Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imas Nocriu 18-ku , nesto je jaca ali je dosta skuplja cini mi se , sad nisam za kompom ali cu ti naci i taj podatak pa uporedi . Nemas jacu klimu od nje , nemoj se muciti , jedini problem je taj, da ako imas los raspored prostorija , jedna klima nece biti dovoljna bez obzira koliko je jaka . Uglavom je bolje da se ima vise manjih klima , bolji raspored toplote , no nekad prodje i sa jednom . Dok ne das crtez sve je samo teorija :)

marko_ns

A sto lepo par puta u toku dana ne izluftiras na blic , otvoris sve na kratko i izmenjas vazduh , klima to lako i brzo nadoknadi i sve OK , nemas potrebe za dodatnim ovlazivacima ..

Kicabo, sa Nocriom nema greske ali prvo uradi skicu makar i rukom, opisi sta je sta, koliko m2 itd. Problem sa jacim klimama sto ce morati da greju vise na primer tu gde ce biti ona moras staviti na 25c da bi u nekoj udaljenoj prostoriji bilo 22c. Uvek je bolje vise manjih klima, ja znam jer sam imao 18-ticu i to nije nikako funkcionisalo za moj raspored u kuci koji je, da kazemo dosta cudan. Zato sa dve 12-tice LGC model zavrsavam posao, evo sinoc bilo -9, one odrzavaju 23c unutra bez ikakvih problema. Ali udaljeni delovi su sve hladniji kako se spoljna spusta pa zato planiram uskoro 2x 07LEC modele da dodam u te prostorije i stabilizujem temperaturu, da kazem ujednacim.
Marko ti bese imas izolaciju? Vidis kod mene sa izolacijom retko pada ispod 45%, obicno je oko 50% zimi sto je ok. Kad nemas izolaciju, vlaga ti "bezi" kroz zidove i sa suvljim vazduhom imas osecaj da je hladnije. Dakle izolacija sem sto smanjuje toplotne gubitke ona zadrzava i vlagu, sto nije uvek dobro, na primer leti bez klima odlazi preko 70%. Redovnim provetravanjem i koriscenjem extra Dry moda na Fujitsu klimama meni je unutra leti extra.

Nemam izolaciju na kući, cigla i po, drvena stolarija. Nije mi vlažnost vazduha 30%, nego oko 20%.
Moram uzeti neki ultrasonic humidifier sa toplom i hladnom parom. Oko 200 evra je nešto što valja, samo nema kod nas naravno. Tipa Venta, Boneco itd. Moram cimati ove sa KP dal hoće da donesu iz Mađarske.

Imas debele zidove i to je extra, ali cigla "dise" i tu ti bezi vlaga napolje. Moraces da razmislis o izolaciji, jeste velika investicija, ali se na 5-6 godina vrati ulozeno.

Ne mogu da razmišljam o izolaciji jer imamo pikovanu fasadu i ćale i stric neće ni da čuju da se preko toga lepi izolacija, stolarija da ne pričam.
Ma šta grejem 18 kvadrata, klima + centralno grejanje na min. Plus kad je baš ladno upalim uljani radijator 13 rebara.
Danas sam uspeo da nabijem 50% vlage, nije me mrzelo da u 2 posude sipam oko 8l klučale vode. Plus peškir na radijator. Neuporedivo je prijatnije u prostoriji.
Rešio sam 99% da uzmem ovaj air cleaner I humidifier. Kažu da nema bolje. U Nemačkoj 125 evra samo, plus malo hemije za čišćenje.
https://youtu.be/0mKB8kvZFtM

Ok , ne mozes napolje odraditi izolaciju , spreman si da das 200e za tu makinu , pa zar onda nije logicnije da uradis izolaciju sa unutrasnje strane , rigips , mineralna vuna 5cm .. Jes da bi smanjio malo m2 ali bi dobio mnogo , sto u komforu , to u potrosnji , a i problem sa vlagom bi bio resen .. Nekako mi to logicno .. Za tu m2 mislim da bi se pokrio sa 200e , naravno ukoliko sam zavuces rukave , nije to sveto pismo :p

Ovaj uredjaj ne trosi puno, to je ok. Ali bi ja pre uradio unutrasnju izolaciju, time ces bas stedeti na grejanju a i hladjenju a i resices problem vlage.

Uzeo sam prošle godine ovaj ovlaživač, jer mi treba zbog specifične situacije, gde moram da držim vlažnost oko 55-60%, a to je nemoguće pored peći na drva. Bez njega je oko 40-45%. Leti radi non-stop, jer klima jede vlagu, pa bude oko 30-35%, a zimi oko 3-4 sata i radi odlično posao. Ima toplo i hladno isparavanje, staje 5l vode, radi tiho, ima daljinac (manje bitno), tajmer i definitivno je super kupovina do 100e.

Pokusavao sam da okacim ovde skicu prostorija u stanu ali nije htelo iz nekog razloga...nazalost
verovatno ja pojma nemam kako se to radi ali nema veze...
mislim da cu pokusati sa Nocriom definitivno jer vidim da je stvarno zver sa odlicnim ocenama u svemu a i trenutno jena akciji,tako de sam vec krenuo sa pozajmicom novca za istu:)

Ako i bude slabasna nekako cu pregurati ovu zimu do kraja a sledece godine pojacam sa jos jednom 9 recimo i stvar je resana tako da necu sada gurati neku vecu klimu od 24000 ili 30000.Mislim da bi meni odgovarala Nocria 18 ali to bi bilo bas nedohvatljivo za mene u finansijskom smislu naravno,i ovako ce biti cupavo ali sam se zaljubio u Nocriu..

Next i djalf hvala na savetima,tablica nexta je bila presudna!
mislim da se moja odluka za Nocriu uklapa i u djalfovu pricu da je bolje vise klima nego jedna jaka za ceo prostor..javljam vam kad je ugradim,ja se nadam do Bozica!
Raznorazni prijatelji me ubedjuju da ne kupujem to i da te cifre o potrosnji nisu realne,da ce mesecni racuni za struju da mi prelaze 20,000 dinara ako non stop radi pa ako neko ima slicnu klimu neka javi koja je otprilike mesecna potrosnja

Ne znam koje mi je rešenje za unutrašnju izolaciju najbolje. Tipa kamena vuna za pregradne zidove i onda moram gips? Vidim da ima vuna 4cm. Pošto mi je kuća na glavnoj ulici koja je baš prometna često se stolarija trese kad kamion prolazi. Morao bi i stolariju da zamenim, dvokrilni prozor i dvokrilna balkonska vrata, plus roletne i komarnici, samo to bi me izašlo 1000 evra u nekom iole kvalitetu. Stolarija je relativno dobra, ne valjaju one diht mase uz staklo, ne znam dal ima ko to menja, ali kvalitetno da radi? Ili se mogu ubaciti stakla sa termo prekidom?
Svejedno već neko vreme planiram da preuredim sobu, a dosta bi mi bilo bitno da dobijem zvučnu izolaciju. Mislio sam sa vlagu izvlači klima i grejanje, nisam znao da izlazi kroz zidove od cigle.

@kicabo
Ovde posalji sliku:
http://postimage.org/
i iskopiraj link gde pise "Thumbnail for forums", kao na ovoj slici i bice ovako kao ja sto sam uradio:

marko_ns
Kamena vuna ti je najbolji i najzdraviji izolator, zato je i najskuplji. Kako se radi ne znam, moraces da se raspitas. Stolarija mora da bude tip-top da bi se stedelo na grejanju, tu nema nikakve diskusije. Stakla mogu da se ubace sa termoprekidom, ja pitao pre neki dan, cela kuca mi ima drvenu stolariju sa staklima sa termoprekidom, samo ulazna su drugacija i sa staklom bez termoprekida, kaze mi prijatelj da samo stakla zamenim i manje ce se znojiti. Sada kada je debeli minus, cela vrata su mokra kao i stakla a dole se i bara napravi, uzas. To cu morati sve da menjam, verovatno neki sesto komorni PVC, samo da se dodje do para :D
Klima kao i svako grejanje isusuje vazduh, ali zidovi od cigle kao i bloka "disu", nisu zaptiveni kao plastika. Zato su stare kuce od blata najzdravije za coveka jer su odlican izolator a najbolje "disu".

Poslednja izmena:
Mani ti te prijatelje , i oko mene su sve samo skeptici , cak i neki najblizi mi neveruju da tako malo placam grejanje . Morate svatiti da ne trosi klima vec objekat , znaci vasi gubici diktiraju potrosnju .. Ne secam se da si napisao kakvu izolaciju i stolariju imas ?

Gledaj samo da je postavis tako , da duva u pravcu onoga sto dodatno mislis grejati tj ka tim vratima , da gura toplotu sto dalje od sebe . Jeste tacno da bi te 2x 12LM bolje grejale od Nocrie ali ako imas dobar raspored , a deluje da imas , ond bi to Nocria iz dnevne lepo pokrila , nema spotrebe za 2 klime .. Kako sam ja shvatio , dnevna , kuhinja i hodnik ..

Evo ovako to izgleda , Nocria na -15c spoljne , 20c unutrasnje , daje 5.74kw , uz COP 2.18 , sto znaci da u tom momentu trosi 2.63kwh .. Podelis 5740w sa 2.18 i dobijes potrosnju .. Inverter klime retko kad rade na maximumu , pa ako imas iole izolovan prostor ne plasi se velike potrosnje ..

marko

Bog ti pomogao su toj avanturi :)
Mislim da zvucnu izolaciju ne mozes tek tako resiti tj mislim da neces to bog zna koliko resiti sa vunom , dobro se raspitaj oko toga ..

Ja proslu zimu nisam ni sekund lozio, 2 klime + 3 grejalice na 700W - 190e cela sezona (Oktobar-April) za 85m2. To ti je moje merenje po racunima.

Svaka vama čast.Meni ode 40-50€ mesečno struje na jednu klimu za 50m2.
A za drva dam za celu sezonu 150€ pa se i izbor grejanja sam nameće :)

Sent from my Redmi Note 3

Koja je to klima, imas li izolaciju? 150e je oko 4,5 metra drva, nije to neka kolicina za celu sezonu.
Da napomenem da u zimskom periodu mi dosta koristimo susaru za ves, a ona jede 2,5-3Kwh po satu sto u letnjem periodu nemam.

Pisao sam par strana unazad, neki gree inverter, jeftiniji je model.
Ode mi drva oko 5-6 metara, nabavljam iz šumarije pa me izađu jeftinije malo.
Imam 8cm stiropora i novu PVC stolariju.
Ali računaj da kod mene nikad ne pada temperatura u kući ispod 27 dok ložim, zna nekad i na 30 da ode, tako da tih 23-24 što klima ugreje je meni malo a košta me više nego drva.

Ja i leti ne dam vise od 24 unutra, svaka tebi cast.

Ma nije dobra tolika temp unutra , ja kad odem kod svaje a ono ludilo , ne mogu da isontrolisu jacinu pa unutra kao i kod njega , slosi mi se ***e .. On greje veliku m2 sa ulaznim inverterom i to je jedan od razloga velike potrosnje , klima nonstop radi na max i trosi max , zato i izgubi funkciju invertera , jos ako gasi i pali eto jos vece muke za nju ..

Lako ću ja otvoriti da se rashladi ali kad treba dogrejati onda je muka :)
Navikli smo tako već par godina pa mi je hladno kad odem kod nekog gde je 22-23c.

Nije zdravo tolika razlika u temperaturi, znas koji je sok za organizam kad izadjes napolje na -10c a unutra ti je +30, to je razlika od 40 stepeni!

Pa ne treba ti -10c , nek je napolje 0c , a unutra 27-30c .. Ovo kod mene ne bi bio problem jer sam u zgradi i dok sidjem sa 3 sprata adaptirao bih se , ali zamisli kad izadjes iz kuce direkt :p

djalf evo ovde je skica za tebe i nexta,izgleda da sam uspeo!:type:

klimu planiram da stavim u dnevnu sobu levo od prozora tako da duva ka hodniku i ka kuhinji preko otvorenog sanka

i jos da dodam da meni ni slucajno ne treba temp od 23 do 24 stepena!
sve preko 21 mi smeta i nije zdravo,u spavacoj max 18 do 19,mada spavacu ne planiram da grejem klimom,postavicu cini grejac u radijator i resio sam

Poslednja izmena:
Probaj samo da iskopiras direktan link do slike , skoro nista se ovde ne vidi , pogotov ako kliknem na nju :)

Idi na , zaslike.com , tamo uploaduj i kopiraj direktan link do slike .. Mozda je sam kvalitet slike los , probaj malo bolje da uslikas to ..

Ma kakav sok.
Ja izlazim nekoliko puta dnevno da cepam drva u majci kratkih rukava, nema nikakvih problema :)

Sve je to ok, ali nije svako gorstak kao ti. Grejati unutra na 27 do 30c je meni suludo, pogotovo sto trosis previse goriva, mislim da je 24c sasvim dovoljno zimi unutra pogotovo sto imas izolaciju.

Ja bi se na 30 onesvestio.
Kod mog drugara u ulici tako greju na centralnom da je cele zime u sorcu i majci a prozor otvoren 20cm. Kad sam dolazio kod njega posle 10 minuta krenem striptiz da izvodim, dodje mi kozu da skinem. Na kraju se preznojim kao u sauni i odem kuci mokar. Hebes to, vise ne idem kod njega, nehumano je.
Ni leti mi ne prija 30c a ne zimi.

sent from P9 lite

I kod mene u sobi je grejanje na 27c i to sa konstantno otvorenim prozorom, a u sobi sedim u trenerci i majici.
Ne palim klimu, ali mi je etazno stavljeno na 80c, a u sobi od ~25m2 imam 2 radijatora od po 8 rebara.
Grejemo 3 od 5 prostorija(kuhinja i malo dnevna kroz to, WC i moja soba, keva bleji u kuhinji ceo dan, a caletu odgovara hladnija soba, a spavaju u hladnoj, ne podnose vrucinu), a racun za struju nas suri, prosli mesec je bio 27k dinara.
Ne razlikuje se drasticno kada se manje ili vise greje na ovako niskim spoljnim temperaturama, svega do 10%.
Leti radi barem jedna klima 24h i ne bude vise od 7-8k dinara, ako se dobro secam.

Isto ne vidim problem menjanja temperature, niti zasto je to tacno nezdravo, cak je zdravo za cirkulaciju, kao i kada se kupate da pustate hladno pa toplo.

Misle da ce dobiti upalu pluca ili tako nesto.
Ja volim bas vrelo tusiranje i kad izadjem iz kupatila cesto izadjem u peskiru na terasu da malo vratim temp u normalu, meni prija.
Btw, zakacio sam grip pre Nove, nisam stigao da zovem likove da ugradim grejac. Klima radi kao sat, ne ledi... Doduse ne ide temp jos uvek u tezak minus ali videcemo ovih dana. Bitno je da nije vise onako vlazno.

sent from P9 lite

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno