Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
OK, hvala za odgovor.

Prevodio mi je google translate sa tog ruskog sajta pa sam "pohvatao" ponešto. :)

Ko zna kojim dilom je investitor došao do tih klima, a google na upit uglavnom izbacuje ruske sajtove.
Distributer Galanz-a za srbiju je Steelsoft.
Galanz je prisutan u srbiji jako dugo.
Ja bi ga okarakterisao kao ozbiljnog kineza prihvatljivog kvaliteta uz mogucnost nabavke rezervnih delova za razliku od nekih brendiranih uredjaja gde nestankom uvoznika nestaje i brend i tesko se ulazi u trag rezervnim delovima.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
@SerijeSync: Nisam još korisnik, tek ću da budem. :)

Stan je novogradnja, zgrada je gotova, trebalo bi da se uselim za nekih 30-ak dana. Klima je ušla u cenu stana, zato sam i pitao za nekakva iskustva.

Videćemo na leto, mada ja nisam neki zahtevan korisnik. Moje potrebe zadovoljava već godinama neki Nordstar 12 BTU. Bitno je da hladi. :D

@Old bokmaker
Investitor se rukovodi samo jednom logikom: što jeftinije kupi a što skuplje prodaj. Veze taj nema sa kvalietom ili funkcionalnošću klima uređaja. Njega interesuje samo zarada, moj savet ti je da ne ulaziš u dil sa njim da ti on bira klimu. Bolje ti sam izaberi klimu po svom ukusu. Ako ti se sviđa Galanc uzmi Galanz, ako hoćeš Mideu kupi Mideu, ako hoćeš Fujitsu LT kupi Fujitsu LT ali neka to bude tvoj izbor jer ti ćeš posle živeti sa tom klimom a ne investitor.

@Old bokmaker
Investitor se rukovodi samo jednom logikom: što jeftinije kupi a što skuplje prodaj. Veze taj nema sa kvalietom ili funkcionalnošću klima uređaja. Njega interesuje samo zarada, moj savet ti je da ne ulaziš u dil sa njim da ti on bira klimu. Bolje ti sam izaberi klimu po svom ukusu. Ako ti se sviđa Galanc uzmi Galanz, ako hoćeš Mideu kupi Mideu, ako hoćeš Fujitsu LT kupi Fujitsu LT ali neka to bude tvoj izbor jer ti ćeš posle živeti sa tom klimom a ne investitor.

Ako sam dobro shvatio klima je vec ugradjena i tu dogovora sa investitorom nema.
Investitor te uredjaje i ne placa vec kompenzuje sa necim drugim.
Jedino sto moze je da tu klimu skine, proda i kupi novu.
Ako se primarno ne greje i Galanz ce raditi posao.

Ljudi, hvala vam na dobronamernim savetima ali mislim da se nismo razumeli (barem me neki nisu razumeli).

Ona slika je iz mog stana (oznaka klime). Klima je postavljena, "ušuškana" da se ne vidi nijedna cev, lepo (pedantno) je to urađeno ali nemam uvida u to da li je poštovana procedura vakumiranja. Dužina cevi je preko 3m jer smo tražili da se klima izmesti na poziciju koju smo mi smatrali da je najbolja.

Klimu nismo birali, birali smo neke druge stvari (tarket, pločice, ... i još poneke sitnice) tako da se za klimu nismo ni pogađali (doduše, to je i najjeftinija stvar od pomenutih pa nam nije toliko ni bitna). Neka odradi svoje (4-5 godina nadam se), a kako nismo neki zahtevni korisnici mislim da će ova klima da nas posluži za toliko.

Ono što sam video na tim ruskim sajtovima je da je njena cena u Rusiji oko 300€, a svakako da ne bih verovatno ni plaćao više da je moram sam kupovati (do 350€ max).

Edit: Najviše me je "kopkalo" to što te klime (sa ovom oznakom) nema na našem tržištu. Generalno, ako su podaci sa onih ruskih sajtova tačni moguće je da ćemo biti zadovoljni.

Kao što rekoh, čekamo leto pa ćemo da vidimo. :)

Poslednja izmena:
Ljudi, hvala vam na dobronamernim savetima ali mislim da se nismo razumeli (barem me neki nisu razumeli).

Ona slika je iz mog stana (oznaka klime). Klima je postavljena, "ušuškana" da se ne vidi nijedna cev, lepo (pedantno) je to urađeno ali nemam uvida u to da li je poštovana procedura vakumiranja. Dužina cevi je preko 3m jer smo tražili da se klima izmesti na poziciju koju smo mi smatrali da je najbolja.

Klimu nismo birali, birali smo neke druge stvari (tarket, pločice, ... i još poneke sitnice) tako da se za klimu nismo ni pogađali (doduše, to je i najjeftinija stvar od pomenutih pa nam nije toliko ni bitna). Neka odradi svoje (4-5 godina nadam se), a kako nismo neki zahtevni korisnici mislim da će ova klima da nas posluži za toliko.

Ono što sam video na tim ruskim sajtovima je da je njena cena u Rusiji oko 300€, a svakako da ne bih verovatno ni plaćao više da je moram sam kupovati (do 350€ max).
Kako god u najgorem slučaju imaš garanciju od 2 godine. A ako baš hoćeš... cimni investitora da ti prosledi sve garancije. Ja sam dobio komplet garancije za prozore, bojler, sanitariju,dve godine bezuslovna garancija od strane investitora.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Problem nastaje pri grejanju na jacim minusima.
Na hladjenju svaka ce manje-vise raditi pos'o.

Sad oko toga mislim da je diskutabilno...mada ima iskusnijih po tom pitanju.

Inverter je specifičan što ima mogućnost manje potrošnje struje u odnosu na recimo on off klime sa večim iskorišćenjem odnosa potrošeno-izbačeno energije.

Recimo on off klima vuče konstantno 2kW leti i zimi...ako se ugradi spoljni grejni kabal i praktično napravi mogućnost defrost sistema,ona će raditi i na -20 sa istom ili sličnom iskoristivosti i sa istom potrošnjom od ta 2kW.Dok će incerter modulirati napon pa smanjivati ili povećavati snagu shodno trenutnim uslovima i na taj način štedeti energiju....zar ne? ili grešim negde....

nema tog grijača koji bi on/off klimu natjerao da grije na temperaturama nižim od +3

ovo nije tacno naravno... bilo bi lepo da prestanete sa pausalnim ocenama... rade on/off klime ispod +3 sasvim ok, tu mozemo pricati o ucinku i potrosnji ali da rade, rade... a u defrost ce ici svakako, idu i inverteri...

nema tog grijača koji bi on/off klimu natjerao da grije na temperaturama nižim od +3
Ovo je apsolutno netacno. Kod mojih matorih je stari Housel sljakao na -15 prosle zime dok me moj bivsi Panasonic umirao na nuli. Zavisi od modela do modela. Modeli kao taj Panasonic su pravljeni prvenstveno za hladjenje i eventualno dogrevanje do +par stepeni. Neke druge on off klime sasvim normalno sljakaju. Naravno, ucinak i efikasnost je druga prica ali Housel je grejao iznenadjujuce dobro.

Tapatalk

SerijeSync nisi u pravu. Imam daikin-a on/off klimu. Na -10 bljuje topao vazduh i greje jako dobro. Doduse i kostala je dosta para.

Recimo on off klima vuče konstantno 2kW leti i zimi...ako se ugradi spoljni grejni kabal i praktično napravi mogućnost defrost sistema,ona će raditi i na -20 sa istom ili sličnom iskoristivosti i sa istom potrošnjom od ta 2kW.Dok će incerter modulirati napon pa smanjivati ili povećavati snagu shodno trenutnim uslovima i na taj način štedeti energiju....zar ne? ili grešim negde....

Ne znam za grejanje, do koje temp. može kompresor da radi, nikada se nisam grejao uz pomoć klima uređaja ali što se tiče on-off i invertera to bi u principu bilo tako kako si napisao.

Evo zanimljivog videa, @zoxor je pisao o tome ko je distributer Galanz-a za srbiju:

A i Majstor Žare ima lepo objašnjenje :)

koristio sam ih i ja i ne može se poredit grijanje sa on/off i inverterom nikako, pri tome ne mislim na potrošnju struje već na sam ugođaj topline.

Ja nisam primeti neku razliku...a zaista na bivšem poslu su im dušu vadili,radile su 24h(Fujicu,Career,Midea)...mogu reći da su Fujicu zaslužile spomenik jer su bile prve ugrađene i bile su same na doeljenjima,samo u intervencijama.Uz neredovno održavanje stvarno su odradile za medalju.Posle su došli Career i Midea koje su isto radile kao sat ali ih je bilo više,ista stvar...leto-zima skoro 00-24h

Jedno je na radnom mjestu drugo je u stambenom prostoru, kako to ide u defrost i kako vuče struju kad se samo sjetim :D

Evo zanimljivog videa, @zoxor je pisao o tome ko je distributer Galanz-a za srbiju:

A i Majstor Žare ima lepo objašnjenje :)

Sve je to fino samo ima jedan mali problem koji majstori i prodavci klima uređaja prešute, napisao sam to na svom forumu pa ću i ovde.Dakle zaboravite specifikacije uređaja i sve što piše o njemu ako nemate potpuno izolovan objekat kojeg grijete, klima/klime 20-30-40-50 kvadrata kažu grije jeste ali izolovanog objekta, nemaš izolaciju ode toplina veliki gubici i samim time veća potrošnja struje, 24 sata radi klima samo u potpuno izolovanim objektima i niko me ne može ubjedit da nije tako.

Sve je to fino samo ima jedan mali problem koji majstori i prodavci klima uređaja prešute, napisao sam to na svom forumu pa ću i ovde.Dakle zaboravite specifikacije uređaja i sve što piše o njemu ako nemate potpuno izolovan objekat kojeg grijete, klima/klime 20-30-40-50 kvadrata kažu grije jeste ali izolovanog objekta, nemaš izolaciju ode toplina veliki gubici i samim time veća potrošnja struje, 24 sata radi klima samo u potpuno izolovanim objektima i niko me ne može ubjedit da nije tako.

Istina...izolacija je prva stavka pa onda klima.Obrnuto je samo krvarenje novca.

Pravim nešto na forumu pa mi trebaju modeli Daikin klima jel to ovako poredano?

FTX, Comfort, Comfort plus, i profesional, emura i ururu sarara mi ne trebaju svakako ih niko nema :)

Izolacija je potrebna za svaki vid grejanja jer se stedi i ugodjaj je mnogo bolji.
Ja sam imao on/off klimu na starom poslu, neki Hisense, grejao je extra i do -10C, nije nikad odrzavan u smislu rasklapanja pa cak ni pranja, cak ni filteri nisu redovno cisceni ali je radio. Placen je preko 1000e tada cini mi se, lokal je bio u zakup a klima u sklopu toga.

Izolacija je potrebna za svaki vid grejanja jer se stedi i ugodjaj je mnogo bolji.
Ja sam imao on/off klimu na starom poslu, neki Hisense, grejao je extra i do -10C, nije nikad odrzavan u smislu rasklapanja pa cak ni pranja, cak ni filteri nisu redovno cisceni ali je radio. Placen je preko 1000e tada cini mi se, lokal je bio u zakup a klima u sklopu toga.

Probaj u kući da se griješ sa on/off klimom imao sam ih dvije sa onim čuvenim defrostom kad onaj oblak dima izleti iz vanjske :D, griju ali nije to ni bilzu kao sa inverterom.

Poslednja izmena:
Pa niko nije ni tvrdio da je isto već da i on off klime greju na niskim temperaturama.
I to jeste tacno.

Poenta invertera je ušteda električne energije i lak hladan start.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Neće svaka on-off da greje ispod -5℃. Znaju da zalede...

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kod sestre matora LG klima do -3°C grije, zaledi i mozes je ....
Majstor im je predlagao da ugraditi nekakve grijace, ali sam ih odgovorio.

koristio sam ih i ja i ne može se poredit grijanje sa on/off i inverterom nikako, pri tome ne mislim na potrošnju struje već na sam ugođaj topline.
Nije poenta uopste dali mogu da se porede ili ne. Poenta jd da si rekao da on off ne moze da greje a to je skroz netacno.
Nije svaka on off klima pravljena da moze i da greje. Neumesno je poredjenje sa inverterom jer znamo koliko dobrih invertera ima. Ali ako poredis neku dobru on off klimu i neki najjeftiniji inverter tipa beko, vox ili nesto slicno... Oba ce grejati cak i slicno.
U principu, najveci problem on off klima je losa elektronika. To sto se klima spolja pretvori u santu leda je samo posledica nedovoljno dugog defrosta. On off klime imaju jednostavan timer, tipa defrost radi minut na svakih sat vremena i cao. Realno, samo malkice istopi onaj sneg na izmenjivacu, voda se malo slije i pretvori se u led. Par puta tako i eto sante koja se nece skoro otopiti. Tu je kriva losa elektronika. Jednostavno klima nije za te uslove namenjena i stedelo se na svemu.

Tapatalk

ja sam rekao da ne može da grije ispod +3 barem ova kod mene nije grijala ništa morao sam konvektor uz nju palit.

dok bi se pokrenula da grije kad je tek upališ trebalo joj je najmanje 5 minuta da pođe ispuhivat zrak ako ne i više od 5 minuta.

kakve on/off kod vas griju na minusima nemam pojma.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno