Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ove nedelje mi dolaze ljudi da montiraju ASYG14LUCA/AOYG14LUC. Poslovni prostor je u pitanju, dve sobe + wc, total 25m2. Javljam utiske.
Pozdrav svima i hvala na 336 strana iskustava:)

Samo da se kratko javim. Ljudi su bili i odradili posao brzo i kvalitetno. Dakle reč je o relativno malom poslovnom prostoru 3,6m x 4,8m (glavna prostorija) + pomoćna prostorija 2m x 3m + toalet od 2m2. Total 25m2. Visina plafona je 3m. Dva zida su spoljna zidana blokom na koji je urađena izolacija stiroporom od 5cm + fasada. Treći zid je prema drugom lokalu koji se ne greje, a četvrti prema delu kuće u kome se živi i greje. Iznad lokala je stambeni prostor koje se ne greje(niko ne živi u njemu par godina). U lokal se ulazi sa ulice i 70% površine tog zida je pod izlogom, a stolarija je kvalitetan PVC. Evo par sličica da vidite o čemu je reč:

Pogledajte prilog 239292Pogledajte prilog 239293

Spoljna jedinica je korektno montirana. Par sličica:

Pogledajte prilog 239294Pogledajte prilog 239295

Unutrašnja jedinica. Udaljena je 20cm od desnog zida.

Pogledajte prilog 239297

Sa obzirom da je još relativno toplo vreme o potrošnji struje i performansama grejanja vam još ništa ne mogu reći. Javljaću vam u toku zime kako se kreću računi. Ali ono što mogu da kažem za sada je sledeće:
klima je srednje bučna dok ne postigne željenu temperaturu, nakon toga ulazi u mod održavanja temperature i IZUZETNO je tiha. Toliko tiha da se ne čuje od ventilatora na desktop računarima i krčanju hard diska na računaru koji je ispod stola:) Dakle, kada vam radi desktop računar zvuk hard diska je glasniji od zvuka klime koja radi. Toliko o buci. Izuzetno je tiha. Sa druge strane dok zagreva prostoriju na željenu temperaturu duva ko uragan. Bukvalno nam oduva papira sa stola pa moramo da je usmerimo prema tavanici. Sa vremena na vreme se čuje pucketanje plastike na unutrušnjoj jedinici i to je u principu to.

Spoljna jedinice je na oko velika. Značajno veća od svih klima sa kojima sam imao kontakt. Takođe je izuzetno tiha, ali ipak za nijansu glasnija od unutrašnje (što i nije teško postići s obzirom da je unutrašnja praktično nečujna).

Ovaj prostor od 25m2 zagreje na 23 stepena za cirka 3 minuta. Doista na ovim temperaturama oko 8 stepeni.

Za sada mi deluje sjajno ali hajde da sačekamo zimu pa da je upregnemo u punom kapacitetu.

Klima košta 84.000 + 3m instalacija + ugradnja. Grand total sa PDV (uzeto preko firme za firmu) 110.000 dinara.

Cao svima, nisam zalazio do sad na ovaj deo foruma i ne razumem se preterano u klime, ali sam presao u drugi stan i izvodjaca radova je predvideo 3 klima uredjaja jer je stan trosoban. Znaci treba verovatno jedan onaj glavni spoljni, i 3 mala unutrasnja uredjaja za sobe. Da li imate neku ideju gde to naci, koji proizvodjac, preporuku za nesto konkretno, okvirnu cenu...

Hvala unapred. :)

Cao svima, nisam zalazio do sad na ovaj deo foruma i ne razumem se preterano u klime, ali sam presao u drugi stan i izvodjaca radova je predvideo 3 klima uredjaja jer je stan trosoban. Znaci treba verovatno jedan onaj glavni spoljni, i 3 mala unutrasnja uredjaja za sobe. Da li imate neku ideju gde to naci, koji proizvodjac, preporuku za nesto konkretno, okvirnu cenu...

Hvala unapred. :)
Ako je predvidjena jedna spoljna i tri unutrasnje onda je multi split.
Mozes ih naci kod uvoznika vecine brendova.
Multi split se stavlja samo ako nema mesta za spoljne jedinice
Single splitovi (jedna spoljna jedna unutrasnja)su mnogo bolje resenje.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

To ti je multisplit sistem.Ja licno nisam za tu varijantu jer kao prvo jeftinije je uzeti 3 posebne klime i ako se desi nesto nezeljeno crkne samo jedna klima a ne sve.Sad imas verovatno svugde gde se prodaju klime

Izbegavati multisplit ako je moguce.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Ceo A Blok ima Daikin multispliteve ako se ne varam.

Ceo A Blok ima Daikin multispliteve ako se ne varam.
Imas mnogo multija po zgradama srednje kategorije i to zato sto arhitekte pate od toga da se "nista ne vidi" cak i na ustrb funkcionalnosti a da ne pricam kad zarobe kanalce u plafon da im ni filter ne mozes oprati

Pitanjce nesto ovaj odvod ispod klime sto je ovde na slici povezan sa cevima zajedno (umotan) posto kod mene nije jer su ovi iz Kraljeva svi susteri i odmah se dure kad im nesto kazes
"ti ces mene da ucis da radim svoj posao"
Da li ce tu zaledjena voda da napravi problem zimi? Takodje ona cevcica de kaplje voda mi je isto tu stavljena da kapucka, da li treba nesto preventivno da uradim po tom pitanju?

Da to si dobro primetio , ne znam gde mu voda odlazi s obzirom da je tako upakovano pa ispada da se vraca unutra i lokal . Najbolje je nemati tu lulicu i crevo vec ostaviti da voda slobodno otice iz spoljne , gde to nije moguce pa se mora to imati onda bi bilo najbolje da se ima iugradjen grejac sto u spoljnu to u taj deo creva jer prvo sto zamrzne tje ta lulica pa nadalje i crevo . Kad to zaledi kondenz ce svakako da preliva sa strane ali to nije najbolje resenje jer zavisno koliko dugo to moze da traje moze doci i do toga da ti led blokira ventilator i ostanes bez grejanja , u najmanju ruku .

Ćao svima :)

Trebala bi mi pomoć oko kupovine inverter klime. Čituckajući tako malo po netu, skontala sam da su Daikin, Fujitsu i ostali Japanci zakon, ali to je ujedno sve što znam. Klima mi treba prvenstveno za grejanje i bitno mi je da može dobro da ugreje prostoriju, čak i kad su jako niske temperature (tipa -10 ili -15), da ne moram da dogrevam nečim drugim. Da li to inverter klime mogu da izvedu i da li neko eventualno ima preporuku za neki konkretan model? Grejala bih dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom, da kazemo da tu ima možda nekih 30m2. Na šta treba obratiti pažnju i da li je bitno da ugradnju klime odradi ovlašćeni serviser ili može bilo ko?
Hvala unapred :)

To mi je sve logican ishod ... ali mislim da ne mogu puno toga da uradim po tom pitanju. Mada mislim da ce pre da preliva sa strane nego da zaledi do ventilatora, jedino ako mraz bude konstatno trajao mesecima. Ako ovaj VOX izdrzi sve to :D

Btw Vox IVA 12 ne ide ispod 465- 475 W dotle se spusti i posle se ugasi. Napomenuo bi da po specifikaciji on radi kao do 300w minimum, tako da to je sto je po meni je prihvatljivo za sada videcemo kako ce biti kasnije ...

To mi je sve logican ishod ... ali mislim da ne mogu puno toga da uradim po tom pitanju. Mada mislim da ce pre da preliva sa strane nego da zaledi do ventilatora, jedino ako mraz bude konstatno trajao mesecima. Ako ovaj VOX izdrzi sve to :D

Btw Vox IVA 12 ne ide ispod 465- 475 W dotle se spusti i posle se ugasi. Napomenuo bi da po specifikaciji on radi kao do 300w minimum, tako da to je sto je po meni je prihvatljivo za sada videcemo kako ce biti kasnije ...

Aj bas javi impresije, posto tako nesto planiram za sprat, mada mi je bitnije kako hladi nego greje.

Hladi vrhunski ugradio sam je pre pocetka leta tako da sto se tice toga nema greske

Da, multi split, upravu ste, pogleda sam malo po netu. Treba uskoro da ugradimo te klime, pa se setim da sam video negde na forumu ovu temu. Znaci bolje je ici na 3 unutrasnja i 3 spoljasnja zasebna uredjaja... Koliko novca po vasem misljenju za pristojne klime, znaci da kazemo neki best buy, ali naravno kvalitet>novac, budzet je otvoren za sve opcije. I na koje proizvodjace ciljati?

Da bi ti neko dao neku preporuku moras dati kompletne informacije o izolaciji , stolariji , greje li se ispod i iznad tebe , skica stana sa upisanim m2 svih prostorija i ucrtanim otvorima , jedino tako mozes dobiti pravu preporuku .

^Bas to.
Ne moze ti iko dati preporuku ako ne znamo kvadraturu, kako je izolovan prostor, raspored...
Multisplit ne moze biti efikasan nikada kao 3 razlicita uredjaja, instalacija ce kostati manje najverovatnije jer se razvlaci jako dugacka instalacija. 3 klime ce biti i tise nego ona jedna. Sve u svemu mnogo je manje komplikovana varijanta sa 3 klime nego sa multisplitom.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pitanjce nesto ovaj odvod ispod klime sto je ovde na slici povezan sa cevima zajedno (umotan) posto kod mene nije jer su ovi iz Kraljeva svi susteri i odmah se dure kad im nesto kazes
"ti ces mene da ucis da radim svoj posao"
Da li ce tu zaledjena voda da napravi problem zimi? Takodje ona cevcica de kaplje voda mi je isto tu stavljena da kapucka, da li treba nesto preventivno da uradim po tom pitanju?

Oba odvoda su mi sprovedena unutra u lokal, u tu pomoćnu sobu. U toj sobi imam montiranu cev koja je nekada služila za odvod vode ispod sudopera. Produžio sam je jedno 1.5m i u nju sproveo odvod za kondenz. Tako da ide direktno u kanalizaciju :)

Mada leđenje lulice može biti problem. Videću još kako da to rešim. Možda u vidu neke dodatne izolacije, hmm?

Grejni kabl

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

U uputstvu za Fujitsu piše da se u slučaju grejanja na temp. ispod nule lula uopšte ne montira.

Stan 80ak m2, izolacija perfektna, s obzirom da se ganjam sa ovima iz toplane od septembra da dodju da me ukljuce na sistem jer se stan nikad nije grejao, unutra je sasvim prijatno u duksu i trenerci uzimajuci u obzir da je u Bg vec postalo malo hladnije i da se nikad nije grejao. Zgrada je stara 6,7 godina, znaci nova gradnja... Zamisljeno je da svaka soba ima svoju malu unutrasnju jedinicu, primarno koriscenu za hladjenje leti, jer mislim da nece biti potrebe koristiti zimi kada me prikljuce na sistem.

Pola Srbije se isključuje sa toplane, a ti ganjaš da te priključe?

Da ***e , svi razmisljaju da se iskljuce a ti se bacas u bedu , za tako dobro izolovan stan ti ne treba nista vise od 3 ulazna invertera japanaca , za dzabe ces se grejati u odnosu na toplanu . Trebas znati da kad jednom upadnes u njihov sistem tesko da ces se iz njega tako lako a pogotovo bez posledica izvuci , sedi i dooobro razmisli sta radis jer posle j... nema kajanja :p

Inace u danasnje vreme stanovi koji su prikljuceni na toplane se em teze prodaju , em ce sve vise gubiti na ceni ..

Drugari, na kutiji za moju mideu oznaka je:

img_2024.jpg

img_2026.jpg

Specifikacija proizvoda:

Tip: Full Dc Inverter
Energetska klasa: A++ / A+++
Btu: 18000
Kapacitet hlađenja (kW): 5,3 (1,82-6,13
Kapacitet grejanja (kW): 5,6 (1,38-6,74)
Rashladni gas: R410A
Priključak el. energije hlađenje (W): 140-2360
Priključak el. energije grejanje (W): 200-2410
SEER (W): 6,7
SCOP (W): 4,4

Sta im znaci prikljucak el. energije grejanja (W): 200-2410 , dali se misli na opseg potrosnje kad je u tom rezimu rada?

Izemti eco sistem rada kada radi na 800 - 900w kad je zagrejala prostoriju...

Poslednja izmena:
Da, minimum treba da je 200W

Napravila je pauzu od 2 minuta i krenula ponovo da greje sa pocetnom potrosnjom 1200w. Da bi posle dvadesetak sekundi pocela postepeno da smanjuje potrosnju struje u koracima od 3w. I zadrzala se na 750w sa prvom brzinom izduvavanja. Kad povecam izduvavanje ( II brzina ) smanjuje potrosnju za 100w.

Poslednja izmena:
Zar jos cekas, nisi prijavio problem? Dokazano je da Midea 18 nema nizu modulaciju od 800W a trebalo bi da ima 200w.
@DaniloVA
2x 12LMCE, 1x 09LLCA Fujitsu

Zbog svojih obaveza nisam mogao da da posaljem dopis. Zato cu blago meni u ponedeljak licno da odem i da im ga urucim, pa da vidim kako ce da se ponasaju.

Hteo sam da se na nekoliko drugih sajtova uverim za tacnost specifikacije koju je dao coolshop i koja je u potpunosti jednaka. Cudno je sto na elcomtrade nemogu da nadjem podatke za taj model. Ako neko moze da pomogne i da mi pronadje taj podatak, evo meni olaksanja kad iznesem sve cinjenice...

Poslednja izmena:
Danas sam merio lu, retko i kratko pada na 200-300w uglavnom 95% na 450-500
Ako zadrži 200 onda se ugasi, mozda je još uvek toplo u stanu

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koji put me to pitas?
Sinoc Nocria spustila na 285W, to je apsolutni minimum koji sam video do sada.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno