Šta je novo?

Kineske replike?

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Molim za mišljenje o kineskim replikama (ili ne replikama) mobilnih telefona. Ovih dana sam visio po oglasima tražeći za klinče neki ultra jeftin android fon - u slučaju da ako mu maknu u školi da ne žalim - i tako naletim na dosta kinsekih mobilnih, što replika što nekih "brandova". Pošto se dosad nisam susretao sa njima, zanima me par stvari:

- Kako rade i performanse
- Koliko su sigurni
- Gde kupiti

Naleteo sam konkretno na:

http://www.kupujemprodajem.com/Samsung-S3-4-8-Dual-Core-HIT-CENA-852214-oglas.htm?filter_id=5774510

Specifikacije su 4.8", 512MB mem i MetiaTek MT6575 čipset, kamera 2MPx. To mu maltene dođe kao moj Alcatel 997D samo sa slabijom kamerom i manje radne memorije ali i većim ekranom.

Koliko para toliko muzike. Ne znam sta ce klincetu android uopste? Bolje neki normalan dobar telefon. Ovako jos ima da ga zezaju :(

Touch je kod kineza obično vrlo očajan, a umeju i da baguju tokom normalnog korišćenja. Takođe, ako se kojim slučajem pokvari, zaboravi na popravku. Ako i nađeš nekog ko je voljan da popravlja isti, teško da će naći potrebne delove.

Po mom mišljenju bolje da mu uzmeš neki normalan telefon, pa makar i polovan, nego kineza. Npr Alcatel Android telefoni koji dolaze uz postpaid pakete mreža mogu da se nađu po oglasima dosta povoljno sa garancijom.

Gore od ovoga ne moze :)

Bolje mu kupi neki polovan telefon za 120-150e koji je 5x kvalitetniji/bolji od ovog djubreta.

@MARE - Klinac vec nosi telefon u skolu (nokia 6303) pa kad vec nosi sto ne bi imao neki android sa igricama. Uveliko koristi moj tablet isto kao i android box na tv-u u dnevnoj sobi. Posto znam kako je pazljiv sa stvarima a narocito tehnikom ne sumnjam da ce paziti i na fon. Inaöe, svi klinci imaju nesto sto tegle (psp, nintendo i sl.) a ovo je po meni najbolja stvar.

Znam ja da je koliko para toliko muzike i da im je taö verovatno los. Klincu ne planiram postpaid da uzimam narocito ne zbog telefona. Tel ima samo za hitne slučajeve i za toliko ima kredita (ne trosi ih na zvanje drugova). Ne mogu opisati koliko znaci da klinja ima tel kad ide na ekskurziju recimo i sl. Ovaj tel iz linka ima isti hardver kao moj OT997D a kosta upola. Mene iskreno najvise zanima kako ce igrice raditi na njemu.

Inače je lik maksimalno korektno slikao podatke iz AnTuTu-a. Vecina drugih to ne radi.

Poslednja izmena:
^ Pa nije ni mislio da uzmes postpaid paket, vec da kupis na oglasima od ljudi koji su uzeli telefon na paketu. Tako dobijas jeftin i (prilicno) kvalitetan nov telefon i to sa garancijom, sto je najvaznije.

To sam i gledao na Kp pa naleteo na kineze. Zena ima Sony Xperia Mini (uzet preko Vipa) pa ce verovatno i klincu on biti uzet. Kosta oko 90 eu na KP.

Jos jednom cu napisati da ne kupujes ovo djubre :) Ekran je sa uzasnim prikazom i rezolucijom, krs u svakom smislu reci i bolje je da mu kupis Huawei G300 polovan za oko 115e iz oglasa a mozda cak i Samsung Galaxy S I sa jos par meseci garancije za oko 130e, klinac bi dobio 20x kvalitetniji telefon i bolji ekran, zvuk itd a 4'' uopste nije malo za igrice, SGS I ih i dalje prilicno dobro ''gura'' i svakako bolje od ovog kineskog djubriva..

Zena ima Sony Xperia Mini (uzet preko Vipa) pa ce verovatno i klincu on biti uzet. Kosta oko 90 eu na KP.

Dobar je taj telefon (steta sto je samo 3'' displej) ali za iste pare imas i Xperia Tipo koji ima malo sporije cpu/gpu ali i bolju bateriju, malo veci displej i fabricki dolazi sa ics.. a za oko 90-100e imas i LG L5 koji ima isti cpu/gpu kao Tipo ali i 4'' ekran koji je mnogo komforniji za igrice ali je rezolucija kao i prikaz bedak.

Ako ti nesto znaci sitne igrice sam probao na Tipu (fruit ninja, angry birds, hill climb racing i jos dosta slicnih) i sve klize osim fruit ninja koja je lose optimizovana pa secka i na mnogo skupljim telefonima.

Ovo je mozda najbolje resenje - LG Optimus 2X za 120e (ima i jedan za 130e), mob.svet oglasi, telefon star 1 god valjda, bolje za igrice za manje para ne moze i klinac ima da se raspameti :D :)

http://www.gsmarena.com/lg_optimus_2x-3598.php

Poslednja izmena:
Ja sam prolupao. Na tipo sam i mislio.

Tipo kosta od samo 60e (za telefon star 5 meseci) do 90-100e nov al ocu da se solidarisem sa tvojim sinom :D pa ti savetujem da razmislis i o LG 2X za 120e, ako bi dao 90 za tipo tu je i jos 30e za mnogo mocniji telefon sa vecim ekranom i hardverom koji ce omoguciti igranje zahtevnih igrica jos 2 god :) Ali naravno, treba proveriti u kakvom je stanju taj LG pa to malo komplikuje situaciju.

Ako je odluka ipak neki nov za 90e.. sta znam, tu je hardverski mocniji Samsung Omnia 7 ali nije android pa opet ima igrica u WP marketu.. tu su i bada telefoni koji su hw odlicni ali je sistem mrtav ali su bolji za igrice..

Nema veze, i da uzmes Tipo neces pogresiti, solidan android telefoncic i ima malo overklokovani adreno 200 i 800Mhz procesor.. baterija traje 2 dana sa dosta koriscenja a zvuk je solidan, ekran ok..rekoh vec da sitne igrice klize a zahtevnije nisam probao ni na mnogo mocnijim telefonima jer su meni bar neprakticne za igranje na telefonu.

Ortak ima LG L5 i telefon ima isti cpu/gpu kao i tipo ali veci i losiji ekran, izrada je solidna i znam da je probao samo gta III i da je seckalo ali je moglo da se igra nekako, adreno 200.

Samo jos ovo, na kojoj je mrezi dete? Ako je na vipu onda ok ali ako je na drugim.. to je problem jer je otljucavanje Sony telefona skupo pa je onda bolja opcija ici na Samsung Galaxy Mini 2 :

http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_mini_2_s6500-3883.php

On se otkljucava za oko 10e valjda.. mana u odnosu na Tipo je baterija manjeg kapaciteta (za 200mAh) i to sto je fabricki izasao za 2.3 Androidom (tipo je na 4.0-ICS) a prednosti su jeftinije otkljucavanje i malo, jedva primetno veci displej..

Evo jos da vidis kako rade igrice na Tipu, ovo zbog istog hw vazi i za Samsung Mini II, ok skroz.

[YOUTUBE]ZoU6ytJffAI[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Ja imam G300 i prezadovoljan sam obzirom da mi nije potreban bolji telefon. Od igrica sam probao nekoliko njih (Minecraft, Survival Craft, i nekoliko racing igrica) i sve rade ok. Ekran je IPS što je veliki plus u tom cenovnom rangu, ima 4GB ugrađene memorije (oko 2.5GB dostupno) pa ne moraš odmah da kupuješ i memorijsku. A ima i Corning Gorilla Glass, nosim ga u džepu bez futrole/zaštite i još uvek nema nijednu ogrebotinu.

A možeš da nađeš isti za ~120e - sa skoro dve god garancije, samo uzet uz paket i odmah stavljen na prodaju.

Jedina mana mu je autonomija baterije kada igraš igrice, ovako drži dosta dugo, ako ne koristim 3G već samo Wi-Fi nekad mi drži bateriju i po 5 dana.

Klinac je na telenoru pošto svo troje imamo službene kartice (iz moje firme). A moj i ženin privatni telefoni su na VIP-u. Ona je uzela sad tipo (za dinar + 50% smartova u trajanju ugovora) a ja sam sebi kupio OT 997D (zamenio HTC Desire HD). Uzeo sam iz Vipa G300, preprodao njega i prodao Desire i za te pare kupio 997D. Za resto planiram klincu da uzmem nešto. Ili tipo ili nesto sl. do 90 eu.

Rekoh ti da je otkljucavanje Tipa skupo (navodno oko 4k din a mozda je i manje, treba proveriti) a klinac je na telenoru.. Onda juri po oglasima nov Samsung Mini 2, bukvalno je isti kao Tipo samo ne znam da li je dobio ICS i ima malo losiju bateriju. A mozda da probas u vipu LG L5, ekran je dosta ispran i ima uzas rezoluciju ali je 4'' sto je odlicno za igrice a ima isti hw kao Tipo/Mini 2 i solidno izradjeno kuciste. Taj telefon kosta oko 100e, iz vipa al ne znam koliko kosta otkljucavanje.

http://www.gsmarena.com/lg_optimus_l5_e610-4571.php

To je to, ako je budzet do 100e mada bih ja dao jos 15e za polovan Huawei G300 iz vipa.. ili jos 20e za LG Optimus 2X.

Poslednja izmena:
Moj drug je kupio onaj s3 kao media pleyer za kola ali mtk6577. Doneo ga iz rusije za 100$ i toliko mozda i vredi. Ekran cak i nije los, svetlost probija po ivicama, digitajzer je od nesto mekse plastike pa se malo udubljuje ali jako je osetljiv. Inace radi prilicno glatko i brzo, i kako kaze on ne baguje cesto. Medjutim... GPS i na najmanju kisu puca, wifi isto slab, moras da budes u krugu od 3-5m od rutera. Baterija kriminalno losa, njemu recimo od uvece do ujutru dok ostane u kolima pojede 60-70% ali to je verovatno do neoptimizaovanog softvera. I zadnja stvar koja je sigurno posledica toga sto je stalno na punjacu je burn in efekat. Ako se isprzani, sledeca 3-4h se malcice vidi samsungov logo iz boot animacije. I da jos jedna stvar, dosta se greje + ne znam da li blic uopste postoji na ovom telefonu ili je samo zbog kozmetike ali njemu ne radi.

Mozda sam ga malo nacrnio ali da budem iskren ja bih ga uzeo da kosta 60-70e i to ovaj mtk6577.

Ne znam zasto razmisljas o kopiji, kineskoj ili drugogo porekla, kada ima da se kupe stariji modeli sa Android OS za manje od 100 evra. Ili polovni jaci/noviji modeli za slican iznos. Ne znam kog uzrasta ti je dete, ali sam 99,9% siguran da mu je to prvi (pametan) telefon. Bilo sta da dobije je skok do 5 metara.

Govoreći iz ugla deteta, ne bih voleo da mi tata kupi neku kinesku kopiju:d

To sam ja pokusao da mu kazem samo na fin nacin :d daj bre, kineska kopija, pa zar ne zvuci dovoljno lose i kvarljivo? Sta mu znaci sto je ekran ogroman i sto je kopija S3 kada ce verovatno brzo da rikne uz dosta sitnih problema tipa odziv ekrana itd..

Nisam ni planirao da mu uzmem kineza vec naleteo na njih na kp. Star je principa sto necu da mu uzmem mobi skuplji od 100 eu. Ako mu marnu da mogu lako da prezalim.

Ne bi da se sad kao pravim pametan ali ja kad sam bio klinac nisam imao nikakav telefon i uopšte mi nije nedostajao!
Ali ajde, današnji klinci su drugačiji, padnu u depresiju ako nemaju barem SGS3...
Uglavnom, jedini kinez koji bi ja voleo da imam je MEIZU :d
a ako već mora da ima telefon onda bi se radije opredelio recimo za polovan desire ili wildfire, tako nešto...

Poslednja izmena:
Na kraju pao Y200. Kao nov bez tragova korišćenja. U garanciji još 18 meseci. 50EU. Jeste da ima malo mem, ali to sam rešio preko App 2 SD. Ekran mu je ekstra sa odličnim odziivom, sistem je brz i radi većina igara.

Nema je ispod 120-130 eu.

Inace, konacno sam dosao do jedne kineske replike. Kolega sa posla je narucio repliku Samsung Galaxy S2.

http://www.kupujemprodajem.com/Samsung-S2-Android-5MP-NOVO-2782235-oglas.htm

Lik koji ga prodaje je stvarno korektan. Okacio je i slike sa AnTuTu Banchmark-a gde se vidi CPU, interna memorija, RAM, grafika...

Jedina realna mana telefona je losa izrada (kvalitet plastike) i ekran koji je slabiji nego kod vecine brandiranih telefona ali nije ni los. Tač je solidan ali posto jos nisam skinuo zastitnu foliju, mislim ce biti jos bolji.

Inace tel ima 512MB (deo odlazi na grafiku). Po ukljucenju slobodno je 220MB (ukljucen ES Task Manager widget). U radu i u kretnji kroz menije je brz (s obzirom na cpu koji ima samo 600MHz). Aplikacije tipa Blica i sl. radi odlicno kao i WiFi konekcija. GPS radi (testirao preko GPS fixa) a probacu veceras i navigaciju.

Stavio sam da se baterija napuni do veceras, pa cu testirati IGO, Death Trigger i jos par stvari. Onda postujem kompletne utiske. Zasad su povoljni s obzirom na cenu od 72eu.

kako korektan lik kad u naslovu oglasa piše samsung? kakve veze ovaj telefon ima sa samsungom?

Nadajmo se da realne mane neces imati prilike da vidis, losa plastika je najmanji problem. I u slucaju da se bilo sta pokvari, telefon moze direktno u smece. Zastitna folija se ne skida, ako mislimo na istu - ako nema "jezicak" za skidanje, ne skidati!

Poslednja izmena:
@ Vojkan

Pa to da privuce paznju, na samom pocetku oglasa pise da je replika.

Ovo nema cenu :) :d

rtsxrxb.jpg

Imam fore do sutra ujutru da ga ispitam. Posle ga vracam kolegi. Dao mi ga je da ga proverim i instaliram potrebne aplikacije (igo, igre i sl.).

Pa on ako bude hteo neka ga vrati. Meni pao ko kec na deset da se uverim kako rade kinezi. Licno, ja sam nagovarao kolegu da uzme najjeftiniji samsung duos ali nije hteo da da 50 eu vise.

Ono sto sam probao je da ne radi vecina jacih igrica tipa Death Trigger, Shadow Gun i sl. tj. pise da uređaj nije kompatibilan sa njima. Rade sve manje tipa NinjJump, Mayan Kuma, Angry Birds i sl.

WiFI radi super.

Fotografije radi solidno i definitivno boljem nego moj 997D.

Pošto smo imali dosta posla, nismo stigli i navigaciju da isprobamo, ali će mi kolega ostaviti sutra ujutru tel, pa da probam do kraja radnog vremena.

Nazad
Vrh Dno