Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naime,premestao sam polovnu klimu sa jednog mesta na drugi,gas se nije usisavao da se sacuva nego se samo odvile cevi i tako je ispario.

Klima je preneta i namontirana.

Dosao je majstor da napuni,dosao je sa bocom bez manometra i francuskim kljucem.

Povezao bocu digao je na spoljnu jedinicu da bude vislje od prikljucaka da bi gas valjda imao pad,odvijao je bocu i upalio klimu.

Gledao je da gas napravi krug i da obe cevi budu hladne i tad je rekao to je to. Na pitanje zasto nema manometar,rekao je da to koriste ovi sto ne znaju.

Klima mi je radila 5 dana i onda je prestala da hladi,zvao sam ga on je dosao i rekao je da nepokrece se kompresor.

Onda je probao da promeni neki deo kao kondezator veliki,medjutim nije on,onda je samo ostalo da je kompresor crkao a izgleda i jeste.

Kaze to kosta 100 eur i treba da se puni gasom,kaze najbolje ti da kupis novu jer se neisplati popravljati.

E sad da li je moguce da je on zeznuo kompresor za to sto nije vakumirao klimu? Inace covek 15 godina montira klime.

Hocu da kupim neku klimu 12-ka treba mi za i za grejanje neki inverter recimo neki fujitsu

Dnevna mi je 16 kvadrata a stan ceo 48 pvc stolarija u dnevnom. Koja bi najbolja bila da se uzme oko do 500 eur

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu samo cu se nadovezati sa pitanjem koju klimu da pazarim? Povrsina koju bi hladila je 3 prostorije ukupne kvadrature oko 50 m2 u nizu jedna do druge. Mogu da izdvojim oko 350 EUR bez ugradnje . Sta bi bio bestbuy u tom slucaju? I da li postoji mogucnost da se malo "dogreva" klimom tokom zime? Hvala unapred!

A da vam kupim i ugradim :d

To bi znacilo da treba pre svakog posta da nadjem cenu a one su razlicite od prodavnice do prodavnice a da ne spominjem da se ja vucem na vise foruma , Srbija , Hrvatska , Bosna , a svuda razlicite cene , pa i valuta..
Ja sam dao predlog i jos napisao ako moze "okvirnu cenu" a to sto se vi sprdate jer ste "mnogo pametni" je vasa sramota a ne moja..... Hvala na saradnji

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Lukisa

E taman sam mislio da sam sve cuo a onda se pojavis ti sa ovim postom . Pa gde ti bese pamet da das takvom majstoru da ti radi klimu , ne ljuti se ali brate koliko je on kriv sto je krepala klima , toliko si i ti jer su mu dozvolio da tako nesto i radi . Da je to uradjeno kako treba , da je sacuvan gas u klimi , nije morao nista ni da nadopunjuje , cak sta vise garant bi klima i dan danas radila .. Cuj , stavi bocu gore i odokativno punjenje :D

Sto se tice kupovine Fujitsua do 500e za grejanje 48m2 , tesko da ce da moze , jer za te pare imas uzeti samo 12LLCC model koji je predvidjen za do nekih 30m2 i to solidno izolovanog prostora . Nisi nam napisao kakvu izolaciju imas , greje li se ispod i iznad tebe , koliko spoljnih zidova imas itd ..

One2One

Kad si rekla klima do 350e , jesi li mislila na inverter ili obicnu klimu . Za 350e nemas za kupiti inverter klimu sa preporukom , mozda da dodas jos nekih 50e , no ako zelis uzeti obicnu klimu onda OK ..

ćimo

Nije to sprdnja vec mislim da to sto nekome nacrtam sve sto mu je potrebno od podataka za odabir klime , jos treba da jurim cene , pa sta onda jos , i da kupim i ugradim , nadjem majstora . Pa ako meni nije bilo tesko da nekome sve nacrtam , ze je njemu tesko to ukucati u pretrazivac i potraziti najjeftiniju ponudu , daj me nemoj .. Navikli ljudi da im se sve servira , pa zar mislis da sam ja ove podatke preko noci pronasao , i sta mislis koliko bi vremena neko izgubio da ih sam trazi a ne da mu ja to postavim za par minuta ..

Poslednja izmena:
@nexteen

To je drugar mog zeta,on je tu klimu dopunio pre 5 godina,pa sam je sad premestio. Jel moguce da je zbog nevakumiranja crkao kompresor? Posto on kaze da u karijeri naisao na samo dva slucaja da je crkao kompresor ja sam treci.

Postavljeno je iznutra 3 cm,na spoljnih dva zida,na plafonu imaju ukrasne ploce od stiropora 1cm i iznad je ploca sa izolacijom znaci nema stana iznad ali ima izolacija. Balkonska vrata i prozor pvc nova. Ostale prostorije stolarija je drvena,treba da se zameni. za sponji zid u kuhinji se nebrinem kao ni za spavacu. Klima je u cosku i kad gledam u istom pravcu gde klima duva,ona je skroz desno i duva u zid a vrata za hodnih su skroz levo tako da neduva vazduh na hodnik pravo nego skroz desno na zid.

Predpostvljam da ce biti dosta toplo u dnevnom ali ce teze vazduh topao odlaziti u druge prostorije,jedino da premestim klimu da duva pravo na hodnik?

@nexteen hvala na brzom odgovoru.

Mislio sam na klimu obicnu ne inverter klimu.
Ukoliko ti nije problem da li bi mogao da mi preporucis inverter klimu takodje uz obicnu klimu.
Obicna klima do 350eu a koliko bi mi trebalo u slucaju invertera?

Druze ti se sam nudis i tvoja je dobra volja sto zelis da pomognes ljudima a ja samo dao predlog da pored svih specifikacija uredjaja koje predstavljas napises i okvirnu cenu,ne zato sto nekog mrzi traziti na netu cene nego zbog konkretnog uporedjivanja svih parametara...smatram da imate korisne predloge i savete ali posto "sve" znate nemojte se sprdati i ismevati nas koji manje poznajemo materiju od vas...u krajnjem slucaju,zato smo i tu da bi nesto naucili i razmenili iskustva

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Sta je tu je , ne vredi sada razbijati glavu a i ne mozes njega kriviti jer si bi prisutan a nisi reagovao . Gde si ti jos cuo da se na taj nacin premesta a i dopunjuje klima . Po pravilima je trebalo da odradi i vakumiranje , no kazem ti , kad budes uzimao drugu klimu ovog majstora zaobidji u sirokom luku .

Ako mislis da se grejes sa kimom , pozicija unutrasnje jedinice je jedna od najbitnijih stavki , znaci ako treba nek bude i duza instalacija ali da klima duva ka tom hodniku gde su ostale prostorije , prijateljski savet . Sto se tice Fujitsua sam ti rekao , 12LLCC ne bih preporucio za tu m2 , mozda bi to mogla odraditi 12LM koja kosta oko 68k i eventualno par dana u godini da upalis nesto ako bas ne moze da izgura u ovim jacim zimama . Ja grejem 48m2 sa 12LU i to mi je malo preterano , mogao sam proci ladnjaka i sa 12LLCC modelom , a 12LM bi mi bio puna kapa , no moj stan je iz neznam kog razloga bas ususkan , kao da ima bolju izolaciju nego sto je . Evo ti moji podaci pa ti proceni da li bi mogao da se grejes sa LM ..

Fujitsu ASYG 12 LU ... http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , grejanje na 23c - 24/7 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm

ćimo

Tacno tako , ali to ne znaci da me treba maximalno iskoristavati , malo zasucite rukave i zacas posla cete naci jos to malo informacija tj cene . Iako ja ne znam da li sam nekad preskocio cenu uredjaja ali ako ti kazes da jesam OK .

Poslednja izmena:
Jutros došli majstori za montažu klime kako je dogovoreno.

Toshiba je montirana u spavaću sobu 17 m2 krilca su podešena da pušu prema vratima ka hodniku a tako je podešeno i iz dnevnog boravka puše prema hodniku tako da pokriva još jednu spavaču sobu.

Hladi se oko 50 m2 sa dvije klime Hitachi 35 i Suzumi Plus 10-tka.
Odrađeno je sve po propisu dužina frigo cijevi 3.6 metara vakumirano i postavljene antivibrirajuće gume na nosače.

Od kako je upaljena nisam primijetio da se zagasila a i ne ulazim u sobu baš često da provjeravam a u održavanju troši 222w.
Lijepo radi tiha je i unutarnja i vanjska nema neke razlike između nje i Hitachi kao što se vidi najviše struje je povukla oko 700w.

evo današnjih par slika.

Sta je tu je , ne vredi sada razbijati glavu a i ne mozes njega kriviti jer si bi prisutan a nisi reagovao . Gde si ti jos cuo da se na taj nacin premesta a i dopunjuje klima . Po pravilima je trebalo da odradi i vakumiranje , no kazem ti , kad budes uzimao drugu klimu ovog majstora zaobidji u sirokom luku .

Ako mislis da se grejes sa kimom , pozicija unutrasnje jedinice je jedna od najbitnijih stavki , znaci ako treba nek bude i duza instalacija ali da klima duva ka tom hodniku gde su ostale prostorije , prijateljski savet . Sto se tice Fujitsua sam ti rekao , 12LLCC ne bih preporucio za tu m2 , mozda bi to mogla odraditi 12LM koja kosta oko 68k i eventualno par dana u godini da upalis nesto ako bas ne moze da izgura u ovim jacim zimama . Ja grejem 48m2 sa 12LU i to mi je malo preterano , mogao sam proci ladnjaka i sa 12LLCC modelom , a 12LM bi mi bio puna kapa , no moj stan je iz neznam kog razloga bas ususkan , kao da ima bolju izolaciju nego sto je . Evo ti moji podaci pa ti proceni da li bi mogao da se grejes sa LM ..

Fujitsu ASYG 12 LU ... http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , grejanje na 23c - 24/7 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
Meni je hodnik kontra okrenut,duva na bok hodnika i nastavlja da duva i ulazi u kuhinju,znaci prolazi kroz hodnik vazduh i ulazi pravo u kuhinju.

Iz dnevne levo su kupatilo i soba,preko puta sobe je kupatilo znaci vratima se gadjaju soba i kupatilo.

Gledajuci tvoju sliku,meni je klima trenutno kod tvoje spoljne jedinice i duva pravo na tvoju kuhinju stim sto je meni tu zid. a izlaz na hodnik mi je gde je tebi hodnik ali skroz do kraja levo.

Ja planiram da ubacim u sobu jedan norveski ili francuski radijator konvektor,imam jedan francuski od 1kw i radi fino. A ako bi trebalo da dodam jos jedan negde i bilo bi ok.

Plasi me da mi ako postavim da duva pravo na hodnik,onda nece dobro zagrejati dnevnu sobu? Skoro sam uzeo ovaj stan pa treba da vidim kako ce to raditi.

Poslednja izmena:
Ne brigaj ti , spustis dole krilca da duvaju ka dodnjem delu vrata od hodnika , deo ce ostati u sobi a deo otici do ostatka stana . Ako imas te konvektore , onda uzmi jednu 12LM , montiraj je kako sam ti rekao , pa ako bas bude potrebe upalis grejalicu ali to ce mozda biti par dana godisnje . Ako klimu ne postavis kako treba radice ti te grejalice osetno vise i nista od ustede .. Samo nadji dobar servis i da ti urade to po propisima , vakumiranje obavezno , preporucena minimalna duzina instalacije za Fujitsu je 3m ..

BatmanBG

Daj jos neku sliku unutrasnje , ova koju si postavio mi nekako bezveze izgleda , nekako cudan oblik ima ..

Poslednja izmena:
Ne znam odakle si ali ako si iz Srbije onda ti ja najbolje da uzmes FUjtisu , ima najbolji odnos cena = kvalitet .. Evo ti podaci pa pogledaj za te modele :

Mitsubishi MUZ-SF35VE

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
Modulacija ( 1.3 - 4.6 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.20kw sa COP 2.30
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.88
---------------------------------------

Mitsubishi MUZ-EF35VE

designh kW 2.90
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 882kw
Modulacija ( 1.8 - 5.5 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 4.19
-----------------------------------

MUZ-FH35VE

Pdesignh kW 3,60
SCOP 5.10
Klasa A+++
Sezonska potrosnja 986kw
Modulacija ( 1.0 - 6.3 ) kw
na -10c daje 3,60kw sa COP 3.10
na -15c daje 3.20kw sa COP 2.60
na +7C daje 4.00kw sa COP 5.00
Iz Bosne sam. Reci mi na kojoj najnizoj temperaturi ti je Luca grijala tj. nije stala? Vidim da je deklarisana na-15

Nijedan japanac nije stao na ispod -15 iako su tu deklarisani , za Fujitsu LLCC i Nocria znamo da su radile do -28c u blizini Sarajeva . Ne opterecuj se oko toga :)

Ne brigaj ti , spustis dole krilca da duvaju ka dodnjem delu vrata od hodnika , deo ce ostati u sobi a deo otici do ostatka stana . Ako imas te konvektore , onda uzmi jednu 12LM , montiraj je kako sam ti rekao , pa ako bas bude potrebe upalis grejalicu ali to ce mozda biti par dana godisnje . Ako klimu ne postavis kako treba radice ti te grejalice osetno vise i nista od ustede .. Samo nadji dobar servis i da ti urade to po propisima , vakumiranje obavezno , preporucena minimalna duzina instalacije za Fujitsu je 3m ..
Jel mislis na ovu kada pominjes 12lm ASYG12LMCA / AOYG12LMCA 70000 din ASHG 12 LMC / AOHG 12 LMC 68000 din

Ova ASYG12LLC je 60000 jel mislis da ona nije dovoljna?

Jel treba da se vakumiraju i kad se kupe nove?

Kolika temperatura na minimumu treba biti na izduvu klime?
Drugaru su stavili Mideu neku od 36k dinara, neinverterska, pa da znam.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Lukisa

I jedna i druga su produkt Fujitsu Generala .. ASYG nosi oznaku Fujitsu , a ASHG General , no ista je to klima , samo zavisi sta volis da pise na klimi , Fujitsu ili General .. Da to je ta 12LLCC i kosta oko 60k .. Sve klime koje koriste r410a freon , a to sve ove novije klime , moraju se vakumirati pri svakoj ugradnji ili premestanju klime , nebito je da li je nova ili ne ..

Xepoj87

Mislim da je bila ovakva prica , izmeris temp gore na usisu i dole na izduvu i vidis kolika je razlika , ako je od 12-18c onda je to OK , ako je manja od 12 onda bi mozda trebala provera . I da , kad meris temp , izduv stavis na max a temp na daljincu spsutis na najnizu koju mozes ..

Poslednja izmena:

BatmanBG

Daj jos neku sliku unutrasnje , ova koju si postavio mi nekako bezveze izgleda , nekako cudan oblik ima ..

Evo sada su veće slike pa će se bolje vidjeti.

Ja sam gledao slike za ovaj model po netu pa su sve neke različite ovo je original slika tog modela.
Ovakav kockast model unutarnje ima i Toshiba Daiseikai 8.

Pa da , zato sam te i pitao , ovde mi nekako deluje kockastije i robusnije .. Ona krilca za levo i desno , mozes podeliti pola , pola ili samo u jednu stranu .

Jel treba da se vakumiraju i kad se kupe nove?

Meni su danas instalirali klimu i majstor kaže da je obavezno vakumiranje da se iz cijevi mora izvući vlaga, osobno sam vidio na vakum pumpi kad je počela raditi da je na gornjem čepu izbacivala kao maglu tj. paru to je što su izvukli iz cijevi.

On kaže da neki samo malo puste kroz sistem freona ali to nije nikakav posao.
Obavezno je vakumiranje bez obzira dali je nova instalacija ali i vakumiranje je uračunato u cijenu montaže pa netreba riskirati.

Da možeš iz dva su dijela jedan dio lijevo puše drugi desno ili kako odgovara ali nemaju motoriće za pomicanje lijevo desno znači ručno se postavi i tako stoje.

Next, hvala, izmericu.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Meni su danas instalirali klimu i majstor kaže da je obavezno vakumiranje da se iz cijevi mora izvući vlaga, osobno sam vidio na vakum pumpi kad je počela raditi da je na gornjem čepu izbacivala kao maglu tj. paru to je što su izvukli iz cijevi.

On kaže da neki samo malo puste kroz sistem freona ali to nije nikakav posao.
Obavezno je vakumiranje bez obzira dali je nova instalacija ali i vakumiranje je uračunato u cijenu montaže pa netreba riskirati.

Znaci ona u sebi ima fabricki freona,onda oni to sve izvuku i ociste sistem pa ubace novi freon jel tako ili?

Znaci ona u sebi ima fabricki freona,onda oni to sve izvuku i ociste sistem pa ubace novi freon jel tako ili?

Vanjska u sebi ima freon ali se on ne vadi van.

Ovako ide proces ako i drugi neznaju pa jedan info.

Na sliki ispod gdje je strelica je service port taj se donji šaraf odvrne i spoji se vakum pumpa.
Vakum pumpa odradi možda 10-15 minuta na manometru se vidi da cijevi ne puštaju i na vakum pumpi ima odušak gdje iz cijevi ispuša nečistoće vlaga eventualno ako ima šta u cijevima i slično.
Vakum pumpa se skida i zavrće taj donji te odvrće do njega i sa imbusom se odvrće i pušta freon u cijevi te se zavrće taj čep i to je cijeli proces.

Sve vanjske jedinice su punjene freonom zavisno od proizvođača neke od 5 metara pa do 15-20 metara dužnih cijevi.
Sve je jednostavno ništa komplicirano.

Poslednja izmena:
Kpliko ja razumem vakumiraju se cevi koje su izmedju spolasnje i unutrasnje jedinice

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da, sve se spoji, ali je ventil na spoljnoj zatvoren, pa vakuum pumpa izvlači vlagu iz cevi između spoljašnje i unutrašnje, kao i iz same unutrašnje jedinice. Kad se izvakuumira, skine se vakuum pumpa, otvori ventil na spoljnoj, i tako se pusti gas u ceo sklop. Kad se ne bi vakuumiralo, gas bi se pomešao sa vazduhom iz cevi, i sa vlagom iz tog vazduha.

Cek malo , ti si podigao ulog sa 350 na 570e ??
Ako jesi , ta klima ti je dovoljna da tih 50m2 hladis i grejes dobar deo zime , samo je moras dobro pozicionirati unutrasnju i da ti se to ugradi kako treba i valja . Doduse nisi napisao sta je to , stan , kuca , izolovano , stolarija , greje li se ispod i iznad itd .. Sa pretpostavkom da je izolovan prostor onda vredi sve sto sam napisao .. Cime se inace grejes ?

I da , Fujitsu 12LM ima istu cenu skoro svuda tj od 68-70k otprilike ..

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru @nexteen , u pitanju je kuca dobro izolirana ma ukoliko moze i da se dogreva dodacu jos 200 eu i resiti stvar, jer prvobitno sam mislio samo da hladim ali nisam znao da moze i dogrevanje tako efikasno da se vrsi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno