Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upomoc :) zaledila tacna na klimi vec par dana a slavim u petak :) - 3 je trenutno napolju da li smem da je odledim vrucom vodom ili da ne diram nista posto je led samo u tacni gore nema nista radi defrost na sat normalno. Greje isto lepo al malo slabije

Plasim se ako ne uspem da je odledim da cu napraviti jos veci led za sada ga ima par santima u tacni

Nemoj vrucom vodom.

Ma slobodno sipaj vruce vode , ja sam sipao skoro kljucalu , i nista joj ne fali , no ne sipam na izmenjivac vec direktno u tacnu spoljne . Cak mi je i moj majstor svojevremeno rekao da slobodno rooknem vruce vode . Inace ove godine , tacnije ovog momenta , tako sam njbo sa zacepljenjem , da sam sam sebe prokleo sto nisam ugradio jbni grejac i oslobodio sebe ovih muka . Kompletan odvod mi je napravio cep i to na svakoj krivini , cepovi debeli i po nekoliko cm . Sad rastruram kompletan odvod i muka je ziva , narucio sam grejace i kad stignu ugradicu ih po obavezno , zjbi ti ovo . Prosle godine sve je bilo OK , a ove :p

Hvala na savetu moracu vrucu vodu ne vidim drugo resenje. Javi koje si grejace uzeo. Moram uzeti i ja jer jedino me tacna zeza sve ostalo je ekstra i nista drugo ne ledi

Evo i ja sam ovog momenta moju uspeo da odmrznem , strasno koliko se odvod zaledio . Bacicu ti na PM poruku gde imas grejace .. Mozes namestiti da se ukljucuju na termostat , ali i ne moras uzeti termostat vec ga direktno ukljucivati po potrebi , prosla zima je bila cica maca u odnosu na ovu , nije mi nista ledilo , grejac bi tu dzaba radio ali sad je preka potreba .

Gde vam stoji ta tacna i zašta vam služi? Meni moja spoljna stoji na spoljnoj ogradi terase a majstor nije hteo da stavlja nikakvo crevo kako zimi ne bi zaledilo. Ovih dana kada je velika vlažnost defrost radi na par sati.

Ljudi koji su mi montirali klimu nisu ugradili nikakvo crevo za odvod vode prilikom defrosta.
Klima mi stoji na spoljnoj strani terase, na 4 spratu stambene zgrade i kada radi defrost kaplje komšiji na prvom koji je zastaklio svoju terasu.
Ovaj što mi je montirao kaže da crevo namerno nije stavio zato što bi sigurno zaledilo. Ima li neko ideju kako mogu da rešim ovo?
2d74d162bcaf96c8db87d836f90f90eb.jpg

Poslednja izmena:
Uglavnom svi tako rade , jer sta god da stavis ispod zaledice . Imas li oluk negde u blizini i koliko ti je prostupacna spoljna jedinica , imas li neke slike da vidimo kako to ozgleda na zgradi ?

Evo slike gde se vidi na koju šipku pada voda i odbija se po komšijinom prozoru.
6059c7718248ad7b904828e6200aace6.jpg

Oluk je levo od klime nekih 20cm i tu je urađen odvod vode kada klima hladi.

Poslednja izmena:
Evo ovako , u oluk ti ide crevo unutrasnje jedinice , od spoljne curi direktno dole jer je ostavio otvoreno , a na sve to pristup spoljnoj jedinici je nikakav . Da imas lep pristup spoljnoj , to bi bilo lako resivo ugradnjom creva sa grejacem , ovako ne znam sta bih ti rekao jer ti ne mozes ni prici klimi . Sad bi trebao smisliti nesto ispod klime a da bude pricvrsceno za te nosace , da bude dugo nekih 50cm , trebalo bi da je dovoljno , pa kad kaplje iz rupe da to udalji to curenje sto dalje od klime . Jel imas neku ideju ?

Mozda gresim , mozda imas pristup spoljnoj , aj napravi ti nama malo vise slika da steknemo bolji utisak , ovako samo vidim deo svega i nicega . Slikaj sutra odozdole ka gore tj spolja , i malo oko klime da steknemo bolji utisak ..

I da , jel neko prolazi tu dole , ne smeta mu sto pravis baru tj led , da se neko ne polomi ***e :p

Poslednja izmena:
Nek skine sipku, ko ga j..., da nema nje kapalo bi lepo dole gde i treba

Slikaću sutra pošto je sad mračno. Razmišljao sam da postavim neku tacnu ispod klime koja bi vodu bacala malo dalje ka dvorištu . Inače moj stan gleda na dvorište koje sad niko ne koristi (hladno je) čim otopli ima dece al tad klima neće praviti problem.
Inače ta šipka nije štrčala nego je on uklonio sa terase i izbacio ispred kako bi zastaklio terasu. Ja kada sam postavljao klimu te šipke nije ni bilo. Njemu smeta to lupkanje vode a i prozor ne može da otvori od leda. Bar tako kaže.

Poslednja izmena:
Imas PM

Ja bih to ovako odradio , nesto u tom fazonu , mislim da ti je to najlaksa varijanta ..

Ljudi puno bi mi znacilo ako se neko greje sa fujitsu inverterom(ili slicnom kvalitetnijom klimom) i da greje dvorisnu kuci ili neki objekat koji nema pomoci od drugih grejnih zidova nego da se greje samo na klimu da dodjem i vidim uzivo to kako radi,ja sam iz Vrbasa i mogao bi da dodjem u Vojvodini bilo gde,zadrzao se kratko cisto da vidim da mi savest bude mirna da je to to,nisam ubica,psihopata i slicno,normalni IT momak koji zeli sebi da omoguci dobro i jeftino grejanje.

Sent from my ONE E1001 using Tapatalk

Hvala nexteen,ako ne nadjem nikog dosao bi i do tebe da pogledam i da se prodiskutujemo o svemu...

@Hector Ruiz
Ako pravis tacnu, gledaj da pokrije ceo donji deo klime jer ako zaledi odvod ona kaplje svuda gde su rupe a obicno najvise levo od klime gde su ona rebra iza kojih je izmenjivac. Gledaj da ima solidan pad jer sve sto je ravno vremenom se zaledi pa ce opet ici sa strane. Ja cu ove godine da vidim da napravim nesto sto ce resiti ovaj problem posto je jedna na terasi gde su stepenice i gde se prolazi pa ume da se stvori led i ako stavljam kantu ispod, ume led da baca na fasadu pa opet ide dole. Imam drugara koji radi sa limom (pravi frizidere po meri i sl.) pa da vidim da li ima neku ideju posto je i frigomehanicar. A isto ce mi trebati i za lokal.

Poslednja izmena:
Ne postoji resenje za zaljedjivanje, ja sam obicno crevo bio zamenio sa velikom kanalizaionim cevima i opet je sve zaledilo.
Izgleda da se svima u isto vreme desava zaledjivanje klima, najbolje resenje je da ih izmestimo tamo gde ne smetaju sa kapljanjem i ostavimo ih da rade svoje dok ne prodje zima.

Nikakvo polivanje toplom vodom nece pomoci kada ce zamrznuti za par sati ponovo.

Takodje ni grejaci nisu resenje jer onda kvare COP klima.

Ostavite ih da rade kako su fabricki namestene i to Vam je to.

Na ovako nesto sam mislio:
Pogledajte prilog 220357
To bi se postavilo ispod cele tacne, da se samo okaci na nosace nekim lancem i da se lako moze skida alkama. Pad bi bio veliki kao i rupa, tako da nema sanse da se zacepi. Tako nesto planiram da napravim.

Poslednja izmena:
...Nikakvo polivanje toplom vodom nece pomoci kada ce zamrznuti za par sati ponovo.

Takodje ni grejaci nisu resenje jer onda kvare COP klima.

Ostavite ih da rade kako su fabricki namestene i to Vam je to.

Ovde se ne bih slozio s tobom. Toplom vodom ces eliminisati led koji se napravio za zadnjih xy sati, posle toga mozes koristiti klimu jos xy.
Ako klima zaledi efikasnost joj svakako padne, povremeno odledjivanje tacne nece drasticno pokvariti COP.
Ako fabricki nije moguce da radi od tolikog leda koja je svrha od te klime?
Ja sam nesto kontao o grejacu i kapiram da bih ga pre stavio na prekidac, ne na termostat. Nema potrebe da radi non stop kada je minus, samo kada je extra vlazno.

sent from P9 lite

Meni grejac prosle sezone nije ni trebao , a ove se 3x zaledila , i da sma imao grejac u tacni i odvodu , lepo bih ustekaou struju , sacekao 1-2h ako treba i sve lepo odledjeno , ali ne ja se jbm sa grejanjem vode i sto cudesa dok nisam odledio , potrosio vise struje od grejaca i namucio kao niko . A sto se tice COP-a , ma koga bre zabole za COP ako namestis grejac bez termostata , ja cu i onako za celi sezonu potrositi 70-80e , i to po ovoj zimi :)

@Devil 2000
Mislim da je vise bitno da greje od COP-a. Zasto Nordijska verzija Nocrie ima fabricke ugradjene grejace, zar njoj ne pada COP? Grejaci imaju smisla pogotovo ako su klime jedino sredstvo grejanja a bude ovakva zima. Jos kad krene da nestaje struja kao kod mene juce dva puta, doduse na kratko, led tek ima da se zakove.
Elem, kod supruge u lokal zaledila rupa ispod LU modela i kaplje sa strane. Nisam tamo sad da je odcepim ali cu ici kasnije da je "zalijem" i "feniram" ako je neophodno. Sreca pa zena drzi Frizerski salon :D

I nema drugog resenja sem da uradis to sa nekom tacnom , i jos te jbu ove dve cevke , malo ces se namuciti ali se moze odraditi .. Gledaj samo da bude sto lakse ..

Evo slike gde se vidi na koju šipku pada voda i odbija se po komšijinom prozoru.

Ti samo treba 5 cm dalje da baciš odvod da ne bi kapalo po sredini šipke? To možeš lako bilo kakvim malim metalnim slivnikom zašrafljenim na donji deo klime. A realno mogao bi i on da na tu svoju šipku nakači obujmicu i nek na nju našrafi parče lima da rasipa vodu koja kaplje ka dvorištu.

Veći će problem biti kada onaj gore i onaj ispod budu rešili da postave klime :)

Poslednja izmena:
Imam dupleks dvorisni stan povrsine 2x25 kvadrata. Sa dve strane je okruzen drugim stanovima.Izolacija je stiropol 5cm i zid od energetskog bloka,a na krovnu konstrukciju je takodje postavljen stiropor 5cm. Naravno u stanu je pvc stolarija.U prizemlju je sve u jednoj prostoriji izuzevsi kupatilo,dok na spratu imam dve manje sobe od po 7-8 kvadrata i hodnik od 4 kvadrtata.Stepeniste je unutrasnje i povezuje prizemlje i sprat.Voleo bih da dobijem jos neko misljenje gde da postavim klimu (klime), u pocetku sam hteo da ugradim mitsubishi multisplit inverter ali su me nagovorili da je ipak bolje dve split varijante ili dole klimu a gore norveski po potrebi.. U strasnoj sam ne doumici sta bi bilo bolje uraditi ... stan izgleda ovako
Pogledajte prilog 220689Pogledajte prilog 220690

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno