Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ručni kompresor, posuda za raspršivanje tečnosti, tečnost za čišćenje klima i zaštita za unutrašnju jedinicu trošak 100- 150eur najbolje i trajno rešenje. Uz redovno čišćenje nema potrebe za rasklapanjem jedinice

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Pa ručni, 1000 W. Koristio sam neki veličine usisivača, ali nije zgodno mlatiti time jer je više namenjen za podove, a crevo nije dovoljno dugačko za komforan rad. Plus mora biti u horizontalnom položaju.

Videh recenziju na YT i učinio mi se kao ok. Ovo je cena na akciji plus neki poeni u G.
Paročistač je efikasan ali vodi računa da para ne prođe gde ne treba, ozbiljan rizik postoji

Što bi rekli, drži se više leve strane klime :D

Pusti link na PM da vidim kako izgleda.
@Mitar
Takvu prskalicu imam ja Vilager i sa tim perem.

Pa ručni, 1000 W. Koristio sam neki veličine usisivača, ali nije zgodno mlatiti time jer je više namenjen za podove, a crevo nije dovoljno dugačko za komforan rad. Plus mora biti u horizontalnom položaju.

Videh recenziju na YT i učinio mi se kao ok. Ovo je cena na akciji plus neki poeni u G.

Ovaj?

Ne kacite linkove, letece vam glava :D
Taj, i ja porucio, imao neke bodove :)

Tako to bude kad je enter brzi od pameti... :(

Ako pravi problem, neka ga neko od moderatora obrise. Zaista nije bila nikakva (losa) namera...

Doduse trenutna razlika izmedju ftx35c i ftx35b je 10.000din, skuplji je model sa R32 gasom. Po specifiikaciji jedina primetna razlika je efikasnost na hladjenju. To je vec 70K cifra, ljudi tesko daju te pare. 60K za ftx35B koja je na nekoj akciji je korektna.
Saznah model, tacan naziv je FTXB35C i po recima instalatera moze da koristi obe vrste gasa...samo sto je R32 skuplji... a samim tim i redovani servis :D

S obzirom da bi meni i obicna on/off klima zavrsila posao ostajem pri euro Daikinu.

Mada ce mi biti zao punoletnog Micubisija :D

Zašto bi "redovni servis" bio skuplji? Gas se ne menja niti dopunjuje dok je klima ispravna. Ako pusti negde gas znači da ima rupu u instalaciji, onda je tačno da ga treba dopuniti ali ne radi se to redovno. Ako ti je neki majstor to rekao, treba ga zaobići, ili ne zna svoj posao, ili hoće da te izmuze na održavanju.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Stigao paročistač. Probah ga na 3 sekunda. Na prvu loptu obećava. Videćemo.

pomoć

Pozdrav svima.
Pratim ovaj deo foruma aktivno 2 godine, ali tek sada je došlo vreme da potražim pomoć.
U prilogu je slika kuće u koju sam se skoro preselio, koja je bez odžaka i radijatora.
82m2 neto prostora, zidana Ytong 30cm + stiropor 10 cm. Tavanica i krov izolovani sa 25cm vune, pod sa 5cm stirodura.
Pitanje je jednostavno... Da li staviti 2 klime ili samo 1 "jaču" u dnevnu sobu? Budžet je u gornjoj granici 1000€ bez montaže.
Svaka preporuka je dobrodošla.
Unapred hvala!

Prilozi

• kuća dimenzije.jpg
    kuća dimenzije.jpg
    213 KB · Pregleda: 112
Pozdrav svima.
Pratim ovaj deo foruma aktivno 2 godine, ali tek sada je došlo vreme da potražim pomoć.
U prilogu je slika kuće u koju sam se skoro preselio, koja je bez odžaka i radijatora.
82m2 neto prostora, zidana Ytong 30cm + stiropor 10 cm. Tavanica i krov izolovani sa 25cm vune, pod sa 5cm stirodura.
Pitanje je jednostavno... Da li staviti 2 klime ili samo 1 "jaču" u dnevnu sobu? Budžet je u gornjoj granici 1000€ bez montaže.
Unapred hvala!

Nikako jednu,najmanje dve ako treba i tri za 82m2.
Kod mene su dve 55m2.

Stigao paročistač. Probah ga na 3 sekunda. Na prvu loptu obećava. Videćemo.
Za čišćenje klime završava posao provereno, uporedio sam sa propisanim metodama koje profesionalno koristim. Ponavljam, nemogućnost kontrole pritiska i distribucija pare može da napravi ozbiljnu štetu.
Danas montirao mojima Hisense energy pro, za ovo malo koliko sam je ispratio u radu, klima je fenomenalna. Merim potrošnju i modulaciju, premalo informacija za ovih par sati ali deluje dosta dosta dobro
b11e6595bc352f8f9e0cacd93dec36da.jpg
f0dc544ada2c4563f54a37696eea6547.jpg
a4f928f259af3e027c42303bea76578d.jpg

Ne treba ti 3 ime ali 2 obavezno i to bas na pozicijama koje si obelezio. Obzirom da imas vrhunsku izolaciju nema sta da brines za grejanje. Taman dve solidne 12-ice da uzmes i bices miran.

Tapatalk from Poco loco

Mislim da je 12 za predsoblje mnogo, mala je kvadratura bolje da stavi u jednu spavacu sedmicu.
Drugu spavacu neka elektricna grejalica dok se neugradi treca klima.

Poslednja izmena:
Za čišćenje klime završava posao provereno, uporedio sam sa propisanim metodama koje profesionalno koristim. Ponavljam, nemogućnost kontrole pritiska i distribucija pare može da napravi ozbiljnu štetu.
Danas montirao mojima Hisense energy pro, za ovo malo koliko sam je ispratio u radu, klima je fenomenalna. Merim potrošnju i modulaciju, premalo informacija za ovih par sati ali deluje dosta dosta dobro
b11e6595bc352f8f9e0cacd93dec36da.jpg
f0dc544ada2c4563f54a37696eea6547.jpg
a4f928f259af3e027c42303bea76578d.jpg

Pritisak pare je mali i zbog male snage vrlo brzo ostane bez pritiska. Rekao bih da je za čišćenje klime odličan, ali za neke ozbiljne stvari i ne. 175 ml vode mu traje poprilično dugo. Treba voditi računa da se ne usmerava ka.elektronici.

Pošto se razumes u klime, raspali o tom Hisensu da vidimo kakav je.

Hoću, to i mene interesuje najviše. Naumio sam da uzmem Muse na osnovu iskustava pre svega, kolega koji drži garanciju za Hisense me je odgovorio, koliko sam sabrao, energy pro ne zaostaje za muse po svemu. Pride, dužina garancije (5 godina bezuslovne i 7 na kompresor uz registraciju), kao i činjenice da imam neki bekap ako zapne, takođe sam dobio odličnu cenu, nije bilo dileme.

Za tako izoliran prostor ogrejaće te dve klime bez problema

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

nuk...ona "petlja" sa dosta velikim radiusom mi se dopada. Trebalo bi da omogući slobodno vibriranje SJ na horizontalnim nosačima i samim tim neprenošenje vibracija na zid?

Pozdrav svima.
Unapred hvala!

Ovde je problem sto druga klima ne moze direktno da ubacuje vazduh u 2 sobe...da li ti je ok da tu bude hladnije i da su stalno otvorena vrata?
Ako nije, onda po jednu klimu u sobu ili barem dodas u onu koja se mozda i danju koristi, gde je bitno da bude stalna temp...
Dakle, uzmes jednu solidnu 12icu za dnevnu i jos 2 9ke ili 7ice za ovo gde si nacrtao i jednu od soba...ili prosto 2 12ice ako ti je ok da budu manje temp i otvorena vrata u sobama.

nuk...ona "petlja" sa dosta velikim radiusom mi se dopada. Trebalo bi da omogući slobodno vibriranje SJ na horizontalnim nosačima i samim tim neprenošenje vibracija na zid?
Teoretski da, smanjuje se tenzija instalacije i mogućnost izlivanja veće količine ulja iz kompresora, sifon takozvani. Ovde nije problem ni jedno ni drugo u praksi, spoljna u odnosu na unutrašnju ima odličnu nivelaciju, montirana na zidu kuhinje. Ovako su me učili da radim i to je ostalo urezano

El se meni čini il je unutrašnja jedinica malo "nakrivo"?
Msm, jel to smeta samom radu klime il nema veze?

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Nije li kadica simetrična? Tj crevo kondenzata može da ide i na levo i na desno

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Jeste ali se unutrasnja mora montirati sa malim padom na onu stranu gde je crevo za letnji kondezat.

Teoretski da, smanjuje se tenzija instalacije i mogućnost izlivanja veće količine ulja iz kompresora, sifon takozvani. Ovde nije problem ni jedno ni drugo u praksi, spoljna u odnosu na unutrašnju ima odličnu nivelaciju, montirana na zidu kuhinje. Ovako su me učili da radim i to je ostalo urezano

Takoreci, like a pro [emoji846]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Dugari potrebna mi je pomoc oko odabira nove klime. U objektu od 18m2 trenutno radi stara ( oko 10 - 12 godina ) LG S12AW, u kuci od 60m2 radi po vasoj preporuci Fujitsu 12 LUC. Klima radi odlicno ali u odrdjenim momentima kad je napolju " - " moram da aktivirami TA pec. Kad mi propadne LG prebacio bih Fujitsu a, u objektu od 60m2 ubacio bih nesto jacu kako bih se nadam se otkacio TA peci, Kakva je prepruka gledano odns cena i dobijenog u grejanju izmedju :

- Daikin klima inverter FTXB50C/RXB50C Kapacitet hlađenja: 1.63 - 6.2 kW, nominalno 18700 BTU Energetska klasa: A+, SEER: 5.93 Kapacitet grejanja: 1.17 - 6.6 kW, nominalno 19000 BTU, Energetska klasa: A+, SCOP: 4.27 Freon: R410

- Daikin klima inverter FTXB60C/RXB60C Kapacitet hlađenja: 1.75 - 6.5 kW, nominalno 21000 BTU Energetska klasa: A+, SEER: 6.09, Kapacitet grejanja: 1.2 - 7.1 kW, nominalno 21850 BTU, Energetska klasa: A+, SCOP: 4.06.

- Fujitsu 14 ili jacu sa dobrim odnosom u grejanju.

El se meni čini il je unutrašnja jedinica malo "nakrivo"?
Msm, jel to smeta samom radu klime il nema veze?

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Taman posla. Plafon je kriv i to mnogo, ovo je kuća sa početka prošlog veka :)

@veliki tesla
Zato sto je LU dovoljan za do 35-40m2 sa dobrom izolacijom a ti imas 60m2. Gree 12 Amber je dobar izbor ali bolje je da uzmes 2x 12 klime da anuliras momente kada je defrost i nema grejanja 10-tak minuta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno