Šta je novo?

Kingston Data Traveler 101, uzasno spor?

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Imam Kingstonov Data traveler 101 od 8gb, pri zapisu ostavruje 2 MB/s a po specifikaciji je 4x brzi. Drug recimo ima isto kingstonov model u tom cenovnom rangu i radi blizu te predvidjene brzine.
E sad ja sam ga bio formatirao i menjao file system. Pa da nije mozda zbog toga? Sta bi bio njegov deafult?

Brzine tih kingstonovih flešića se razlikuju od modela do modela, tj drugačije su kod svakog primerka.
Moj DT Capless 2GB ima read od 18.5 MB/s a Write 6.5 MB/s, pre njega DT 101, kao tvoj od 1 GB imao je 14.5 MB/s read a 4.5 MB/s write speed.

Ne znam koji ti je sada FS ali trebalo bi da je bio FAT ili u nekom slucaju FAT32.
Mada sto se mene licno tiche sa ntfs-om su mi flash-evi najbolje radili tj. najbrze.
Poz

NTFS FS nije dobar za fleš diskove zbog toga što zahteva čest upis a to nije dobro za fleš memorije

Flash memorija je potrosna roba i kupicete novi pre nego sto ce se nesto desiti sa flashom zbog ntfs-a.

Poz

Nema sanse da je ntfs brzi, zbog zurnala. On upisuje i u zurnal, tj neke podatke duplira (verovatno samo info o fajlu),
Ako ima vise upisa, a brzina pisanja je ista, onda sledi da je NTFS sporiji...

Ima shanse..
Govoris iz iskustva ili teorije?

Imam onaj Kinston mini slim od 4GB crni, čitanje 18MB/s, upis 7MB/s. Kupim isti takav plavi, čitanje 11MB/s, upis 2MB/s!!!! Naravno vratim prodavcu i pošto nisu imali više takvih crnih, uzmem Data Traveller 101 4GB, čitanje 16MB/s, upis 5MB/s...

Kingston ne proizvodi svoje flash čipove nego ih kupuje na tržištu, pa zato ima velikih varijacija od serije do serije (ponekad i od primerka do primerka). Zato osim kod skupljih high-speed serija, i ne garantuju brzine... funjarska posla, jer pored kapaciteta brzina je jedan od najvažnijih karakteristika!

Poslednja izmena:
Ima shanse..
Govoris iz iskustva ili teorije?

Iz teorije, mrzi me da formatiram flash da bih dokazivao. Ta prica o ubijanju flasha je zbog veceg broja upisa, a vise upisivanja => manja brzina...
A za praksu, pogledaj raspravu o acerovom netbooku sa ssd-om i koliko brze radi ako se instalira na fat32 umesto na ntfs.

Ono gde moze biti brzi je u nekim specijalnim situacijama, eventualno pri radu sa malim fajlovima ili sl (ntfs valjda koristi drvoidnu strukturu za direktorijume), a u slucaju velikih, razlike izmedju fajlsistema su mizerne.

@__zevs__

Probaj pa ces da vidis..cak i da imam ssd stavio bih njega ntfs ako radi brze(ja licno).Razlike postoje u nacinu koriscenja flash memorije za system i za prenos podataka i u tom slucaju ako se koristi za system bolji je fat32 ali za usb flash memorije ntfs jer se razlika stvarno oseti.Voyager koji sam kupio pre 2 godine sa fat32 se vukao na read/write 12/8 a sa ntfs-om leti na nekih 28/22.Dosta varira naravno od velicine fajlova ali je bas brz.
Cak ima uticaja na brzinu i preko cega kopirate.Da li explorer ili tcmd..
Pa u sustini ko kako voli ali prica da ce flash da rikne zbog ntfs-a ne stoji jer meni radi vec dugo a nemam nikakvih problema zbog toga.A kada rikne javicu...
Poz

Nazad
Vrh Dno