Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima kod nas da se kupi i Midea Mission sa factory code MOB1i to za iste pare , sad sam natrcao .. Tacnije stoji da ima ovaj protok vazduha , a to ima MOB1 ..

Protok vazduha: Niža/Srednja/Viša (brzina ventilatora)= 450/560/650 m³/h

No nema Eurovent pa ne znamo sta tacno daje a moze biti da je i bolja od MOB3 , ko ce ga znati .. Sad kad pogledam ove podatke koje sam ja nalazio , MOB1 unutrasnja ima brzinu vise , ista kolicina buke uz jaci protok vazduha , i bolju modulaciju tj minimum je manji .. Sta ti kazes anone , ne gledajuci Eurovent vec samo ovde podatke , da li moze da se desi da je bolja od MOB3 ?

MOB3 na hladjenju u kW 3.52 (1.35 - 4.51)
MOB1 na hladjenju u KW 3.5 (0.74 - 4.41)

MOB3 na grejanju u kW 3.81 (1.08 - 4.92)
MOB1 na grejanju u KW 3.8 (0.74 - 4.69)

MOB3 - SEER 7.20 SCOP 4.20
MOB1 - SEER 6.50 SCOP 4.00

MOB3 - m3/h 458 / 519 / 266
MOB1 - m³/h 650 / 560 / 450

MOB3 - unutrasnja jedinica - dB(A) 28 / 35 / 38
MOB1 - unutrasnja jedinica - dB(A 20/24/31/38

MOB3 - spoljna jedinica dB(A) 54 - max 62db
MOB1 - spoljna jedinica dB(A) 52 - max 62db

MOB3 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg
MOB1 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg

MOB3 - tezina spoljne jedinice 29.7kg
MOB1 - tezina spoljne jedinice 29.3kg

Poslednja izmena:
Jel ko čuo za McQuay klime? Imam dvije dvadesetice ili 24-orke, nisam siguran, od 2001 u kući. Ubijaju kako hlade a ni grijanje im nije strano. Za 16 godina, samo redovno čišćenje i dosipanje freona :)

Sent from my P10 using Tapatalk

Anonimouse

Samo da na kraju ne bude , od cele klime samo paneli valjaju :p

Jesu li ti izvakumirali pre pustanja u rad ?

Poslednja izmena:
Pa ne znam, izgleda mi ovako bas kvalitetna. Nadam se da ce valjati. Ja sam pre dve godine uzeo Daewoo klimu, vrhunska. Nisam stigao da je montiram, tako da je stajala nova god dana. Nego moji prosle godine kupili neku Tesla, posle 2 dana im crkla. I ja im dam moju Daewoo. Eno je radi kao sat, ima isto skriveni panel, ogromne brojeve, sto je dobro za moje da vide. Sutra bi trebalo da dodju da postave ovu novu. Nisam cuo jos za to, eto nesto da se i nauci :). Znam da ima fora,evo uzeto sa drugog foruma da se prvo pustiti gas na većem ventilu, a mali ventil ostaviti zatvoren, te samo na njemu popustiti holender da izađu vazduh i vlaga iz sistema (da ozračimo sistem). Mali holender posle 5 sekundi treba dotegnuti i otvoriti ventil. Neki smatraju da se na ovaj način bolje izbacuju vlaga i vazduh iz sistema.

To su ti price za malu decu , jedino vakumiranje sistema ti je sigurno izbacivanje vlage iz sistema , nego gomila hostaplera izigrava servisere i gleda da sto pre smulja instalaciju , uzme lovu i caoooss .. No sad sta je tu je , to si trebao da se informises pre instalacije , ako su sabani a najverovatnije jesu , prodace ti maglu da to nije potrebno i da nemju vakum pumpu , i to moze onako kako si ti napisao . Za tvoju informaciju , inverter klime moraju imati bas onoliko gasa koliko pise na deklaraciji , ni manje , ni vise , ako zelis da radi kako treba . To znaci da kad oni ispuste i to malo freona napolje , to vise nije po propisima koje je proizvodjac dao . Ukoliko ostane vlaga u sistemu , a bez vakumiranja hoce , freon ce ti se pomesati sa vlagom , a r410a se lako mesa s njim i vremenom to moze dovesti do ostecenja kompresora , a znas sta to znaci ..

Tu metodu koriste uglavnom "majstori" koji ili nemaju alat ili izbegavaju vakumiranje jer traje 10-15min. Vakumiranje obavezno vakuum pumpom.

Ako vakumiranje ne odradis sad , ne moze naknadno da se odradi , tacnije moze , ali se onda mora izbaciti sav gas napolje , izvakumirati i natociti nov gas tacno po meri , mereno digitalnom vagom . Znaci ako sad ne uradis i pozelis to kasnije , kostace te bespotrebno , a pored toga , samim vakumiranjem se proverava zaptivenost sistema , odmah ce videti ako nisu uradili spojeve kako treba , znaci manje su sanse za reklamaciju i curenje freona .

Eto dobro si mi rekao, nisam to znao. Znam da su na Daewoo samo pustili gas, kao sto sam napisao gore. Ali ona nije inverter.

Evo, procitao sam sada u uputstvu i stoji da mora da se koristi vakum pumpa. Treba da dodju sutra ili prekosutra da postave, ako ne budu imali tu pumpu necu da mi rade. Sutra cu ih nazvati da pitam.

meni nesto sumnjivo na mojoj midei mision...na najsporijem duvanju mi se nekako cini kao da mi neduva dovoljno hladan vazduh pa am pristupio merenju temperature na izduvu i to na maximum duvanju i merac je pokazao 9-10 stepeni,nisam merio temperaturu vazduha na ulazu u klimu ali u sobi je tada bilo 25 stepeni...
moje pitanje je da li je to dovoljno,i da li ima neko razumno objasnjenje zasto imam utisak da na slabijem duvanju vazduh nije dovoljno hladan?

Pa probaj na vecoj brzini da li se nesto menja. Koliko si zadao temp? Probaj stepen dva nize.

To mozes proveriti samo kada temp stavis na min, pa menjas brzinu, da vidis da li na manjoj daje visu temperaturu na izduvu, sto ne bi trebalo.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
zadao sam joj 22 stepena......a kada sam pristupio merenju na maximalnom izduvavanju(kada je pokazala 9 stepeni) tada sam joj zadao 17 stepeni

Postavi temperaturu na minimum, ventilator na maksimum i izmeri razliku izmedju usisa i izduva, pominjano je to par puta, relativno skoro.

A po meni je svakako odlicno ako klima moze da prilagodi temperaturu izduva uslovima u kojim radi, i zadatoj temperaturi. Ako nonstop duva led hladno, ume da bude neprijatno.

Znam da ima fora,evo uzeto sa drugog foruma da se prvo pustiti gas na većem ventilu, a mali ventil ostaviti zatvoren, te samo na njemu popustiti holender da izađu vazduh i vlaga iz sistema (da ozračimo sistem). Mali holender posle 5 sekundi treba dotegnuti i otvoriti ventil. Neki smatraju da se na ovaj način bolje izbacuju vlaga i vazduh iz sistema.

Pošto se tema jako odužila i postala preobimna, neke pametne stvari su ostale teško dostupne, pa nije zgoreg ponoviti s' vremena na vreme.

Nakon montaže i pre prvog puštanja u pogon, kada se poveže instalacija (bakarne cevi):

OBAVEZNO JE POTREBNO IZVRŠITI VAKUUMIRANJE INSTALACIJE I UNUTRAŠNJE JEDINICE!!!

Vakuumiranje sistema pre punjenja gasom jeste jedno od osnovnih pravila frigo i termo tehnike koje se uči i u trogodišnjim srednjim školama za montere frigo tehnike, i koje naglašavaju svi proizvođači frigotehnike, i što im ponavljaju na svim kursevima i prezentacijama što ponekad drže proizvođači i uvoznici, i bla.bla.bla.

Pitajte majstore da li to rade pre nego što počnu bilo šta da petljaju. Ako neće da vakuumiraju, izbacite ih iz kuće.
Pitajte ih još prilikom prvog poziva i dogovaranja posla. Ako kažu da "vakuumiranje nije potrebno", tražite druge majstore.
Ne upuštajte se u raspave sa njima.

Kada majstori dođu, pogotovo ovi što su pristali na vakuumiranje tek na vaše insistiranje, stojte im nad glavom da budete sigurni da su zaista vakumirali.

Vakuumiranje sistema se radi tako što se vakum pumpa prikači tu kod priključka za cevi na spoljnjoj jedinici, te pusti da drnda bar 5min. Na manometrima se proverava pririsak. Nakon toga, treba da se još neko vreme ostavi prikačena isključena pumpa i na manometrima proverava da pritisak ne raste tj. da vazduh ne ulazi u sistem. (Ovom "proverom" se detektuju samo velika "curenja". Malecka ne mogu, jer su jako spora. Tek posle nekoliko sati bi se primetilo da pritisak raste. Ali kod kvalitetno izvedenih priključaka, po pravilu nema ovih problema)

Majstori to ne rade jer zahteva najmanje još 15-20 minuta posla, plus da vuku pumpu gore dole. I sa druge strane, jeste tačno da ne vakuumiranje nije velika tragedija, pogotovo ako instalacija nije dugačka, i ako sistem "izduvaju" gasom iz unutražnje jedinice (ovo što Anonimus opisuje).
Ali to ne znači da posao ne treba raditi valjano. A eventualne posledice nevakuumiranja su kumulativne u dužem vremenskom periodu. Ne vide se odmah.

Poslednja izmena:
Hvala na odg. Zvao sam majstore sto su trebali da dodju i rekli su mi da nemaju pumpu, i da niko to nema od majstora u Indjiji. Sta sada raditi? Cale i ja smo postavili unutrasnje nosace, kao i spoljne. Znaci samo treba da nadjem nekog da izvakumira i poveze. Duzina bakarnih cevi mi je 3m. Sta ako stvarno nema niko pumpu? Gledao sam na you tube video gde decko iz N.Sada postavlja i vakumira, imam njegov br. Ali ko ce se cimati i dolaziti 40 km. A i da dolaze, ima da me oderu.

Poslednja izmena:
Ulje kojim se podmazuje kompresor se degradira vlagom. Vakuumiranje se radi da se izvuče vlaga, koje ima i u vazduhu (ne vidi se). Ja ne bih postavljao bez vakuumiranja, suviše sam video klima sa odapelim kompresorom, sve montirali šalabajzeri. Poslednja je Midea on-off, 2 godine stara! Pa montaža i demontaža je skuplja od razlike u ceni dobre montaže. Da ne spominjem da obavezno kompresor krepa kad je klima najpotrebnija.

Kako ide Mitsubishi kategorizacija po kvalitetu? Znam je na vrhu TH serija. Kako ide dalje?

MITSUBISHI

HJ ili DM - ulazni inverteri , DM je nov model tj zamena
SF - standard
EF - izmedju srednje i top klasa , kao LU kod Fujitsua , samo najgore ****** koje imaju , ne moze da se ocese o LU
FH - TOP model

Znaci ako izuzmemo FH kao top pametnije uzeti SF od EF?

Uspeli smo da nadjemo ovlasceno lice sa vakum pumpom, sutra treba da dodje i da se postavi. Hvala svima.

Ne znam odakle si ali ako si iz Srbije onda ti ja najbolje da uzmes FUjtisu , ima najbolji odnos cena = kvalitet .. Evo ti podaci pa pogledaj za te modele :

Mitsubishi MUZ-SF35VE

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
Modulacija ( 1.3 - 4.6 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.20kw sa COP 2.30
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.88
---------------------------------------

Mitsubishi MUZ-EF35VE

designh kW 2.90
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 882kw
Modulacija ( 1.8 - 5.5 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 4.19
-----------------------------------

MUZ-FH35VE

Pdesignh kW 3,60
SCOP 5.10
Klasa A+++
Sezonska potrosnja 986kw
Modulacija ( 1.0 - 6.3 ) kw
na -10c daje 3,60kw sa COP 3.10
na -15c daje 3.20kw sa COP 2.60
na +7C daje 4.00kw sa COP 5.00

Ne bi bilo lose kada bi pored tih modela koje predstavljas napisao i okvirnu cenu

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

A da vam kupim i ugradim :d

To bi znacilo da treba pre svakog posta da nadjem cenu a one su razlicite od prodavnice do prodavnice a da ne spominjem da se ja vucem na vise foruma , Srbija , Hrvatska , Bosna , a svuda razlicite cene , pa i valuta..

I kurs valuta da napises, nemoj nepotpune informacije da dajes pa da te prozivaju :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno