Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vala bas mu je brljava racunica...eno burazer greje 120 kvadrata sve podno grejanje i to na el.kotao...katastrofa..stigo mu racun za struju 40000 din... Ja bi se utepao odmah da dobijem toliki racun...sad i on vidi da se zaebo pri ugradnji pa razmislja o akumulaciji vode od 2-3 hiljade litara

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
Reci mu da batali to, jer prvo rezervoara sa izolacijom od 2-3m3 košta baš dosta reda veličine 2000€, a ni jedna izolacija nije savršena i voda će da se sve jedno hladi u tome. Za tu kvadraturu objekata nebi mu preko dana ni ta zapremina bila dovoljna tako da je promašena investicija 100%. Pričam ti iz iskustva,jer sam i ja razmišljao da to izvedem i pričao sa inženjerom jedne firme koja se bavi grejanjem i čovek mi je objasnio da se manim toga.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Naravno da je grejanje na kotao skuplje, sto je veci objekat manje je isplativo, ali ipak morate da priznate da je komfor na strani kotla. Ako nije drasticna razlika za stan, verovatno bih pre isao na kotao

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Naravno da je grejanje na kotao skuplje, sto je veci objekat manje je isplativo, ali ipak morate da priznate da je komfor na strani kotla. Ako nije drasticna razlika za stan, verovatno bih pre isao na kotao

Zbog čega je komfor na strani kotla*?

Računaj na 100-120e struje mesečno samo za grejanje za laku zimu, i to ako je baš dobra izolacija, aluminijumski radijatori i dobre instalacije

Послато са MI 5 уз помоћ Тапатока

Električni kotao je bacanje para, u svakom pogledu, u tom slučaju jednostavnije je koristiti panel grejalice i izbeći celu gimnastiku sa radijatorskim instalacijama.

Gree Viola upaljena jutros u 9 sati i pustiću je da radi večeras do 21-22h pa da vidim koliko je potrošila, namještena na temperaturu od 25 stepeni.

swFngEj.jpg

@SerijeSync

Ne znam koliko ti je to informativno značajno, kao što znaš modulacija se menja sa spoljnim uticajima...vlaga,temperatura i td.Jedina realna potrošnja je od početka do kraja meseca bez gašenja,ovako možeš samo okvirno da vidiš kolika je približna potrošnja pri određenoj temperaturi pa da računaš koliko toliko. Ili ako imaš merač potrošnje sa mesečnim proračunom potrošnje i cenom...

Recimo meni Vox troši oko 500w na temperaturi od -1 vez vetra...preko -1 ide do 700w u odnosu na spoljne faktore.U najhladnijim danima sa vetrom trošila je 680w.

@SerijeSync

Ne znam koliko ti je to informativno značajno, kao što znaš modulacija se menja sa spoljnim uticajima...vlaga,temperatura i td.Jedina realna potrošnja je od početka do kraja meseca bez gašenja,ovako možeš samo okvirno da vidiš kolika je približna potrošnja pri određenoj temperaturi pa da računaš koliko toliko. Ili ako imaš merač potrošnje sa mesečnim proračunom potrošnje i cenom...

Recimo meni Vox troši oko 500w na temperaturi od -1 vez vetra...preko -1 ide do 700w u odnosu na spoljne faktore.U najhladnijim danima sa vetrom trošila je 680w.

Imam mjerač koji mjeri potrošnju, po meni je vrlo značajno znati koliko je potrošila na dnevnoj bazi, tako okvirno mogu izračunat potrošnju za cijeli mjesec, za Nokriju sam tako izračunao da potroši mjesečno 60KM prevario sam se u 10KM potrošila je 69,22KM za jedan mjesec, detaljno ima sve to na mom forumu.Što se ove Gree Viola tiče mene ova klima samo pozitivno iznenađuje, pošto se pali po potrebi a imam samo jedan mjerač i dok drugi ne stigne mjerim samo na dnevnoj bazi.

Ja imam merač sa svim gore pomenutim parametrima...a realno sad znam odokativno koliko troši pri određenoj temperaturi.U svakom slučaju je dobra stvar merač,komšija je pre par nedelja kupio Mideu mission 12-icu inverter pa smo merili i potrošnja mu je bila u okviru moje,vrlo male razlike su u pitanju a očekivao sa jako bolji skor u odnosu na moj Vox.

Ja imam merač sa svim gore pomenutim parametrima...a realno sad znam odokativno koliko troši pri određenoj temperaturi.U svakom slučaju je dobra stvar merač,komšija je pre par nedelja kupio Mideu mission 12-icu inverter pa smo merili i potrošnja mu je bila u okviru moje,vrlo male razlike su u pitanju a očekivao sa jako bolji skor u odnosu na moj Vox.

Ja sam ovaj naručio još prije 2 mjeseca ali tek će biti dostupan u aprilu jer su izgleda zbog neke greške svi povučeni iz prodaje.

https://www.orbiter-g.com/proizvod/mjerac-potrosnje-elektricne-energije-u-uticnici-2/

Dnevna merenja mogu da se iskoriste da se izvuku neki preseci potrošnje pri različitim spoljnim temperaturama, ali da bi sve imalo smisla treba pratiti spoljnu temperaturu, unutrašnju temperaturu, da li ima uticaja sunca ili jakog vetra, da li je prostorija bila pothlađena u startu itd. Ono meni je klima danas potrošila 15 kWh je potpuno beskoristan podatak. I vreme u toku meseca se menja previše da bi dnevni prosek mogao da se razvuče na ceo mesec.

Ja sam npr. pre nekoliko dana kontrolisao kolika mi je maksimalna potrošnja kad je bilo najhladnije. Pošto je bilo vedro noćni 12h prosek mi je najmerodavniji, jer nisam smanjivao temperaturu.

Da li je neko racunao ispativost klima na neki duzi period? Pre svega mislim na druge alternative grejanja na struju. Konkretno, za jedan dvosoban ili trosoban stan, sa oko 60-70 kvm, kvalitetnom stolarijom, izolacijom (sa ili bez) potrebne su minimum 2 klime, a tada komfor nije idealan. Svaka neka kosta nekih 700E u proseku (sa ugradnjom). To je 1400E u startu. Koliki je zivotni vek jedne klime? Da kazemo u proseku 10 godina. Ako ovo podelimo, godisnje izadje bar 140E fiksni deo + potrosnja + odrzavanje klime (ciscenje, eventualni servis...). Ako ima vise klima, racunica je jos skuplja. Sa druge strane centralno grejanje na elektricni kotao jeste sigurno skuplje, ali je grejnje ipak kvalitetnije (sve prostorije ravnomerno zagrejane, nema "promaje" - meni nije strasno ali ipak ima razlike). Ugradnja kotla sa radijatorima izadje slicno kao I klime, ali je odrzavanje ipak dugorocno dosta jeftinije - zamena grejaca, pumpe... Za desetak godina sigurno ne sledi investicija kao kod zamena klima. Potrosnja jeste veca, narocito ako se greje samo u toku dana kada je skupa tarifa, ali mislim da na neki duzi period uz amortizaciju ostalih troskova razlika nije prevelika. Tu pre svega mislim na objekte nesto manje povrsine, pre svega stanove. Za kuce velike kvadrature druga je racunica, lako stigne u crvenu zonu a onda racuni budu enormni.

Mozda je moja racunica pogresna, ali bih ipak hteo da cujem vase misljenje. Inace, I sam se grejem vec 2-3 godine na klimu, nisam protivnik tog vida grejanja.

Imam primer: stanovi u našoj zgradi potrošili su u januaru (blaga zima) ~14 kWh/kvm (imamo kalorimetre i nisam računao gubitke).
Neka taj stan za koji računamo ima ~70 kvm, i neka potroši 1000 kWh tokom jednog meseca blage zime.
Probaj da provrtiš kroz EPS kalkulator koliki bi bili računi za struju za grejanje 1000 kWh + standardna potrošnja 300-400 kWh, i neki mesec kad stegne minus pa 1000 kWh više nije dovoljno.

16c a pre samo 5-6 dana minusi i kopali sneg kao sasavi. Nestade mi struja, sad mi je COP 10 :D

Kako je sad to moguće,kad je čovek okačio video,gde se vidi kako Midea mission troši ispod 300w? Moja Fujitsu 09llc,u 20m2,od 4feb.-6mart,znači 30 dana,potrošila tačno 296 kw,ja juče pravio presek.Mogla bi i manje,ali je kod stanara,znači nisam imao uticaja,mada su i oni,mislim,vodili računa.

Kopali sneg kao šašavi sva tri dana koliko je trajala zima? :D

Potrosnja za Fujitsu 12LMCE:
- novembar: 153 kWh
- decembar: 255 kWh
- januar: 285 kWh
- februar: 238 kWh.
Radi bez gasenja, osim dva ciscenja filtera. Temperatura koju odrzava je uvek 21-24 stepena.

Jesi mozda mjerio temperature usisa i izduva na vecim minusina, kod te hvaljene Gree Viole?

@mitar
Pa o tome se radi, padao sneg tri dana bez prestanka maltene a ostatak zime skoro nista. Otopio se za dan.

Ima li poente stavljati kasetu klimu u prostor sa mining rigovima?
Pričam za period godine kad bude 40 stepeni.
Naravno postoje vents za izvlačenje vazduha.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Potrebna preporuka za klimu, ne za grejanje, već za hlađenje:

Situacija:
Supruga trudna, dete dolazi na svet krajem avgusta. Što znači da supruga mora da se ohladi kad bude najtoplije leti tokom poslednja tri meseca trudnoće, a beba da se sačuva na prijatnoj temperaturi~22c krajem leta i početkom jeseni.
Prostorija u kojoj treba da se postavi klima je dnevna soba+kuhinja+hodnik. Zajedno tu ima oko 35 kvadrata spojenih prostorija bez vrata.

Dakle, potrebna pomoć je :
Koliki budžet? Koji model? Čija proizvodnja? Na PM može i preporuka za firme, prodaja i ugranja, ko ima dobra lična liskustva.

Potrebna preporuka za klimu, ne za grejanje, već za hlađenje:

Situacija:
Supruga trudna, dete dolazi na svet krajem avgusta. Što znači da supruga mora da se ohladi kad bude najtoplije leti tokom poslednja tri meseca trudnoće, a beba da se sačuva na prijatnoj temperaturi~22c krajem leta i početkom jeseni.
Prostorija u kojoj treba da se postavi klima je dnevna soba+kuhinja+hodnik. Zajedno tu ima oko 35 kvadrata spojenih prostorija bez vrata.

Dakle, potrebna pomoć je :
Koliki budžet? Koji model? Čija proizvodnja? Na PM može i preporuka za firme, prodaja i ugranja, ko ima dobra lična liskustva.

Pa budžet ti nama treba da kažeš koliki imaš kako bi mogli da ti preporučimo klimu...

Ha... još kad bi mogao da ograničavam budžet kad je u pitanju trudnica i dete. All in, <800e.

hehh ok sad si dao početnu i bitnu stvar.

Generalno ovde će te svi posavetovati da gledaš isključivo inverter što je i najlogičnije. Sa tom cifrom ulaziš u krug Japanaca koji su po kvalitetu na vrhu,što se tiče modela možeš malo da pročitaš temu u nazad kako bi video šta ti odgovara(veća snaga ili manja potrošnja).

Ovde se vrte u glavnom LG,Daikin,Fujicu,Midea i još par jeftinijih marki.

Oko ugradnje računaj da će te izaći neki prosek 10.000 dinara.

Opiši kakva je izolacija,stan ili kuća,spratnost...?

Poslednja izmena:
Za hlađenje 35kvm, još ako ima izolacijue dovoljna je 9-ka. 12-ca i 14-ca su za taj posao previše. Ja sam sa 9-kom hladio 60kvm bez problema.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno