Šta je novo?

Klima uredjaj prvenstveno za hladjenje

Arsa951

Poznat
Učlanjen(a)
13.05.2021
Poena
34
Cao ljudi, imam nekih 45000(+ ugradnja) spremnih da platim za klimu za hladjenje stana od 60 kv. (imam centralno i najbitnija stavka mi je hladjenje al ok mi je da uzmem inverter za svaki slucaj)
Jel neko imao slicne poduhvate ili je upoznat sa materijom pa zna sta valja?

Nakon nekog istrazivanja dosao sam do ove 4 opcije:
https://www.bcgroup-online.com/klima-uredjaji/vivax-acp_12ch35aeri÷-inverter-52649

https://www.tehnomedia.rs/grejanje-i-klimatizacija/klima/bergen-comfort-apollo-q-12k.html

( dodata i ova peta kao jedna koja nije inverter u koju se ortak kune)

Hvala unapred :)

Imas temu jeftine klime u kojoj je vec pisano na poslednjih nekolika strana o tome

Cao ljudi, imam nekih 45000(+ ugradnja) spremnih da platim za klimu za hladjenje stana od 60 kv. (imam centralno i najbitnija stavka mi je hladjenje al ok mi je da uzmem inverter za svaki slucaj)
Jel neko imao slicne poduhvate ili je upoznat sa materijom pa zna sta valja?

Nakon nekog istrazivanja dosao sam do ove 4 opcije:
https://www.bcgroup-online.com/klima-uredjaji/vivax-acp_12ch35aeri÷-inverter-52649

https://www.tehnomedia.rs/grejanje-i-klimatizacija/klima/bergen-comfort-apollo-q-12k.html

( dodata i ova peta kao jedna koja nije inverter u koju se ortak kune)

Hvala unapred :)
Ti si baš birao sa dna kace.
Oba Galanza bi bila ok pod uslovom da je sad 2008 godina.

Vivax Aeri ti je verovatno najbolja opcija od ponuđenih.

Ti si baš birao sa dna kace.
Oba Galanza bi bila ok pod uslovom da je sad 2008 godina.

Vivax Aeri ti je verovatno najbolja opcija od ponuđenih.
Kako sa dna brate.. Gledam ljude oko mene..niko nije uzeo klimu preko 40 soma.
Jel ima neko mozda neku preporuku do 50k nesto sto je bolje ? :)
Verovatno ce izbor biti aeri na kraju

Pa, kao što napisah...
Oba Galanza su iz prve decenije ovog veka, a nisu ni inverter. Vivax aeqi je ulazni model Vivaxa,

Pa, kao što napisah...
Oba Galanza su iz prve decenije ovog veka, a nisu ni inverter. Vivax aeqi je ulazni model Vivaxa,

Zašto bi morala da bude inverter? Meni deluje galanz interesantno zbog 7 godina garancije. Nisam znao da daju toliko

Guglajte razlike između on off i invertera, 100 puta je ovde ponovljeno, čak i za ljude koji neće koristiti klimu za grejanje (a veruj te mi da ćete je sigurno bar nekad koristiti), bolje uzeti neki ulazni model invertera nego običnu on-off klimu s obzirom na minimalnu razliku u ceni.

Za takav način rada ja iskreno ne vidim neku značajnu prednost invertera. Neka me drugi isprave ako grešim. Odmah po paljenju inverter troši isto kao i on/off klima. Sve dok ne postigne zadatu temperaturu. Nakon postizanja temperature on/off klima bi se jednostavno ugasila dok inverter ostaje upaljen i samo obori snagu kako bi održavao zadatu temperaturu. Ako će oni svaki čas paliti i gasiti taj inverter će raditi kao obična on/off klima.

Inverter relativno brzo krene da spusta snagu kako se približava zadatoj temperaturi a ako znas kakvi su stariji i kako ih "ubija" hladan vazduh iz klime onda znas da je bolje da se uzme inverter.
Inverter je blazi i kvalitetniji nacin grejanja i hladjenja, tisi je i stedljiviji i stvarno nema razloga ici na on off.

Za takav način rada ja iskreno ne vidim neku značajnu prednost invertera. Neka me drugi isprave ako grešim. Odmah po paljenju inverter troši isto kao i on/off klima. Sve dok ne postigne zadatu temperaturu. Nakon postizanja temperature on/off klima bi se jednostavno ugasila dok inverter ostaje upaljen i samo obori snagu kako bi održavao zadatu temperaturu. Ako će oni svaki čas paliti i gasiti taj inverter će raditi kao obična on/off klima.
Invertor mnogo bolje regule temperaturi i ona je prirodnija organizmu. Nema naglih skokova i padova temperature. Valjda je svima jasno da cak i zdravom coveku ne prjja nagli pad temp tj skok. on of klime kad se ukljuce radi max ili se gase. inverter to smanji i odrzava... laicki receno trazi zlatnu sredinu. on/og klime se odavno ne koriste u inostranstvu zbog svog efikasnijeg citaj ekonomicnijeg rada i svoje isplativosti. dakle kupite inverter mnakar najjeftiniji.. iz iskustva mi je poznato imati 12ticu on/off u 10 kvaDRA I INVERTOR U ISTOM PROSTORI i vidi se razlika. stime efikasnost invertora se najvise ogleda u konstantom rradu.

Zašto bi morala da bude inverter? Meni deluje galanz interesantno zbog 7 godina garancije. Nisam znao da daju toliko
Jesi li čitao uslove garancije?
Da li znaš da taj model ima problema sa kvalitetom cevi u izmenjivaču?
Da li znaš da spoljna jedinica na tom modelu stvara velike vibracije koje se prenose duž čitavog zida?

Ako ti je i dalje interesantan, samo napred.

P.S. Ja sam imao dva takva Galanca.

I da dodam, kupovina neinvertera u 2024 godini je kao kupovina CRT televizora.

Moj komšija je hteo da ispadne pametan i kupio prošle godine Midea neinverter i eno ga sada kuka jer klima ubija kako hladi, pa je malo pale, pa je onda gase.

Kod neinvertera, temperatura prostorije ekstremno varira, pogotovo ako imate osuncan zid koji je nasuprot klime.
Upali se na recimo unutrasnjih 28C i krene da duva vazduh od 13-18C konstantno, dok se ne ohladi i poslednji deo vazduha i dodje do senzora klime koji je kod plafona.
Za to vreme, po nogama je led.
I stalno tako, dok klima opet uhvati da se prostor zagrejao, u prostoru je vec vrucina, a onda kada krene da radi, u prostoru naglo pada temperatura i bude hladno...

Inverter za to vreme umesto 10-15C nize temperature od ambijentalne, duva recimo 5C nizu i polako mesa taj vazduh i manja bude razlika kod senzora klime i nize u prostoriji i nema potrebu da se gasi toliko, jer bolje moze da pogodi da ohladi tacno onoliko koliko se prostor greje.

Recimo, ako se prostoe greje sa 1000W, inverter spusti potrosnju klime ma 200-300W i tako oduzima tih 1000W toplote, a on/off stalno gruva sa 3000W oduzimanjem.

To dodatno povecava i efikasnost, pa on/off u odnosu na inverter standardno trosi minimum oko 30% vise, a ide i dosta vise od toga za ozbiljnije invertere, cak i duplo.

Hvala ljudi, narucicu sutra Vivax Aeri+ 12.
Ne znam koja je razlika izmedju nje i AEQI-s, jedino sto vidim je 10 000 u ceni..

Taman toliko aeri+ više i vredi.

Nazad
Vrh Dno