Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sa cime si grejao tih oko 35m2 tj dnevnu , trpezariju i kuhinju ?
Do sada i nije bilo grejano, jer nije bilo toliko funkcionalno, osim u jesen ovom trenutnom klimom LG 12-ica, ne znam tačnu oznaku. Sad sve poprima drugu dimenziju i onda bih to rešio inverterskom klimom. Znači to bi zapravo bila kombinacija TA peć i inverter.

@baxman, nemam iskustva, ali to bi trebalo da ti bude dobra kombinacija (bolje od ovoga sto si imao). Moj poznanik mi prica da je do skoro grejao kucu sa dve TA peci, a onda je kupio 2 invertera, nesto jevtino (po nabavnoj ceni, na akciji oko 25000 din), ne zna cak ni koja je marka u pitanju. Znaci, nista spektkularno. Ove zime je u onim najhladnijim danima nekoliko dana ukljucivao I TA i kaze da mu je potrosnja struje za celo domacinstvo ove zime bila za 30% manja, nego do sada.

@bakara, posto je kuca u izgradnji imam mogucnost da uradim kako hocu. Meni ovo skrivanje lepo izgleda, ali mi je montazer naveo taj problem porpavke. Takodje, ovde sam dobila savet da kupim duze nosace, da mi postave pre izolacije, ali mi on rece da nije nikakav problem da je kace I na fasadu.
Sto se spoljnje jedinice tice imam mogucnost da biram gde cu da stavim. I na sunacanu i na manje suncanu stranu (otislo bi samo vise cevi) i gore i dole (cak i na zemlju, samo ne videh igde kod nas da je neko stavio na zemlju (uslovno receno).

Nije bitno koliko visoko ili nisko se postavlja spoljašnja, dokle god je to u granicama tehničkih specifikacija klime, tj oko 10-15m. Mislim da je mnogo važnije da se klima ne postavlja na stranu na koju navejava sneg, pa da se "udavi" snegom, jer spoljašnja provrti skoro 2000m^3/h. Ja sam moj LT stavio visoko pod krovište, ali kako je prizemna kuća u pitanju to nije problem. Gde god da je postaviš, gledaj da je zaštićena od snega, inače joj ne gine čest defrost.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Meni je jedna klima na fasadi a druga na zid srafljena nosaci, manje se cuje ona sto je na stiropor. Moj glas ide da montiras na fasadu, nikako ispod.

next jel se onaj tvoj serviser Dule preziva mozda Mačkić ili tako nesto slično?

Tako je , to mu je prezime ..

baxman

Jel ti ta terasa zatvorena ili otvorena ?
Po meni nemas ti tu puno solucija , ili da uzmes Fujitsu ASYG 12LM ili Midea Mission 18 , cena je fakticki ista no Feujitsu je kvalitetniji a Midea jaca , bar po testovima Euroventa . S obzirom da imas lepu m2 i ne znam koliko ti je Fujitsu dostupan , mada se danas sve moze naci preko neta , onda je Midea sledeci dobar izbor . Kazu da je klima skroz OK ali sto se tice dugotrajnosti to ne znamo jer je nov model i sem njega nijedan se dosad nije toliko istakao . Moraces sam da preseces , evo ti podai sta bi trebalo da daju jedna i druga klima ..

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Midea Mission MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW - MOB2 - ovu oznaku mora imati spoljna jedicnica , provertiti pri kupovini ..

Pdesignh kW 4.37
SCOP 4,20
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1456 kwh
Modulacija ( 0.9 - 6.3 ) kw
na -7c daje 3.86kw sa COP 2,95
na -20c daje 2.95kw sa COP 2.16
na +7 daje 5.76 kw sa COP 3.65

-----------------------------------

I jel mozes postaviti spoljnu i unutrasnju na drugu poziciju sem te na kojoj je bila stara , recimo na taj zid od 6m do kuhinje pa da duva preko trpezarije ka toj spavacoj sobi i kupatilu ..

Meni je jedna klima na fasadi a druga na zid srafljena nosaci, manje se cuje ona sto je na stiropor. Moj glas ide da montiras na fasadu, nikako ispod.
Tako i treba, dugacki srafovi i nosac na stiropor, i sutra ako treba da se popravlja klima bar ne moras da angazujes i majstore za popravku fasade :)

Meni je klima iza kuce, zasticena od sunca, vetra i kise koliko je to moguce, ali opet izolacije i creva vremenom propadaju i na to treba racunati, a najvise mi je zao sto nije nisko da je mogu sam ocistiti.

nadjoh ga na jutubetu kako vakumira galanz klimu...vertovatno je to bilo na pocetku karijere ;)

Okaceno mi je 8 12ica na fasadu, menjani modeli vremenom, kao i nosaci na iste rupe, nema problema vec 12 godina.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Ja sam uzeo nosace od 65 cm ,i direktno na zid,preko ce ici fasada 10cm i znam par ljudi koji su tako radili i nikakav problem,instalaciju ostavljam van fasade .Ako radite na fasadu onda se podmetne letva pa kroz nju sraf.

A koje su veličine nosača inače? Za 12, 18 i 24 klime? I da li važi logika da ako se postave nosači pa preko njih demit fasada, treba u startu staviti "za broj" veće nosače?

A sto se zamarete sa time i nepotrebno komplikujete sebi a majstorima pravite posao.

Stavis na fasadu, sve sto ti treba su duzi srafovi i sutra ne daj boze da bilo sta treba da se promeni to uradis bez problema.

Jozza koliko znam standardni su duzine 45 ili 50 cm ako stavi njih plus fasada 10 nece imati prostora iza klime dovoljno ,jedino moze produzetke da stavi ,onda moze ,neznam ali ja bih ako stavlja na fasadu ipak stavio letvicu izmedju veliki je raspon onda izmedju.
Bakara sta da radi neko ko ce kasnije staviti fasadu a mora da ugradi klimu pre fasade

A sto se zamarete sa time i nepotrebno komplikujete sebi a majstorima pravite posao.

Stavis na fasadu, sve sto ti treba su duzi srafovi i sutra ne daj boze da bilo sta treba da se promeni to uradis bez problema.
Klime sad, fasada sledeće godine. Fasada je oko 9k eura investicija, pa mi nije baš opcija

Isto i kod mene Jozza klime pre fasade i zato duzi nosaci,kafa se stavi stiropor da ostane dovoljno mesta iza klime ,i kada se radi fasada dobro zastiti klimu ,ja cu biti sam svoj majstor za fasadu pa cu paziti ali majstori nisam bas siguran

Bilo bi previse komplikovano da izmestam i spoljnu i unutrasnju jedinicu. Jeste da moze sve preko neta, ali gledam ako mogu i nesto na odlozeno da uzmem, pa zbog toga preferiram radnje koje su vec u gradu. Da proverim sta ima, ili sta moze da se poruci preko radnji.

OK , razumem , *** nije sve bas tako jednostavno , eto dao sam ti dve opcije pa vidi sta mozes naci ..

Bili majstori danas pre podne i odradili ugradnju klime...moram reci da sam za sada veoma zadovoljan,odradili su vakumiranje,cevi su ostavili 3 metra,izolovali su svaku posebno,odradili dosta pedantno i cisto cak su najveci deo brloga pocistili za sobom.ono sto nisu uradili je postavljanje guma protiv vibracije ali nisam na tome insistirao jer mi je zid na tom delu debljine 70cm pa sam smatrao da nije neophodno.svidja mi se jer su bili temeljni,radili su natenane sto bi se reklo i nisu gledali da zbrzaju.nismo uradili ugradnju grejaca jer hocu da probam sa skinutom lulom kako to funkcionise a ako bude bilo problema pozvacu ih pa ce mi ugraditi naknadno...sve u svemu veoma sam zadovoljan,midea duva bas solidno te se iskreno nadam da nece biti problem da mi zagreje prostor..sledi kupovina wi-fi stikera (nabijem ih kad to nedaju zajedno sa klimom) i meraca potrosnje.
Evo i koja slicica :)

da8a8dd1af88ccb631872a8adc3d21d0.jpg
4c80ad40676f0f7c8c002cca813a031c.jpg
b0e3ab809f7a4722fc375aabd098a8fa.jpg

Nastavak
b3db3994a361aa8684abb42614dcfedd.jpg
2bb961405400388ee6e50396a5b5c401.jpg
8400f98794ff09effe7fa42008d751a0.jpg
caac1c40836ef5da67fb6e488437d064.jpg

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Naboj + cigla

Sta se ono bese navodi kao mana 18icama u odnosu na 12ice?

Prejako duvanje i buka?

Kakva je ova midea po tom pitanju?

Pa na duvanju malko slabija od moje Fujitsu 12-ce (850 vs 725m^3/h) tako da neće prejako duvati sigurno. Malo je veća unutrašnja. Buka deluje OK, jedino je na minimumu veća, tj kao da ne može da se "utiša" kao Fujitsu. Fali joj taj "silent mod"

Poslednja izmena:
Nek je sa srecom , koiko te kostala instalacija i odakle si bese ?
Sad da kupis merac potrosnje i da nam lepo prenosis svoje utiske i to skroz iskreno ma kavi da su , ovo je jako bitno ..

@jozza ima ona nocni rezim i tu je skroz necujna
@next hvala na lepim zeljama,ugradnja je 90e iz Subotice sam

Ugovorio sam 3 kom Mission 18. Imaće te detaljne izveštaje Duletovih majstorija

Jozza jel to MOB02?

Samo da potraju. Inače su zaista OK, i snagom i dizajnom. Kako će da stoje na zidu na otvorenom (nisu natkrivene) videćemo kako rade defrost kada zaveje sneg. Dule tvrdi da mi grejači tacne a ni nadstrešnica nisu potrebni. Videćemo za 4 meseca...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno