Šta je novo?

King-size windows XP?

GeorgeT

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
620
Pre par dana sam instalirao windows XP umesto 98-ce i otkrio da mi je zauzeo neshto vishe od2GB na hardu. Pored samog Windows velikog 1,04 GB (1.125.310.962 bytes) u root-u C: particije mi se nalaze i dva ogromna fajla:

PAGEFILE.SYS 603.979.776 16.01.2006 11:20 -ahs
hiberfil.sys 402.182.144 16.01.2006 11:20 -ahs

oba fajla su kreirana u isto vreme kada sam instalirao XP, a edituju se pri svakom paljenju rachunara kao shto se vidi iz datuma.
Interesuje me da shta su ta dva fajla, zashto su toliki i ako mozhe kako da ih "smanjim".

Do sada nisam koristio XP, a od drugova koji jesu nisam chuo za njih iako sam chuo kuknjavu na njegovu velichinu.

Inache dugujem jedno objashnjenje jer mozhda ima veze.
Pre nedelju dana morao sam da reinstaliram windows (do tada 98). Formatirao sam C: particiju i hteo da stavim XP, ali ne znam zashto nisam mogao da podignem sistem sa instalacionog CD-a XP-a i instaliram windows. Na kraju sam instalirao maksimalno osakatjenu verziju windowsa98 i preko nje instalirao XP jer drugachije nisam mogao poterati XP-ovu instalaciju. Siguran sam da je disk butabilan jer sam pre nekih godinu dana vetj instalirao WinXP na ovu mashinu sa dotichnog CD-a i cela instalacija je proshla bez problema (inache, XP sam posle par dana zamenio 98-com jer nisam mogao da nadjem dovoljno dobre, tj. optimizovane drajvere za grafichku - nVidia TNT2 pro 32MB RAM-a).

Djordje🙂

>---TAG---<
Mislio sam da Gremlini ne postoje, a onda sam kupio kompjuter...

E sada, to su ti sistemski fajlovi koji sluze da u slucaju nedostatka RAM memorije operativni sistem hard disk koristi kao memoriju za smestanje podataka. To nema potrebe da smanjujes (mada moze), i toliko i treba da zauzme instalacija XP-a ako nista ne diras. Ako ti je HDD dovoljno veliki (mislim nije tipa 3-4GB) onda se pomiri sa tim "gubitkom" prostora.

oba fajla su kreirana u isto vreme kada sam instalirao XP, a edituju se pri svakom paljenju rachunara kao shto se vidi iz datuma.
Zato se i modifikuju stalno jer ih OS koristi uvek. Zato i radi HDD cak i kada nista bukvalno ne citas sa HDD-a.

A taj CD sa XP ili nije bootabilan ili (ako si vec siguran da jeste) onda nije namesteno u biosu da trazi sistem prvo na CD-ROM-u pa onda hard disk. Ako je cak i to namesteno a i dalje nece da bootuje sa CD-a onda mozes da probas da ga namestis na drugu IDE granu i da probas kao master (ako je bio slave na prvoj grani)

Fajl hiberfil.sys ti je potreban jedino u slucaju da koristis hibernaciju umesto stand-by rezima. Ako ne koristis pomenutu opciju mozes je iskljuciti u Display Properties->Screen Saver->Power->Hibernate ->enable hibernation, i tako oslobodis malo mesta na hardu.

poz.

Hibernaciju ugasi, umesto nje bolje koristi potpuni standby (namesti u BIOS-u S0 ili S3, nešto od ta dva).

Btw, iz ovoga se vidi da imaš oko 400MB ram-a, pošto je hibernation fajl iste veličine kao radna memorija, a page file je po windowsowom standardu memorija*1.5 🙂

milanj je napisao(la):
A taj CD sa XP ili nije bootabilan ili (ako si vec siguran da jeste) onda nije namesteno u biosu da trazi sistem prvo na CD-ROM-u pa onda hard disk. Ako je cak i to namesteno a i dalje nece da bootuje sa CD-a onda mozes da probas da ga namestis na drugu IDE granu i da probas kao master (ako je bio slave na prvoj grani)

Probao sam vetj sve to. Jesam "zelen":trust: po pitanju XP-a, ali ne i po pitanju rachunara. Inache sam siguran da je disk bootabilan, chak sam ishao do drugara i uzeo od njega disk s kog sam moj narezao i skojim je on pre par nedelja instalirao XP po ko zna koji put. Jedino shto nisam probao je da mi CD drajv bude postavljen kao master na glavnoj IDE grani. Chak sam i menjao particiju iz FAT32 u NTFS. Prava zona sumraka 🙁

Djordje🙂

Hvala svima na informacijama 🙂
Inache, da imam oko 400MB, tachnije 384 MB RAM-a.
Jeste da kaskam neke 3 godine, ali nisam imao potrebe da prelazim na XP.

Djordje🙂

prvo, zar ne postoji swap/page file ( virtual memory file) i u Win98/98SE?

drugo, shta mislish chemu sluzzi opcija Boot Order u BIOS-u matichne ploche?,)

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
prvo, zar ne postoji swap/page file ( virtual memory file) i u Win98/98SE?

Postoji, u windows direktorijumu, pod drugim imenom i po potrebi naraste do neke velichine(najvetji mi je bio oko 300MB i to mozhda jednom). Medjutim nije stalno velik i kada za tim nema potrebe spadne na nekih 50MB, za razliku od pagefile.sys koji je konstantno velik. :crash:

H.U.D. je napisao(la):
drugo, shta mislish chemu sluzzi opcija Boot Order u BIOS-u matichne ploche?,)

Da ponovim: "
Mozhda jesam "zelen":trust: po pitanju XP-a, ali ne i po pitanju rachunara. Shta mislish da sam prvo uradio pre instalacije i kako sam posle instalirao 98-cu? Dizhutji sistem pomotju dizalice? 😉

Djordje🙂

Swapfile je veci pod xp-om jer je zahtevniji po pitanju memorije od 98. Ako je uvek isti, moguce da ti pod My Computer properties->Advanced->performance settings->Advanced->virtual memory change, stoji stiklirano custom size i pod initial size i maximum size stoje iste vrednosti. To znaci da ti je swap file fiksiran na odredjenu velicinu. Ako ti to ne odgovara stikliraj system menaged size.

poz.

GeorgeT je napisao(la):
Da ponovim:
Mozhda jesam "zelen":trust: po pitanju XP-a, ali ne i po pitanju rachunara. Shta mislish da sam prvo uradio pre instalacije i kako sam posle instalirao 98-cu? Dizhutji sistem pomotju dizalice? 😉

Djordje🙂
ponekad i dizalica pomogne..😛😉
a sa drugom optikom u tvom kompu? mozzda se jednostavno ne slazzu chitach i pisach koji je narezao taj instalacioni disk..

pozdrav

Nazad
Vrh Dno