Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@[SAJ]ber Kurajber

jel moze preporuka za klimu, okacio sam skicu kuce u par postova iznad?

hvala

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

evo skice kuce, tu zivi 1 osoba tako da ne mora da se greje cela kuca...sada u dnevnoj sobi ima neka stara 9ka ali sa njom moze samo dnevna da se zagreje... ako moze preporuka za klimu, da li moze 1 da se uzme za grejanje,koju bi preporucili i gde je najbolje postaviti?
20a9254889db3c30f4a2478da2d13098.jpg

Prostor ti je jako komplikovan i nezgodan. To ne moze da se ogreje sa jednom klimom. E sad, obzirom da si rekao da samo jedna osoba zivi i da ne mora da se greje cela kuca makar nam reci koje prostorije bi trebalo da se greju? Kapiram kuhinja i trpezarija + jedna spavaca. Gde god da se postavi ta jedna klima nece dobro ugrejati jedno od prostorija,
9-ka ce biti dosta za dnevnu a ako stavis tipa 12 u trpezariju ona mora kroz vrata da duva u hodnik koji je 12m2 pa da dodje do sobe nekako sto nece bas da moze. A glupo je da stavis klimu u spavacu pa da ti kuhinja i trpezarija budu hladne. Bas je nezgodno.

Evo ovako, posto sam lepo zamoljen pa da rascistimo iako je lepo napisano u pravilima koja kazu:

"Pozivanje na domaće firme van "Market" dela foruma se smatra reklamom, a reklama se na Benchmarku placa. "Šta da kupim" podforumi treba da odgovore na pitanje "šta da kupim?", a ne "koju firmu bih da reklamiram?". "

To se isto tretira u svim temama, nema izuzetaka, osim ako nije promaklo moderaciji i nije pijavljeno blagovremeno.

Posto nam je cilj da se medjusobno pomazemo (tipa info gde trenutno ima dobra klima za sitne novce), otvoricu temu u podforumu "Domaće tržište iliti GDE da kupim?" gde ovo pravilo ne vazi.
Ali vazi da ako neko forsira reklamiranje odredjenog brenda ili prodavnice/firme sto moze rezultovati permanentnim banom.

U praksi: ovde pisete vasa pitanja, nedoumice, savete, zapazanja, iskustva itd.

Ako smatrate da je neka klima povoljna, postujete JEDNOM u vec odredjenoj temi na podforumu "Domaće tržište iliti GDE da kupim?".

Spominjanje tipa "pisao sam u "Domaće tržište iliti GDE da kupim?" gde ima jeftina Daisung* klima" ce se smatrati reklamiranjem i nije pozeljno.
Ko hoce, oticice sam do odredjenog podforuma i pregledace aktuelne ponude.
Forsiranje jedne firme od strane istog ili istih clanova ce biti sankcionisano i strogo kaznjavano.

Servisi, vrlo bitna stavka kod klima kao sto smo vec videli ovde: takodje sve isto vazi, JEDNOM napisano je sasvim dovoljno u "Domaće tržište iliti GDE da kupim?" podforumu.

Tema u podforumu "Domaće tržište iliti GDE da kupim?" ce biti:

Klima uredjaji i servisi - pokude i pohvale

Sam naziv sve govori. Ocekujem jedno spominjanje odredjenog proizvoda/servisa od strane jednog clana. Pregledajte da li je vec spominjano pre postovanja na odredjenu ponudu/servis, da ne bi bilo dupliranja i brisanja.

Molim vas da se pridrzavate, prijavljujte nepravilnosti. Smatramo da je tema korisna i ocigledno popularna, na vama i samo na vama je sta ce i kako ce biti sa njom.

Poslednja izmena:
Tnx Duke ;)
Ovo je sada i u prvom postu kao pravilo da se zna. Steta je samo sto je tema malo razbacana i u domace trziste ali navici cemo se nekako.

Ili ovako ili nikako. Ovo je maksimum koji mogu izvuci na osnovu pravila.
Ponavljam, prijavljujte nepravilnosti i bice sve ok.

Prostor ti je jako komplikovan i nezgodan. To ne moze da se ogreje sa jednom klimom. E sad, obzirom da si rekao da samo jedna osoba zivi i da ne mora da se greje cela kuca makar nam reci koje prostorije bi trebalo da se greju? Kapiram kuhinja i trpezarija + jedna spavaca. Gde god da se postavi ta jedna klima nece dobro ugrejati jedno od prostorija,
9-ka ce biti dosta za dnevnu a ako stavis tipa 12 u trpezariju ona mora kroz vrata da duva u hodnik koji je 12m2 pa da dodje do sobe nekako sto nece bas da moze. A glupo je da stavis klimu u spavacu pa da ti kuhinja i trpezarija budu hladne. Bas je nezgodno.
pa trebalo bi da se greje kuhinja + trpezarija i dnevna soba, za spavacu nije tolko bitno, spavace u dnevnoj ako treba... e sada ne znam gde da stavim klimu, uzeo bi jednu 12 ali gde je najpametnije da ze postavi..bas je zeznut prostor znam, zato i pokusavam da nadjem nekog pametnijeg da pomogne :)

Zidno grejanje i hladjenje nije lose ali dosta skupo i kod hladjenja je potreban dodatni uredjaj za odvlazivanje.
Jedna klima za vise prostrija je prezimljavanje po klima u prostoriji je potpuno resenje.

Jest, ali i ugođaj je drugačiji. Nema promaje, buke, prašine, čišćenja, bakterija i buđi...
Naravno, takav luksuz košta.

Poslednja izmena:
Pa onda stavis jednu dobru 12-icu na zid trpezarije nasuprot vrata pa neka duva ka hodniku. Dobacice nesto malo i do spavace ako otvoris vrata, tek da se upristoji temperatura prostora malo. Kad stisne minus bice klimi malo problem poso kvadratura nije toliko mala. Treba ti bar dobra 12-ica. Ako gledas 18-icu neku racunaj da duvaju kao djavo, one su mi bas za neki veci prostor.
S koliko novca raspolazes?

Jedina moguća pozicija je da duva iz trpezarije na vrata prema hodniku, ali dalje od toga neće moći da zagreje jer se čak ni vrata ne gadjaju.
Ko je ovo isprojektovao treba mu orden dati ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Taman posla da ce da ga zagreje kako treba ali ako drzi otvorena vrata malo ce da se upristoji prostor. Svakako je bolje nego da se ne greje uopste. Obzirom da je covek rekao da ne mora spavaca da se greje mislim da je to to, bolje pozicije svakako nema. Sada je jedino izbor klime pitanje.

sto se tice para ne bi sada bas mnogo ulagao jel znam da to nije trajno resenje, dal moze da se uzme neka ok 12 za 600-700eur?

Taman posla da ce da ga zagreje kako treba ali ako drzi otvorena vrata malo ce da se upristoji prostor. Svakako je bolje nego da se ne greje uopste. Obzirom da je covek rekao da ne mora spavaca da se greje mislim da je to to, bolje pozicije svakako nema. Sada je jedino izbor klime pitanje.
Njemu je onaj hodnik veći od te sobe koju hoće da greje :)
Druga stvar je što će klimu smestiti u ćošak prostorije koja je bitna za grejanje i duvače prema vratima.

Bolje da uzme dve neke jeftinije i pokrije to bolje nego jednu skuplju pošto je ovo mission impossible

Poslednja izmena:
gde bi bilo pametno staviti 2 klime? jel su dovoljne dve neke manje?

Ja bih ovako postavio:

Izbor klima bi bio naravno Fujitsu 12LU u kuhinji i 09 bi bila Daikin FTXB25C u dnevnoj. Tu bi imao rezervu snage i sigurno bi bilo dovoljno i za vece minuse ako ima bar 5cm izolacije svuda (fasada, tavan, stiropor, vuna). Nesto jeftinija varijanta bi bila Daikin FTXB35C (ima je za 55700 sad na akciji, potrazi) za 12-ticu dok je Daikin FTXB25C i dalje najbolji izbor kao devetka. Ako su finansije problem, umesto devetke Daikina uzeti ESKIMO 12HRDN1 DC INVERTER, ima je za 38500din.
Spavacu sobu ces na ovaj nacin neposredno dogrevati sasvim dovoljno za spavanje, na minusima neka spava u dnevnoj ili neka doda mali konvektor na 700W i to je to.

Gde iskopa taj ESKIMO ? ima negde neshto o njemu neki specs/tech data?

Njemu je onaj hodnik veći od te sobe koju hoće da greje :)
Druga stvar je što će klimu smestiti u ćošak prostorije koja je bitna za grejanje i duvače prema vratima.

Bolje da uzme dve neke jeftinije i pokrije to bolje nego jednu skuplju pošto je ovo mission impossible

Ja lepo pitao za budzet. Sa 700e nema za 2 klime nikako. Racunao sam i ugradnju u tu cifru.
Znam da je cosak ali gle ovako:
-u kuhinji ce se kuvati nesto, spremati, bilo bi lepo da klima bude malo dalje
-treba nesto da dobaci i u hosnih da bi dohvatilo spavacu bar malo.

BTW, covek je rekao da u dnevnoj vec ima neku devetku i da je ona ok.

Tapatalk

Po ovom tvom linku izgleda ko klime od 100k+ .....A+++ grejanje? 14.4 btu, a 12btu je ?? 10 godina garancije na kompresor ?

Daj izvor ovih podataka.,

Sta je pametnije uzeti za grijanje

Panasonic DE25TKE za oko 850KM

ili

Daikin ftxb25c za 900-950KM

Hocu nesto da stavim dijagonalno od 12LT-a, soba je na zapadu sa velikim prozorom, tako da bi bilo pozeljno da sto bolje modulira, bitna je tisina radi spavanja, kao i sam kvalitet.
Za Daikin ftxb35c nalazim uglavnom pohvale, valjda je i manji model slican, dok mi je Panasonic nepoznanica, sto se tice snage obe zadovoljavaju.

Jest, ali i ugođaj je drugačiji. Nema promaje, buke, prašine, čišćenja, bakterija i buđi...
Naravno, takav luksuz košta.
Nazalost budj hoce zbog hladnih zidova jer je jako tesko regulisati temperaturu a kao sto sam rekao treba ti dopunski uredjaj koji ce kondenzovati vlagu i samim tim biti izvor onoga sto si naveo da nema a u suprotnom djaba hladjenje ako je previsoka vlaga u prostoriji.
Za grejanje je ok ali mora biti jako malo namestaja koji zaklanja zidove.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Koji je najlakši/najbolji način za čišćenje buđi sa plastičnih krilca klime? Primetio sam pre par dana na 12LU. Valjda je buđ, ne izgleda mi kao prašina.

Misliš sa turbine?
Pa neka četka sa dužim i jačim dlakama.

Ne, sa krilaca koja služe za usmeravanje vazduha. Pardoniram, ne znam ispravnu terminologiju. :)

Da li sme sa Cilit bangom za buđ? Sadrži izbeljivač.

Sta ce tu budj?

Kažem ja da se luca brzo usvinji, posebno ako se ne opere između zimske i letnje sezone

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Zavisi od okruzenja u kom radi. Ne sme to sa izbeljivacem, Axel Sgrasso kupi, to je za odmascivanje rerni i sl, ubija budj provereno ali moraces da je detaljno peres kad se zavrsi sezona hladjenja.

U redu, hvala. A kako da zaustavim krilca u tom položaju? Da uključim klimu, pa kad otvori poklopac, da je izvadim iz struje? Pretpostavljam da sigurno postoji drugi način. :)
Kad je naprskam Sgrassom, da sačekam malo, pa je onda naprskam vodom da isperem?

Otvori rukom pri iskljucenoj klimi.
Mozes i demontirati pa u kadu.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno