Šta je novo?

Kliktanje hard diska

NightCrawler

Znamenit
Učlanjen(a)
15.03.2005
Poena
1,025
Znam znam svi ce odmah reci da cim hard disk klikce da mu polako spremam pogreb jer se sprema put vecnih lovista 🙂

Ali da krenem od pocetka...

Konfiguracija:

Ploca Gigabyte ma69vm
CPU Athlon 3200+ AM2
2*512mb NCP @ 667mhz + 1*1gb NCP @ 667mhz ddr2
Grafika Gigabyte Nvidia 7600gt
DVD-RW Samsung S223
PSU MS Industrial 550w
OS Win 7 32bit ultimate
Hard disk(ovi) [redosled kojim su isprobavani]
1. Maxtor 160gb ATA
2. Maxtor 80GB ATA
3. WD 250gb SATA

Komp sluzi(o) za internet,office i sl... nikakvih OC-a nije bilo

Dakle konfiguracija je sa prvim hard diskom radila odlicno ~1.5 godinu a onda je komp poceo da koci,zaglavljuje,baguje i sl a hard je poceo da klikce.
NPR kod podizanja sistema klikne i zaglavi i nece da digne sistem, ili podigne sistem pa kada se pusti media player ili neki drugi program onda klikne i zaglavi...nije bilo virusa i sl.

Obzirom da na hardu stoji da je proizveden aprila 2004 godine pomislio sam da je hard odradio svoje tako da sam ga zamenio sa hard diskom pod brojem 2 koji sam izvadio iz neke masine koja mi je stajala i skupljala prasinu i ponovo instalirao win 7 ultimate.

Medjutim sa ovim hardom ista prica i to posle samo mesec dana.
Opet koci,baguje,zaglavljuje i opet klikce.....:wall: Posto je i na ovom hard disku datum prozivodnje bio 2004 godine pomislih da se hard ubudjao od stajanja....

Ne budem lenj uzmem i prikljucim oba ta harda na moju masinu (videti potpis) i izmaltretiram ih posteno a oni rade savrseno niti se cuju niti klikcu :zgran: niti zaglavljuju....

Prilikom kupovine novog hard diska kupim i ovaj pod rednim brojem 3 WD 205 GB SATA2.
Opet ga ubacim u komp instaliram win 7 ali ovog puta X64 i sve pratece programe i sl. I sve je to lepo radilo i funkcionisalo ali.....

Ali posle ~ mesec dana opet isti problemi kliktanje,zaglavljivanje,resetovanje i sl :wall::wall::wall:

Sledi pitanje:
Zbog cega klikcu hard diskovi? Ajd ova 2 mozda zbog starosti ali kod mene u masini rade normalno ali sto ovaj novi klikce nije mi jasno?

Sva 3 hard diska sam provukao kroz HDD regenerator i Hard Drive Insprector uz naravno chkdsk komandu i nijedan nije prijavo BB i sl

Moze li neka komponenta druga da izaziva ovo kliktanje?

Napajanje mozda?

Mozda ploca?

Ili nesto trece?

Nikakvih drugih simptoma nema osim ovoga vezano za hard diskove....

Poslednja izmena:
Moze li neka komponenta druga da izaziva ovo kliktanje?

Napajanje mozda?

Naravno da može.
Napajanje ne možda, nego vrlo verovatno. Probaj drugi molex konektor, proveri kakvi su, da nisu razglavljeni, labavi... malo ih očisti od patine...
Ako bi da menjaš napajanje, najbolje da na problematičnoj mašini za probu promeniš samo napajanje da budeš siguran.

Poslednja izmena:
Naravno da može.
Napajanje ne možda, nego vrlo verovatno. Probaj drugi molex konektor, proveri kakvi su, da nisu razglavljeni, labavi... malo ih očisti od patine...
Ako bi da menjaš napajanje, najbolje da na problematičnoj mašini za probu promeniš samo napajanje da budeš siguran.

Apsolutno. Pre par godina sam imao ista iskustva, zamena nekog jnc-a chieftecom od 300w je resila sve probleme. I bas Maxtor diskovi su kliktali, ostali ne.

I moj maxtor klikce, a napaja se sasvim OK (Blueberry 450W). Probano sa drugim napajanjem, isto klikce. Ko ga shisha, nek' klikce, dokle god radi i odrzava OS "operativnim".

samo da potvrdim, lose napajanje + maxtor = klikatanje... meni se cak i trajno spucao disk... mada je bio star...

I ja da se nadovezem , na staroj mojoj konfiguraciji bilo je neko slabo napajanje i maxtor 80GB, kliktao je ponekad ali se svaki put jasno culo kad to uradi. posle nekog vremena presao je u rack pa u drugu download masinu pa opet u rack itd..... evo ga i dan danas radi(koliko se secam kupljen je 2002-3) , pre neki dan sam na njega instalirao ubuntu 10.04 cisto radi testa i sve savrseno funkcionise 😉

zamena nekog jnc-a chieftecom od 300w je resila sve probleme

Taman imam chiefteca od 300w koji mi stoji i skuplja prasinu probacu sa njim pa cu da vidim sta se desava....

Ko ga shisha, nek' klikce, dokle god radi i odrzava OS "operativnim".

Tvoj klikce i radi a ovi klikcu i ne rade odnosno koce i zaglavljuju :wall:

Ja u drugom postu jedino zaboravih da napišem da je to i iz ličnog iskustva 🙂, ne samo iz čitanja mnogih postova (a bilo ih je dosta na tu temu zanjih par godina). Meni se to dešavalo upravo s Maxtorom (DiamondMax 9) i radio je ali sa zaglavljivanjem kao kod tebe, dakle valjda nekvalitetan kontakt-nepravilno napajanje, kada mu zatreba više struje da povuče. Pri intezivnom radu glave se to dešavalo. Zamenom molexa je prestalo, ali posle čišćenja kontakata finom šmirglom i malim dotezanjem se više ni na jednom molexu nije dešavalo, evo sad već disk ima nekoliko godina. Mada i dalje ponekad malo pritegnem molex preventive radi, jer oće valjda i od toplote i od čestog kačenja/skidanja da malo popuste. Sad mi je to backup disk i nije stalno na napajanju pa se češće njaka molex nego što bi inače, a i njihov kvalitet na kme kinezu je poznat 😀.

Meni je ovo MS Industrial napajanje iz 2003 godine tada sam ga ja uzeo a pojma nemam kada je prozivedeno....
Inace je to napajanje radilo kod mene u masini pa je zamenjeno sa ovim chieftecom iz potpisa
Probacu da vidim molex i kontakte malo da prodzaram pa ako ne upali da ubacim novo napajanje....

Da ne otvaram drugu temu..
Imam problem takodje sa wd 250 gb sata 2, koji je ubacen u ovo usb kuciste. E sad, zvuk nije klasicno kliktanje, kao kad glava od harda preskace, nego vise kao neko "lupkanje ili kuckanje" i to se javlja u intervalima uglavnom po 2x. Ponekad, kad upalim usb, zakucka nekoliko puta i onda cujem glavu motora kao da se ugasi i tek onda se hard inicira, te radi normalno. Odnesem kod drugara kuciste sa hardom, kad ono kod njega ni da stucne, 😀 cak stavise, mislim da i nesto brze kopira. Taj isti hard je bio ubacen u staroj masini, radio godinama bez ikakvih problema. Ne vidim drugi razlog nego da ploca ne isporucuje dovoljno struje, pa hard u usb-u se uzjogunio. Svaka nova ideja dobrodosla. 🙂

Sam sebi si lepo odgovorio.... 😀

Poslednja izmena:
najverovatnije je problem za glavom hard diska, mozda i kontrloler nesto zeza

najverovatnije je problem za glavom hard diska, mozda i kontrloler nesto zeza

Ne moze biti do harda ili kontrolera, posto sam spomenuo u prethodnom postu da kad odnesem kod drugara radi sasvim normalno, bez ikakvog kuckanja. Zaboravio sam da napomenem da je usb kuciste prikaceno na prednji usb port, pa je verovatno problem to toga, mada sa drugim usb kucistem i drugim hardom radi sasvim ok. No, nebitno.. radi i ovako, jedino sto povremeno "lupka" iznutra.

^To se i meni desava na externom hdd, ali samo kad je racunar UGASEN. Hdd skljoca na 1.5s manje vise ravnomerno, zvuk lici na zvuk upaljaca. Kod mene se to desava, na drugom racunaru na kome sam probao ne. Ima li neko ideju do cega moze biti?

^To se i meni desava na externom hdd, ali samo kad je racunar UGASEN. Hdd skljoca na 1.5s manje vise ravnomerno, zvuk lici na zvuk upaljaca. Kod mene se to desava, na drugom racunaru na kome sam probao ne. Ima li neko ideju do cega moze biti?

USB portovi mogu da imaju napajanje i kad je komp ugasen. Samo to ocigledno nije dovoljno da normalno zavrti hard

@ RONIN
Taj napon nije dovoljan ni za punjenje mobilnog telefona... probao sam.

@fingon82
Potrazi u BIOS-u, a moguce je i da postoji dzamper. Potrazi u uputstvu ploce, mora da ima.

Nasao sam pre neki dan, al mi onda ne bootuje USB mis i tastaturu

i kod mene se takodje cuje kliktanje iz maxtora 80 GB.mada ne toliko cesto.mozda na svakih par dana se javi.kod mene cisto sumnjam da je do napajanja jer masinu iz potpisa tjera 400W Chief!a i nerijetko se desava da se racunar u djelicu sekunde zakuca,pogotovo kad skrolujem neku dugacku stranu u browser-u.da dodam da sam sistem skoro(prije 20 dana plafon) digao nanovo tako da ne vjerujem da je do os-a.da nije pred kraj karijere!?ako jeste da ga se rijesavam.i onako ga koristim kao sistemski disk.imam jedan od 160GB koji uopste ne koristim,tj stoji mi u ladici racunarskog stola skoro godinu dana pa bih mogao sa njim da ga mijenjam.

I? Jesi li otkrio šta je na kraju kliktalo (upućeno postavljaču teme)? Imam sličan problem, mašine su nam dosta slične. Moja:

GA-MA69VM-S2
WD Caviar 500GB
CPU Athlon 64 X2 4600+
2x1gb Kingston DDR2 @ 800mhz

Nazad
Vrh Dno