Šta je novo?

Klima do 500 EUR

razor81

Poštovan
Učlanjen(a)
04.06.2020
Poena
70
Posto sam iscitao sve zive teme tek sada nista ne znam pa da pokusam da sumiram sve u mojoj temi. Dakle, potrebna mi je klima za hladjenje i grejanje u prelaznom periodu (septembar-oktobar) dnevne sobe 30kvm kojoj je jedna strana terasa zatvorena PVC-om (full visina). Ostalo su unutrasnji zidovi sa dobrom izolacijom. Ja sam gledao MIDEA Solstice EZ-12RD6-I ? Gledao sam i Extreme seriju nego sam odustao zbog cestog defrosta. Ne bih da klima bude bucna. Klima bi zamenila obicnu (nije inverter) Tesla koju sada imam. Hvala unapred

Uskoro ugradjujem Solstice 18ku, cekam da stigne pa javljam utiske. Moram uzeti i ovaj uredjaj za pracenje potrosnje, pominjan je Tapo valjda

Uskoro ugradjujem Solstice 18ku, cekam da stigne pa javljam utiske. Moram uzeti i ovaj uredjaj za pracenje potrosnje, pominjan je Tapo valjda
Vazi, meni ce 12ka da vrsi posao. A iskreno kada je ugradim mozda je stavim na smart uticnicu cisto da ispratim portosnju kako bih ostalima mogao da prenesem utiske. Ja je svakako skidati necu iako bude imala visu potrosnju. Svakako nece biti gora od ove koja je sada.

Posto sam iscitao sve zive teme tek sada nista ne znam pa da pokusam da sumiram sve u mojoj temi. Dakle, potrebna mi je klima za hladjenje i grejanje u prelaznom periodu (septembar-oktobar) dnevne sobe 30kvm kojoj je jedna strana terasa zatvorena PVC-om (full visina). Ostalo su unutrasnji zidovi sa dobrom izolacijom. Ja sam gledao MIDEA Solstice EZ-12RD6-I ? Gledao sam i Extreme seriju nego sam odustao zbog cestog defrosta. Ne bih da klima bude bucna. Klima bi zamenila obicnu (nije inverter) Tesla koju sada imam. Hvala unapred

ja sam sredinom juna uzeo ovaj model, isto sam istrazivao do besvesti sta bih mogao da uzmem za te novce i sveo se na 3 modela
Hisense energy pro X
Haier perl premium
Midea Solstice
(svi modeli su 12k)

E sad kako sam ja shvatio na kvadraturi od 27m2 sa jednim spoljnim zidom nece biti neke znacajne razlike u radu za bilo koju da sam se odlucio. Hisense sam odbacio zbog velikog broja negativnih komentara ljudi u mom okruzenju (a i na forumu je retko ko hvali). Haier mi je bio favorit zbog masivne spoljne jedinice i potencijalnog grejanja na do -30C (bar tako pise u specifikacijama) i grejac tacne. Medjutim nekako je ipak Midea odnela pobedu jer ipak provereno ime, servisna mreza velika, i ima jedna prodavnica koja daje 10g garancije uz redovan servis, pa sam zato i prelomio na tu stranu.

Ugradio sam je sredinom juna i izuzetno sam zadovoljan hladjenjem i malom potrosnjom (mada ja na 25-26C drzim unutra dosta mi je). Od opcija 300 djavola jos nisam sve ni stigo da ispitam ima breezless koji kao ne duva u tebe (a zapravo duva), krilca se podesavaju i usmere vazduh, to je ok. Prati temperaturu na daljinskom, cisti vazduh, turbo, AI neke funkcije da sama klima na osnovu vremenske prognoze proceni kako ce da radi, bas svasta. Tako da mislim da se nisam zezno, ali opet cekam hladnocu da vidim sta ce biti...

ja sam sredinom juna uzeo ovaj model, isto sam istrazivao do besvesti sta bih mogao da uzmem za te novce i sveo se na 3 modela
Hisense energy pro X
Haier perl premium
Midea Solstice
(svi modeli su 12k)

E sad kako sam ja shvatio na kvadraturi od 27m2 sa jednim spoljnim zidom nece biti neke znacajne razlike u radu za bilo koju da sam se odlucio. Hisense sam odbacio zbog velikog broja negativnih komentara ljudi u mom okruzenju (a i na forumu je retko ko hvali). Haier mi je bio favorit zbog masivne spoljne jedinice i potencijalnog grejanja na do -30C (bar tako pise u specifikacijama) i grejac tacne. Medjutim nekako je ipak Midea odnela pobedu jer ipak provereno ime, servisna mreza velika, i ima jedna prodavnica koja daje 10g garancije uz redovan servis, pa sam zato i prelomio na tu stranu.

Ugradio sam je sredinom juna i izuzetno sam zadovoljan hladjenjem i malom potrosnjom (mada ja na 25-26C drzim unutra dosta mi je). Od opcija 300 djavola jos nisam sve ni stigo da ispitam ima breezless koji kao ne duva u tebe (a zapravo duva), krilca se podesavaju i usmere vazduh, to je ok. Prati temperaturu na daljinskom, cisti vazduh, turbo, AI neke funkcije da sama klima na osnovu vremenske prognoze proceni kako ce da radi, bas svasta. Tako da mislim da se nisam zezno, ali opet cekam hladnocu da vidim sta ce biti...
Hvala puno na odgovoru. To su neki modeli oko kojih se i ja dvoumim. Samo jos jedno pitanje. Koliko je klima bucna ? Malo me buni ova vrednost za buku unutrasnje jedinice od 57db, dok ostale klime koje gledam imaju znacajno manje.

Obično izražavaju max vrednosti

Hvala puno na odgovoru. To su neki modeli oko kojih se i ja dvoumim. Samo jos jedno pitanje. Koliko je klima bucna ? Malo me buni ova vrednost za buku unutrasnje jedinice od 57db, dok ostale klime koje gledam imaju znacajno manje.
sto se tice buke, moram da kazem da mi se par puta desilo da na auto ventilatoru bude bas tiha da je zaboravim i uspavam se ispod nje direktno, pa posle Brufeni da se raskocim 😀
Vazi, meni ce 12ka da vrsi posao. A iskreno kada je ugradim mozda je stavim na smart uticnicu cisto da ispratim portosnju kako bih ostalima mogao da prenesem utiske. Ja je svakako skidati necu iako bude imala visu potrosnju. Svakako nece biti gora od ove koja je sada.
Aplikacija ima merenje potrosnje, mada naglasavaju da nije 100% vec racuna u odnosu na mod rada i koliko dugo radi u tom modu i to je otprilike ali ne verujem da ide razlika vise od +/-5% u odnosu na realnu potrosnju.

1788183097227.webp

Hisense energy pro X
Haier perl premium
Midea Solstice
(svi modeli su 12k)

Uvijek konsultujte tablicu i specifikacije, pa onda zadnja vaga nek ide na servis/podršku cijenu.

Solistice obična dobro ispod Pearl Premiuma za grijanje. 23 kg vanjska, malo gasa, naprosto nedovoljno za ozbiljne priče

Uvijek konsultujte tablicu i specifikacije, pa onda zadnja vaga nek ide na servis/podršku cijenu.
Solistice obična dobro ispod Pearl Premiuma za grijanje. 23 kg vanjska, malo gasa, naprosto nedovoljno za ozbiljne priče
Solstice 12 ima 100% bolji software i modulaciju (130w/160w) nego Pearl Premium 12 (400w/400w)
Nije ni cudno da se kod komsije (bugarska) izbegava Haier ---> skoro 2 godine nema komentara 🙄
Zadnji komentari bili za Haier Flexis AS35S2SF1FA-CW koja imala grejac od fenomenalni 300w 💪
Prevod:
--->
Moja zapažanja:
Spoljašnje kućište je masivno, sa velikim rupama u poslužavniku. Kompresor/Highly-Hitachi/ je apsolutno tih između minimuma i nominalne snage, a kada je pojačan na maksimumu, malo je bučan. Nema vibracija sa spoljašnjeg kućišta i nisu potrebne podloge. Na poslužavniku se nalazi grejač koji se uključuje kada mašina radi i ispod 1c. sa potrošnjom od 300 W.

Sto se tice servis/podrska (SRB)
--->
1.webp
Nego ok i drugi nisu bolji ---> Gorenje (Hisense), Energynet (Gree/Bergen), Via***(Fuji) itd.
Uvek bi dao prednost Midea nego Haier, pa makar bila spoljasnja i 15kg 😀

Poslednja izmena:
... pa unutrašnja joj je 8 kg, to je stvarno premršavo.
Može li se znati otkud potiče tvoja stalna priča o modulaciji od 400W, osim ako nije od nekog feleričnog primjerka? Kompresor od nepunih 700 w snage po tvojoj logici ne može da spusti ni na 50% rad? Vidjeli smo da 18ka sa 975 w kompresorom lagano ide ispod 300 W na hlađenju, a 12ka kao neće?

Te bajke o grijaču tacne od 300 W su baš u klasi Ezopa, koliko sam se načitao priručnika i niko nije preko 60 ili 80 W imao grijač...

Naravno, masa sama po sebi nije presudna, to je pokazao Hisense sa modelima od 30+ kg koji rade jako slabo u minusu.

Može li se znati otkud potiče tvoja stalna priča o modulaciji od 400W, osim ako nije od nekog feleričnog primjerka? Kompresor od nepunih 700 w snage po tvojoj logici ne može da spusti ni na 50% rad? Vidjeli smo da 18ka sa 975 w kompresorom lagano ide ispod 300 W na hlađenju, a 12ka kao neće?
Toliko pise u specifikacije 🙄
18btu spusta na hladjenje do 210w (toliko i pise), a na grejanje ne ide ispod 500w ili neko pisao nesto drugo?
12btu ne ide ispod 400w (grejanje), a za hladjenje jos nema potvrda ---> A ovamo furas samo Pearl 🙄
Sto ne kupis Pearl, pa javi utiske? ---> Svakako se zalis na 12kmcc da zakiva DF ko mutava
Te bajke o grijaču tacne od 300 W su baš u klasi Ezopa, koliko sam se načitao priručnika i niko nije preko 60 ili 80 W imao grijač...
A sta je majstore sa Hisense Nordic koja imala grejac od 160w? 🙄
Ne moras ti nista da verujes ---> kometari su iz 2021
1. Ako grejač u tiganju zapravo ima snagu 300 W i stalno radi, pronađite način da ga kontrolišete.
2. Kolega, 300W je izmereno na vatmetru i potvrdio tehnički menadžer - region CIE.
Posle garancije iskljucio grejac ---> komentar iz 2025:
3.
Jednostavno sam isključio grejač o kome sam pisao nakon isteka garancije, a i sam Hajer mi je prilično brzo pomogao.

Poslednja izmena:
Ja sam ugradio MDV Auroru za nekig 57500 dinara.
Sad unutrašnja je oko 8kg,a spoljna oko 26,7kg.
A kad sam 2018 ugradio gree lomo sa spoljnom od 34kg.... Sve je mršavije i mršavije...

da, zeleo bih da se nadovezem na to da nije sve u "papirnim" specifikacijama, dosta su vazna i iskustva ljudi iz realne upotrebe.
Ruku na srce, ovaj model Solstice je relativno nov i nisam se nagledao/naslusao mnogo uktisaka, ali je Midea kao marka do sada izvlacila znatno veci (90% i vise) broj pozitivnih komentara.
A i primer caletovog kolege sa posla koji je cekao da stigne deo za Haier klimu iz uvoza (nisam zapamtio sta neka elektronika UJ ili slicno) par meseci me je bas odvratio od te klime. Nasuprot tome imam par poznanika kojima Midea on/off uredjaji rade jos od 2008/9 godine...
modulaciju (130w/160w)
Za ovih 130W modulaciju pri hladjenju mogu da potvrdim da je tako pri normalnom radu i bez nekih dodatnih funkcija Energysave i slicno...
Svakako za zimu cemo videti, ako bude jaca zima -TA pec jos nisam izbacio iz stana pa cemo je aktivirati😉

Toliko pise u specifikacije 🙄
18btu spusta na hladjenje do 210w (toliko i pise), a na grejanje ne ide ispod 500w ili neko pisao nesto drugo?
12btu ne ide ispod 400w (grejanje), a za hladjenje jos nema potvrda ---> A ovamo furas samo Pearl 🙄
Sto ne kupis Pearl, pa javi utiske? ---> Svakako se zalis na 12kmcc da zakiva DF ko mutava

A sta je majstore sa Hisense Nordic koja imala grejac od 160w? 🙄
Ne moras ti nista da verujes ---> kometari su iz 2021
1. Ako grejač u tiganju zapravo ima snagu 300 W i stalno radi, pronađite način da ga kontrolišete.
2. Kolega, 300W je izmereno na vatmetru i potvrdio tehnički menadžer - region CIE.
Posle garancije iskljucio grejac ---> komentar iz 2025:
3.
Jednostavno sam isključio grejač o kome sam pisao nakon isteka garancije, a i sam Hajer mi je prilično brzo pomogao.

Možeš li diskutovati normalnijim tonom koji nije uvrijedljiv?
Za katalog - već sam navodio da i moj 12KMCC kaže "250w" najniže a u realnosti ide daleko ispod.
Nordicove specifikacije nisam čitao, imaš li neki link koji to navodi?
Pearl bih vrlo rado uzeo i razmatrao sam varijantu prodaje KMCC i oglašavao ju, ali ne mogu dobiti ok cijenu (najveca ponuda 400 eura, za nešto plaćeno 750), ali dok dodas demontazu i montazu, nestane logike finansijske u potpunosti.

Daj neki link ili izvor komentara, ovo što napišeš neki polu AI prevod mi zaista ne govori mnogo o čemu se radi.

da, zeleo bih da se nadovezem na to da nije sve u "papirnim" specifikacijama, dosta su vazna i iskustva ljudi iz realne upotrebe.
To je iskreno bitnije, nego papir i tabela + naravno neki screnova npr. grafike kako se ponasa klima u toliko m2, izolacije itd.
Jeste da su razliciti prostori, ali ipak se vidi rad klime da li kove on/off kao blesava ili pegla i odrzava zadatu 🙂
Npr. neki koji sam imao tenutno
23.webp
25.webp
A i primer caletovog kolege sa posla koji je cekao da stigne deo za Haier klimu iz uvoza (nisam zapamtio sta neka elektronika UJ ili slicno) par meseci me je bas odvratio od te klime. Nasuprot tome imam par poznanika kojima Midea on/off uredjaji rade jos od 2008/9 godine...
Dosta se spominje na netu elektronika kod Haier
Za ovih 130W modulaciju pri hladjenju mogu da potvrdim da je tako pri normalnom radu i bez nekih dodatnih funkcija Energysave i slicno...
Svakako za zimu cemo videti, ako bude jaca zima -TA pec jos nisam izbacio iz stana pa cemo je aktivirati😉
👍
Sve je mršavije i mršavije...
Kao kod svakog brenda 🙂
Jedino koliko sam ispratio da MHI drzi kilazu kod 12 btu
ZS/ZT ---> 33.5-34.5kg
ZSX/ZTX ---> 43-45kg
Možeš li diskutovati normalnijim tonom koji nije uvrijedljiv?
Tesko strax 🙂
Pearl bih vrlo rado uzeo i razmatrao sam varijantu prodaje KMCC i oglašavao ju, ali ne mogu dobiti ok cijenu (najveca ponuda 400 eura, za nešto plaćeno 750), ali dok dodas demontazu i montazu, nestane logike finansijske u potpunosti.
Ne moze i jare i pare 😢
Daj neki link ili izvor komentara, ovo što napišeš neki polu AI prevod mi zaista ne govori mnogo o čemu se radi.
1.webp

kabal.webp

Poslednja izmena:
Ne vidim i dalje koji je povod za ton, ali ako ti se da objasniti, dobrodošlo je.
Šanse da je to za rusko tržište i "sibir" varijante gdje se ne pita za potrošnju već da ne zaledi? Ispada da i flexis ima isti feler?
Zamolicu drugara koji je ugradio da mi pošalje grafikon mjesečne potrošnje svog stana, jer je baš banana sa izolacijom a pearl je sam izgurao rutinski zimu u nekih 65-70 m2, ako je grijač stalno upaljen ispod 1 stepen, znači da mu mora iskočiti nekih "bonus" 200 W u decembru/januaru na svu redovnu potrošnju invertera..

Šanse da je to za rusko tržište i "sibir" varijante gdje se ne pita za potrošnju već da ne zaledi?
Onaj komentar iz 2021 je iz bugarskom foruma 🙂
Ispada da i flexis ima isti feler?
Ovo je verovatno prva Flexis (bez plus) sa Nordic spoljasnju!
Za novu Flexis Plus ima slabo komentara, jedino sto znamo da ima isto dve spoljasne ---> Standard i Nordic
Screenshot_20260901-152514~2.webp
Nadam se da su to ispravili na Nordic sa neki grejac od 60-80w ili odmah koknuli grejac od el. sporet

Sto se tice Pearl ona verovatno nema toliko jak grejac ---> verovatno 60-80w
Doduse negde sam video/citao da je pisano od neki 35w ali nisam siguran koji Haier model

Poslednja izmena:
65m2 dosta sajbi dva balkona i mnogo vanjskih zidova, januar 815 decembar 760

U poređenju sa mojom potrošnjom, novembar i februar su van proporcije manji od decembra i januara, dakle izgleda je istina to o crnom tiganju 😱😱 Koji se inžinjer toga sjetio?

Prilozi

• Screenshot_20260901-201753.webp
    Screenshot_20260901-201753.webp
    15.6 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_20260901-201720.webp
    Screenshot_20260901-201720.webp
    24.5 KB · Pregleda: 13
hm, ako se ne varam ovo je ukupna potrosnja celog domacinstva, zar ne treba posumnjati u ostale elektricne uredjaje pa da se zbog toga javlja nekonzistentnost?

Trebao da kupi pametnu uticnicu i tacno bi znao koliko je potrosila klima po mesecu ili na kraju prosto ko pasulj ---> covek zivi i ne gleda bas na svaki kWh/€ 🙂

Poslednja izmena:
hm, ako se ne varam ovo je ukupna potrosnja celog domacinstva, zar ne treba posumnjati u ostale elektricne uredjaje pa da se zbog toga javlja nekonzistentnost?
Nema potrebe, kad ovdje postoji jasan osumnjičeni. Drugar je najčešće sam u stanu, tako da sigurno nema nekih skokova ni šokova u potrošnji.
Dec/jan su bili stalno oko nule, tako da korespondira sa ovim starim slučajevima vrele tacne.
Doduše AI kaže da su to sukcesivno gasili i redividirali, te da u svim novijim verzijama grijač se pali isključivo za vrijeme DF, ne radi konstantno.

Kao sto sam naveo, grejanje je samo u prelaznom periodu dok ne ukljuce centralno grejanje. Fokus bi mi ipak bio na hladjenju i potrosnji. Ako sam dobro razumeo tvoj predlog bi bio Haier Perl Premium AS35PBPHRA-PRE/1U35MEPFRA-H ? Nju koliko vidim mogu da kupim za nekih 50.000 sto je 50ak eur manje nego za Midea Solstice

Nazad
Vrh Dno