Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam siguran ali mislim da struja od tp može da ide na infostan zgrade

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Jedno je cena uređaja, drugo je ugradnja, treće su radijatori.

Pogledaj i Gree ponudu, nisu toliko skupi kao japanci (valjda).

Kome god da sam pustio mail(poslao sam nacrte objekta,kvadraturu,opis izolacije i željene parametre) niko mi nije dao konkretnu kalkulaciju tipa...za 24h konstantnog rada potrošnja struje na recimo prosečnoj spoljnoj temperaturi od -7stepeni je... TP troškovi će biti toliki i toliki.

Prosto zanima me neki srednji i maksimalni trošak kako bih mogao da izračunam da li se to isplati ili ne.A svi nešto muljaju,svi se drže kao pa ne može to tako mnogo je varijabila i td...

Nisam siguran ali mislim da struja od tp može da ide na infostan zgrade

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Da može naravno ali ne bih da se sa tim igram jer se sad sve deli po stanovima pa bi bilo kuku lele pošto sam ja predsednik skupštine stanara(ili po novom upravnik posebnih jedinica ) ti jedinu opciju imam i mogućnost nekog jeftinijeg finansiranja u smislu kredita za energetsku efikasnost pa se može uzeti kredit na 10-20 god.

Odradio bih za svako brojilo posebno...na svakih 10 dana se menja potrošač.A dobio bih ravnomerno grejanje celog stana umesto sadašnjeg gde imam hladnija i toplija mesta u stanu...jer realno mi je potrebna još jedna klima na gornjem spratu.Opet ulaganje 40 i više hiljada.
Uzmeš trofaznu pumpu, i skine svakom po jednu fazu.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Uzmeš trofaznu pumpu, i skine svakom po jednu fazu.

Kažem,to je najmanji problem :) samo me nervira što nemam prave informacije od distributera,izvođača radova i td...realno nisu male pare u pitanju a svi se ponašaju kao da prave burek.

To nije problem...može na više načina da se odradi.Meni najprihvatljivije je iz svakog stana po jedna strujna linija i na 10 dana u određeno vreme svič potrošača,zadata temperatura je 23 stepena i to je to.

Ja se grijem na invertere, imam jednu Nocria i dvije LLCC12, ukupna površina za grijanje 145 kvadrata, računi za struju ljeti izlaze oko 60€ a zimi oko 120€, mislim da više potroše mašina za veš, bojler i mašina za suđe nego klime.Kuća ima izolaciju sa sjevera, striropor 8cm, s juga ima običnu fasadu a sa istoka i zapada zbog položaja kuće je gola cigla, doduše zaštićeno zidovima drugih kuća.

Ovako to kod mene izgleda sa sjevera.

Pogledajte prilog 239604

Mislim da su pumpe zrak-voda isplative više nego inverteri, ko ima mogućnost da ih ugradi.

Poslednja izmena:
Ja se grijem na invertere, imam jednu Nocria i dvije LLCC12, ukupna površina za grijanje 145 kvadrata, računi za struju ljeti izlaze oko 60€ a zimi oko 120€, mislim da više potroše mašina za veš, bojler i mašina za suđe nego klime.Kuća ima izolaciju sa sjevera, striropor 8cm s juga ima običnu fasadu a sa istoka i zapada zbog položaja kuće je gola cigla, doduše zaštićeno zidovima drugih kuća.

Ovako to kod mene izgleda sa sjevera.

Pogledajte prilog 239604

Mislim da su pumpe zrak-voda isplative više nego inverteri, ko ima mogućnost da ih ugradi.

Ja ću realno stanje da vidim tek sledećeg meseca pošto sam tek sad počeo grejanje inverterom(i to kineskim)...A generalno ovako laički ako bi TP sam ugrađivao ne bi mi se isplatilo na moju kvadraturu,cena je negde oko 4500e Vailliant.Udruženo bi moožda uspeo da skinem cenu za 1000e i da uštedim na podeli računa za struju.U odnosu na sad imao bih komplet grejanje u celom stanu a ne parcijalno.

Ništa ja u zgradi ne bih zajedničko. Gledaj da rešiš sebi grejanje sa 3x inverter. Čist račun, vuk sit, ovce na broju i ostalo.
Da imaš radijatore imalo bi možda smisla, ovako siguran sam ne.

Razlika TP/klima je u komforu grejanja radijatorima, u ceni ne verujem da je toliko bolje na kraju.

Poslednja izmena:
Ništa ja u zgradi ne bih zajedničko. Gledaj da rešiš sebi grejanje sa 3x inverter. Čist račun, vuk sit, ovce na broju i ostalo.

Razlika TP/klima je u komforu grejanja radijatorima, u ceni ne verujem da je toliko bolje na kraju.

+1

Dugoročno gledajući je isplativo a što se tiče zajednice i pokvarenosti našeg čovjeka/naroda u to ne sumnjam da je bolje ne imati ništa zajedničko, mada i nije pravilo ima izuzetaka.

@Mickk Za nekih 2300€ možeš uzeti Nocria14 i dvije LLCC12, pa šta ti je isplatnije.

Poslednja izmena:
Ja grejem njegovu kvadraturu sa jednom luca, za vece minuse od -10, bice sasvim dovoljna jos jedna llca za sprat, a to je 1300e ukupno sa ugradnjom

Poslednja izmena:
Ja grejem njegovu kvadraturu sa jednom luca, za vece minuse od -10, bice sasvim dovoljna jos jedna llca za sprat, a to je 1300e ukupno sa ugradnjom

Meni je baš nezgodan razmeštaj pa tako imam spavaću sobu u kojoj mi je dosta hladnije nego u delu gde je klima a gore na spratu bi mi još jedna završila posao_Oseti se razlika u temperaturi u ove dve sobe...manje u radnoj a više u spavaćoj.

Generalno sličan je raspored i u ostalim stanovima samo što oni imaju manjak jednu sobu dole i hodnik gore.

Pogledajte prilog 239606

Poslednja izmena:
Išao bi dole iznad kuhinje, krilca prema sobi i stepenicama i gore u spavacu sobu da duva u vrata od obe sobe, otvoris vrata i nece biti nigde hladno.

Išao bi dole iznad kuhinje, krilca prema sobi i stepenicama i gore u spavacu sobu da duva u vrata od obe sobe, otvoris vrata i nece biti nigde hladno.

Trenutno mi je klima iznad prozora u dnevnoj(i tu je jedva uglavljena) air flow ide od prozora prema stepenicama i prema obe sobe ali deo hodnika gde su vrata spavaće i stepenice za sprat sprečavaju da dođe više toplijeg vazduha...

U svakom slučaju mi je plan još jedan inverter...samo mi je eto predložena ideja oko TP i sad mozgam šta je pametnije i jeftinije u eksploataciji i mesečnim računima.Dve ili tri klime i to je što je ili TP sa pokrivanjem čitavog stana.

Kad vidim ove što imaju centralno na pelet i cijene peleta od 250€ po toni pa i više, klime su dar s neba :D, što se cijena peleta u BiH tiče, katastrofa!

Jeftinije je grejanje na klime nego na TP vazduh-voda cak i sa podnim grejanjem jer ima vise gubitaka (grejes vodu da bi zagrejao gvozdje/aluminijum da bi zagrejao vazduh dok klima greje vazduh odmah). TP voda-voda je najpovoljnije grejanje ali i najskuplje za uvodjenje. I ja dajem glas protiv zajednicke investicije ili ako vec radis da sve bude papiroloski uredno.

Poslednja izmena:
Pelet je nenormalno poskupeo, ne isplati se to vise.
Sto se TP tice mislim da to nije isplativo toliko naspram klima obzirom na ulaganje i ustedu. Jedino ako se koristi za vece objekte gde su veci racuni za grejanje i gde ce usteda biti dosta veca.
100% podrske za TP dajem u slucaju da se prave novi objekti, da se stavlja podno grejanje... U tom slucaju bez ikakvog razmisljanja.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Grejanje klimama je najpovoljnije,
subjektivni osecaj toplote je bolji i lepsi sa radijatorima

Apsolutno netacno jer mnogi pokusavaju da iz jedne prostorije greju vise prostorija dok sa radijatorima to nije slucaj jer kad se radi centralno radijatori se stavljaju u svaku prostoriju. Stavi vise klima i komfor je bolji.

Ja glasam za kombinaciju podno-zidnog grejanja. Najbolji komfor koji postoji. U prvih 1m zida se ugrađen cevi kao za podno. I na taj način temperatura poda ne mora biti neugodna, jer je površina koja odaje toplotu veća.

Kome god da sam pustio mail(poslao sam nacrte objekta,kvadraturu,opis izolacije i željene parametre) niko mi nije dao konkretnu kalkulaciju tipa...za 24h konstantnog rada potrošnja struje na recimo prosečnoj spoljnoj temperaturi od -7stepeni je... TP troškovi će biti toliki i toliki.

Prosto zanima me neki srednji i maksimalni trošak kako bih mogao da izračunam da li se to isplati ili ne.A svi nešto muljaju,svi se drže kao pa ne može to tako mnogo je varijabila i td...
Moras tacno specificirati svoje potrebe za toplotom da bi neko brzo iskalkulisao potrosnju.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Moras tacno specificirati svoje potrebe za toplotom da bi neko brzo iskalkulisao potrosnju.

Rekao sam na početku...temperatura do 21-23(max) stepena u svim prostorijama tokom grejne sezone(i naravno tokom boravka u stanu) mi je svakako prihvatljiva.

Pri tom mi nismo stalno kući tako da vreme efektivnog grejanja(21-23stepena) u toku dana može biti okooo 7-10h

Da mora se tačno znati šta se želi, zato je poželjno pozvati firmu/e na lice mjesta da se sve pogleda, ovde kod nas u Hercegovini/Mostar ima u bližoj okolini/ci barem 10 firmi/a koje se bave ugradnjom klima, centralnog, solarnog i slično od tih 10 samo u 2 firme nađoh inžinjera/stručnjaka koji je izašao na lice mjesta i sve mi pojasnio, ja se odlučio za njegovu sugestiju uzmi 3 klime i nisam se za****.

Poslednja izmena:
O tome se radi...ovde su svi inžinjeri,postave prava pitanja ali nemaju odgovor na sva moja pitanja.
Imaju u globalu...kako bi to u teoriji moglo biti ali definitivno nemaju odgovor na deo koji se tiče razlike na kraju svega a to je i najznačajniji deo....krajnji mesečni račun za struju na nekom srednjem nivou.Ja sam uzeo prosek -7 stepeni spoljne temperature sa svim navedenim karakteristikama stanova.

Rekao sam na početku...temperatura do 21-23(max) stepena u svim prostorijama tokom grejne sezone(i naravno tokom boravka u stanu) mi je svakako prihvatljiva.

Pri tom mi nismo stalno kući tako da vreme efektivnog grejanja(21-23stepena) u toku dana može biti okooo 7-10h
Potrebe u kW
Ono 21-23 C ne znaci ama bas nista

O tome se radi...ovde su svi inžinjeri,postave prava pitanja ali nemaju odgovor na sva moja pitanja.
Imaju u globalu...kako bi to u teoriji moglo biti ali definitivno nemaju odgovor na deo koji se tiče razlike na kraju svega a to je i najznačajniji deo....krajnji mesečni račun za struju na nekom srednjem nivou.Ja sam uzeo prosek -7 stepeni spoljne temperature sa svim navedenim karakteristikama stanova.

Meni je tačno u bobu sve rekao, udari sa sjevera fasadu i izolaciju, kad mogneš/ja odradio ovog ljeta, klime će ti trošit za 12 sati rada zimi mjesečno, Nocria 25€ LLCC PO 20€ i tako je i bilo, dakle 3 klime potroše zimi za mjesec 100€, dok nisam imao fasadu i izolaciju sa sjevera, sad ćemo vidjeti kako se ponašaju a osjetna je promjena u sobama da toplina ne odlazi,a prije bilo bi ono ugasi klimu trenutno bude hladno sada je drugačije.

Poslednja izmena:
Potrebe u kW
Ono 21-23 C ne znaci ama bas nista

Izvinjavam se :) primera radi,na moju kvadraturu preporučena mi je TP od 8kW i cena je okoo 4500e sa ugradnjom i puštanjem u rad.TP je bila Viessmann Vitocal 100s ali mi nije ništa osim jačine i modela predočeno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno