Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene je LT grejao kao zmaj i na -19℃, ali LMCE je ipak klasa-dve ispod, pa tek treba da vidim šta može. Mada zbog manjeg izmenjivača 40kg vs 26kg spoljašnja) sigurno je da bi češće išla u defrost nego LT.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ne mozete generalizovati, niti su sve on off klime iste niti su svi inverteri isti, niti koriste isti gas niti iste kompresore...
Bez veze je u opste porediti matore klime sa danasnjim a narocito porediti invertere sa on off klimama starim vise od decenije.

Ljudi se greju na on off klime i to je cinjenica (i ja sam se nekad grejao), i neko ko je klimu ugradio pre 10-15godina sigurno nije ugradio inverter, a nije bio ****** nego to niko nije ni nudio.

Poslednja izmena:
Ne mozete generalizovati, niti su sve on off klime iste niti su svi inverteri isti, niti koriste isti gas niti iste kompresore...
Bez veze je u opste porediti matore klime sa danasnjim a narocito porediti invertere sa on off klimama starim vise od decenije.

Ljudi se greju na on off klime i to je cinjenica (i ja sam se nekad grejao), i neko ko je klimu ugradio pre 10-15godina sigurno nije ugradio inverter, a nije bio ****** nego to niko nije ni nudio.

Na prethodnoj stranici sam napisao moja iskustva sa on/off klimama, imao sam onu staru VOX prije nego se pojaviše inverteri i to dosta prije.A sa čim da je poredim nego sa inverterom, hoću li je poredit sa drugom on/off klimom?

Pa ako je tebi logicno i mislis da je ok porediti babe i zabe, meni je to OK
Meni to poredjenje nema nikakve logike.
Ali pisu ljudi svasta pa opet svako za sebe treba da izvuce zakljucak a ne nametati tudji.

Ta vox nije bila neka dobra klima ni kad je bila nova, a ne jos da je poredis sa inverterom.

Najmanje sto mozete je kad vrsite poredjenje je da poredite on off sa onoff klimom, inverter sa inverterom, 12 sa 12btu, a bilo bi lepo kada bi obratili paznju i na cenovni rang posto se porede klime koje kostaju i po 50% vise novca.

Logicno je da klima koja kosta 50% vise, bude bolja...mislim da ne treba nikome crtati da je to tako, niti sam primetio da neko tvrdi drugacije.

Poslednja izmena:
Moze on off da greje jednu prostoriju gde se ostale grejuna neki nacin.
Grejanje citavog objekta samo na on off je sci fi.
Koja je to nova on off klima dobra kad ih niko relevantan ne proizvodi?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Naravno da se proizvode i dalje, ali se sve manje nude jer ne ispunjavaju energetske standarde, jednostavno su manje efikasne.

Na trzistima gde se ne prodaje roba ispod A+ energetskog razreda ih nema, mi nismo takvo trziste.

Na prethodnoj stranici sam napisao moja iskustva sa on/off klimama, imao sam onu staru VOX prije nego se pojaviše inverteri i to dosta prije.A sa čim da je poredim nego sa inverterom, hoću li je poredit sa drugom on/off klimom?
Naravno da nije ok poredjenje. Poredis jedinu on off klimu koju si imao i mislis da su sve iste. Naravno da nisu iste. Pritom poredis on off vox sa fujitsu inverterima. Kad ti kazu da poredis babe i zabe upravu su.
Matori housel kod matoraca je na -15 prosle zime jako lepo grejao dok je panasonic kod mene umirao na 0 stepeni. Nebo i zemlja. Zato panasonic hladi toliko da boli kada prodjes ispod njega dok je Housel osrednji. Zavisi za sta je pravljena klima.
Kolega moj se godinama greje na on off Mideu, grejao se i prosle zime bez problema. Opasno generalizujes, to je problem. Nisu sve on off klime iste, nisu ni svi inverteri isti. Malo je neukusno da ih mesas jer je jasno kakav ce biti ishod.
Neko je spomenuo kako je opasno pricati da moze da se greje on off klimom. Naravno, to ne moze svaka. Ne znam ni koliki je zivotni vek klime koja bi trebala da radi 6 meseci u godini. To je manji problem. Veci problem takvog nacina grejanja je efikasnost. Ako ce manje efikasna klima raditi 6 meseci u godini onda se za par godina lako dodje do racunice da je isplativije uzeti neki inverter nize srednje klase.

Tapatalk

Kad je napolju veliki minus, problem sa neizolovanim zidovima je da čak iako je 24℃ u prostoru, osećaj je kao da je 20℃ ili manje. Kao da hladni zidovi "usisavaju" toplotu sa tela.

Kod mene je bila ista situacija, etazno na pelet. Obicno smo drzali 24°C, ali nije bilo toplo, uvijek je nekud duvalo, nije se moglo pomisliti o kratkim rukavima, kad smo stavili demit (8cm stiropora), druga prica, u kratkim citavu zimu.
Sa klimom je isto dobro, narocito u prostoriji gdje je klima, ne osjeca se potreba za radijatorom.

Naravno da nije ok poredjenje. Poredis jedinu on off klimu koju si imao i mislis da su sve iste. Naravno da nisu iste. Pritom poredis on off vox sa fujitsu inverterima. Kad ti kazu da poredis babe i zabe upravu su.
Matori housel kod matoraca je na -15 prosle zime jako lepo grejao dok je panasonic kod mene umirao na 0 stepeni. Nebo i zemlja. Zato panasonic hladi toliko da boli kada prodjes ispod njega dok je Housel osrednji. Zavisi za sta je pravljena klima.
Kolega moj se godinama greje na on off Mideu, grejao se i prosle zime bez problema. Opasno generalizujes, to je problem. Nisu sve on off klime iste, nisu ni svi inverteri isti. Malo je neukusno da ih mesas jer je jasno kakav ce biti ishod.
Neko je spomenuo kako je opasno pricati da moze da se greje on off klimom. Naravno, to ne moze svaka. Ne znam ni koliki je zivotni vek klime koja bi trebala da radi 6 meseci u godini. To je manji problem. Veci problem takvog nacina grejanja je efikasnost. Ako ce manje efikasna klima raditi 6 meseci u godini onda se za par godina lako dodje do racunice da je isplativije uzeti neki inverter nize srednje klase.

Tapatalk

Pa ne mogu je poredit sa drugom on/off klimom jer je tada nisam imao, kasnije sam uzeo Daewoo u poslovni prostor ali Vox je već bio prošlost došli inverteri, tako da jedino poređenje mogu da bacim sa inverterima, što se mene tiče on/off klime su teško smeće, i ko god može da ih zamjeni sa inverterima neka to uradi što prije može.

Poslednja izmena:
Moze on off da greje jednu prostoriju gde se ostale grejuna neki nacin.
Grejanje citavog objekta samo na on off je sci fi.
Koja je to nova on off klima dobra kad ih niko relevantan ne proizvodi?

zar je potrebno više polemisat, sve si opisao.

Poslednja izmena:
Čovek je ubeđen da je razlika između inverter i on-off klime u filcu oko kompresora. Zbog toga osećam dužnost da upozorim svakog na mogućnosti on-off klima u grejanju. Ima modela koji zaista i mogu na minusu da rade, ali takvi su retki, i ne može se generalizovati. Velika većina zaledi, i duva kao asmatična baba. Liči kao da greje, ali ne greje.

Kod mene u Smederevu Midea 18 msr3 on/off je grejala opusteno do nekih -5 ili -6 s tim sto je spoljna bas bucna.. i trosi kao tenk. Uspevala je u neizolovanoj kuci od 30ak m² da odrzava 20-21C ali zadata temp je morala biti na 26-27C i nije se smela gasiti dok temp ne ode u plus.
Tek sa ugradnjom 12 Luca video sam razliku koja je drasticna u korist inverter klime.

Bude li hladnih dana ove godine, oticicu da vidim kako grije VOX VSA9-12WE, mislim da nije inverter, a trebalo bi da je novija, ima i WIFI :)

Naravno da se proizvode i dalje, ali se sve manje nude jer ne ispunjavaju energetske standarde, jednostavno su manje efikasne.

Na trzistima gde se ne prodaje roba ispod A+ energetskog razreda ih nema, mi nismo takvo trziste.
Naravno kinezi za svoje trziste pa stigne i kod nas.
Mislio sam na neki ozbiljan brend.

Do skora sam se grejao na on/off Housela kupljenog 2005 i jako je dobro grejao i do -10,ali je vukao kao lud 1,5 Kw non stop.
Kapacitet grejanja mu je veći nego na novim Daikinima FTXB35C/RXB35C ali je potrošnja na Daikinima smešna i nije za poređenje.
Inače Daikini jako dobro moduliraju i greju zadate temperature.

Sent from my TA-1032 using Tapatalk

Do skora sam se grejao na on/off Housela kupljenog 2005 i jako je dobro grejao i do -10,ali je vukao kao lud 1,5 Kw non stop.
Kapacitet grejanja mu je veći nego na novim Daikinima FTXB35C/RXB35C ali je potrošnja na Daikinima smešna i nije za poređenje.
Inače Daikini jako dobro moduliraju i greju zadate temperature.

Sent from my TA-1032 using Tapatalk

Kažu da se najbolje pokažu i izolavanim prostorijama.

To su isto proivodiza kinesko trziste.
Mislio sam na Daikin Toshibu ...
Toshiba ne pravi fix ja se vise i ne secam ali ima min 8 godina.

Odkud ja znam na šta si ti mislio :)

Mi nismo kinesko tržište, a nismo ni evropsko...
Oni proizvode za ceo svet a ne samo za evropsko trziste tako da imaju sve klasne razredne.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Odkud ja znam na šta si ti mislio :)

Mi nismo kinesko tržište, a nismo ni evropsko...
Oni proizvode za ceo svet a ne samo za evropsko trziste tako da imaju sve klasne razredne.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Pa evropsko nismo tamo ne mogu da se prodaju fix klime.
Inace najveci deo kineske proizvodnje split sistema i ne napusti kinu.
U evropi split sistemi cine desetak posto od prodate opreme za klimatizaciju.

Poslednja izmena:
Inace najveci deo kineske proizvodnje split sistema i ne napusti kinu.
Lg i samsung nisu kinezi...
Nije evropa ceo svet, vec samo njegov deo.
Ironija je sto smo mi geografski u evropi, a po svemu ostalom nismo :)

Poslednja izmena:
U zadnjih 10 godina sam cuo vise zalbi na LG i Samsung nego na klime koje i nemaju ime na plastici

Mrzime da trazim koji od ovih nisu inverteri?
Setio sam se jedne anegdote koju sam licno doziveo pre jedno 15-20 godina:
Pita covek prodavca za preporuku televizora. Prodavac nudi samsunga.
Kupac kaze cuo sam da se najvise kvare. Na to ladno odgovara prodavac pa logicno kad od 10 prodaju 9 samsuga da ce on najvise i da se kvari [emoji16]

Izgleda da obojica niste pročitali šta sam napisao, a koga god da sam upoznao da ima Samsung klimu je imao jednu ili dve intervencije na elektronici, bilo da je garancija ili ne, lg sporadično, neko se zali neko ne, neko hvali

Sent from my MI 5 using Tapatalk

@ Duk

To je sve vezano za broj prodatih uredjaja, isto je i za svu ostalu tehniku.

@ Duk

To je sve vezano za broj prodatih uredjaja, isto je i za svu ostalu tehniku.
Nije toliko Samsunga prodato u ranijem periodu a i da jeste, šta bi trebalo ovde da se piše o Fujicu kad ih je prodato hiljade u zadnjih par godina, ja ne znam da li se neko požalio sem na bag na llc9.
Samsung klimu ne bi uživotu kupio, Lg možda samo visoku klasu, možda

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Zato u bivšoj firmi ima velika Mitsubisi, klima radi i dan danas 24/7, zimi greje, ostatak godine hladi, već uveliko napunila 25 godina

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno