Šta je novo?

Kliktanje Hard Diska

Novatech

Cenjen
Učlanjen(a)
29.01.2016
Poena
125
U pitanju je Toshiba 500gb hard disk, desava se da glasno klikne u radu i tom prilikom dodje (ne uvek) do kraceg zablokiranja windowsa. U hdd sentinelu kad se to desi pise kao da je ponovo pokrenut kompjuter, povecava start stop.
Amd x2 250
2gb ram
Ati 5670
500w kinesko napajanje

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Pa namesti da se nikada ne gasi, tj. da ide na "Spavanje".

Kaze da se desava u radu.
Proveri kablove prvo. Najbolje ako mozes na drugom napajanju/kompu da probas.
A i ne bi me cudilo da otkazuje i da mu je kraj blizu.

Pa i nije tako star, vec je na tom kompjuteru stradao jedan hdd pa je i ovaj novi Toshiba ubrzo krenuo baguje, gubi i dobija health, izbacuje plave ekrane. Ponekad krene da klikce i nece da prestane dok se ne prodrmaju kablovi koji idu u njega. Imam 600w napajanje koje takoreci nije korisceno pa cemo probati sa njim i ujedno cemo mu staviti drugi sata kabel.

E ja sam imao isti problem sa hard diskom, u pitanju je isto Toshiba, 500gb (Toshiba TSH-DT01ACA050), iz cista mira bi poceo da klikce i ponekad zakuca, trajalo je to neko vreme dok mi nije pao sistem, posle toga vise nisam mogao da instaliram novi i nosio sam na reklamaciju posto je hard bio u garanciji, zamenili su mi i sad ovaj novi nema vise takvih problema (da kucnem u drvo).

Ako nije napajanje disk je na putu da umre.
Backup, pa ako te ne mrzi istestiraj ga na drugom compu ili na reklamaciju.

On je poceo vec posle par meseci da gubi health, u radnji gde je kupljen su rekli da ce verovatno odbiti reklamaciju zato sto nema bad sectore. Od tada vec godinu dana nekad na 90% nekad na 100% healtha, bad sectore nema. Izgleda da su hardovi svake godine sve losiji, moj Hitachi iz 2006 nema nikakvih problema osim nekih 30.000 errora koje stoje vec 3-4 god i radi besprekorno. Neznam da li su SSD-ovi dugovecniji ili su i oni isplanirani koliko ce raditi.

"U hdd sentinelu kad se to desi pise kao da je ponovo pokrenut kompjuter, povecava start stop". Tačno to se događa kada ode u sleep mode pa tek ako to nije gledaš dalje.

Pozdrav. nadjoh ovaj post slucajno ali da pitam ovde. Ja imam externi HDD WD My Passport ultra od 500g. Desava mi se da cujem klik kao da prebaci ili unutra nesto zakaci. Ne znam kako da opisem. Kada je prikljucen na komp a nista se ne kopira onda se ne desava, ili nisam obratio paznju. A evo sad slusam muziku koja je na njemu. I cesto da kazem "prebaci"
Ono sto mi je cudno jeste, kada ga diskonektujem sa racunara (naravno prvo "eject my passport ultra) i kada iscupam kabal, cuje se isti zvuk.
sta mu je ?

@Novatech

Idi u Power Options i namesti za aktuelni Power Plan da se hard disk nikad ne gasi.
Ako nije to, onda probaj sa drugim kabovima. SATA kabl je sa mehaničke strane đubre i kontakt nikad nije stabilan, pa obrati pažnju na to. Samo nemoj da diraš kablove dok je računar uključen.
Ako nije ni to, može da bude do ploče, probaj ga na drugom kompu.
Ako nije ni to spasavaj podatke, crkava uskoro.

Hoce kliktanje od loseg napajanja. Proveri to

Ja da proverim napajanje? Pa kako to da proverim. To ide na laptop.. Mislis da u opcijama negde ima namesteno da manje trosi ?

Ja da proverim napajanje? Pa kako to da proverim. To ide na laptop.. Mislis da u opcijama negde ima namesteno da manje trosi ?

Ti idi u Control Panel>System>DeviceManager>USB controllers, pa onda na svakoj podstavci idi na Properties>PowerManagment i negiraj mu dozvolu da isključuje USB uređaje. Ako to ne prođe, znači da ga ne gasi sistem već da se sam gasi. Moguće da nema dovoljno struje, probaj ga na nekom proverenom dekstopu sa dobrim napajanjem na zadnjim USB portovima, samo proveri kakav je i tamo PowerManagment na USB portovima. Ako ni to ne prođe, onda je sumnjiv za crkavanje.

img_57567756d370d.png

Takođe, podesi tokom probe u Control Panel>Power Options>Change Plan Settings>Change Advanced Power Settings>Hard Disk>Turn Off Disk After>Never. To podesi za sve Power Plans posebno, i kad je na bateriji i kad je na struji.

Poslednja izmena:
Ti idi u Control Panel>System>DeviceManager>USB controllers, pa onda na svakoj podstavci idi na Properties>PowerManagment i negiraj mu dozvolu da isključuje USB uređaje. Ako to ne prođe, znači da ga ne gasi sistem već da se sam gasi. Moguće da nema dovoljno struje, probaj ga na nekom proverenom dekstopu sa dobrim napajanjem na zadnjim USB portovima, samo proveri kakav je i tamo PowerManagment na USB portovima. Ako ni to ne prođe, onda je sumnjiv za crkavanje.

Pogledajte prilog 222267

Takođe, podesi tokom probe u Control Panel>Power Options>Change Plan Settings>Change Advanced Power Settings>Hard Disk>Turn Off Disk After>Never. To podesi za sve Power Plans posebno, i kad je na bateriji i kad je na struji.

Sve to odradjeno i opet se cuje. Kad pustam muziku sa njega bukvalno bude dve pesme i onda jednom se cuje taj zvuk. Cak sam u power opcijama iskljucio i USB selective suspend. Kojim softverom da proverim stanje externog hdd-a ?

@Novatech

Idi u Power Options i namesti za aktuelni Power Plan da se hard disk nikad ne gasi.
Ako nije to, onda probaj sa drugim kabovima. SATA kabl je sa mehaničke strane đubre i kontakt nikad nije stabilan, pa obrati pažnju na to. Samo nemoj da diraš kablove dok je računar uključen.
Ako nije ni to, može da bude do ploče, probaj ga na drugom kompu.
Ako nije ni to spasavaj podatke, crkava uskoro.
Komp je od rodjaka, kada bude bilo vremena i kad se oni organizuju sve cu da rasparcam, ocistim hladjenje graficke i procesora, promenim napajanje, promenim sata kabl. Hvala za savetovanje, javicu se ponovo ako ima potrebe.

Poslednja izmena:
Sve to odradjeno i opet se cuje. Kad pustam muziku sa njega bukvalno bude dve pesme i onda jednom se cuje taj zvuk. Cak sam u power opcijama iskljucio i USB selective suspend. Kojim softverom da proverim stanje externog hdd-a ?

Kliktanje ćeš teško proveriti. Može on da ima savršen sufrace, ali da otklikće svoje.
Da li ti ga vidi CrystalDiskInfo? Koliko često klikće?

Kliktanje ćeš teško proveriti. Može on da ima savršen sufrace, ali da otklikće svoje.
Da li ti ga vidi CrystalDiskInfo? Koliko često klikće?

Pa najcesce se cuje kad slusam muziku sa njega. kad je prikljucen na laptop a nista ne radim sa njim, tad je ok.. Meni kliktanje ne smeta.. Samo da vidim da nije neki problem i dal ce da rikne. Posto imam dosta stvari na njemu. Dosta vaznih podataka. CrystalDiskinfo ga vidi i kaze da je dobro. Sad cu da skeniram sa HDD Sentinel pa cu postaviti slike. nadam se da je sve ok :)

Pa najcesce se cuje kad slusam muziku sa njega. kad je prikljucen na laptop a nista ne radim sa njim, tad je ok.. Meni kliktanje ne smeta.. Samo da vidim da nije neki problem i dal ce da rikne. Posto imam dosta stvari na njemu. Dosta vaznih podataka. CrystalDiskinfo ga vidi i kaze da je dobro. Sad cu da skeniram sa HDD Sentinel pa cu postaviti slike. nadam se da je sve ok :)

Jasno, bitni si podaci. E sad, da li glava klikće zbog greške ili zato što nema šta da radi... Probaj u CrystalDiskInfo > Function > Advanced Feature > AAM APM Control da isključiš Power Management ili da ga staviš na maximum performance, ili postaviš Acoustic Management na Silent. Ako želiš, zapamti na čemu je stajalo da bi vratio posle.

https://www.msi.com/pic/faq/10015790@2014-0415-0221-189933@faq_0000000000977_en.pdf
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/manual-en/AamApm.html
https://www.youtube.com/watch?v=veQgHqr0U_U

Poslednja izmena:
To se ne moze resiti nikako, glava klikce. Ako imas isti problem kao ja sto sam imao.
Ja sam imao takav hard na proslom kompjuteru i od kada sam ga kupio je kliktao kao kada neko pali i gasi hemijsku olovku, takav zvuk ima.
To zna jako da iritira. Kod mene je kliktao jedino ako u sobi ima vise od 26°, a posto sam ga kupio dok je bila zima to se nije culo, vec pocetkom maja meseca.
Kasnije sam iskljucio taj disk i koristio neki drugi dok nisam prodao ceo taj komp.

Ako je zbog temperature, verovatno radi "rekalibraciju". Pokušaj da očistiš prašinu i zameniš ventilatore.

Meni su diskovi koji su kliktali vrlo brzo otkazali. Jedino u poslednje vreme ubacuju svuda te Power Managmente, koji isključuju uređaje, pa treba proveriti da se tada ne čuje kliktanje. Ako nije to u pitanju, ja odmah sumnjam da otkazuje :) Što se tiče temperature, ima u CrystalDisku pokazatelj temperature, pretpostavljam da čovek to proverava, mada je retko da se eksterni na 5400 rpm pregreva. Mada, ovi *****i iz WD kažu da je operativna temperatura od 5°C do 35°C što je sumnjivo.

http://products.wdc.com/library/AAG/ENG/4178-705717.pdf

HD Sentinel nije prijavio gresku. Kada sam odradio sve moguce testove nista nije pronasao.
Odradio sam cak i ovaj test.
Sto se tice temperature ona je obicno oko 36 stepeni a prilikom testiranja bude 37.
Kada vrsim veliki ispis ili upis na hdd bude oko 40. max koji je HDDSentinel zabelezio je 48..
Nadjoh na njihovom forumu odgovor jednog klijenta, kako su mu odgovorili (tech suport) da je 36c prosek...

Moguce da kad slusam muziku pa da klikce zbog toga...
Mada evo sad sam slusao muziku i palo mi na pamet da kopiram nesto sa njega.. I nije kliktalo..
Cudan heheh :).. Bice da je nesto do napajanja.. Cackao sam razne opcije tako da vise ni ne znam. Valjda nece crci :)

Temperature su ti normalne. Jedino još da proveriš sa baterijskom lampom u kakvom su stanju kontakti (da nisu zaprljani) na kablu i na samom disku. I obavezno ga probaj na nekom desktopu, pozadi na plavim USB portovima.

Nazad
Vrh Dno