Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mene ceka grejanje oko 30-35 m2 sa tom klimom...
Slika debljine zidova :)
0677690cab457f80d17aeeb76135a13b.jpg

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

filip555

Ne mozes ti tu nista posebno da zakljucis , svaki objekat je prica za sebe , kao i potrebe vlasnika .. Za te pare koje ti zelis da das za klimu , mozes uzeti jedino isto sto i oni Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW za 48.600 din pa na gore , zavisi gde kupis ..

I da , za sve vas koji se mislite grejati sa klimom , kupite merac potrosnje , znacete koliko vam se klima opterecuje na kom minusu i sta mozete otprilike da ocekujete od nje , kao i potrosnju tj da znate tacno koliki ce vam racun biti , a i koliko je spicila za sezonu grejanja . Zatim , nemojte se zaboraviti , ciscenje filtera minimalno 2x mesecno , zavisno od toga koliko vam se prljaju filteri , jako bitna stavka .. A za komfor cete samo morati da donesete zakljucak , moj je da se klima upali na pocetku grejne sezone i odrzava jedna ista temp , recimo 23c , i to prateci termometar a ne daljinac jer vam se moze desiti da vi stavite 23c na daljincu a u sobi vam pada temp , zato podignete na 24 , 25 ili koliko je potrebno da imate istih 23c na termometru . Ovako ja radim a vi ako budete smanjivali temp nek to bude sto manje jer sto vise smanjite da biste kao ustedeli , klima ce posle to morati da nadoknadi , pa ako je velika razlika ona ce krenuti da se forsira , em nema nista od ustede , em ce ici cesto u defrost itd .. Cisto inf

Poslednja izmena:
Sta mislis, da li moze ta midea da greje 35-40m2?

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Midea 12-ica inverter od 50k ne moze da greje iznad 25m2 dobro izolovanog objekta (10cm zid i 20cm plafon izolacija).

Licno provereno.

Odnosno moze ali ces na toj kvadraturi i na -10c temperaturi i nize da imas 18-19c u sobama i klima ce da se ubija od rada.
Dok na kvadraturi do 25m2 ces moci bez problema da namestis do 26c na tim minusima.

Za tu kvadraturu mora minimum Midea 18-ica.

Naravno sve je ovo subjektivna ocena i razlikuje se za svaki objekat ponaosob.
Takodje i temperature od -10c i nize se ne zadrzavaju duze od par nedelja (bar ne ovde kod nas u Vojvodini).
Dosta korisnika nocu (kada je najhladnije) spusta temperaturu u kuci na 18c jer je lepse za spavanje, dok preko dana kada zasija sunce skoce dnevne temperature pa bude lakse za klime da odrze neku normalnu temperaturu u kuci.

Ali ako imas zensko u kuci koje je po pravilu zimogrozljivo, onda se sa Midea 12-kom neces nagrejati, pogotovo sto ti imas preko 50% vise kvadrature u odnosu na sto sam napisao da je neki limit za nju.

Poslednja izmena od urednika:
Pa vec sam pricao o tome, japanac koliko kosta za te pare se moze kupiti mnogo jaci Midea inverter.
Ali je zato japanac skuplji u delovima i nema ih na trzistu i moras da se otelis dok ti nabave deo i ugrade ovlasceni serviseri (citaj dok se nakanu da dodju do tvog mesta gde zivis).
Dok kod midea i ostalih komercijalnih imas u svakom kvartu servisera i delova.

A price da je japanac kvalitetniji su price za malu decu.
Dve firme rade kompresore za sve klime na svetu, a kompresor je jedino sto je vazno na klimi.
Elektronika, cevi, ventili i ventilatori su sve potrosna roba.
A mozes zamisliti koliko je to neuporedivo skuplje kod japanca jer im je zalepljena nalepnica nekog japanskog brenda.

Takodje price da treba dati 50% vise zbog 10-20% vece efikasnosti japanca su takodje price za malu decu.
Ko god je presao da se greje na klime vec je ustedeo 2-3x u odnosu na grejanje sa gasom ili informatikom ili kaloriferima i uljanom peci, tako da tih 10-20% nista ne znace u odnosu na koliko su skuplje japanske klime.

Uh, dali znas sta pricas? Odvalio si strasnu glupost. Optuziti japanca da ima isti kvalitet kao neki kinez je ______. Dodaj sam ono sto te najmanje vredja.
Ubise se servisi od servisiranja japanaca, ne mogu da postignu :d

Devil dugo te nije bilo :)

Znaci tako , kompresor je sve sto je bitno u klimi , ***e to nisam znao a toliko se nacitao ko ****** . Znaci ako mi rikne neki kondenzator , PCB ploca , ili neki drugi deo to nije bitno , klima ce i dalje da radi jer je kompresor najbitniji . Eto vidis budale, kao prvu klimu ja uzeh Vox ( obicna ) , radila ona neko vreme i rikne elektronika , a ja povratim novac i uzmem Housel te dodam jos para , da sam znao da je samo kompresor bitan u celoj klimi ne bi je ni menjao . E *** covek se uci dok je ziv :p

Malo sale :)
Interesantno je sto svi oni koji nemaju para za japance i kupe Mideu imaju isti odgovor a vezan za kompresor .. Pa jel ti stvarno mislis da su svi materijali unutar jedne klime isti za sve klime tj istog kvaliteta , ako je tako , onda brale ja nisi trebao uzeti ni Mideu vec si trebao uzeti najjeftiniju mogucu klimu jer je to sve isto . A bas me interesuje , kad si kupovao klimu, sto si uzeo Mideu a ne tamo neki Vox , Vivax , ili neku jos goru marku iz 3 klase . Pretpostavljam da ti je nesto govorilo da je Midea ipak neto kvalitetnija od ovih iz 3 klase , ili si imao para za bacanje . Uzmi klimu , rikne ti jedan mali delic unutar nje , ako ga ne nadjes mozes baciti komplet soljnu sa sve kompesorom na djubre zbog dela od par evra , nista skupljeg . A to za delove , pa verujem da ima toga i da ima svakakvih servisa , a moj serviser kaze reklamacija na japance ima toliko malo i da su to sve neki levi problemi , tacnije za ovo vreme koje sam proveo ovde nisam cuo ni za jedan velili kvar tj da je klima riknula, vec samo ovaj deo sa LLCA modelima koji se resava zamenom elektronike od LLCC , naravno besplatno u garantnom roku . I to nije konstantan kvar vec se izgleda desava ovima na AUTO fan , klima ume da zaleti ventilator kad bi trebala skroz da ga smiri . Da ne davim , svako kupuje za svoj novac ono sto misli da mu treba . Ja i dalje stojim iza toga da za do 50k nema se uzeti bolje od Midea Mission 12 , a za preko toga samo japanci , sve ostalo je bacanje para .

Pa vec sam pricao o tome, japanac koliko kosta za te pare se moze kupiti mnogo jaci Midea inverter.

Ako temperatura ode u minus ( ispod 0 C), tada Kineske klime od 18 btu , rade i greju kao Japanac (Fujitsu) u velicini 09 btu.Zato sam i rekao da 'artija trpi sve.To sto Kinezi napisu brojeve 18 - 24 btu, to nema blage veze.
Ako klima sluzi za grejanje , onda je bolje novac investirati u Japanca 09 - 12 btu , nego Kineza 18 btu.Jedino taj psiholoski momenat visokih brojeva(18-24) , moze kupca da navede,da misli kako su Kinezi bolja investicija.U realnosti Kinezi pisu svasta na svojim proizvodima,naravno bez bilo kakve provere ili sertifikata.

Poslednja izmena:
Ja od sinoc jos uvek ne mogu da poverujem kakvu je glupost odvalio :d
Sve i da nema razlike u komponentama a razlika je velika, ko japanca je kontrola kvaliteta uvek na mnooooogo visem nivou nego kod kineza. Neki japanac negde za to garantuje zivotom i izvrsio bi harikiri kada bi ispala neka prozivka. Kinez bi samo malkice spustio cenu i ignorisao problem.
Stvarno, razlike nema :d

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Da se i ja malo posavetujem :) ...treba mi klima 12-ca iskljucivo za hladjenje i to samo u bas tropskim danima (dve nedelje +30c i beton pocne da isijava toplotu :))
Stan je na severo-istocnoj strani i pokriveno je suncem do ~11h pre podne !
Ovo sam recimo video http://www.emmi.rs/klimatizacija-kl...rn1-qc2-(f6)-12000btu.11.html?productId=49811 i cenim da zadovoljava sve uslove, moze i neka druga preporuka slicne cenovne klase...ako jos neko moze da mi preporuci majstora sa klimom i ugradnjom, slobodno se javite preko privatnih poruka ;) Novi Beograd je lokacija !

Moze ta a moze i Gree GWH12AAB-K3NNA1A, Bora - 29.690 din ..

Bora ima unutrasnju sa jednom brzinom vise , 2db bucnija ali i 50m3 vise izbaci iz sebe , spoljasnja joj je za 4db tisa . To su manje vise sitnice ali je na meni da ti navedem da imas jos jedan izbor pa sta ti se vise svidja :)

Hvala, tog "Boru" mi je vec neko preporucio, ulazi u uzi izbor definitivno ;)

...52m2, solidan je raspored i moze da se ohladi provereno

Najbolji izbor je Fujitsu ASY 09USCCW.Vodi se kao 09 btu!To sto su Kinezi napisali 12 btu, ja ti tvrdim da ova klima Fujitsu bolje hladi od svih Vox,Fox,TCL,Vivax,Gree,Midea i ostalih.Ovih Fujitsu i sl. imas na mnogo mesta montiranih i rade 10 - 15 god. i vise , bez problema.Dodas malo para i kupujes pametno.

https://www.manualslib.com/manual/926676/Fujitsu-Asy9usccw.html#manual

Stari modeli Midea klime pre 10 godina , su bile bolje klime, nego ove nove za hladjenje.

Poslednja izmena:
To jeste super klima sto se tice kvaliteta jedino sto mi se malo ne svidja je eneregetski razred , hladjenje E ( 1.07kw) a grejanje C ( 0.9kw ).. To vise zvuci strasno nego sto jeste jer recimo Midea 9-ka trosi na hladjenju 0.82kw i grejanju 0.77kw .. To sad kad ovako gledas je nekih 20% razlike ali svi se kunu da su japanske 9-ke jace od klima 12-ki iz 3 klase , pa ako tako pogledas i ako je stvarno jaca onda znaci da ce raditi sa manje snage i manje i trositi , a opet prvoklasni proizvodjac tj delovi . Zato sam te i pitao za m2 , ima i manja tj 7-ca u ponudi za 29.999 din ..

@Nexteen
Ti si milion puta na ovom forumu licno priznao (i dokazao) da nemas veze sa klimama, jer sve svoje iskustvo baziras na citanju tudjih foruma.
Jedino sto reklamiras je taj tvoj model koji grcevito pokusavas da dokazes da ga nisi pretplatio (a jesi i to debelo, i jos si se zeznuo pa uzeo jednu jaku klimu pa moras da drzis otvorena vrata u celoj kuci kako bi ugrejao i ostale prostorije, umesto da je uzeo vise manjih (sto je na kraju i priznao na ovom forumu).

I opet na tvom pretposlednjem postu si pokazao kako nemas veze ne sa elektronikom i samom materijom o klimama , nego pokusavas da dokazes da je bolja plastika na kucistu pd japanca dokaz da ce on duze raditi od kineza ?!?!?!

Za onog sto hvali japanca i pise da sam se nalupetao neka progugla danasnju vest za Takatu, najveceg svetskog proizvodjaca vazdusnih jastuka (japanska firma) koji je se obrukao u zadnjih par godina jer su im milioni jastuka imali fabricku gresku (42 miliona tacnije) i koji su prouzrokovali mnogo smrti.
http://money.cnn.com/2017/06/19/investing/takata-stock-bankruptcy-airbags/index.html
Koliko je japanaca izvrsilo harikiri zbog toga sto su ugrozili na desetine miliona ljudi tako sto nisu bili sposobni da naprave obicnu spravu kojoj je jedini posao da se naduva u pravo vreme i da pritom ublazi udarac putnicima ?
Ovih dana ce Takata da proglasi bankrot bas zbog ovoga. A pre skandala sa vazdusnim jastucima je 90-tih imala skandal i sa pojasevima , ALO BRE, JAPANAC NE UME DA NAPRAVI POJAS ZA AUTO !!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Takata_Corporation

Ovakvih primera ima koliko hoces.

Tako da nemojte da lupate da je japanac bolji od kineza , ti mitovi su zastareli i odavno provaljeni.

Vidi , ja sam stvarno mislio da pokupujem sve moguce modele klima i da svaku kod mene kuci istestiram , nego ne da komsija , inace bih to uradio :)

Pa naravno da je jedini nacin da to cujes iz iskustva drugih ljudi koji se greju sa klimom , to je jedini mogui nacin da se stekne predstava koja klima i za sta je sposobna . Cak ni serviseri ne mogu da znaju nista o klimama koje prodaju dokle god im se stranka ne pozali ili pohvali da li je to sto su uzeli bio pogodak ili ne . A sto se tice mog modela klime , aj mi nadji nekoga kome sam u zadnjih bog zna koliko postova ja preporucio LU model , kad to nadjes okaci .. A sto se tice toga da sam trebao uzeti vise manjih klima , pa slusas li ti sebe sta pricas , pa ja sam svoj stan ladnjaka mogao ugrejati za Fujitsu ASYG 07 ili 09LEC , a kamoli dve takve , da se jesam zjbo , jesam , ali samo zato sto sam dao vise para nego sto treba pa mi je umesto jedne trebalo je dve sezone grejanja da povratim ulozeno . Ajmi reci kako ti zamisljas stan od 48m2 , jel to toliko veliki prostor da bi trebao drzati zatorena vrata ili mi treba 2 klime , doduse da sam kupio Mideu po tebi bi mi trebalo dve 18-ke :D

Znas kako , neka zdrava logika bi rekla , ako vidis da nemas podrsku od nikoga za ovo sto pises i da te niko ne uzima za ozbiljno , stavis prst na celo pa se zapitas , sta tu nije kako treba .

Ja samo molim ostale , nemojte da se ovo pretvori u prepucavanje , ako bas zelite napisite mu jos jedan post i stavite tacku na njega i to samo zato sto sam i ja ovaj napisao pa da ne bude da ja pisem a vas molim da ga .. Takvih kao on ima na svakom forumu , bar po jedan , sluze da gade temu i pdjbvaju ostale . Lepo ga otkacite i pravite se da nije tu , nek prica sam sa sobom , ne treba mu veca kazna od te . I na kraju , zivot je kratak , ne zelite da ga trosite na beskorisne stvari ili ljude .

E kad pomislim da sam se na momenat sazalio na njega kad ste ga napali , nadjem i ja koga da zalim :p

.

Au brate, pa ti ne znas sta ne karikiranje? Nema veze s harikirijem, samo se slicno pise. Uzasno si naporan lik. Bez obzira koliko sam puta pokusavao da ovde malo smirim tenziju ne mogu da te razumem, ti bas ne umes da sjases. Kupi brate sta hoces i pusti mene da kupim sta hocu.

Ja znam sta kupujem. Nemam nista protiv Midea Mission modela ali meni treba nesto jace i uzecu nesto jace. Nije mi zao ni da dam malo vise za japanca. Posebno mi nije zao da dam duplo vise za vrhunskog japanca ;)

Ne komentarisem ja da bih reklamirao Midea, nego dobijam alergijsku reakciju kada Nexteen krene da pljuje sve ostale brendove kao klime trece klase i tu stavi sve sto nije njegova klima.
Cak je i pljuvao daikina jer se njegov kvalitet pokvario u zadnje vreme.

Evo upravo zadnji post tripia je bio da su midea klime bile bolje od pre 10 godina ?

Alo bre, na osnovu cega vi mozete da tvrdite da je neki proizvodjac kvalitetniji od nekog drugog?

Nije vam vise ovo vreme hladnog rata kada je jaz izmedju tehnoloskog napretka izmedju istoka i zapada bio ogroman.

Nekoliko vas se na ovom forumu nalupetalo za zivota i sto je najgore dajete lose savete drugima, a nemate nikakvo licno iskustvo osim te jedne klime sto ste kupili.

Ja se bavim 20 godina servisiranjem elektronike na raznim uredjajima, i nikada u zivotu ne bih mogao da zalegnem da je elektronika iz japana kvalitetnija od one iz kine i jos da izjavim da je kinesko za 3 klase gore od bilo kog japanca?!?!
Pa kvalitet oscilira izmedju dva ista prozvoda koji su razlicitih verzija, a ne da pravite generalne zakljucke da su proizvodi neke zemlje bolji proizvoda iz druge zemlje.

Alo bre pa gde se iphone pravi, u Kaliforniji?

Mogu da razumem kada neko kaze utisak o svojoj klimi, ali kada krene da pljuje sve ostale kao sto radi Nexteen, i kada se neko usudi da razmisli o bilo cemu osim o fujitsu Nexteen ga proziva da ce se grdno zeznuti, onda bi dobro trebalo razmisliti za cega sluzi ovaj forum, da li za dobijanje kvalitetnih saveta, ili za navijanje za fujitsu.

Temu ovog foruma bi trebalo promeniti u Fanovi Fujitsu klima, a ne diskusija o klima uredjajima.

^^ Kako da proverim koji mi je air bag u kolima?

:p

Raspizdis prednji deo auta pa kad izleti vidi sta pise na njemu :)

Pod uslovom da izleti :d
Ako ne izleti znas 100% koji imas ;)

Ja se bavim 20 godina servisiranjem elektronike na raznim uredjajima,

Sigurno da volis ovakav pristup i kao serviser cenis Japanske proizvodjace zbog ovoga.
Matsushita na 181 stranici, sve javno i dostupno
http://www.kaelte-bast.de/dateien_n...h_englisch/sm_cs-vz9.12ske_(rac1511002ce).pdf
Toshiba , sve javno i dostupno na 179 strana.
http://www.toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/Estia A2W Engineering Data Book.pdf
Mitsubishi Electric , sve javno i dostupno sta god da pozelis.
http://www.mitsubishitech.co.uk/
Fujitsu, sve dostupno i javno.
http://af.fgnordic.se/teknisk-dokumentation/design-nordic-inverter-ltcn/
Svi Japanci su sa Evropskim sertifikatom.
http://www.eurovent-certification.c...ramme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC

Vredno postovanja, za svakog proizvodjaca koji na ovakav nacin prezentuje svoju robu ! Kod Kineza , ovo je nedostizan kvalitet !!!!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno