Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
djalf

Ti si bar dugo na ovim temama i znas koliko je ljudi imalo problema sa ledom , da je to jedan ili dva slucaja pa OK , ali ima ih dosta . pa evo cak je i meni ove godine zaledio odvod iako klima radi na minimumu , cak smo i konstatovali da se to uglavnom desavalo ljudima koji imaju male potrosnje , i to za razliku od prosle kad uopste nisam imao taj problem , znaci to treba svako za sebe da odluci .. Pazi kad sam ja , kome je klima na ruku i stvarno nemam neke potrebe za grejacem , poceo da razmisljam da li ga ugraditi ali ne na termostat vec da ga sam ukljucujem po potrebi jer se meni stvarno retko ledi klima . Ali neko nema pristup klimi pa je termostat mozda jedino resenje , a grejac koji cete stavljati ne treba biti jak , pogotovo ako ce ga termostat goniti jer ce ga drzati konstantno upaljenim dokle god ste u minusu , zato je i 60w sasvim dovoljno , ako ne i 40w . A ovo oko izbora kvalitetne klime cu se sloziti , uvek treba ici na sigurniju varijantu ukoliko vam sredstva dozvoljavaju .

Slozicu se i ja sa Devilom oko toga da kad bi fabricki ugradjivali u klime grejace rusili bi COP , a opet ako taj grejac radi samo kad radi defrost onda ni to nije strasno .. A ako sami ugradite grejac , sam ste svoj gazda , mozete ga imati samo preventivno i paliti po svojoj proceni sto mizerno urusava COP u tih par dana godisnje , sto je po meni skroz OK i cak sta vise extra stvar . Sad zamisli nekog kome je klima jedino i primarno grejanje , on se osloni na to da mu ne treba grejac do -15c , sto niko ne moze da predvidi i zavisi od toga gde zivite , izolaciji itd . Pa onda kad u sred zime , klima igrom slucaja prestane sa radom zbog leda , ili pak dobro zaledi ( zasto je maltretirati ) , a vi uzmete onda neku grejalicu od bog zna koliko KW , da ne bi slucajno sjbli klimu , i time ste bas ustedeli i cao prica o COP-u i ustedi . Ko ima backup , jos i moze da se opusti , pa kad zaskripi da premosti , a i tu ste onda ustedeli boli glava . Nekoliko ljudi je vec ove godine gasilo klime i palilo koje sta dok se ne odledi klima , bas super :)

Marko_ns
Imas na pocetku teme sve specifikacije, kuca je u pitanju, 85m2, 2x 12LGC model iz 2010-te, ugradjene 2011-te. Ali moje klime ne duvkaju kao kod nexta vec rade muski sa economy modom i naravno bilo je leda, ali vise nego prosle godine. Nisam skinuo lulu i crevo pa je bilo dosta leda, ali nisu stale. Sto rece next, palili smo druge vidove grejanja, ali u mom slucaju opravdano jer imam ugalj iz 2012-te jos, neki kameni Resavica iz 2010 nisam jos potrosio jer 95% greju klime. Prosle sezone nisam lozio ni sekund, a bilo je -17c. Posto deo koji je od mog brata prodat, moram da premestam ugalj, a nemam ga gde do proleca jer cu tad da napravim neku supu za to da bude pokriveno, reko ajd kad vec ovolika vlaga da zalozim i taman na tenane premestim pomalo taj ugalj i smanjim sebi posao. Cim je 0 ili plus ja se vratio na klime jer je pretoplo. Sad ce za docek opet minusi ali klime necu da gasim jer me mrzi da lozim i mislim na kotao.

Pa jeste, i trebas to potrositi ako nemas kuda s ugljem . Kazi ti meni , kad bi imao grejace i kad ne bi imao problem zaledjivanja spoljne , da li bi ti mogao grejati cele zime samo sa inverterima , bez da palis ista dodatno ?

A evo , lepo je pojasnio kolega dkk :

Obratite paznju na led u kadici spoljasnje jedinice, kad je led prisutan, da dodiruje izmenjivac toplote, ili je cak u visini najnize cevi izmenjivaca, sto moze lako da se desi, klima vise trosi, manje je efikasna, smanjen joj je kapacitet, brze ide u defrost i duze traje defrost... a to je rasipanje energije i bespotrebno habanje masinerije..

Bas sam tamo dao odgovor. Sto se tice pitanja, mogao bih jer su one i prosle godine radile u maximumu na -17c bez Economy moda, izmedju svakog defrosta u full rezimu na Medium Fan podesavanju. Dakle grejalice su samo dogrejale sobe gde nisu klime i to vrlo malo setovane na 700W, da sam ih pojacao i klime bi smanjile izduv, ali nisu jer sam grejalice dobro podesio inace bi potrosnja bila mnogo veca. Naravno, u sobama bi bilo dosta hladnije, oko 19-20c dok tamo gde su klime ne pada ispod 22c nikad, testirao ranijih godina na -15c. U planu su jos dve 07lec da dodam, pricao sa Duletom i to cemo uskoro da odradimo. Lozenje je tesko maltretiranje, moram bar 3 puta dnevno, dim, prasina, usmrdim se a ja imam i astmu pa izbegavam lozenje maximalno. Cak i da me grejanje na klime kosta vise nego na ugalj (a ne kosta i nece ni sa 4 klime), za luksuz na dugme i naravno zbog zdravlja bih platio vise.

Sad kad da te cuje Devil , ti i tvoj Fujitsu , grejanje na -17c , lupas i nista vise :D

Znaci eto , u tvom slucaju bi se grejaci vise nego dobro pokazali , ne trebaju stalno ali su tu kad zatreba , a ti uzivas u praznicnoj atmosferi :)

Ja koliko znam Devil isto greje klimama, ne vidim razlog da ne veruje. Dve klime svakako nisu dovoljne za moju kvadraturu, pogotovo sto je kuca. Dodavanjem jos dve cu dobiti neophodan kapacitet kao i komfor.
Sto se tice grejaca mislim da sa skinutom lulom i crevom ne bi trebalo da bude problema ali videcemo, vec za sutra javili zahladjenje kao i prvi ozbiljni sneg, sto znaci opet veca vlaznost, doduse mozda bez vecih minusa. Kada padne sneg, dosta vlage je u njemu a ne u vazduhu kao sto je bilo prosle nedelje, bas je bilo gadno vreme za rad bilo koje klime (videsmo iskustva da se i jedna Nocria i LT model ledili, a one su top). Sva sreca pa takvi vremenski uslovi nisu cesti za nase podneblje.

Pa ne treba veci minusi , dovoljno je da zabije u sitan minus i da ne izlazi iz njega .. Ma greje se taj sad bi ti rekao s cim , osnovno znanje nema , a kamoli iskustva sa kvalitetnom klimom , da ima i zna ne bi .... , bicu fin ..

Ja stvarno jesam otvoren za sve opcije , i ne kazem da se neko ne moze ogrejati sa nekom klimom koja nije japanska , ali zasad imamo samo jednog zadovoljnog lika sa Midea Mission i jednog nezadovoljnog sa Gree Cozy modelom . Ja mislim da bi i ovaj Cozy model njemu odradio posao na nekih 20-25m2 ali ima 40m2 , uslova oko izolacije se ne secam , ali 40m2 za ulazni inverter Gree je ipak puno .. A ta Midea , zivo me interesuje kako ce se pokazati , no samo jedan korisnik mi ne daje toliku verodostojnost , nadam se da ce biti bar jos jedan ili dvojica pa da mozemo sabrati utiske .

I Daisekai je ledila i isla u defrost, doduse jedan dan, jedan puta i dva dana po 2 puta, iako je ne opterecujem previse 21 stepen i eco mode

Ja koliko znam Devil isto greje klimama, ne vidim razlog da ne veruje. Dve klime svakako nisu dovoljne za moju kvadraturu, pogotovo sto je kuca. Dodavanjem jos dve cu dobiti neophodan kapacitet kao i komfor.
Sto se tice grejaca mislim da sa skinutom lulom i crevom ne bi trebalo da bude problema ali videcemo, vec za sutra javili zahladjenje kao i prvi ozbiljni sneg, sto znaci opet veca vlaznost, doduse mozda bez vecih minusa. Kada padne sneg, dosta vlage je u njemu a ne u vazduhu kao sto je bilo prosle nedelje, bas je bilo gadno vreme za rad bilo koje klime (videsmo iskustva da se i jedna Nocria i LT model ledili, a one su top). Sva sreca pa takvi vremenski uslovi nisu cesti za nase podneblje.

Svi moji stanovi se greju na inverter klime (po dve 12-ice po stanu od 45m2).
Jednom smo bez problema preziveli -20c sa jakim vetrom pre par godina) tako da nema razloga da nesto komentarisem da klima ne moze da radi na -17c kada ih ja koristim kao jedini izvor grejanja.

Moj problem je bio sto u kuci gde ja zivim od nekih 70m2 sam u pocetku uzeo dve 12-ice koje su kao trebale da budu knap i sve to lepo radi do -5c, kada budu nize temperature onda se klime muce da odrze 22c, kada je -15 do -20 onda jedva imam 18c u kuci.
Zato sam zammenuo jednu 12-icu za 18-icu i sada se bez problema grejem.

Razlog zasto ovde negodujem nije zbog samog brenda Fujitsu, nego zato sto ako neko zeli da se prebaci na inverter klime kao glavni nacin grejanja i nadje se u nedoumici da za iste pare biraju izmedju kvalitetne klime/brenda (Fujitsu) manjeg kapaciteta 9-tka i osrednje klime Midea/Gree... jaceg kapaciteta, da uopste ne razmisljaju o skupljoj klimi i obavezno uzmu veci kapacitet.
Ovo preporucujem jer je glupo uzeti kapacitet klima na knap kvadraturu stana (kao sto sam ja uradio) jer ce mu zafaliti pa ces morati da palis kalorifere i lozis drva i sl, zato i svima drvim na ovoj temi da je bolje imati viska snage i ne razmisljati, nego uloziti tolke pare pa se smrzavati dok ti se presijava ime brenda u sobi.

Koliko ja vidim i tebi djalf su dve dvanaestice slabe za tih 85m2, za tu kvadraturu bi ti trebalo bar dve 18-ice, ili da na postojece ovo dodas dve manje (9-tka ili ako ima manja) u neke dve sobice (jos jedna 12-ka ce ti opet biti slabo na vecim minusima).

Poslednja izmena od urednika:
Evo tu ti je i djalf , nek ti on kaze , krece se tamo gde i ja , da ne bude to samo moje misljenje i ja tu nesto prodajem . Opste misljenje je da , nista sem japanaca te nece ugrejati kako treba , da je 9-ka Fujitsua jaca od 12-ke Midea , Gre ili neke klime 3 klase , i samo iz tog razloga sam ja rekao da je bolje uzeti 09LEC recimo , nego bilo koju 12-ku 3 klase . Sto se tice Gree klima , jos bi ti oprostili i mozda poverovali , ali za Mideu , da si otisao na druge forume ispljuvali bi te kao 1 na 1 . To se trenutno desava liku sa Midea Mission , koja je TOP model od Midea , i po nekim suskanjima i trvdnje tog clana , ta klima sasvim lepo radi posao ali kako je on usamljen slucaj niko ziv mu neveruje . Znas kako , nije to malo ulaganje , gomila je to love , niko ne zeli da rizikuje , tacnije rizikuje samo onaj koji nema para a zeli vise nego sto ta klima moze da pruzi , i na kraju su u 90% slucaja nezadovoljni . Evo ti link sa teme gde je lik poredio i testirao u istom prostoru Mideu i Fujitsu :

Test klime. Malo više para, mnogo više muzike.
http://www.elitemadzone.org/t481447-Test-klime-Malo-vise-para-mnogo-vise-muzike

Devil .. Koje klime i modele imas , kakva ti je izolacija , stolarija itd .. Koliko trosis sa klimama po sezoni ?

Nisi dobro citao sta je djalf napisao

U planu su jos dve 07lec da dodam, pricao sa Duletom i to cemo uskoro da odradimo.

I taj majstor za koga me prozivas je isti majstor kojeg ce angazovati djalf , znaci valja :)

.

Poslednja izmena:
Naravno da valja majstor, samo treba cuvati komsinice kad dodje na montazu :D
Salu na stranu, Devil, ja nikada ne bih uzeo Gree ili Midea inverter pored odlicnih 07lec ili 09llc modela. Kada uporedis kapacitete, tebi ce ove jeftinije delovati da su jace ali.... misliti da Fujitsu samo naplacuje svoje ime da bi sijalo, mislim da je neozbiljno. Da se ogradim da je ovo moje misljenje i da neka svako kupi sta misli da treba.
Sto se tice kapaciteta mojih, LGC model je klasa uredjaja koja je tada kostala oko 620e/kom. U toj klasi danas je LM model, posle imas LU model koji je jaci i na kraju LT. Vidis, ja nikad ne bih uzeo 18-ticu, vec 12-ticu ili 14-ticu LU model Fujitsu-a i sa dve bi moj prostor bio adekvatno zagrejan i do -20c (jer su moje 2012 kada su bili oni minusi ispod 20c, nakon 2 nedelje rada kotla koji je stao u toku noci, one preuzele ovaj prostor na dnevnih -13c stepeni, i uspesno odrzavale na 23c unutra tako zagrejan prostor, pre paljenja klime unutra je bilo 19c). LU model sam inace uzeo zeni za lokal od 24m2, mogao sam i neki jeftiniji ali nisam hteo da rizikujem i prezadovoljan sam radom ove klime.

Pozdrav nexteen,

moram prvo da naglasim da ste ti i djalf uspeli da me ubedite da kupim prvu inverter klimu sutra...:)
problem je u tome sto sam ja nasao neku solidnu Mitsubishi klimu na akciji u cool prodanici jer mi vreme polako istice(moram je imati do nove godine) dok vidim da vi preporucujete Fujitsa...Nju nisam nasao u ponudi ali priznajem da nisam mnogo ni pokusavao.
Ne znam da li cu pogresiti?

ako ima neki savet tu sam veceras ako procitate ovo!
pozdrav i ja sam u klubu(inverter grejanja) od sutra!

I ja sam se dvoumio izmedju Mitsubishi i Fujitsu klime i ipak sam uzeo Fujtisu zbog ogromne razlike u ceni, a koliko sam se ja informisao nije uopste tolika razlika u kvalitetu.
Moja Fujitsu 9-tka inverter sa jonizatorom 53 300din, a takva Mitsubishi je valjda 85 000 din bila i tad

Fujitsu 9-tka ima 9000BTU i ne moze nikako da parira 12000BTU Midea.
Da Fjuitsu ima 12000BTU onda bi se deklarisala sa tom cifrom, jednostavno ta klima je motorima, hladnjacima projektaovana da bude za trecinu slabija od bilo koje 12000BTU Midea, Gree i ostalih brendova, a kosta skuplje od istih!

Meni ne treba uopste jaca od 9000BTU, prostorija je 18 kvadrata.
Samo da stignem da resim problem zaledjivanja.
Sad 2,3 dana palim uljani radijator sa 13 rebara, Delonghi, extra zagreje do meni dovoljnih 20 C. Klimu nisam palio.

ti si okacio cenu za 7BTU :)

isnogood

Cena za 09LEC je 54000 din , za 07LEC je 50.000 din .. Tesko se nalaze ali ako nadjes to je cena :)

kicabo

Da bi dobio bilo kakvu preporuku od nas , moras dati vise podataka , nije to tako jednostavno kako ti izgleda .

Koja je m2 grejanog prostora , visina , stan ili kuca , izolacija , stolarija , ako moze skica , i koliko para mislis da odvojis za kupovinu klime ?

Devil

Jos samo da ti nacrtam , ali mislim da ti ni tada ne bi bilo nista jasno . Covek ima obe klime , imas test , imas gomilu losih iskustava na grejanju , to je onako na prvu . Pa i kod japanaca klime iste jacine se razlikuju gledano po brendovima , neki idu vise na COP , neke su jace , a sve su kvalitetne , samo je pitanje sta kome treba , snaga ili samo COP . Slobodno ti zivi u svetu maste , znam ja da je to za tebe nepojmivo jer ne vladas specifikacijama i karakteristika uredjaja , i ti mislis da je svaka 12- , 12-ka , e pa zeznuo si se . Eto na samom pocetku mog obrzlozenja da nisi u pravu sam kacio 3 modela 12-ki , svaka je razlicita , sto po jacini , po COP , pa i po ceni , ali dzaba . To sto te podatke imas samo za japanske klime a ne i za ostale , a sto , to ces morati da upitas Mideu itd , ja ti tu stvarno ne mogu pomoci :(

Poslednja izmena:
Dzabe ti COP kada je BTU12000 za trecinu jace od BTU9000.

Mozes pricati price za malu decu kome hoces, ali tu nema nikakve diskusije!

A BTU 18000, je za 50 % jaci od BTU12000 i za duplo od BTU9000,
da je to tako onda bi se uzimale samo 18-ice ili jos bolje 24,
ali to nema nikakve veze, zaista ako imas klimu cudim da ovako nesto mozes napisati

A BTU 18000, je za 50 % jaci od BTU12000 i za duplo od BTU9000,
da je to tako onda bi se uzimale samo 18-ice ili jos bolje 24,
ali to nema nikakve veze, zaista ako imas klimu cudim da ovako nesto mozes napisati

Na osnovu cega tvrdis da 12000BTU nije jace od 9000BTU ?!?!?! :whip:
Druze tebi su se pomesale kockice u glavi samo tako :smash:

Ljudi traze da za pare dobiju sto vecu vrednost, a to sigurno nije slabiji Fujitsu!

Nema on klimu , to su samo sarene laze , lepo sam mu postavio pitanje , cije klime ima , koji model , koliko m2 greje itd , koliko ga kosta grejna sezona . Nije se ni usudio da odgovori a kamoli da sam trazio da mi uslika te klime , prikaze racune itd .

Ja ne tvrdim to sto si ti napisao,
svaki vid grejanja (klima, kotlovi pelet ugalj, gas itd), se bira prema proceni energetskih gubitaka objekta, kao sto ne valja predimenizionisati, isto tako ne valja da izvor energije bude poddimenzionisan

zaista ne zelim da ulazim u raspravu(izmedju tebe i devila) koju sam tek sada video i malo citao unazad..

mislim da cete imati dobar reper sa mojim slucajem jer imam dosta veliku kucu sa dobrom izolacijom(blok-vuna 5-folija-cigla) i solidnom drvenom stolarijom.Ali se kuca generalno lose greje trenutno sa uzasno velikim potrosacima u vidu kotlova na struju 24KW koji se naravno jako slabo koriste jer se ulazi u crvenu zonu do 15 u mesecu...
Dok se ne resi pitanje toplotne pumpe za cca 250m2 tj dok se ne sakupe pare za istu pocecu da resavam prizemlje sa klimama,za sad dnevna soba i u produzetku mala kuhinja sve zajedno ne vise od 25 - 30m2..
gornji sprat iznad dnevne sobe se sporadicno greje ali slabije a ispod je podrum u kome je 10C otprilike i 2 spoljna zida..
svestan da cu imati dosta toplotnih gubitaka u svakom slucaju uzecu inverter klimu 12 pa cu videti sta ce se desavati

i da stavim TA pec 5KW iste bi probleme imao,bilo bi gubitaka,brze bi se hladila soba i grejaci bi poceli da rade vec u 12 u podne,potrosnja ogromna

posto mitsubishi kako sam razumeo daje najvecu toplotu kako sam razumeo iz vasih strucnijih komentara za sad bi nju uzeo,
ukratko..ne zanosim se da cu grejati celo prizemlje od 90 kvadrata sa klimom
hocu da probam da zagrejem 30 m2 max pa makar i dogrevao sa konvektorskom grejalicom od 750W kada su minusi ali u svakom slucaju racuni ce se drasticno smanjiti od azdaje zvane elektricni kotao!!pritom cu uzivati leti u hladjenju iste prostorije...
mozda ce ova proba skupo da me kosta ali ponekad se rizik i isplati
ako dobijem 7 na lotou u 2017 godini eto i toplotne pumpe za celu kucu za sledecu zimu!:)

bice prostora za analize posto vidim da vi imate stanove evo nekog i sa kucom

Ja imam kucu, nije stan. Za tvoj slucaj bi preporucio Fujitsu LM ili LU model, to ce ti sigurno grejati 25-30m2 sa izolacijom. Ne na znam Mitsubishi ne pratim, ne znam ni koje su cene.
@Devil
Pitanje za tebe, cisto logicko. Da li je isti auto, na primer Skoda ili Fiat Punto sa istom kubikazom ili manjom kao jedan Audi ili Mercedes? Sa oba mozes da stignes na more, ali voznja nece biti ista, zar ne? Osnova u kojoj ti gresis jeste kvalitet, a kvalitet uvek kosta. Ni Fujitsu, niti bilo ko drugi na planeti ne moze da naplacuje koliko hoce, jer nije jedini na trzistu, postoji konkurencija valjda i ona diktira cenu. Oni naplacuju kvalitet. Kao sto je Sony nekada prestao da pravi monitore za racunare. Bili su najbolji, ali i najskuplji a kada je konkurencija ipak preuzela primat iako losijim kvalitetom, Sony nije obarao cene i kvalitet vec je prestao da pravi monitore. To su Japanci, tako oni rade. Ili ce biti kvalitetno ili ga nece praviti.

@djalf
Pravis pogresno poredjenje sa autima, nije ti to poredjenje u komforu jer klime nista vise ne daju korisniku osim kapaciteta grejanja.
Brendirana klima niti vam greje stopala niti vam radi masazu niti vam ubrizgava hormone srece u vazduh nego jedini njen posao je da vas greje i hladi.
Tako da se manite tih poredjenja mercedesa i opela da nesto vise dobijate sa brendiranom klimom.

To vam nije poredjenje izmedju mercedesa ili opela, nego istog auta ali razlicite kubikaze.
To je ko kada kazete da sa Nike patikama igrate bolje kosarku nego sa rebook ili adidas.

Ne mozes da tvrdis da je mercedes od 150 konja brzi od istog auta sa 200 konja!

Zaboravljate jednu cinjenicu, a to je da ljudi u Srbiji ne kupuju invertere da bi se hvalili koji brend imaju (osim par vas), nego da bi se ugrejali za male pare (tj ustedeli sto vise).
Sto znaci da niko normalan nece izabrati za iste pare slabiji model ali "brendiranu" marku.

Nd znam koju dužinu grejnog kabla da naručim za kadicu?
Jel mi dosta 2 ili 3m?
Sad am tek skontao da ovi jeftiniji kablovi i više troše struje. Da ne dođe grejni kabl veći potrošač nego klima.

Poslednja izmena:
Tacno je Devil , lose je on to postavio , a pravo pitanje je trebalo da bude ovako . Da li ti mislis da svaki auto koju ima 1300 kubika , ima i istu snagu tj KS , ici istom brzinom itd , pa nema , o bolje resenoj elektronici , senzorima itd , necu ni da pricam .. isto ti je to i sa klimama , mozes ti imati koliko hoces BTu ali ako klima nema snage , losu elektroniku , senzore itd , ti ces duvati u prste kako budes ulazio u sto veci minus . Svaka japanska klima sa istim BTu-om je jaca od tih tvojih dooobrih klima , i nijedna te nece izdati do -15c minimalno . E to se bato moj placa, snaga i sigurnost .. Znaci nije sve i BTu , ali to tebi opet nije jasno ;)
I da , svi smo mi budale a jedino ti pametan , ljubi ga majka ..

kicabo

Tebi ne vredi da uzimas neku preskupu klimu jer ces grejanje svakako resavati na drugi nacin . Ja bih uzeo LM model i ako ti bas zaskripi par dana , upali bilo sta . Razlika od 20k dinara izmedju LM ( 70k ) i LU ( 90k ) modela nije mala a trebalo bi da ti 12LM sam zavrsi posao . Imas ti ti dobre gubitke iako je kuca izolovana . Pogresno si razumeo , od svih japanaca Fujitsu daje najvise toplote , pa Mitsa , pa Daikin , pa Toshiba , tako su konstruisane . Ako se budes grejao na klime , upalis je i ne gasis , najmanje trosi na odrzavanju temp , a i ako ti se jako rashladi prostor tesko ce ga ugrejati i mnogo trositi ..

marko

Ako ces ga drzati na termostat uzmi slabiji oko 60w jer ce konstantno raditi , ako ces ga ti direktno paliti do se ne odledi tj krace i preventivno , onda uzmi jaci , bar 100w. Palices ga 1-2 dnevno , recimo po sat vremena a mozda nijednom ..

Poslednja izmena:
Objasnjavati nekom ko nema kvalitetnu klime uopste nema svrhe i cisto je gubljenje vremena. Da imas Fujitsu 5 godina kao ja pa i da budes merodavan. Imao sam Mideu 18-ticu samo jednu grejnu sezonu, jeste fix model bio, nije inverter ali je po tvojoj logici je ona jaca od Fujitsu LGC modela koji imam sada, koja je 12BTU, a u stvari je 14600BTU maksimalni kapacitet. I kazi ti meni kako je Fujitsu slabiji po kapacitetu jaci U SVAKOM pogledu od jedne 18-tice koja je kostala 350e tada a ovaj LGC je kostao 620e? Vise para ugurano u nju pa radi bolje, sta?
Mislim ima raznih ljudi i misljenja, ali ne bih voleo da te neko poslusa i uzme nesto jeftinije 100-150e i da u sred zime na -10c kada mu se ta tvoja "jaca" i jeftinija pretvori u santu leda i stane kompletno.
Za sve forumase: ja o klimama nisam znao APSOLUTNO nista te 2010/2011 god, isao sam na forum vec spomenut od nexteena, i tamo su mi ljudi, kao danas ja potkrepljen ISKUSTVOM predlozili sta da uzmem i nisam se ni jedne sekunde pokajao.
Vas je izbor koga cete slusati, ali ovde stoji ona stara, tri puta meri, jednom seci. Jer obrnuto ne moze, a i ako moze, ima da vas kosta i para, vremena a i zivaca. Ja za vas ne znam, ali ja taj luksuz nemam.

Pa on gleda samo Btu , za njega su to merila jacine klime , a tako je kad neko nema pojma o cemu prica , mislis da je on cuo sta je dvoredi izmenjivac , ma uopste izmenjivac , Twin Rotary kompresor itd . Kod invertera bi manje pogresio da je gledao podatak koja moze vise struje da povuce iz mreze , iako ni to nije pravilo .

Jel ima neka bolja alternativa ovom inverteru:
http://www.tehnomanija.rs/klime/midea-klima-inverter-ms12fu-12hrfn1-qrd0gwb.html

Namena je dogrevanje stana, sad je oko 19-20 stepeni sa centralnim grejanjem, prozori su stari treba da se menjaju, sa dobrim PVC ću imati dobru temperaturu. Ali pošto to neću sad raditi, a klimu sam svakako planirao na proleće da kupujem, hteo sam da uzmem sad ovo da dogrevam po potrebi. Treba da se postavi u dnevnu sobu, koja je najhladnija, samo nju treba da dogreje par stepeni. Za leto samo nju da ohladi, u drugoj većoj prostoriji već ima jedna klima 12.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno