Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad ssam bio kod njih i odneo im prigovor bio je dogovor da prvo resimo ovu klimu pa mozete naruciti drugu klimu. A danas kad su zakazali skidanje klime odjedno nemaju klimu i ceka se uvoz koji bi trebao da traje dva do tri meseca. Jednostavno i otvoreno receno dali su mi pedau oko kupovine druge klime...

Ali vec sam se snasao, samo da se raspitam gde da uzmem cevi sa izolacijom i gumene nosace.
Imaš kod tempa u Bačvanskoj radnju koja prodaje bakarne cevi.

Sent from my XT1650 using Tapatalk

A sta ce ti cevi aman? Ko god ugradjuje ima cevi. Ja ti prvi ne bih ugradjivao s tvojim cevima za koje ne znam kakve su, dali su oksidirale itd. Ja ti garanciju ne bih dao.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

A realno, zasto mu ACS ne bi prodao bilo koju klimu? Mozda stvarno Viacom nema LU vise pa cekaju uvoz.

@Tesla Resili tu ljudi korektno reklamaciju a mislis da su te otkacili i da nece da ti prodaju klimu?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

E vala i ne nestalo im klima, kolko ste ih samo preko foruma prodali...onaj fujicu treba penzije da vam obezbedi

Ovde nemaju cevi sa fabrickom izolacijom vec obicne u kotur. Hteo bih da uzmem nove cevi sa tom izolacijom i jos bih nabacio izolaciju koja mi je ostala.

Ovde nemaju cevi sa fabrickom izolacijom vec obicne u kotur. Hteo bih da uzmem nove cevi sa tom izolacijom i jos bih nabacio izolaciju koja mi je ostala.
Imaju ove.
7265ea4fd5be720c8fd71967c9c8817d.jpg

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Hvala za informaciju Luksi, sta bih ja bez nesebicne pomoci clanova foruma. Mogu sutra da pogledam te cevi kod mene u Pancevu i da ih kupim ako imaju...

Ja sam danas na djelu gledao Mitsubishi Heavy Industries SRK50ZS-S / SRC50ZS-S i Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-S / SRC35ZS-S žao mi je što ih nisam uslikao, jedna grije skoro 60 kvadrata druga grije malo veću sobu od 22-23 kvadrata, totalno nečujne i vanjske i unutrašnje jedinice.

Poslednja izmena od urednika:
ćimo

Ako gledamo ciste specifikacije onda je 12LM slabija od Midea tj nece biti adekvatna zamena , adekvatna zamena bi bila recimo 12LU , ako se dobro secam specifikacija .. Sad kad gledam podatke o potrosnji te tvoje 18-ke , ispada da ona sada trosi skoro 700w na odrzavanju zadate temp , nekako mi to puno s obzirom da jos nije bog zna koliko hladno . Ne secam se sta grejes ali ako to jeste puno onda ili imas dobre gubitke ili ta Midea ipak ima los COP tj vise trosi a manje daje nego sto pise u specs .. Tesko je odrediti sta bi ti je zamenilo :(

nekako mi je mnogo da na odrzavanju trosi 700-800w,to ce da izadje na mnogo u toku meseca pogotovo kada klima bude radila 24/7..u tom delu kuce ima nesto gubitaka ali ne bi trebalo da su ozbiljni gubitci,oko 35m2 a u tom hodniku ima 3 prozora i ulazna vrata pa su to mozda neki gubitci koji su vredni paznje..evo ponovo slike,tih 35m2 su dnevni boravak i hodnik sa kuhinjom
eea3a2a7b8b0c63f153e3b572d87b84c.jpg

@Cimo Ako se klima ukljucuje povremeno onda je to ocekivano. Ne stignu zidovi ni da se ugreju pa je potrosnja veca. Kad bude radila bez prestanka i kada se prostor lepo zagreje opasce i potrosnja na prihvatljiv nivo ;)

radila je dan i noc a nije spustila ispod 740w cini mi se...posto sam je vec reklamirao treba mi po mogucnosti savet da li bi taj prostor mogla da greje LMCA-E?napominjem da su plafoni spusteni na 2.30

Evo me kod mojih. Sve tri 12 LMCE greju oko 100kvm na 23℃, i troše 280W, 320W i 380W. Ćale se i dalje češe, jer je do juče naglabao kako je gas najbolja opcija.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako zelis kvalitetno, uzmes cevi izolaciju posebno recimo kaimann ili armacell od 9mm uvije se u nitto traku i miran si.
Ja sam sebi spolja navukao jos jednu izolaciju mislim da je 54mm preko onih na cevima uvio nitto trakom evo i na juznoj strani i posle pet godina izgleda kao novo.
Predizolovane cevi umeju da budu lose.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Evo me kod mojih. Sve tri 12 LMCE greju oko 100kvm na 23℃, i troše 280W, 320W i 380W. Ćale se i dalje češe, jer je do juče naglabao kako je gas najbolja opcija.

Verujem ti. Njima je to naucna fantastika ;)

Pa o tome se radi, bolje je vise manjih klima koje lepo moduliraju i trose manje i svuda je toplo kao da radi centralno. Posto javili i 0c nocas, ja popalio sve klime za prvu probu. LGC radile non-stop na odrzavanju a sad ukljucio i LLCA. Nije proslo dugo i pocelo skidanje (za sad u majici :D). U pocetku su LLCA radile na najnize non stop dok nisu postigle i sada se ugasile, bile na 22c, sad smanjio na 21c, LGC ostala na 22c i radi non stop. Sad cu malo da se igram, da stavim sve na 21c a da vrata zatvaram pa da vidim kako ce biti. Jos to nije zima jer preko dana danas bilo i 13-14c ali prva sezona sa 4 klime pa treba malo "stelovanja".

Ako zelis kvalitetno, uzmes cevi izolaciju posebno recimo kaimann ili armacell od 9mm uvije se u nitto traku i miran si.
Ja sam sebi spolja navukao jos jednu izolaciju mislim da je 54mm preko onih na cevima uvio nitto trakom evo i na juznoj strani i posle pet godina izgleda kao novo.
Predizolovane cevi umeju da budu lose.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Kazi mi gde mogu kupiti tu izolaciju, hvala na pomoci...

Bas to. Kad zahladi nije frka. Naravno, najmanji je problem okrenuti krilca ili ih podici cisto da se promeni strujanje vazduha. Daleko od toga da duva blizu mene nego me zeza putanja kojom vazduh cirkulise po prostoriji. To je jako blago, jedva primetno ali kada je na izduvu manje od 300W sam vazduh je jedva mlak i to sto dodje do mene je hladnjikavo i osetim na vratu odmah. Sada je vec 500W potrosnja tako da je taj "problem" resen sam od sebe.
Koju klimu imas kod mene ista situacija sa 12 Lu greje oko 27 kvadrata i duva ka hodniku ,cesce je osecaj da duva mlako sto smeta,dok Lece ducaju toplo u spavacim koje su po 13 kvadrata i takodje duvaju ka vratima i hodniku

Narode ima li nekog ko poseduje iskustvo sa toplotnim pumpama vazduh-voda?Sinoć su mi komšije sa sprata došle sa idejom da bi moožda bilo pametno da zajednički ugradimo toplotnu pumpu koja bi opsluživala grejanjem ceo naš sprat na nekih prosečnih 23 stepeni max.

A to je 3 stana sa po dve etaže(2x44+20kvm i 1x52+40kvm) od prilike 220-250kvm na.Pošto smo na zadnjem spratu(3 sprata) i imamo prostora za ugradnju sistema izvan stanova u prostor hodnika zgrade u visini druge etaže stanova(praktično četvrti sprat).
Ne znam koliko je to pametan potez i koliko bi dobili time...generalno računi za struju u grejnoj sezoni nam variraju recimo od 12-15000 dinara(komšija se greje norveškim radijatorima) pa do recimo 6-9000dinara TA peći drugi komšija i ja(samo je razlika što mi imamo i inverter klime pa ćemo tek videti po računu sledećeg meseca potrošnju).

Inače zgrada je 4 godine stara i građena od standardnog bloka sa spoljnom izolacijom 8cm stiropor+fasada,petokomorni PVC prozori sa duplim staklima,izolacija krova je crep+krovna folija+daska+paropropusna folija+20cm staklena i kamena vuna+paropropusna folija+gips ploče(zidovi su rađeni suvim malterisanjem sa gips pločama i 5cm izolacijom u gornjem delu stana) to je izolacija u sva tri stana a visina plafona varira od 2.60(donji deo)-3.40m(potkrovlje)

Dakle treba mi konkretno iskustvo nekog sa grejanjem toplotnim pumpama i mišljenje da li se isplati na tri stambene jedinice ugraditi sistem i naravno koliki bi od prilike bili troškovi ugradnje i održavanja.

Narode ima li nekog ko poseduje iskustvo sa toplotnim pumpama vazduh-voda?Sinoć su mi komšije sa sprata došle sa idejom da bi moožda bilo pametno da zajednički ugradimo toplotnu pumpu koja bi opsluživala grejanjem ceo naš sprat na nekih prosečnih 23 stepeni max.

A to je 3 stana sa po dve etaže(2x44+20kvm i 1x52+40kvm) od prilike 220-250kvm na.Pošto smo na zadnjem spratu(3 sprata) i imamo prostora za ugradnju sistema izvan stanova u prostor hodnika zgrade u visini druge etaže stanova(praktično četvrti sprat).
Ne znam koliko je to pametan potez i koliko bi dobili time...generalno računi za struju u grejnoj sezoni nam variraju recimo od 12-15000 dinara(komšija se greje norveškim radijatorima) pa do recimo 6-9000dinara TA peći drugi komšija i ja(samo je razlika što mi imamo i inverter klime pa ćemo tek videti po računu sledećeg meseca potrošnju).

Inače zgrada je 4 godine stara i građena od standardnog bloka sa spoljnom izolacijom 8cm stiropor+fasada,petokomorni PVC prozori sa duplim staklima,izolacija krova je crep+krovna folija+daska+paropropusna folija+20cm staklena i kamena vuna+paropropusna folija+gips ploče(zidovi su rađeni suvim malterisanjem sa gips pločama i 5cm izolacijom u gornjem delu stana) to je izolacija u sva tri stana a visina plafona varira od 2.60(donji deo)-3.40m(potkrovlje)

Dakle treba mi konkretno iskustvo nekog sa grejanjem toplotnim pumpama i mišljenje da li se isplati na tri stambene jedinice ugraditi sistem i naravno koliki bi od prilike bili troškovi ugradnje i održavanja.

:wave: admin me optužio da imam klima firmu pa nema linkova :-devil-:

Toplotne pumpe vazduh-voda, zavisi sve koliko kilovata, koja marka koliko griješ kvadrata itd itd, najpoznatije su Daikin Altherma i Mitsubishi Zubadan, ne zaostaje ni Fujitsu sa svojim pumpama ali nisam ih dosad nigdje uživo vidjeo.

Ako se udružite i podjelite troškove isplatit će vam se više nego što mislite.

Sistem toplotne pumpe ZUBADAN snage 11,2 kW je pogodna za kuće sa vrlo dobrom izolacijom,

kvadrature do 190 m2. Sistem se koristi za podno i/ili radijatorsko grijanje i hlađenje kao

i za pripremu tople sanitarne vode kod vrlo niskih vanjskih temperatura do – 28 °C.

SET INVERTER TOPLOTNE PUMPE MITSUBISHI ELECTRIC SASTOJI SE OD

· 1 x vanjska jedinica PUHZ-SHW112VHA
· 1 x unutrašnja jedinica ERSC-VM2C

PREDNOSTI

Garantovan radni opseg vanjske jedinice do - 28 ° C

Garantovano održava nominalnu snagu do - 15 ° C

Štedljiv, komforan i ekonomičan način grijanja, hlađenja i pripreme tople sanitarne vode

Super japanska inverter tehnologija iskorištava atmosfersku obnovljivu energiju iz zraka

Maksimalna temperatura izlazne vode 60 °C

Cijene, ova pumpa košta 6500€.

heheh ovog puta ćemo zamoliti admina da olabavi malo :D

generalno upoznat sam koliko toliko sa proizvođačima,cena je prihvatljiva za navedeno ali mi nije jasno da li je to cena recimo sa komplet instalacijom TP-a i instalacijama radijatora u stanovima ili je samo TP?I takođe nemamo potrebu za sanitarnom vodom....da li je to recimo razlika u ceni?

generalno upoznat sam koliko toliko sa proizvođačima,cena je prihvatljiva za navedeno ali mi nije jasno da li je to cena recimo sa komplet instalacijom TP-a i instalacijama radijatora u stanovima ili je samo TP?I takođe nemamo potrebu za sanitarnom vodom....da li je to recimo razlika u ceni?

Mislim da samo sistem bez ugradnje košta 6500€, a da instalaciju i radijatore plaćaš posebno, dakle nisam siguran, ali mogu provjerit"!

Poslednja izmena:
U odnosu na TA po jeftinoj tarifi, kao i u odnosu na inverter klimu se ne isplati. Jedino ako ste svi na istom brojilu.

To ti je samo unutrasnja i spoljna jedinica, bez ugradnji iste, a radijatorsko grejanje ce da te kosta jos oko 2500e sa ugradnjom za tu kvadraturu, ako se potrudis.

Ta tp je jos mnogo efikasnija ako se radi sa podnim grejanjem.

Poslednja izmena:
Jedno je cena uređaja, drugo je ugradnja, treće su radijatori.

Pogledaj i Gree ponudu, nisu toliko skupi kao japanci (valjda).

To ti je samo unutrasnja i spoljna jedinica, bez ugradnji iste, a radijatorsko grejanje ce da te kosta jos oko 2500e sa ugradnjom za tu kvadraturu, ako se potrudis.

Ono što sam video je u toj granici od 6-8000e.Samo mi niko ne daje info(od prodavaca) kalkulacije približno realnih troškova sve je u globalu,pošto bi taj sistem bio korišćen primarno za grejanje.Stekao sam utisak da bi investicija bila okoo 3500e po stanu sa komplet ugradnjom.

Kad već dijele troškove ugradnje neka djele i troškove struje, može se to sve regulisat ako si zainteresovan da potražiš rješenja, ne znam jel moguće Zubadan prikopčat na poseban sat za struju, pa na kraju podjelite troškove.

Ono što sam video je u toj granici od 6-8000e.Samo mi niko ne daje info(od prodavaca) kalkulacije približno realnih troškova sve je u globalu,pošto bi taj sistem bio korišćen primarno za grejanje.Stekao sam utisak da bi investicija bila okoo 3500e po stanu sa komplet ugradnjom.

Nazoveš firme koje se bave sa ugradnjom tih sistema, dođu ljudi vide stanje i sve ti fino objasne i pojasne, barem tako kod nas ovde rade.

U odnosu na TA po jeftinoj tarifi, kao i u odnosu na inverter klimu se ne isplati. Jedino ako ste svi na istom brojilu.

Odradio bih za svako brojilo posebno...na svakih 10 dana se menja potrošač.A dobio bih ravnomerno grejanje celog stana umesto sadašnjeg gde imam hladnija i toplija mesta u stanu...jer realno mi je potrebna još jedna klima na gornjem spratu.Opet ulaganje 40 i više hiljada.

Kad već dijele troškove ugradnje neka djele i troškove struje, može se to sve regulisat ako si zainteresovan da potražiš rješenja, ne znam jel moguće Zubadan prikopčat na poseban sat za struju, pa na kraju podjelite troškove.

To nije problem...može na više načina da se odradi.Meni najprihvatljivije je iz svakog stana po jedna strujna linija i na 10 dana u određeno vreme svič potrošača,zadata temperatura je 23 stepena i to je to.

Oko instalacije radijatora mogu i da uštedim,podno mi nije izvodljivo jer bi povećalo troškove,tako da ostaje opcija radijatora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno