Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ nexteen

Da li mozes da mi posaljes podatke za 14LU i 12LT ?
Koja od ove dve klime je bolja kupovina i zasto?
LT je bolji uređaj, dvostruki rotacioni kompresor. Viša klasa od LU. Kad već daješ tolike pare, pogledaj i Nocria AWYZ14LB, 50% jača od LT, za iste pare.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Hvala jozza...bar necu morati da štemam zid sve do kutije

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Izvadi stari šuko, raširio rupu da ima mesta da izađe nastavak kabla, i da uđe "sa leđa" nazidne nove utičnicu. Tako se ništa neće videti.

Samo jos jednom da sumiram moju nedoumicu...da li pored postojece uticnice mogu da montiram novu a da dovod struje od stare prevezem do nove i da to zavrsava posao za klimu?
Ili mora obavezno da ide iz kutije?

Pitanje je koja ti je žica u zidu. Ako je 2,5 kvadrata, onda ti čak i ne treba nova utičnica, već možeš samo da utakneš produžni koji isto ima 2,5 kvadrata.

Ako je 1,5 kvadrata u zidu, onda je deo kabla koji je u zidu pod znakom pitanja. Taj presek je na granici, i verovatno može da izdrži sva tri uređaja, ali ako hoćeš da budeš siguran najbolje je da u razvodnu kutiju dodaš novi osigurač i da od njega sprovedeš 2,5 kvadrata direktno na klimu. Tako nećeš morati da razmišljaš da li će neko nešto dodatno prikačiti na tu utičnicu ili da li će klima da cimne osigurač pa da ti isključi i frižider i zamrzivač sa sobom.

Za friz i zamrzivač možeš nastaviti i sa 1.5mm kvadratni

Samo jos jednom da sumiram moju nedoumicu...da li pored postojece uticnice mogu da montiram novu a da dovod struje od stare prevezem do nove i da to zavrsava posao za klimu?
Ili mora obavezno da ide iz kutije?

Ako ces sa učionice na uticnicu to ti je isto kao i taj T komad sto si imao. Inace moj savet ti je da pozoves nekog električara, jer vidim da se ne razumeš bas i to ce da te najmanje kosta. Ako bi vukao iz kutije opet ti je isto ako presek kabla do kutije nije bar 2.5mm2.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

I u utičnici bi trebao da je 2.5

LT je bolji uređaj, dvostruki rotacioni kompresor. Viša klasa od LU. Kad već daješ tolike pare, pogledaj i Nocria AWYZ14LB, 50% jača od LT, za iste pare.

Znam da je LT klasa iznad LU. Posto razlika u ceni izmedju 12LT i 14LU nije mala, interesuje me da li ta razlika u ceni izmedju opravdava razliku u performansama, odnosno, da li za tih 30ak hiljada dobijam mnogo vise u odnosu na 14LU.
Nocriu ne uzimam u obzir iz nekoliko razloga. Klima nece biti jedini izvor grejanja, ruznjikava je (ipak je to dizajn iz 2003), a i model je star 14 godina (iako znam da je odlicna za grejanje).

Stiropor je duplo skuplji od vune ja sam sada stavio 10cm po tavanu ,negde ima i po 15 20 cm

Posto bih i ja dodao na ovih 5cm stiropora vunu, kazi mi koliko te izaslo po m2 koju si uzeo i koliko je folija?

@Vroom
Ma moze da bude i iz 1889, Nocria je bre ala od klime, kakvi LT i LU...

Poslednja izmena:
Ja isto glasam za Nokriju. Za te pare nema veće aždaje. Dokazan uređaj. A na temu 12LT vs 14LU, mislim da je ta 14-ca isto što i nasvirana 12LU. Prema tome, LT vredi više para, bolji kompresor, veći izmenjivač. Moćnija klima. Ali opet, NOKRIJA je i tata i mama svima ostalima.

Znam da je LT klasa iznad LU. Posto razlika u ceni izmedju 12LT i 14LU nije mala, interesuje me da li ta razlika u ceni izmedju opravdava razliku u performansama, odnosno, da li za tih 30ak hiljada dobijam mnogo vise u odnosu na 14LU.
Nocriu ne uzimam u obzir iz nekoliko razloga. Klima nece biti jedini izvor grejanja, ruznjikava je (ipak je to dizajn iz 2003), a i model je star 14 godina (iako znam da je odlicna za grejanje).

Uh kakvo naivno razmisljanje. Nocria satire. Nije najlepsa u smislu da nije dizajnerski odradjena nego inzenjerski. Jeste malo kabasta ali neces gledati u nju non stop. Sto se tice performansi tu joj nema ravne, to jedino treba da ti bude bitno ;)
Ja je ne bih menjao ni za sta drugo.

Djalf uzeo sam isover saint gobein mineralnu vunu 10cm oko 180 din m2,najlon neznam koliko je posto sam je ja imao od ranije, a foliju paropopusnu preko nisam stavljao jer planiram da dodam jos.Inace sam postavio na krajevima po 20 cm a planiram jos da dodam verovatno stiropor 8 posto ce drugar dati nesto povoljno

Zar 14LU nije snaznija klima od 12LT? Po specifikacijama mi se cini da LU ima vecu snagu, ali i vecu potrosnju.
12LU mi se po specifikacijama cini prilicno slabija od 14LU.

Da skratim pricu, da li cu pogresiti ako kupim 14LU ili da cekam dok ne skupim za 12LT?

@mrbakero
Thanks za info.

@Vrooom
LT je jaci od LU modela jer ima mnogo snazniji kompresor i veca je klasa uredjaja. 14LU nije skoro uopste jaca od 12LU po specifikacijama.

12LT je jača od 14LU. Za koliko kvm i kakav prostor ti treba klima?

Kuća. Izolacije nema, omalterisano je od spolja i iznutra. U svim prostorijama je postavljen laminat (10-12mm, sa termalno-zvučnom izolacijom od 2-5mm). Prozori su relativno novi, od drveta, (valjda) dobro dihtuju. Greje se na spratu ispod (šporet, sa 8-9 metara drva za sezonu), a ne greje se iznad (potkrovlje). Do sada se nije grejalo, jer je tek sređeno od sive faze.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Prvo izolacija pa onda klima. Moje mišljenje je da ne ideš preko 10cm izolacije zbog mogućih problema sa vlagom u kući. Vlaga se javlja kao posledica smanjene mikrokapilarne razmene vlage kroz zidove i plafon. Deset cm je sasvim dovoljno za stiropor.

Ako zidovi ne vuku vlagu iz temelja, nema šta da brine. Sem toga, ventilacija je OBAVEZNA, pa ako ništa drugo, bar aspirator u kuhinji i kupatilu. Ako se redovno provetrava nema vlage. Na Aliju ima za male pare termostat i higrostat, pa se veže na ventilaciju.

Kad smo kod vlage i inverter klima. Da li inverter klima može da odvlažuje (smanjuje vlažnost) i greje istovremeno?

Može ako imaš dve. Jedna da hladi, druga da greje

Postavljena i druga fujitsu 12 LMCA klima od strane duletove ekipe, zadovoljan sam kao i sa prvom ugradnjom.
Namera mi je da sa ove dve klime grejem prizemlje kuce od 60 m2 tj. jedna da greje kuhinju i trpezariju ukupne povrsine 30 m a druga dnevnu od 25 m2Pogledajte prilog 235974

Poz. drugari, ja nažalost ne mogu više da pratim ovu temu, nema me dva dana a tema naraste za 8 stranica, previše za mene..
Ukoliko nekog bude nešto interesovalo u vezi Gree Viola Pro Inverter klime nek pita na PM samo imajte u vidu da je instalirana pre
dve nedelje pa nemam puno iskustva.
Merač potrošnje ću nabaviti i imaću statistiku za ovu zimu...

poz...

Nek ti je sa srecom , lepo to izgleda .. Jel imas merace potrosnje , da to malo propratis i podelis sa nama :)

Sirius9

Ne moras ti sad nista pratiti , kad krene grejna sezona , pa recimo negde u januaru se javi da cujemo kako si zadovoljan i kako se klima ponasa , proprati to malo ..

Poslednja izmena:
Ako zidovi ne vuku vlagu iz temelja, nema šta da brine. Sem toga, ventilacija je OBAVEZNA, pa ako ništa drugo, bar aspirator u kuhinji i kupatilu. Ako se redovno provetrava nema vlage. Na Aliju ima za male pare termostat i higrostat, pa se veže na ventilaciju.

Ne mogu da se složim, preko deset santimetara je bacanje novca i igranje sa vlagom bez potrebe. Pričaj sa bilo kojim građevinskim inženjerom i potvrdiće ti to. Ne može leti preko dana da luftira kako on hoće da mu nebi ušla vrućina. Isto važi i za zimu, da zimi drži prozore na skip? Zimi se luftira tako što se otvore svi prozori u kući na nekoliko minuta i zatvori, tako nekoliko puta dnevno. Ako ima aspirator onda super ali bez obzira na aspirator zimi se kuća luftira. Nije u pitanju samo vlaga, već kiseonik i da izađe ugljen dioksid od disanja.
Neka mi neko objasni zašto na Balkanu stavljati preko 10cm, ali nek mi objasni konkretno a ne teoretisanje o dobicima kroz godine. Ispod 6cm se ne stavlja zbog temperaturne stabilnosti zida i tačke rošenja a ne zbog loše izolacije.Za Balkan optimum je 8cm stiropora. Bolje staviti 6cm stiropora kako treba nego staviti 15 cm onako kako su majstori u 90% kuća stavljali, pet tačaka i zalepi. A majstori sve fizikalci iz bivših državnih firmi, nikad stiropor nisu ni videli osim u pakeraju a sad su majstori za izolaciju...

Poslednja izmena:
Ovo je razvodna kutija do koje dolazi struja iz sata,tu je povezana jedna uticnica koja nosi frizider i zamrzivac..ono sto hocu je da povezem novu uticnicu za klimu pa me interesuje da li je samo dovoljno uvezati kabel na ove postojece zice?ili ima nesto jos na sta da obratim paznju
add0983a8e48cdf15a11b78603a9c1ef.jpg

To ne dolazi iz sata nego iz table s osiguracima ;) Mozes povezati tu na doznu. To ti je najblize? Mozes kabl sakriti kanalicom plasticnom, da bude malo urednije ;)

Tako sam i hteo...nego,da li iz slike moze da se vidi jel to 1,5 ili 2,5 kabel??
I da li bi moglo biti veliko opterecenje za taj vod struje ili da nebrigam?

Poslednja izmena:
Deluje da je 2.5 ali posto se zica ne vidi ja cu se suzdrzati da to odgovorno tvrdim. Otkud znam da nije tanja zica, deblja izololacija. Ne bi trebalo ali svacega sam se nagledao u zivotu.
Vidjao sam i debele kablove za 3 licne unutra. Tog Kineza koji ga je napravio odmah na izvrsenje smrtne kazne, za to ne treba sudjenje.

Ali ako je i 1.5 ne bi trebalo biti problema?

Ako je 10A osigurac jedino ce ti on iskakati. Brisani su postovi, nisam zapamtio koji je.

svi osiguraci koji nose kucnu instalaciju su mi od 20A

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno