Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa Slobodom si mogao i bez brusilice, odvaljuje parket :D

Imam jedno brzo pitanje. Klimi fali freona u sistemu, ne hladi nista na 22 stepena npr, ali tek na najnizoj temp (17) krene da hladi. Zvao sam servis, ali oni nece pre srede da dodju. Da li smem da koristim bez bojazni da mi ne crkne kompresor?

Džaba, neprecizno odvaljuje malter. Brusilica to radi prefinjenije

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Imam jedno brzo pitanje. Klimi fali freona u sistemu, ne hladi nista na 22 stepena npr, ali tek na najnizoj temp (17) krene da hladi. Zvao sam servis, ali oni nece pre srede da dodju. Da li smem da koristim bez bojazni da mi ne crkne kompresor?
Ako je sa gasom uteklo i ulje onda je problem, jer se kompresor podmazuje uljem

Da li ako postavis 17 hladi dobro?

Drugi je problem ako je ovako kako si napisao. Da nema gasa, ne bi hladila ni na 17c isto kao i na 22c. Filteri oprani? Klima ikada čišćena?

Inače, na kućnim klima uređajima ulje ne izlazi sa gasom kao kod auto klima, kompresor će uvek imati podmazivanje ako je ispravan, nedostatak gasa će mu produžiti rad jer klima ne može da postigne temperaturu i samim tim kompresor neće da se gasi.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

@zoxor Da, hladi, ali ne koliko treba. Na 22 mozda za nijansu hladniji vazduh u odnosu na prostoriju.

@nuk Sta ja znam, spoljnu nisam dirao, nije bas toliko prljava da ima sada naslage prasine (udaljena od ulice koja je iza kuce i na visokom je mestu). Unutrasnju nisam dirao, cistio prosle god, ali nije ni koriscena, mozda 10-ak puta tokom prethodne godine.

Ukljucivao na prelazno vreme, radila defrost nekih 30-45min, bilo mi je cudno. Klima nije inverter, cisto da napomenem.

Poslednja izmena:
@zoxor Da, hladi, ali ne koliko treba. Na 22 mozda za nijansu hladniji vazduh u odnosu na prostoriju.

@nuk Sta ja znam, spoljnu nisam dirao, nije bas toliko prljava da ima sada naslage prasine (udaljena od ulice koja je iza kuce i na visokom je mestu). Unutrasnju nisam dirao, cistio prosle god, ali nije ni koriscena, mozda 10-ak puta tokom prethodne godine.

Ukljucivao na prelazno vreme, radila defrost nekih 30-45min, bilo mi je cudno. Klima nije inverter, cisto da napomenem.
Najbolje da ga majstor pogleda.
Nece klima da gubi ulje nego kompresor jer nema dovoljno freona za normalan povrat ulja.
Bolje ga ne koristiti.
Ako mu fali freona naci curenje i odkloniti pa ga napuniti na meru.
Dopunjavanje je privremeno resenje.
Dobro izvedena instalacija nema gubitke freona.

Izgleda da su se serviseri dogovorili oko minimalne cene rada. Neko je i ovde napomenio da je bio neki sastanak. Elem izgleda da je minimalna cena ugradnje 70e + 10e po metru. Ja sam zvao juce troje i svi su mi rekli odprilike tu cenu. Mozda je jos neko zvao ovih dana pa cisto da uporedimo.

Izgleda da su se serviseri dogovorili oko minimalne cene rada. Neko je i ovde napomenio da je bio neki sastanak. Elem izgleda da je minimalna cena ugradnje 70e + 10e po metru. Ja sam zvao juce troje i svi su mi rekli odprilike tu cenu. Mozda je jos neko zvao ovih dana pa cisto da uporedimo.
Meni u jednoj prodavnici gde sam se raspitivao za klimu, rekli da imaju majstore za montažu i da je to 9000 rsd

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Ja sam obavestio za sastanak.
Ali me razapese neki koji to ipak bolje znaju ili su bili uvredjeni da oni nisu obavesteni.

Pročitati prvi post:
"Pozivanje na domaće firme van "Market" dela foruma se smatra reklamom, a reklama se na Benchmarku placa."
Koristite privatne poruke za to.

kabl klime ne dobacuje normalno do utičnice. da li da nekako nastavim kabl ili da napravim kao produžni, sa og utičnicom. fali oko 3m da se lepo upakuje u kanalice.
kako najbolje nastaviti? ili ako pravim produžni da li da ga uvucem u postojeću utičnicu ili na običan utikač? u oba slučaja bih koristio 3x1.5 licnasti od 4m.

ne mogu nikog da nadjem da mi zameni ceo kabl, očito svi imaju previše posla...

Ja sam obavestio za sastanak.
Ali me razapese neki koji to ipak bolje znaju ili su bili uvredjeni da oni nisu obavesteni.
Prvo, to nije neki ooste vazan sastanak, nego najobicnije udruzenje koje je proizvoljno... dakle proizvoljno je da li ce neko biti clan istog.

Prica se o postavljanju i proveri standarda, a realna pozadina udruzenja je da se kartelski podigne cena ugradnje i profit clanova.
To sto rade je ilegalno i nije nesto cime se treba hvaliti.

Od tog udruzenja, musterijama moze biti samo losije.

Ovaj tekst pokazuje sta se prica, a komentar ispod sta se zapravo radi tu.

9507c03c1d73d2387c796ee7a532a0b9.jpg

Poslednja izmena:
kabl klime ne dobacuje normalno do utičnice. da li da nekako nastavim kabl ili da napravim kao produžni, sa og utičnicom. fali oko 3m da se lepo upakuje u kanalice.
kako najbolje nastaviti? ili ako pravim produžni da li da ga uvucem u postojeću utičnicu ili na običan utikač? u oba slučaja bih koristio 3x1.5 licnasti od 4m.

ne mogu nikog da nadjem da mi zameni ceo kabl, očito svi imaju previše posla...

Zamena celog kabla nije mali posao i zahteva ozbiljnije rasturanje klime.
Kako god da nastavis kabal nece mu smetati samo da su spojevi dobri nesto kao ovako: https://youtu.be/tvcwAgxFvI8

Nije bas za ovu temu ali mozda nekome bude koristilo. Pre 10 dana sam kod sebe ubacivao struju i vodu u zidove ceo stan, nabuzio brusilicu i usisivač i prašine jedva da je bilo
https://youtu.be/5Az2pkMoygw
https://youtu.be/oGP53A3JCUo
Veći problem je bila buka pošto sam koristio neki stari Slobodin usisivač [emoji2]
Ceo posao oko montaže 15 min, 2 kolena par metara rebrastog creva fi32, kanta i malo krep trake za dihtovanje

Sent from my MI MIX 3

Hvala za predlog, odlična ideja :)

Prvo, to nije neki ooste vazan sastanak, nego najobicnije udruzenje koje je proizvoljno... dakle proizvoljno je da li ce neko biti clan istog.

Prica se o postavljanju i proveri standarda, a realna pozadina udruzenja je da se kartelski podigne cena ugradnje i profit clanova.

Kao neko ko se bavi poslovima bezbednosti na radu bas bi voleo da vidim da li je iko iz ovog udruženja ispoštovao slovo zakona i obezbedio radnicima sve što im sleduje iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Ako je tako, onda ova priča ima smisla. U suprotnom...

Cuj "podizanje nivoa bezbednosti i zastite na radu i strucnosti" :D :D
Kao da ginu svaki dan, a svaki petstoti serviser strucan, kad vidim kako nekima ugradise klime to bi u zatvor terao...

Nije bas za ovu temu ali mozda nekome bude koristilo. Pre 10 dana sam kod sebe ubacivao struju i vodu u zidove ceo stan, nabuzio brusilicu i usisivač i prašine jedva da je bilo
https://youtu.be/5Az2pkMoygw
https://youtu.be/oGP53A3JCUo
Veći problem je bila buka pošto sam koristio neki stari Slobodin usisivač [emoji2]
Ceo posao oko montaže 15 min, 2 kolena par metara rebrastog creva fi32, kanta i malo krep trake za dihtovanje

Hvala za predlog, odlična ideja :)

Računaj samo da će običan kućni usisivač da se ovakvom metodom, zaguši za 2-3 minuta rada.
Na prvom YT linku gde hakuju brusilicu, majstor koristi Hilti-jev industrijski usisivač, koji ima automatsko otresanje filtera, i bla.bla.bla... ta mašina je neuništiva i predviđena je za takav rad.
Ali običan usisivač će to teško da preživi.

Drugi link je da se napravi predfilter za kućni usisivač koji sakupi 90% otpada. Ali to već dosta komplikuje celu skalamariju, i smanjuje snagu usisavanja.

Najbolje je kupiti osnovni Karsher-ov radionički usisivač, npr. onaj WD3 model. Nalaze se za ispod 60€, i korisni su za svašta u kući, a on već može zaista svašta da podnese.

Poslednja izmena:
Napravi se ciklon filter kao sto Samsung ima na svojim kucnim. Mislim da 95% prasine ostane u njemu. I sa kucnim usisivacem moze da se improvizuje. Ko krene da pravi skalameriju i kapira kakav ce problem imati smislice i kako da ga resi ;)

Tapatalk from Poco loco

@NShappy Isekao sam ceo stan od 80m2 za struju vodu i još neke fantazije, u kesi od usisivača (Soboda starija od polovine foruma) nije bilo više od pola šake prašine (istresao sam je 2 3 puta da se ne gusi) a u kanti sigurno preko 10kg, meni je završilo posao extra a Hilti slicerica u kompletu sa usisivačem je naravno 1000x bolje rešenje ali isto toliko puta i skuplje [emoji6] Ostavio sam caletu da usisava pepeo iz lozista kada ga čisti
Edit: ko neće da se cima lepo spremi keš pozove majstore koji sve to naravno već imaju i može da sedi i gleda kako rade [emoji4]

Poslednja izmena:
Gde se može naći amortizer ventilatora unutrašnje jedinice za Midea klimu. Jeste stara dosta godina i lepo hladi ali ubi to grebanje ventilatora. Obična gumena čaura koja se vremenom raspala i sad ventilator grebe po obodu plastike.

Poslato uz pomoć Tapatoka

Ljudi, napravio sam ovo, iz zezanja, posto sam imao silom prilika sve materijale potrebne, a ovih dana puno radim u garazi u kojoj nema klime a para memam za klimu za garazu to je bas bahato :) :

Umesto ove korpe, iskoristio sam stiroporsku kutiju od debelog stiropora, na kraju krajeva i lakse se sece, jos sam i napravio dihtung sistem kao i zglobove za poklopac, tako da se ne dize ceo sad, vec se otvara kao vrata sa jedne, a sa druge ima bravicu. Napravio sam sa dva izlaza, to jes dva plasticna kolena levo i desno, umesto jednog, dok je vent u sredini. Ventilator je bio neki kineski sa mrezicom, idealno da kad skines pola mrezice, pola iskoristis za fiksiranje

Moja kutija je malo pljosnatija od njegove, u pitanju je ona "kaseta" od stiropora za prenos ribe, LINK

U prvoj instanci sam narokao veliki komad leda u 5L pljosnatom balonu, zbog oblika kutije. Skoro 2 sata je duvao preko 5L leda. Ne mogu da vam objasnim koliko je spustio temperaturu. Garaza mi je metalna montazna, bez cirkulacije, i na leto je u njoj kao da si na suncu. Sa ovim "izumom" u garazi je temperatura vise nego prihvatljiva, mozes da se kreces, radis, i da se ne znojis. Pade kisa nocas, ali cim zapece ponovo, izmericu kad je napolje 32+ koliko je kad duva ova "DIY" klima.

Poslednja izmena:
Nesto slicno je drugar ubacio u stan. Kupio u radnji. U principu to je ventilator koji duva oreko leda i izbacuje hladan vazduh.
Posle nekog vremena plafoni u stanu su mu pobudjavili.

Naravno, pa 5 litra vode, sigurno ce litar dva da ode u vazduh pa u zidove. Nije to nikako resenje.

Led se topi, voda isparava i eto vlage. U početku čak suši vazduh, jer se vlaga kondenzuje na povrsini leda, ali kasnije...

Zamena celog kabla nije mali posao i zahteva ozbiljnije rasturanje klime.
Kako god da nastavis kabal nece mu smetati samo da su spojevi dobri nesto kao ovako: https://youtu.be/tvcwAgxFvI8

hvala za ovo... na kraju sam spojio licne i zalemio. jedan provodnik savio na gore, dva na dole, svaki izlovan za sebe i na kraju sve zajedno. dobio sam budzu koja ne staje u kanalicu, ali ne strci jako.

Elem video sam ovih dana gree fancy odvlazivac vazduha. Vidim da ga ima za oko 20k din, a da je 230w - subjektivno sasvim lepo hladi, sto mi bas nije jasno po kom principu uspeva za te pare :) a malecki je (kao veci ranac), pa razmisljam za decju sobu (gde klima ne dobacuje - a vec bi 9ka bila jako overkill). Dodatno sam razmisljao o pingvinu ili prozorskoj - samo tu bi instalacija bila skuplja od uredjaja visestruko... ideje/iskustva?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno