Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skica

Hvala Djalf!
Hodnik je dugačak 5.3 a širok 1.4 ali je znatno uži zbog vitrine i ormana. Pored norveškog radijatora za kupatilo od 600w do sada sam koristio i jedan u kuhinji od 1kw a u dnevnoj sobi norvešku grejalicu koja kombinuje 800w i 1,2kw. Molim te da uzmeš u obzir i to da kupatilo nikako ne bih grejao klimom već da ostane kako jeste. Muči me i to što treba da odvojim donji sprat (roditelji) pa umesto dosadašnje zajedničke merne grupe da one budu odvojene ili da imamo dva obična strujomera ili da samo ja zadržim mernu grupu. Jednom rečju ne znam šta je uz jednu klimu na sa inverterom na mom spratu najbolje. Malo mi je nejasno matematički jer samo jedna klima i jedna grejalica u kupatilu ~2kw x 24h x 30dana = 1440kw i to bez bojlera i drugih potrošača, zato te i molim za savet jer nemam iskustva sa zonama.

https://drive.google.com/file/d/0B_7887lEUnBPMHRXZXY4MlY3NUU/view?usp=drivesdk

stigli merači u "elementa" ranje,onakvi kao sto nexten ima...trenutno na lageru oko 1000 komada pa navalite ;)

Hvala Djalf!
Hodnik je dugačak 5.3 a širok 1.4 ali je znatno uži zbog vitrine i ormana. Pored norveškog radijatora za kupatilo od 600w do sada sam koristio i jedan u kuhinji od 1kw a u dnevnoj sobi norvešku grejalicu koja kombinuje 800w i 1,2kw. Molim te da uzmeš u obzir i to da kupatilo nikako ne bih grejao klimom već da ostane kako jeste. Muči me i to što treba da odvojim donji sprat (roditelji) pa umesto dosadašnje zajedničke merne grupe da one budu odvojene ili da imamo dva obična strujomera ili da samo ja zadržim mernu grupu. Jednom rečju ne znam šta je uz jednu klimu na sa inverterom na mom spratu najbolje. Malo mi je nejasno matematički jer samo jedna klima i jedna grejalica u kupatilu ~2kw x 24h x 30dana = 1440kw i to bez bojlera i drugih potrošača, zato te i molim za savet jer nemam iskustva sa zonama.

https://drive.google.com/file/d/0B_7887lEUnBPMHRXZXY4MlY3NUU/view?usp=drivesdk
Nece ti ni mermotern raditi non stop a nece ti ni klima raditi na maksimumu sve vreme.
Problem je sto ti je hodnik jako uzak, teze ce ti topao vazduh dopirati do sobe.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Moze preporuka za proveren servis za ugradnju klime? Lokacija Batajnica, moze i na pp. Hvala

Koja je klima u pitanju? Nova?

Pogledajte prilog 235807
Postovani forumasi,
Molim za pomoc i savet, zeleo bih da se grejem na inverter klime. Prostor je oko 50m2 na spratu kuce nema izolacije ali su zidovi od pecene cigle 30cm, prozori su u planu za menjanje ali i ovi postojeci su dobri, plafon nije od betona vec grede. U skici sam nacrtao plan prostorija pa bih vas zamolio da mi date savet oko mesta za postavljenje klima i njihovu jacinu. Za sad bih kupio dve a kasnije mozda i jos jednu. Hvala svima unapred, pozdrav

Cime si to do sada grejao? Moras 2 klime obavezno, u dnevnoj i u spavacoj da gledaju u vrata.
Dve dvanaestice ce ti zavrsiti posao. Samo da nam kazes koliki je budzet i odgovoricemo ti.

Pa do sada sam se grejao kombinacija drva i elditerm radijator od 2.4kw. Budzet oko 120000din. Ja sam imao neku ideju da u dnevnu sobu, kuhinju i spavacu stavim po jednu 9ku kvalitetniju fujitsu...ili neki drugi japanac mada mi ovo sa dve isto odgovara, pretpostavljam da bihbtrebao da ih postavim iznad prozora i da duvaju ka unutra?

Pa do sada sam se grejao kombinacija drva i elditerm radijator od 2.4kw. Budzet oko 120000din. Ja sam imao neku ideju da u dnevnu sobu, kuhinju i spavacu stavim po jednu 9ku kvalitetniju fujitsu...ili neki drugi japanac mada mi ovo sa dve isto odgovara, pretpostavljam da bihbtrebao da ih postavim iznad prozora i da duvaju ka unutra?

Nista bez tavanske izolacije, stiropor ili vuna bar 10cm.

Bez izolacije bar na plafonu ne očekuj čuda sa klimom. To što je zid od 30cm pune cigle je isto kao da je od giter bloka 19cm bez da je malterisan. Velike gubitke imaš, s obzirom da su sa svih strana spoljni zidovi. Koliko si trošio na ogrev? Koliko drva a koliko struje? Šta je ispod ili iznad tog prostora, i da li se greje? Što se tiče pozicija, nema veze prozor sa klimom, nije to radijator da ide ispod prozora. Postaviš je tako da duva na dole, na poziciju gde ima prostora gde da suva bez da duva u nekoga ili nešto.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
A ja ne bi ni razmisljao o tome da ulozim te pare u klimu vec u izolaciju prostora , smanjices osetno racune , imaces bolji ugodjaj , a onda jednog dana kad budes imao para odradis ovo sto si sad hteo . Znam da ne zelis ovo da cujes , ali za 120k tesko da ces moci da uzmes klime koje ce to tako lepo pokriti , jer te tri 9-ke ce te kostati 140k + 3 ugradnje i eto tebe na nekih 160-170k . Moje misljenje je da ces dati mnogo para a neces se jeftino grejati , tacnije mozda ces dobiti manje posla i mozda nesto ustedis ali uzmi u obzir da uleces dosta para, i ja bih pre to ulozio u izolaciju a onda ti nece trebati ni toliko para za klime pa ces tu jeftinije proci . Ako bas i uzmes klime , uradi tu izolaciju plafona i to minimum 10cm , sto vise to bolje ..

Prota, brine me taj hodnik, ako mozes uradi skicu stana. Kad kazes dugacak, koliko je to?
U crveno neces da ulazis ni sa dve klime, provereno jer i ja nisam sa 90m2 dve klime i tri grejalice.
@toda81
Ne savetujem Asepsol jer je lepljiv i nije predvidjen za to ali sam ja prskao ranije i radi posao ali kupi nesto bas za tu namenu, MABOSAN pakovanje od 500ml ti je 300din, imas na KP ili Ekocid 5, on je oko 650din litar. Prskas izmenjivac slobodno, ostavis 10-15min i posle na hladjenje da kondezatom ispere izmenjivac a otvoris prozore i da niko ne bude unutra.
Evo kako izgleda i sastav:
Evo i skice, hodnik je 5.3 x1.4 i to je problem, zato je verovatno najbolje da ostane norveški radijator od 600w u kupatilu a u kuhinji od 1kw a klima da bude u sobi preko puta vrata, kao na skici. Izolacija je solidna (stiropor 5cm), drveni prozori, duplo staklo, nema mnogo spoljnih zidova. Ti imaš veliko iskustvo sa Fujicu klimama sa inverterom. Za sobu 20m2 i eventualno hodnik (

Poslato sa HUAWEI G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Prota, brine me taj hodnik, ako mozes uradi skicu stana. Kad kazes dugacak, koliko je to?
U crveno neces da ulazis ni sa dve klime, provereno jer i ja nisam sa 90m2 dve klime i tri grejalice.
@toda81
Ne savetujem Asepsol jer je lepljiv i nije predvidjen za to ali sam ja prskao ranije i radi posao ali kupi nesto bas za tu namenu, MABOSAN pakovanje od 500ml ti je 300din, imas na KP ili Ekocid 5, on je oko 650din litar. Prskas izmenjivac slobodno, ostavis 10-15min i posle na hladjenje da kondezatom ispere izmenjivac a otvoris prozore i da niko ne bude unutra.
Evo kako izgleda i sastav:
Pardon (guzva u pevozu)...hodnik (7.5m2). Možeš li da mi preporučiš neku klimu za pomenutu sobu i eventualno hodnik. Budžet maksimum do 70000-80000.
e55a27740c19d548fe87e323d769164c.jpg

Pa nema tu neke preterane pameti , ako ces Fujitsu za te pare imas 12LM model , a on bi trebao da ti bude dovoljan za grejanje dnevne + predsoblja a mozda i nesto vise na -15c .. On je predvidjen za grejanje oko 30m2 solidno izolovanog prostora , pa kako ti imas bar 5cm i ako ti jeizolovan plafon , onda mozes racunati na ovo sto sam ti napisao , ali niko ti ne moze reci sa sigurnoscu kako ce tacno biti dok ne probas . Ovo ti je kvalitetnija vatijanta , ako zelis Fujitsu , a imas i manje kvalitetnu Midea Mission 18 koja kosta isto kao LM a nesto je jaca i ima bolji COP po Euroventu . Moraces sam da preseces , kvalitet ili jacina za iste pare :)

Nex isprazni sanduče hteo bih nešto da te pitam na pm

Pa nema tu neke preterane pameti , ako ces Fujitsu za te pare imas 12LM model , a on bi trebao da ti bude dovoljan za grejanje dnevne + predsoblja a mozda i nesto vise na -15c .. On je predvidjen za grejanje oko 30m2 solidno izolovanog prostora , pa kako ti imas bar 5cm i ako ti jeizolovan plafon , onda mozes racunati na ovo sto sam ti napisao , ali niko ti ne moze reci sa sigurnoscu kako ce tacno biti dok ne probas . Ovo ti je kvalitetnija vatijanta , ako zelis Fujitsu , a imas i manje kvalitetnu Midea Mission 18 koja kosta isto kao LM a nesto je jaca i ima bolji COP po Euroventu . Moraces sam da preseces , kvalitet ili jacina za iste pare :)
Hvala Nex,

Možeš li da mi preporučiš neki konkretan 12Lm model pošto ih ima nekoliko?

Da li pored dve pomenute marke imaš nekog favorita za preporuku u istom rangu?

@Prota:
Sve drugo je osetno skuplje za istu snagu. Pričam za Srbiju. Nađi nekog da ti proračuna gubitke, pa ako ti ASYG 12LMCA ili 12 LMCE (razlika je u dizajnu, E je novija) pokrivaju gubitke, kupi Fujitsu, dokazano kvalitetan uređaj. Midea Mission 18 je malko jača i efikasnija, ali još uvek nepoznata u dugogodišnjoj ekspoloataciji. Ja sam kupio baš Mideu Mission 18, jer bi mi 12LM bio nedovoljan kad jako zazimi, a nije se imalo para za bolje, tj Fujitsu ASYG 12LU.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

A ja ne bi ni razmisljao o tome da ulozim te pare u klimu vec u izolaciju prostora , smanjices osetno racune , imaces bolji ugodjaj , a onda jednog dana kad budes imao para odradis ovo sto si sad hteo . Znam da ne zelis ovo da cujes , ali za 120k tesko da ces moci da uzmes klime koje ce to tako lepo pokriti , jer te tri 9-ke ce te kostati 140k + 3 ugradnje i eto tebe na nekih 160-170k . Moje misljenje je da ces dati mnogo para a neces se jeftino grejati , tacnije mozda ces dobiti manje posla i mozda nesto ustedis ali uzmi u obzir da uleces dosta para, i ja bih pre to ulozio u izolaciju a onda ti nece trebati ni toliko para za klime pa ces tu jeftinije proci . Ako bas i uzmes klime , uradi tu izolaciju plafona i to minimum 10cm , sto vise to bolje ..

Hvala na savetima svestan sam da je izolacija preko potrebna. A reci mi da li bih ako odradim za pocetak tavansku izolaciju mogao da se grejem sa 12000 mesecno? Koja jacina klima bi mi bila potrebna i gde bi bilo pametno postaviti ih.

@Prota

Sve ti je rekao @jozza :)

@jevta

Kako se brzo napuni :p
Evo sad cu da obrisem .

@Prota:
Sad videh da kupatilo i druga soba imaju norveške radijatore, tako da će ti za ovih 20kvm zagrejati i Fujitsu 9-ka, a ako ti je cilj i da se hodnik koliko toliko ugreje, 12LMCA ili 12LMCE te pokrivaju 100%, i to ti je najkvalitetniji izbor za te pare.

Hvala na savetima svestan sam da je izolacija preko potrebna. A reci mi da li bih ako odradim za pocetak tavansku izolaciju mogao da se grejem sa 12000 mesecno? Koja jacina klima bi mi bila potrebna i gde bi bilo pametno postaviti ih.

Koliko drva i koliko struje si trošio na grejanje tog prostora? Ovako napamet ti niko ne može reći šta da uzmeš, nezahvalno je davati procene za neizolovan prostor.

Trosio sam oko 7 m3 drva za sezonu i 5-6000din struje mesecno jer sam koristio elditermov radijator od 2.4kw.

Imam pitanje za sve a mozda i za Nexteen-a...
Da li postoji mogucnost da se montira spoljna 12 a unutrasnja jedinica 9000? Iz iste serije je sve samo mi je zbog unutrasnjeg prostora mnogo skuceno... HVALA na odgovoru.

Uff ko ce to znati , to se moras raspitati kod nekoga ko se bavi instalacijom odredjenog brenda .. Nisam cuo da je to neko radio :p

Hvala, niko ne zna da mi kaze sigurno. Prijatelj bi mi to uzeo za male pare ali nisam siguran sta moze da se desi...

Ja mislim da se nece desiti nista, tako rade multisplitovi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno