Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drugari nismo se culi poodavno, uz vasu pomoc oko izbora uzeo sam Fujitsu 12LUCA, koja se do sada pokazala odlicno. Zahvaljujem se svima na nesebicnoj pomoci, kad propadne stara lg12 kupicu fujitsu ili daikin.

Narode, jedno pitanje u vezi startovanja klime na -6/-7C itd, kako bi se ponasale ? Inverter naravno ?

Pitam zapravo za garazu gde se radi mehanika ali u popodnevnim satima tacnije od oko 6 npr pa do 10-11, kako kad. I grejanje je prakticno potrebno samo u tom periodu. Da li bi tu imalo ikakvog smisla ubaciti neki kvalitetniji inverter ?
Trenutno je tu kalorifer od cini mi se 10kw koji zagreje taj prostor relativno brzo ali je potrosnja takva kakva je.

Prostorija je 30ak kvadrata sa visokim plafonom, oko 4m pod kosinom.
Tako da, prvenstveno, da li bi tu mogao neki inverter (sa malo vise BTU) da resi problem tj da li ima smisla koristiti inverter za tako nesto jer bi se ukljucivao oko 4-5 popodne (zimi naravno ce biti minus i tada) i radio bi 4-5-6 sati, dakle nije kucna varijanta gde se ukljuci u oktobru i ugasi u martu.

Kontam da i ako 24ka radi na max, neka vuce i 2kw, za tih 5h rada ce potrositi kao kalorifer za sat vremena a resen bi bio problem i hladjenja leti.

Vrata su metalna ali punjena necim, nije golo gvozdje ali na kraju krajeva i nebitno, ne treba da bude 25 stepeni, samo da moze da se radi. Logicno je da ce da se ohladi sve kad se otvore vrata itd itd ...

Hvala unapred

Bolje kupiti single split. Multi split je skuplja. Defrost kod multi splita te ostavlja bez grejanja na sve tri uj, u slučaju kvara ostajes bez grejanja skroz.

Da, našao sam neke cene Daikin multi split sa tri unutrašnje jedinice i 30000 btu spoljna, ispadne skupo, više nego njihovi single modeli. E sad' da li je to ista klasa, da li vredi razlika, nisam se udubljivao, ali svakako nije kao što sam mislio da je jeftinije. Verovatno će biti standardno sve x3 :/

Narode, jedno pitanje u vezi startovanja klime na -6/-7C itd, kako bi se ponasale ? Inverter naravno ?

Pitam zapravo za garazu gde se radi mehanika ali u popodnevnim satima tacnije od oko 6 npr pa do 10-11, kako kad. I grejanje je prakticno potrebno samo u tom periodu. Da li bi tu imalo ikakvog smisla ubaciti neki kvalitetniji inverter ?
Trenutno je tu kalorifer od cini mi se 10kw koji zagreje taj prostor relativno brzo ali je potrosnja takva kakva je.

Prostorija je 30ak kvadrata sa visokim plafonom, oko 4m pod kosinom.
Tako da, prvenstveno, da li bi tu mogao neki inverter (sa malo vise BTU) da resi problem tj da li ima smisla koristiti inverter za tako nesto jer bi se ukljucivao oko 4-5 popodne (zimi naravno ce biti minus i tada) i radio bi 4-5-6 sati, dakle nije kucna varijanta gde se ukljuci u oktobru i ugasi u martu.

Kontam da i ako 24ka radi na max, neka vuce i 2kw, za tih 5h rada ce potrositi kao kalorifer za sat vremena a resen bi bio problem i hladjenja leti.

Vrata su metalna ali punjena necim, nije golo gvozdje ali na kraju krajeva i nebitno, ne treba da bude 25 stepeni, samo da moze da se radi. Logicno je da ce da se ohladi sve kad se otvore vrata itd itd ...

Hvala unapred

Nisam mnogo kompetentan da dam odgovor ali pokusacu i verujem da ce me vecina podrzati.

- prvo: ti si u svom pisanju vec dao odgovor na koga smo skoro svi saglasni a to je , inverter klime su najekonomicnije grejno telo i
- drugo: trenutno koristis najstariji i sistem koji najvise trosi struje odnosno, odnos potrosenog/dobijenog je u korist potrosenog.

Zakljucak: prioritet zagrevanja tvog poslovnog prostora je svakako dobra inverter klima, koja ce neprekidno raditi. Imas mogucnost kad nikoga nema u radionici da radi na minimumu i samim tim je potrosnja struje mala. A radni prostor nece biti totalno rashladjen, kad planiras da radis podesis klimu da dva tri sata ranije krece da dize temperaturu. Kad ulazis u radionicu u zadato vreme radionica ce biti zagrejana kako si podesio temeraturu na klimi.

Usteda el. energije je visestruka, klima ce ti se vec u drugoj godini isplatiti, a o komforu da nepricam ( sta znaci kad ulazis u radionicu a ona zagrejana kako si zamislio ).

Moraš dobar inverter (srednja klasa) kupiti inače od grejanja nema ništa. Kupi onda i merač potrošnje pa kalukliši da li ti se isplati da klima radi 24/7 ili da je pališ na tajmer par sati pre nego što dođeš na posao. Inače 24ka na max troši više od 2 kW koliko mogu da troše bolje 12ice.

Ma svestan sam ja da je klima najekonomicnija, od ove zime se i sam grejem klimama (preporuka upravo sa ove teme) ali je problem to sto bukvalno nema potrebe da se, dok je radionica prazna, odrzava temperatura. Bitno je samo da tokom rada a to je od 2 pa do 4-5 sati dnevno bude podnosljivo, dakle bukvalno nekih 16-17 stepeni bi cak bilo ok (nece se raditi u majci i sorcu svakako itd)
Meni je samo nepoznanica kako bi se klima ponasala u takvim situacijama gde ona mora npr u januaru februaru, kada ce i tokom dana temperature biti tipa -5 pa i nize, da se tada startuje. Da li taj hladan start pravi problem ili mu samo treba vise vremena da pocne da greje. To mi je cudno. Od kalorifera ce svakako manje trositi, samo taj nacin upotrebe (ne konstantan rad vec mirovanje npt od 23h do 17h sledeceg dana pa onda pokretanje i grejanje nekoliko sati i ponovno gasenje itd itd.

Iskreno, to pitam jer sam i sam tek uleteo u pricu sa grejanjem klimama i za sada sam prezadovoljan ali to je upotreba u stanu. Naslusao sam se svega i svacega tipa da kompresor ne moze da startuje ispod -6/7 C i da se zbog toga klime drze non stop ukljucene, dakle sve i svasta mi je proslo kroz usi pa zbog toga i ovo pitanje.

Hvala jos jednom na na odgovorima

Ostavis klime uvek na standby i ako temp padne ispod 8 stepeni ona ce sama da regulise. Ne verujem da odrzavanje takve temperature trosi bas mnogo struje. A kad dodjes u servis onda je zveknes koliko ti treba.
Ako uzmes neku sa wifi namestis recimo 1 sat pre nego sto dodjes da krene da greje u *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* sto bi se reklo :)
Pre jedno 20god brat imao servis i za grejanje koristio jednu obicnu pec "bubnjaru" kako je to grejalo onaj prostor da ne poverujes :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Bili iz servisa ocistili klimu i podmazali biksnu koja se cula pomalo na Luca12, mislim da je za sada ok videcemo na dalje, nego mi se sada posle ciscenja cini da non stop duva jako, a ranije nije tako duvala, nisam je cuo da duva ranije negoje smanjivala kad dostigne, setovana je na auto fan i na 24c i eko mode,sta moze da bude i moze li da se resetuje nekako ili sta vec

Pozdrav,
Poslao sam svoju prvu poruku ovde pre par dana i ceka odobrenje moderatora ili je mozda poruka zalutala, zato cu probati opet...

Posto nisam stigao da zavrsim grejanje pre zime sada sam primoran da predvece zagrevam prostor na spratu za spavanje klimom, klima je klasicna off-on Gorenje, r-410 gas, stara dve - tri godine. Nemam problem da zagrejem potreban prostor u normalnim uslovima (izolacija je ok, 12cm stiropora, pvc prozori, na ploci 10cm vune) problem je kad spoljna jedinica krene da hvata inje kada je vlaga velika (u mom slucaju,cesta magla uvece) onda je skoro beskorisna, ne greje ni priblizno toplo, defrost i nije neki problem to odradi brzo i nakon toga krene da greje dobro dok se inje opet ne nahvata...

E sad, vecina vas vidim stavlja grejni kabli u tacnu klime zbog odvoda, mene interesuje dali bih se resio ovog nahvatanog inja ako bi grejni kabli rasporedio po sacu klime, mislim da mi inje bas pravi problem, pre nekih nedelju dana bilo je - 4 i grejalo super, ovih dana od ove magle jedva greje i na 0 stepeni...?

Pozdrav, zanima me da li je neko imao problem sa nom lulicom za odvod iz spoljasnje jedinice, kada je defrost. Meni u toj lulici zaledi i nece da ide odvod pa izlazi gde nadje mesto.. pokusao sam i sa izolacijom samog creva i ove lulice sa onom sundjerastom izolacijom koja se koristi kod grejanja ali ne pomaze. Jedino resenje je ispod neka veca kanta u koju direktno ide iz spoljasnje jedinice voda. Tada je sve ok ali je jedini problem sto to mora da se nosi i prosipa.. Cime resiti ako postoji resenje za to. Evo slike kako sam to napravio ali nije uspelo..

https://www.photobox.co.uk/my/photo/full?photo_id=502488997890

Sto se grejanja tice bas sam zadovoljan, kada su bili da kazem 3-4 dana jaci minusi super greje, da se rodjaci cude da od nje moze tako da se ugreje, a prethodni mesec racun za struju oko 700din dosao vise a skoro da radi 18-20h. U pitanju je Vivax 12CH35AERI R32.

Jedino sto jos treba da sredim je to da nadjem majstora koji ce je pomeriti od zida, jedan koji je trebao da dodje nije ga bilo nikako i stalno neki izgovori... tako da moram i to srediti, sada da li utice i za grejanje kada je odaljen bar 20cm od zida ne znam.

Poslednja izmena:
^Prelistaj koju stranu unazad, mislim da treba da se ubaci dodatni grejac da ne bi ledilo u toj lulici. Imas i slike kako sve to izgleda.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Pozdrav, zanima me da li je neko imao problem sa nom lulicom za odvod iz spoljasnje jedinice, kada je defrost. Meni u toj lulici zaledi i nece da ide odvod pa izlazi gde nadje mesto.. pokusao sam i sa izolacijom samog creva i ove lulice sa onom sundjerastom izolacijom koja se koristi kod grejanja ali ne pomaze. Jedino resenje je ispod neka veca kanta u koju direktno ide iz spoljasnje jedinice voda. Tada je sve ok ali je jedini problem sto to mora da se nosi i prosipa.. Cime resiti ako postoji resenje za to. Evo slike kako sam to napravio ali nije uspelo..

https://www.photobox.co.uk/my/photo/full?photo_id=502488997890

Sto se grejanja tice bas sam zadovoljan, kada su bili da kazem 3-4 dana jaci minusi super greje, da se rodjaci cude da od nje moze tako da se ugreje, a prethodni mesec racun za struju oko 700din dosao vise a skoro da radi 18-20h. U pitanju je Vivax 12CH35AERI R32.

Jedino sto jos treba da sredim je to da nadjem majstora koji ce je pomeriti od zida, jedan koji je trebao da dodje nije ga bilo nikako i stalno neki izgovori... tako da moram i to srediti, sada da li utice i za grejanje kada je odaljen bar 20cm od zida ne znam.

Javi nam račun za ovaj mesec. Na žalost klima je krš i solidno više troši, a slabije greje od ulaznih brand name proizvodjaca.

Dragi klimaši,

kupio sam Fujitsu LLCE12 i sam bi ju postavio, a servis bi zvao samo da ju spoje i vakumiraju. E sad, prvi problem. Vanjska i unutarnja bi mi bile dosta blizu jedna drugoj. Oko 1.5m cijevi mi treba kad bi tako najlaksim putem isao, ali isao bi ipak na min. 3 metara cijevi. Pomicanje vanjske jedinice prema dole mi ne pase, jer prolazi se tuda, tako da nebi valjalo. Mogu je jedino pomaknut prema gore. Dali je problem ako je vanjska jedinica vislja od unutarnje za nekih 1.5-2m? Dali je potrebno nesto dodatno napravit ako je vanjska vislja? Jasno odvod kondenzata iz unutarnje bi odvojio od cijevi koje idu prema gore.

Druga dilema je dali ici sa cijevima od unutarnje odmah kroz zid (zid je 30cm debljine, a kraca cijev je 31cm do holendera), ili bi bilo bolje da cijevi idu paralelno iza klime pa tek onda kroz zid? Prva opcija mi djeluje bolja, jer bi holenderi bili u kanalici a ne iza klime. Sta mislite, koja je bolja opcija?

Lulica se uklanja ako ima gde da otice (kapa svuda kroz one rupe u tacni) otopljeni kondenz sa izmenjivaca na spoljnjoj jedinici. Ako nema i mora crevom nekud da se odvodi, onda mora grejac tacne i kroz lulu u crevo sve do pred kraj creva (verovatno). U svakoj drugoj varijant ce negde u crevu da se opet zaledi.
Koliko je topla ta voda kad se otopi i krene da curi i otice kroz crevo iz tacne.

videcemo, sad za sad ja jesam zadovoljan (kako ce dalje biti videcemo-mozda su stariji modeli vivaxa gori od ovog koji je poslednji sto pise bar na papiru na -20 da moze da radi).
I leti mi je super hladilo ceo stan sto sam se i sam cudio, tako da i sada zimi na 26 vecinom drzim na klimi i na daljincu Ifeel funkciju i ventilator na automatsko a u sobi bude 24-25 stepeni gde je klima a u spavacoj 23. Vrata su svugde otvorena po stanu tako da struji vazduh.
Sada radi 24h, ne gasim je jer imam malu bebu pa zbog nje moram. Videcemo za koji dan stize racun i mene zanima potrosnja kakva je za ovaj mesec jer je dosta hladnije bilo i nisam je skoro nikako gasio.

ne znam za toplotu vode nisam dirao ali bas naidje i ide kao iz cesme, a videcu nekog drugog da nadjem za taj grejac lakse bi mi mnogo bilo kroz celo crevo da ide taj grejac i da ide direkt u oluk da ne moram ja stalno prosipati vodu.

Provereno se zna da su M i Q serija kršine. Loše održava temperaturu u prostoru pa zbog toga i mora na ifeel da se drži. I opet na papiru fenomenalne specifikacije po niskoj ceni, što je pod znakom pitanja. Ako ti je ovo prvi inverter, bićeš zadovoljan.

Dragi klimaši,

kupio sam Fujitsu LLCE12 i sam bi ju postavio, a servis bi zvao samo da ju spoje i vakumiraju. E sad, prvi problem. Vanjska i unutarnja bi mi bile dosta blizu jedna drugoj. Oko 1.5m cijevi mi treba kad bi tako najlaksim putem isao, ali isao bi ipak na min. 3 metara cijevi. Pomicanje vanjske jedinice prema dole mi ne pase, jer prolazi se tuda, tako da nebi valjalo. Mogu je jedino pomaknut prema gore. Dali je problem ako je vanjska jedinica vislja od unutarnje za nekih 1.5-2m? Dali je potrebno nesto dodatno napravit ako je vanjska vislja? Jasno odvod kondenzata iz unutarnje bi odvojio od cijevi koje idu prema gore.

Druga dilema je dali ici sa cijevima od unutarnje odmah kroz zid (zid je 30cm debljine, a kraca cijev je 31cm do holendera), ili bi bilo bolje da cijevi idu paralelno iza klime pa tek onda kroz zid? Prva opcija mi djeluje bolja, jer bi holenderi bili u kanalici a ne iza klime. Sta mislite, koja je bolja opcija?

Slobodno idi najkraćim putem, a iza spoljne jedinice treba da se napravi petlja i onda ćeš dobiti 3 m.

Ako cevi (holenderi) prolaze ispod klime na levu stranu onda se unutrasnja jedinica ne daj boze moze lako demontirati ali majstori nerado montiraju naj taj nacin jer je dosta zahtevniji nacin nego kad se cevi gurnu direktno kroz zid.
Kada se instalacija ukopava u zid taj prvi nacin iza klime se podrazumeva.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ako neko ima ideju šta može biti problem sa mojom, Gorenje, 18kom klimom. Evo šta se desilo: radila je do 11, 12 uveče kada sam otišao da spavam. Primetio sam da greje malo više nego obično tako da sam malo smanjio na njoj temperaturu. Sa 23 na 22 recimo. I otišao da spavam. Da bi se ujutro probudio u hladnoj sobi. Unutrašnja jedinica je i dalje duvala ali hladan vazduh. Nema greške na displeju. Ugasio sam je, palio, ništa. Unutrašnja jedinica se pali ali sada više ne duva. A spoljašnja je umuknula. Znači nikakve znake života ne daje. Zvao sam Gorenje, došao čovek da pogleda, izvukao utikač iz struje, sačekao minut, utaknuo, digao temperaturu na daljinskom na 30 i uključio, i klima je počela da radi. Sačekali smo 5 minuta. Vidim greje i ode čovek. Ja izašao s njim da ga ispratim. Vratim se i smanjim na klimi temperaturu na 22 opet pošto je već bilo pretoplo u prostoriji. Ona se ugasila kao i obično. Ali tu ponovo dolazi do problema. Prostorija se hladi a klima se ne pali. Ja vratim na klimi temperaturu na 30 stepeni - ništa. Ugasim, upalim - ništa. Uradim to što je serviser uradio - ništa. Znači ne znam šta se dešava.
E sad drugi deo priče nije vezan za samu klimu nego za garanciju. Ovlašćeni servis je rekao prilikom ugradnje da je garancija 5 godina ako se radi redovan servis. Redovan servis su i radili, baš iz tog razloga. Sad kad je došlo do problema, kažu mi da je garancija dve godine! Zvao sam Gorenje call center, isto su mi rekli da je garancija dve godine. Haos.
Ali dobro, to je sad stvar ljudi i lagana nego da li neko ima ideju šta bi moglo biti sa klimom ili sta da pokušam sa njom da uradim?

Hvala!

Hvala vam na odgovorima. Odlucio sam ipak unutarnju jedinicu malo pomaknut ulijevo, tako da bude na sredini sobe. Prvi plan mi je bio gađat prolaz u drugu sobu (to je visok i dosta sirok otvor pa si mislim da ce svejedno bit u redu). Jedino sto cu morat ici sa cijevima iza klime lijevo i onda kroz zid, tako cu dobit da mi vanjska moze bit mrvu nize od unutarnje a da imam oko 3m cijevi. Htio bi da mi kondenzat iz UJ ide u vanjsku a ne odvojeno.

Kazete da nije velik problem malo podignut i odmaknut klimu ako se ide sa cijevima iza nje lijevo? Zbog ceg je zahtjevnija takva montaza? Zbog tog dodatnog zavoja ili?

Nekako mi ovo djeluje kao jedina opcija bez puno improvizacija. Drugo sve sam kratak pa bi morao namotavat cijevi, a nismo jos napravili fasadu (12-15cm). Mislim da bi samo stvorio problem...

Izbacivanje kondenzata uj na sj je jedno odvratno rešenje. Brže korodira tacna, privlači insekte, omogućava razvoj buđi.

Tocno to je i meni palo na pamet kad sam proslu klimu ugradivao pa sam spojio ispod tacne (di je lulica inace), a tako bi i sad. Nece mi bit problem jer ipak vanjska ide malo nize od unutarnje i cijevi ce lijevo pa kroz...

Sad lepo okrenes inspekciju i resis problem, da li su ti pri servisiraju lupali pecat ako radis svake godine garancija je 5 godina, Fujitsu trazi 2 servisa godišnje ali svi serviseri tolerisu 1 godisnje i daju pecat
Zna li neko kako da potvrdim vrednosti unete za kalibraciju senzora na Fujitsu luca, kad stisnem dugme Mode nece da bipne a trebalo bi , nego i dalje blinkaju cifre

Sad lepo okrenes inspekciju i resis problem, da li su ti pri servisiraju lupali pecat ako radis svake godine garancija je 5 godina, Fujitsu trazi 2 servisa godišnje ali svi serviseri tolerisu 1 godisnje i daju pecat
Zna li neko kako da potvrdim vrednosti unete za kalibraciju senzora na Fujitsu luca, kad stisnem dugme Mode nece da bipne a trebalo bi , nego i dalje blinkaju cifre
Prijavio sam. Pa ćemo videti šta će biti.

Šta servisirate dva puta godišnje, da mi je znati!? Veća je šansa da se nešto polomi, ili napravi neka greška prilikom "servisa" nego što će biti nekog poboljšanja u radu. Redovna pranja filtera, i to je to, čišćenje i dezinfekcija unutrašnje kad i ako treba.

@kidu_moc Zavisi SAMO od zidova. Ako imas sendvič panele ili unutrašnju izolaciju, biće OK, jer klima treba da ugreje samo vazduh unutra. A ako imaš betonske zidove, pa makar imao spolja izolaciju, to je velika masa koju treba ugrejati, i to teško ide klimom na par sati dnevno. Ako ti je izvodljivo, odradi unutrašnju izolaciju pa stavi klimu.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Mitre citaj sta pise, Fujitsu uslovljava 5god garancije sa 2 servisa zvanicno, ali svi serviseri rade 1 godisnje dakle tolerisu rade na svoju ruku jer znaju da niko nije lud da radi 2 x

@kidu_moc Zavisi SAMO od zidova. Ako imas sendvič panele ili unutrašnju izolaciju, biće OK, jer klima treba da ugreje samo vazduh unutra. A ako imaš betonske zidove, pa makar imao spolja izolaciju, to je velika masa koju treba ugrejati, i to teško ide klimom na par sati dnevno. Ako ti je izvodljivo, odradi unutrašnju izolaciju pa stavi klimu.

Samo mi reci pored toga, da li bi stetilo klimi to ukljucivanje na par sati dnevno? Npr ugasena preko dana i oko 5 uvece ukljucivanje. Da li ce moci da startuje tamo krajem januara na -8, -10, koliko ce vec biti?

Inace, dovoljno je samo da ubaci malo doplog vazduha da ne bude ledomat unutra.
Kalorifer trenutno zavrsava posao ali uz masivnu potrosnju pa bi prakticno njega zamenili za klimu.

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk

Gasi li se uopste taj kalorifer, tj koliko dugo radi bez gašenja i na koliko se pali posle? Ili radi non-stop?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno