brzo bi nestali dunđeri.

U normalnom svetu je tako...

U normalnom svetu je LU 1.100e a ugradnja 200-300 [emoji38]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Sa platama od 2k eura jeste normalno. A ovde je 100+e sa platama od 350e. Pa gde je to normalno...

U normalnom svetu se prodaju najnovije klime a to kod nas nije slučaj.Nekih modela čak ni nema kod nas, isto tako nekih modela nema kod njih. Naravno mislim na Nemačko tržište.....

To uvoznici diktiraju... Gledaju gde je najbolja zarada za najmanje ulozenog novca. To je vec opet do drzave koja ne mari ni za sta u tom smislu. Ovde privatnici pustili mu... a, ponasaju se kao begovi a odgovornosti za postupke nigde.
Svi prde kako je tesko a kad treba da odrade kvalitetno za datu cenu nema ih nigde.... sve mora 3x da se ponovi ne bi li se nesto uradilo.
Tu je drzava kriva sto je to pustila...

Hajde vratite se na temu. Prica o standardu nije za ovaj forum. Cena LU nije losa a ni ugradnja nije skupa. To sto pojedini gledaju da prodju 3000 jeftinije je druga prica.

Ja vas nista ne razumem...

Firme koje uvoze se uglavnom ne bave ugradnjom vec trgovinom, a vi posle birajte ko ce da vam ugradi, to su dve razlicite stvari.

Ako je majstor los on je los svakako, ne vidim odakle ste izvukli zakljucak da jedni rade smao dobro a drugi samo lose.

Ma da, posle ako nesto ne bude ok da ga driblaju i prebacuju loptu s jedne na druge a on da trpi. Pa to ni najgorem neprijatelju necu da preporucim.

Tapatalk

ne znam sta to nije OK, ako je nesipravno to se menja, ili popravlja svakako imas garanciju.

Uglavnom svi koji uvoze se ne bave ugradnjom, a te firme koje pominjes kupuju od ovih prvih ugradjuju se u cenu i nude ugradnju.

Niko tu nista ne radi dzabe jednostavno tako stvari funkcionisu.

Poslednja izmena:
Nije ok kad nesto kupis, platis svojim novcem. To se ugradi, pokvari i posle isti ti koji su ugradjivali tvrde da je sve ok ili da oni nisu nadlezni za popravku jer ih biju po usima uvoznici koji imaju svoja pravila mimo zakona. Protiv toga se treba boriti a ne konstatovati tako stvari funkcionisu.

Naravno da nije ok i ne znam kako bakara zamislja da to funkcionise ali dok se utvrdi ko je odgovoran, dali serviser koji nije ugradio kako treba i ispratio procesuru ili je prodavac jer je klima felericna, pokvarila se ili sta vec ti kao kupac ces da ostanes bez kose.
Za cije babe zdravlje? Za 3000 razlika. Ne pricamo dali nesto kosta 3 ili 6 hiljada dinara vec 87 ili 90 hiljada. Jeste, 3K je 3K ali nisam dao 3K na fen koji cu da razbijem kad me iznervira i da obrisem kosu peskirom nego sam dao 90k za klimu da me greje zimi. U mom slucaju 145K. Za te pare ja hocu da znam ko je odgovoran i ne zanimaju me izgovori. Prodavac i serviser su jedno, njih pozovem i ne razmisljam.
Da je ovo neka normalna zemlja pa i da pricamo o nekoj drugoj varijanti. Ovako, nemam ni para ni zivaca za bacanje. 3K razlike je sigurnost za miran san.

Edit: kad smo vec kod toga, sad sam se setio da moram da ih zovem za redovan servis.

Poslednja izmena:
Narucio sam LUCU u acs shopu. Kazu nece biti vise snizenja na 78000 din i da ce do kraja godine stici ne u njihovu radnju nego uopsteno u Srbiji oko 30-tak LU klima i to je to. Rekao sam im da im konkurencija u Coolshopu spustila cenu na 80000 i pitao da li moze po toj ceni da se dobije i kod njih i kaze covek moze. I da ce kao azurirati cenu sa 83000 na 80000 din. Sad da li je to istina ili ne ali ja cu sve u svemu dobiti za te pare. Oko 8000 je ugradnja. U cetvrtak mi stize i tad ce da je ugrade. Pitao sam koja je mana kod te Luce kaze u vratancima koja se otvaraju na gore. I pitao sam koliko se doplacuje za antivibrirajuce gumice kaze oko 1500 din.

To je to. Uzmi obavezno te srafove i bices zadovoljan ;)

edit: ja upravo zakazao redovan servis.

Poslednja izmena:
U Splitu radnici nešto varili oko spoljne jedinice klima uređaja, klima je eksplodirala i teško ih povredila. Da nije R32?

R32 je nesto vise zapaljiv od r410a i navodno malo efikasniji, spada u blago zapaljive, tesko gori, ne vjerujem da je uzrok eksplozije.

Antivibracione gumice za klimu vrijede max 5e.

Antivibracione gumice su ovde u Nišu po 150din komad. 4 komada - 600din. Nema potrebe da plaćaš za njih 1500din.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno