Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekuperator :).

Svojevremeno kad gledah bilo je bas skupo, kako se krecu cene sad?

Aman, spavao ljudi :D .. trenutno najobičniji ventilacioni sistem, sa dva vent-a f300.
U planu je jednog dana rekuperator ( imao sam kompletno renoviranje/adaptaciju velike kvadrature stambenog prostora, 2 balkona, stepeništa i za više se nisam mogao rastegnuti ) ali i ovo što sam dobio samim ubacivanjem svežeg vazduha je extra stvar.
Naravno, svestan sam da je ovo leto jedno u ko zna koliko, ali tu su klime kada bude moralo.
Ako neko bude radio, obavezno da uzme rešetke koje imaju ugrađen regulator protoka vazduha (damper) koji služi da bi se promenili protok i količina vazduha.

Poslednja izmena:
Klime ponovo otvorene.

Bilo kakvu nepravilnost ili komercijalu u najavi prijavljujte, da opet ne bi bilo problema.

Ponavljam, preporuke preko PM nisu zabranjene, spamovanje i reklamiranje preko PM ili javno ce rezultirati momentalnim perma banom.

Hvala

Ajd pa nek nam je sa srecom ponovno otvaranje teme. Ja cu prvi da prijavljujem da se ne bi ovo vise desavalo, tema je korisna i nemojmo dozvoliti gluposti.
Ovo leto definitivno laganica sto se tice hladjenja. 99% vremena jedna klima za celu kucu od 90m2.

Nisam ispratio ko je i sta reklamirao, damn it :)

U svakom slucaju, svaki vid ventilacije je super, ali je posle zeznuto odrzavati i cistiti?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ventilacija bez rekuperatora je rasipanje energije. Kuća 'diše' i u svakom slucaju izmeni vazduh nekoliko puta u toku dana.

Imam pristup tavanskom prostoru u kome su kanali lako dostupni, a ostavljeni si otvori za održavanje/čiščenje na svakih ~1,5m.
Što se tiče rasipanja energije.. sada preko leta je koristim za ubacivanje svežeg vazduha u toku noći i faktički čuvam energiju, jer trošim 140W za ceo prostor. Opet, kada bude trebalo provetriti u toku zime, mogu npr samo dnevnu sobu u kojoj je zadimnjeno, zahvaljuljući na prvom mestu odvojenim sistemima, a i samim otvorima koje mogu da otvorim/zatvor nezavisno od ostalih prostorija.

Odakle dolazi ohlađen vazduh

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Spolja, s' livade :d
~2500 m3/h

Mozda nemam osecaj, ali mi se to cini previse bas samo za promenu vazduha??
Fujitsu 12 spoljna ima svega 2250m3/h.

To je na max i za ceo stambeni prostor. A "radi" i bez potiska ventilatora, pošto su izduvi na odžacima.

Dobro je to, i rekuperator je dobar samo što je noćna mora za čišćenje

Gde može da se kupi elektronika za Samsung klima uređaje i koliko odprilike košta?
Ovo piše na unutrašnjoj jedinici:

I kako videti ko je vlasnik klima servisa, jel ima negde neki registar?
Uzeli su elektroniku i pare i ne javljaju se, a na adresi sa sajta ne piše ime, a na adresi stoje samo prezimena, nema naziva tog servisa, pa ne znam kome da zvonim.

d4b7594228f94aad37d2b3b5d2e2dba4.jpg

Zato vam trebaju preporuke za servis, ima previse prevaranta danas.

Imam preporuku i odličnog servisera, ali mi je bilo hitno zbog gostiju, a on je bio zauzet nekoliko dana.

Treba mi vaše mišljenje, ova tek ugrađena klima na kondenzu ne kaplje nonstop već izbacuje malo veću količinu vode na svakih minut odprilike. Ima li razloga za brigu

Duk, hajde ako te ne mrzi, podigni malo levi deo unutrasnje jedinice. Ili je "majstor" uspeo da zbrza pa napravi kontra nagib ili je negde ukljestio crevo za odvod. Stvarno mi ne pada nista drugo na pamet. To bas nije nikakva nauka, bukvalno je posuda s vodom i odvodom sa strane.

Tapatalk

Ljudi, moze li pomoc u odabiru klime? Imao sam Samsung jedno 9 godina i odapnula je skoro, otisao kompresor.
Sta uzeti od novih klima, inverter one gledati ili? Totalno nemam pojma u vezi sa klimama, zatoni trazim pomoc.
Koje marke izbegavati, koje su ok? Mogu sam samo okaciti sliku koju sam do sada imao i bila je doboljna za nase potrebe.

Cena, ne znam sta bih rekao, ni ne znam sta je malo, a sta mnogo za klimu.

Valjda ce vam znaciti ova slika.
6d5657e8f8c0ae0e4545958e399a8bb5.jpg

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ma to bilo nekad, ovo je ta crknuta klima, samo sam dao podatke da vidite sta sam imao.
Bacicu pogled bas na nju. Bitno mi da moze na rate da se uzme. Pazi, ne znam nista o tome. Verujem da je bolja od ove sto sam imao, koja je razlika u klimama? Onako u par crta mi objasni, ako uopšte mogu da se porede. :)

Mnogo su efikasnije i bolje hlade, ne oseća se da bije hladan vazduh i mogu bez problema da rade nonstop, u toj prodavnici što je naveo sajber, može na rate samo inteza karticom

Probao sam, ništa se ne dešava, morao sam da prijavim da mi je procurela klima [emoji1]

-Inverter je. Neuporedivo veca komocija. Klima ce raditi smanjenom snagom i samo odrzavati temperaturu, nece paliti gasiti kompresos svaki cas. Bice daleko tisa od toga na sta si navikao.
-Visa efikasnost.
-Kvalitetnija klima.
-Proveren brend.

Tapatalk

-Inverter je. Neuporedivo veca komocija. Klima ce raditi smanjenom snagom i samo odrzavati temperaturu, nece paliti gasiti kompresos svaki cas. Bice daleko tisa od toga na sta si navikao.
-Visa efikasnost.
-Kvalitetnija klima.
-Proveren brend.

Tapatalk
Hvala puno momci za objasnjenje i savet!

Treba mi vaše mišljenje, ova tek ugrađena klima na kondenzu ne kaplje nonstop već izbacuje malo veću količinu vode na svakih minut odprilike. Ima li razloga za brigu
Jesi primetio kako hladi? Ako postigne temperaturu, ili kad pocne da hladi ponovo, tada ce obicno nakapati dosta vise, a onda samo pomalo, ako treba. Ovih dana (2-4) u Beogradu je dosta slabija vlaznost izgleda, meni mnoooogo manje kaplje klima nego inace leti.
Dok je ponedeljak-sreda bilo toliko da sam jedno 50L dnevno prosipao :(

Meni je trenutno otvorena malo terasa na kant, da ulazi vazduh. Inace ne bi nikako toliko kapalo ovog leta. Ranijih leta sam po 20-25L izbacivao dnevno, i to na onim najgorim letima, ali to je sa luftiranjem ujutru i zatvaranje ostatak dana skroz.

A kako znas da li neko reklamira svoj servis ili prodavnicu ili servis i prodavnicu svog drugara i slicno :)

@Duk, to mi sve lici na los ugao creva, da se negde zadrzava, pa se onda nagne kada se napuni, ali ne mora da znaci.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da, samo što me brine ako se malo zaprlja da ne iskapa unutra
Hladi normalno, kako treba, uhvatio sam je u večernjim satima na 90 - 100w [emoji39], verovatno gasi spoljni vent, ali generalno 5.5 kw dnevno, bagatela, široko [emoji1]

Poslednja izmena:
Obzirom da je klima nova i sveze ugradjena sve su sanse da je taj koji je montirao napravio gresku. Zovite ga i neka resava to kako zna i ume.
Proslog meseca sam u hotelu u Budvi imao situaciju da mi je curela klima po stvarima. Klima je bila montirana ispod nivoa rupe na zidu kroz koji crevo prolazi i sva voda je curela unutra. Kao da je neki burekdzija ugradjivao, vidi se da taj pojma nema. I taj tvoj je izgleda otaljavao posao.

Dve klime su ugradili i za obe sam ih i opominjao i vraćao ponovo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno