Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato što mi je vanjska na 7-8m i pravi mi haos na stepeništu, neko će da pogine kad ulazi u kuću.
5561f2fc3df5458025294c5f5c8e926f.jpg

https://vimeo.com/196937527

Auu bracala , pa jel ti koristis to stepeniste , da se neko ne ubije na njega :p

Grejace imas da kupis na KP , ukucaj ovako - Prostorni termostat PRODIGY +-30 stepeni - tu dole imas pored termostata i grejace u ponudi , ovaj od 80w ti je sasvim dovoljan . Neki ljudu praktikuju to bez termostata , znaci ukljucuju direktno samo po potrebi , termostat moze a i ne mora . Vidi ovako , ja vam mogu dati linkove foruma koji se bas bave ovom tematikom , da vidite o cemu ja ovde pricam , znaci direktna iskustva ljudi koji se greju sa klimama , ali to mogu samo na PM da vam posaljem . Ja sam ovde dosao da pomognem koliko mogu , niti sve znam niti se pravim da znam , ali vec 4g jasim na ovim temama i zato znam to sto znam , bio bi smrad da ne pomognem drugim jer su i meni pomogli . Plastika pucketa na svim klimama , i kod mene , i to mi vise radi u prelaznom periodu kad se klima pali i gasi , nego sad kad konstantno radi na odrzavanju temp , oko 300w .. Znas kako , nije grejanje sa klimom savrseno , nekom smeta duvanje , nekom pucketanje itd , ali svi koji se greju na njih kad dobiju racune sve zaborave ..

Vise necu ulaziti u raspravu sa Devil , takvim ljudim ne treba davati na znacaju , samo se umisle pa jos vise s ...

Grejni kabal 2m 80w 800 dinara
Grejni kabal 3m 120w 1.000 dinara
Grejni kabal 4m 160w 1.050 dinara
Grejni kabal 5m 200w 1.200 dinara
Grejni kabal 6m 240w 1.300 dinara
Grejni kabal 7m 280w 1.400 dinara
Grejni kabal 8m 320w 1.700 dinara
Grejni kabal 10m 400w 2.000 dinara
Grejni kabal 3m 96w 1.100 dinara CAROLFLEX
Grejni kabal 6.5m 208w 1.500 dinara CAROLFLEX

Poslednja izmena:
Pa ne koristimo stalno taj ulaz i stepenište inače ne bi ni palio klimu, treba da poginem jer ******i neće da kažu da se ugradi grejni kabl od 20,30 evra sa termoregulacijom.
Jednom sam na drugom ulazu u kuću pao baš ispod oluka gde curi kondenz iz klime i udario potiljkom i donjim delom kičme, poludeo sam bi tad na moje, pa smo ukopali oluk u zemlju.
Ja ne mogu ni da zamislim sta prave klime po gradu kad krenu da liju jao ova moja, pa to je strašno. Zakonom bi naterao sve da ugrađuju grejni kabl.

@marko_ns
niko normalan ne kupuje devetku a kamoli fujitsu, ovo si uradio na glup predlog nexteen-a i moje licno misljenje je da si bacio pare,
nista nisi dobio time sto si bacio skoro duplo vece pare na taj prcvoljak "9-tku".
Bolje da si uzeo 18-icu mideu.
Kako mislis da nisam normalan?
Sta bi radio da sam po tvom predlogu uzeo 18-icu i stavio je u spavacu sobu?
Zamisljao da spavam pored aerodromske piste, znas li ti koliko 18-ica izduvava vazduha, pa *** to ti je ko kosava kad grune,
klima se uzima prema potrebama prostora koji se greje, zato je jako vazno pre kupovine dobro izanalizirati prostor koji se planira grejati klimom i nakon toga uzeti odgovaraju klimu

Ne verujem da su japanske klime čak i 18,24, 30 nešto mnogo bučne, više se čuje pucketanje plastike.

Pa nije stvar samo u bicu koju pravi ventilator , vec i u kolicini vazduha koje ona izduvava , duva to ko djavo . A evo ti poredjenja :

Fujitsu ASYG LFCA

18ka - max jacina izduva 900 m/3 - buka 42db
24ka - max jacina izduva 1120 m/3 - buka 48db
30ka - max jacina izduva 1150 m/3 - buka 49db

Kod 12 LU i LT modela - max jacina izduva 850 m/3 uz 43db .. 07-09-12 LEC - max jacina izduva 710 m/3 uz 43db buke ..
Postavljanje grejaca tacne , radi lakseg izbacivanja vode iz tacne , ne bi sprecilo smrzavanje na tlu tj i dalje bi pao na isom mestu , oluk je to resio :)

Ja hocu da stavim grejni kabl sa termoregulatorom u tu tacnu, plus u kondenz crevo.
Ako bude kabl debeo u odnosu na crevo onda cu traziti deblje crevo za kondenz, ovo je sad mozda 2cm precnika.
Ovako, samo jos da ulazi u kondenz crevo i onda ide kroz oluk do zemlje, plus mogu relativno lako da ukopam donju stranu oluka.

Pogledajte prilog 217884

Poslednja izmena:
Jel se ti grejaci definitivno sprecavaju zamrzavanje spoljne jedinice? Jel to vredi ugradjivati?

sent from P9 lite

Evo sad se na drugom vodi vodi rasprava koje su sve opcije povezivanja grejaca , da li direktno , samo preko termostata , ili da uzmu inpuls sa 4 kraki ventila itd , pa ce klima ukljucivati grejac samo pri defrostu itd . Snaga grejaca kod Fujitsu 12LTCB je 150W, termoprekidac 55c, a kod Mitsubishi el. FH35VEHZ ja 130W, termoprekidac 45C..

Evo kometar kolege , al ***e on stalno menja nickove tj svuda ima drugi , ni ja vise ne mogu da ga pohvatam :D
Mislim da je u ovom slucaju to cronin , a mozda gresim :)

Pogledajte prilog 217916

A ovde na slici mozete videti kako je povezan grejac na Mitsubishi FH35VEHZ
Pogledajte prilog 217917

130W
Pogledajte prilog 217918

Fujitsu LTCB
Pogledajte prilog 217919

Pa ako ti smrzava spoljna onda vredi , neko nema taj problem .. grejaci i sluze samo da se ne bi mrznula voda u spoljnoj jedinici te da bi bolje oticala , nizasta vise ..

Poslednja izmena:
Pa samo za to mi i treba. Cim je malo ozbiljniji minus zamrzne mi skroz spoljna jedinica na Panasonic-u, na drugoj klimi nista. Ali Panasonic mi mnogo bolje i sljaka. Ako bih resio zamrzavanje onda i da ne razmisljam mnogo. Bukvalno se led napravi da ne moze vazduh ni da prolazi.
Voleo bih samo da cujem utiske nekoga ko je to ugradjivao vec.

sent from P9 lite

Jel se ti grejaci definitivno sprecavaju zamrzavanje spoljne jedinice? Jel to vredi ugradjivati?

sent from P9 lite
Ja sam ih vidjao kako rade u olucima i vertikalama, tako da ne sumnjam da i ovde rade posao.
Samo ovaj iz Rovexa mi je rekao da ne smeju isti kao za oluke npr jer nesto ne sme da se dodiruje, bem li ga sta je rekao, toliko je lik bio neljubazan da je to neverovatno!
Mada mislim da je to to, 3-4m sa termoreguraltorom oko 30 evra.
http://www.rovex.rs/zastita/cevi-vcd.html
http://elmarkdoo.co.rs/proizvodi/devi/grejni-kablovi/samoregulisuci-kablovi/
http://www.klimauredjaji.co.rs/ugradnja-dodatnih-grejaca-na-klima-uredjaje/
http://www.eko-klimaservis.rs/index.php/ugradnja-grejaca-za-klimu-do-15c.html
http://www.acs-klime.rs/najpovoljnije_grejanje_klima_uredjajem/

Razmisljam da zovem neki od ovih servisa da mi to urade.

Poslednja izmena:
U smislu jel im to resilo problem, kako se ponasa i sl.

Marko, razmisljam i ja da ih pozovem. Nesto sam u guzvi ovih dana ali moracu da resim to odmah posle Nove. Bice u plusu neko vreme na srecu.

sent from P9 lite

Svako ko je ugradio grejace sa termosatima , koji vode racuna o njima , nemaju problema sa zaledjivanjem , pa ko ne zeli da razmislja o tome nek ih ugradi i gotovo , pogotovo neko kome to nije pristupacno a klima je primarni izvor grejanja .

Sutra ih zovem da se dogovorim oko ugradnje. Za sada odmrzavanje radi posao ali ako ode u minus necu se ogrejati.

sent from P9 lite

Aj bas javi u temi koliko para traze, dal naplacuju dolazak, kakav kabl stavljaju itd.
Slikaj ih dok rade, da krademo zanat. :D
Bas dosta slabije greje klima kad cesto radi (bezuspesno) defrost.

Meni i danas klima po 3-4 minuta radi defrost. Doduse sada bar uspeva da odledi to sto se napravi ali efikasnost je jako losa ovako. Videcu kada mogu da dodju, pitanje je dali cu i biti kuci tada, bas sam u guzvi sledecih par dana. Ako budem slikacu. Nije to nikakva nauka uopste. Ja bih to sam umeo da odradim nego ne znam gde da kupim sta mi treba. Lako moze da se desi da dok ja pokupujem to cena predje cenu njihove ugradnje. Onda dzabe cimanje.
U principu povezivanje je smesno, samo treba da se nadje 220V a to vidite na semi klime. Tu se kace kablovi za grejace, termostat izmedju i teraj, bas nije nauka. Problem je moje vreme. Kad bi imao kompletan kit da se kupi ja bih to odradio, sam, ovako mi se ne isplati.
Ostavicu matorcima kljuc i lovu ako ne budem tu i to je to, moram ds odradim sto pre.

sent from P9 lite

Nemojte misliti da cete dobiti bog zna sta sa grejacima , ti grejaci sluze samo da se odvede voda iz tacne napolje tj da ne ledi unutra , pa samim tim ledi i ostatak spoljne . Ako klima nema snage da gura na odredjenim temp , nema tu spasa .. I da , nece zbog grejaca ici manje u defrost , na defrost uticu , vlaga , spoljna temp i forsiranje uredjaja . Gledajte da nadjete neki optimum u radu klime , ne dozvoljavajte joj da se zalece s time sto cete je gasiti da bi kao ustedeli , padne temp , pa posle kad je upalite ona krene da jurisa i samim tim eto vama defrosta vise nego sto bi bilo da ona to odradjuje laganica . Niste vi tu bog zna sta ustedeli , niste se kvalitetno ni ogrejali , klima se namucila , sve naopako .

I da, zivo me interesuje cena , duzina i jacina grejaca itd ..

Poslednja izmena:
Razumna cena je u rasponu od 40-50€, sad u sezoni uglavnom ide i više. Grejač dužine 1,5m od 150W je sasvim dovoljan...

Tu se vise placa znanje nego materijal . Materijal kosta : Termostat PRODIGY +-30 = 550din , Grejac CAROLFLEX 96w 3m = 1200 din , a ima i jeftinijih .. Znaci vise platis ruke nego materijal :)

Pa ***, treba demontirati klimu, rastaviti, ubaciti grejač, sastaviti, namontirati. Posao za dva čoveka, radiš na ovim temperaturama.
Realno, male su to pare za majstora koliko god čudno zvučalo..

Nisam siguran koliko uopste valjaju ti jeftini kablovi i termostati.
Ovo jeste skuplje, ali deluje kao mnogo elegantije resenje, nema neke budze od termostata.
http://elmarkdoo.co.rs/proizvodi/devi/grejni-kablovi/samoregulisuci-kablovi/
http://elmarkdoo.co.rs/cenovnik/

Nema nista gore za majstore nego kad dolaze za 10-20 evra da zarade. Kontam da stavljaju najgore moguce kablove i termostate da vise zarade.
Zato cu ja 99% sam da uzmem kvalitetan grejni kabl sa termostatom, komplet i zovem nekog od ovih mojih saradnika da mi ugradi samo.

Poslednja izmena:
Kvalitetan grejač od 150W košta 15eur.
Mi ih stavljamo u hladnjače gde rade 24h, uvek pod naponom, ne gase se. Tako rade po minimum 5 godina

Jel u tu cenu ukljucen i termostat? Nisam siguran ni kako izgleda to cudo za grejni kabl.
AKo znas neki kvalitetan komplet koji odgovara za vanjsku jedinicu klime molim te okaci link ovde.

Ne kontam uopste sta ce nam termostat kad postoje samo regulisuci kablovi?
http://www.sobel.rs/podnogrejanje/?p=34

Poslednja izmena:
Ma nema potrebe za tom jacinom , cak sta vise dosta bi bilo i 60w , ali ajde nek bude 96w maximalno , da se castis , i pod naponom je samo kad termostat kaze da treba , a ti nastelujes ispod 0c ili cak i nesto nize , i caos .. Kako koja zima , ova je dosta hladnija od prethodne i mnogo vise je dana u minusu pa je i grejac potrebniji .. Sad zamilsi nekog kao mene , ko ima mizernu potrosnju u na -3c koja je trajala danima moja klima trosi 310w na odrzavanju 23c , a onda ukljucim grejac koji mi potrosi 150w , pa ***e joa malo pa vise trosi grejac nego li mi treba da ugrejem stan . Pa cak i neko ko trosi vise , 150w x 24h = 3.6KWh , pa puta dana = mnogo bato :)

marko_ns

imas PM

Poslednja izmena:
150W nije previse ako nemas mnogo opcija ;)

sent from P9 lite

Ma nema potrebe za tom jacinom , cak sta vise dosta bi bilo i 60w , ali ajde nek bude 96w maximalno , da se castis , i pod naponom je samo kad termostat kaze da treba , a ti nastelujes ispod 0c ili cak i nesto nize , i caos .. Kako koja zima , ova je dosta hladnija od prethodne i mnogo vise je dana u minusu pa je i grejac potrebniji .. Sad zamilsi nekog kao mene , ko ima mizernu potrosnju u na -3c koja je trajala danima moja klima trosi 310w na odrzavanju 23c , a onda ukljucim grejac koji mi potrosi 150w , pa ***e joa malo pa vise trosi grejac nego li mi treba da ugrejem stan . Pa cak i neko ko trosi vise , 150w x 24h = 3.6KWh , pa puta dana = mnogo bato :)

marko_ns

imas PM

Vec sam bio napisao ranije da sa ovim grejacima samo grejete dvoriste i time anulirate efekat grejanja na klimu.
Ostavite klimu da odledjuje sama sebe koliko moze, da je to isplativo onda bi svi inverteri imali grejace oko spoljasnje jedinice, a onda proizvodjaci ne bi smeli da napisu koliki im je COP, jer bi bio u rangu obicnog kalorifera od 15e.

Poslednja izmena od urednika:
Ovde moram da se slozim sa Devil-om, mislim da je grejace nepotrebno ugradjivati u dobre inverter klime. Prosle zime ja nisam ni lulu ni crevo skidao na -17 koliko je bilo, pa nije stala. Sad sam skinuo pa cu bas da testiram na sledecim minusima da vidim razliku u odvodu kondezata. Uvek je bolje uzeti kvalitetniji uredjaj nego budziti neki jeftin.

Brate gde vama stoje klime kad vam ne lede? U stanu?
I meni I Kurajberu su non stop bile zaleđene non stop ovih dana, plus meni je pravila haos i led na ulaznim stepenicama. Jel neko gledaj snimak?

Zato što mi je vanjska na 7-8m i pravi mi haos na stepeništu, neko će da pogine kad ulazi u kuću.
5561f2fc3df5458025294c5f5c8e926f.jpg

https://vimeo.com/196937527

Ja sam iz NS-a takodje, u zadnjih mesec dana su mi svih 8 invertera mnogo vise ledili nego ranijijih godina.
Mislim da je ovo povezano sa tim sto ima mnogo vise vlage u vazduhu, a nije bilo kise i sve to u kombinaciji sa konstantnim minusima.

BTW, jedan moj inverter stoji bas iznad stepenica ispred ulaza u moju kucu, sve stepenice su u 1cm debelom ledu, isto kao kod tebe ali sa mnogo vise leda.
Hteo sam da ga izmestim na drugo mesto ovog leta ali sam odustao i sada se kajem debelo (ali kao sto sam napisao nije proslih godina ovako ledilo kao u zadnjim mesec dana).

Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno