Šta je novo?

KGB arhiver?

Vest je bajata 🙂 Uostalom, vrlo je bitno 200 mb chega pakujes u 10 🙂 Nije isto ako je to txt ili jpg fajl.

Ono probao sam ga i kada sam video da mu treba oko 20 dana da spakuje fajlove ukupne velicine od 60 mega odustao sam 🙂

evo poredjenja radi
5 foldera ukupne velicine 15,3 MB (16.089.859 bytes)
spisak fajlova u attachmentu(neki drajveri za graficku su u pitanju)
winrar - solid max compresion i pravi sfx
velicina arhive 1,97 MB (2.075.800 bytes), vreme kompresije 10s
7zip - solid ultra compresion i pravi sfx
velicina arhive 1,81 MB (1.904.607 bytes), vreme kompresije 18s
kgb - compresion level very good(za vise nisam imao memorije, imam samo 1gb ram :wall: ) i pravi sfx
velicina arhive 1,65 MB (1.740.751 bytes), vreme kompresije 1262s

Prilozi

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
evo poredjenja radi
5 foldera ukupne velicine 15,3 MB (16.089.859 bytes)
spisak fajlova u attachmentu(neki drajveri za graficku su u pitanju)
winrar - solid max compresion i pravi sfx
velicina arhive 1,97 MB (2.075.800 bytes), vreme kompresije 10s
7zip - solid ultra compresion i pravi sfx
velicina arhive 1,81 MB (1.904.607 bytes), vreme kompresije 18s
kgb - compresion level very good(za vise nisam imao memorije, imam samo 1gb ram :wall: ) i pravi sfx
velicina arhive 1,65 MB (1.740.751 bytes), vreme kompresije 1262s

Samo 126.2 puta sporije od WinRAR-a radi 300 KB dobitka u kompresiji 🙂

kUdtiHaEX je napisao(la):
Samo 126.2 puta sporije od WinRAR-a radi 300 KB dobitka u kompresiji 🙂
Kompresija je potpuno rešen matematički problem... U praksi se traže rešenja koja imaju najrazumniji odnos brzine i efikasnosti. Nikakva mudrost nije primeniti algoritam koji je efikasniji a kompresuje užasno dugo, samo što to niko normalan ne radi. Zar neko zaista veruje da autorima WinZip-a ili WinRAR-a nisu poznati algoritni za bolju kompresiju? Ako ih znaju - a znaju ih! - zašto ih ipak nisu primenili?

E pa Wiz ti ode u siroku teoriju zavere... Mozda ce sutra neko da napravi arhiver koji ce pakovati 2 gb u 1 kb i svaka mu cast na tome. Trenutno, to je sto je.

kUdtiHaEX je napisao(la):
E pa Wiz ti ode u siroku teoriju zavere... Mozda ce sutra neko da napravi arhiver koji ce pakovati 2 gb u 1 kb i svaka mu cast na tome. Trenutno, to je sto je.
Neće... Pričao sam sa matematičarima o tome. Tačno se zna kako se pakuje i kako sve može da se pakuje, znaju se metode, algoritmi... Nema tu prostora za neka čuda.

Gde ti tu vidiš teoriju zavere nije mi jasno? :zgran:

Pa svaki algoritam vremenom moze da se unapredi, kao sto se unapredjuju u nekim drugim oblastima IT-a. I sam si rekao da je potreban balans izmedju performansi i % kompresije, tu mozda ima jos mesta za poboljsanja (dolaskom boljeg i brzeg hardvera, boljim iskoriscenjem naprednih setova instrukcija istog i sl.).

Ma dobro, sa boljim hardverom će biti brže, ali koga će onda biti briga za uštedu od 300 kB?

@ kUdtiHaEX
pa jednostavno ti i danas mozes da spakujes 1gb txt dokument sa jednom reci x 1e120 u jedan zipcic na par Mb ili mozda kb... covek (wiz) ti lepo kaze.. da su algoritmi vec napravljeni ... nema tu sta mnogo da se izmislja.. samo ce kasnije kada se ubrza hardware da dodje do koriscenja komplikovanijih algosa.. i to je to!!!

pa da al skino sam sa neta jednu arhivu od ~1.5MB koja bi raspakovana trebala da ima ~450MB, sad cekam bas da vidim, mislim za dial up je to bomba.

Prilozi

*****i kgb
test br2
folder sa pdfovima velicine 212 MB (223.271.494 bytes)
7zip - arhiva velicine 78,7 MB (82.605.824 bytes), vreme 417 sec
kgb - arhiva velicine 114 MB (120.039.713 bytes) , vreme 2446 sec
znaci, u proseku nije bolji od ostalih al je zato uzasno spor i memorijski zahtevan

okmijun je napisao(la):
pa da al skino sam sa neta jednu arhivu od ~1.5MB koja bi raspakovana trebala da ima ~450MB, sad cekam bas da vidim, mislim za dial up je to bomba.
Da nije mozda neki ISO/MDS Image? 😀

btw pokazalo se da najbolji odnos imaju WinRAR i 7-ZIP, WinACE malo kaska zbog brzine, a UHArc je nezamenljiv za specificne situacije 😀
A WinZIP... ma njega imaju prva tri u sebi :d

Ne znam kako su ga spakovali, ali i ja imam instalaciju Office 2003 spakovanu na 1.44 MB, pakovan KGB-om.
Mislim sa je raspakovan oko 380 MB, ali raspakivanje traje oko 11h.

kao da ga skidas sa neta, ako ne i sporije 🙂

Pa dobro.. ali opet, za skidanje je dusu dalo.

pa posle moras da ga raspakujes, pa mu dodje na isto.

Nije tacno 🙂 Ako neko skida sa dialup-a, i ako mu za 1 MB treba 5 min, to znaci da ce potrositi manje impulsa za 1.5 MB pa da ih posle raspakuje na svojoj masini nego da skida 450 MB ;-)

to da, pa sigurno da nije zgore za neke situacije.

Poslednja izmena:
Ja one najjače opcije ne mogu da isprobam jer traži previše RAM-a, a kad koristi svap toliko je sporo da mi pokazuje nekoliko hiljada sati za kompresiju JPEG-a od oko 250 kB.

Isprobao sa prosečnim kompresijama četiri različita arhivera na DOC fajlu od 1.2 MB i evo rezultata:

KGB 127,6 kB
7Z 168,5 kB
RAR 188,5 kB
ZIP 217,4 kB

Znači, ušteda u odnosu na najslabiji ZIP je oko 90 kB, a u odnosu na drugoplasirani 7Zip je oko 41 kB. S tim da je 7Zip kompresovao oko sekund, a KGB nekoliko minuta.

Na sajtu maximumcompression.com se kaže da je KGB klon programa PAQ (inače jednog od najbolje plasiranih na testu):

For that reason I don't include clones of a program (like PAQ clones WinUDA, Emilcont and KGB)
http://www.maximumcompression.com/data/summary_sf.php

Poslednja izmena:
Sta je bre, OVO?
100-200MB da se spakuje na 10MB????
Mozda ce sutra neko da napravi arhiver koji ce pakovati 2 gb u 1 kb i svaka mu cast na tome. Trenutno, to je sto je.
pa jednostavno ti i danas mozes da spakujes 1gb txt dokument sa jednom reci x 1e120 u jedan zipcic na par Mb ili mozda kb...
evo jedan prilično besmislen test:

1GB txt fajl spakovan 7zipom u 1902 bajta (1.85 KB 😉 )
vauuuu, 😀 0,000177% originalnog fajla ili kompresija od 564533:1 😀😀😀

isti fajl u rar-141k ili 7392:1, što je 76 puta lošije od 7zipa
eto, idealno za test arhivera 😀😀😀

zip nisam hteo da probam iz principa 😉

u attacmentu je kompresovani fajl, ako hoće neko da isproba šta može neki drugi arhiver, npr kgb..
naravno skinuti *.txt ekstenziju sa fajla tako da se fajl zove test.7z 😉 (moralo zbog upload-a na bench)

Prilozi

Evo vam najbolji arhiver 😀

Kod:
arhiva.afk:
00 00 00 40 00

Otvorite hex editor i zatim napravite datoteku arhiva.afk i unesite ove bajtove pa snimite fajl.

Zatim otvorite hex editor i posto 0x40000000 znaci 1073741824 decimalno uzmite i napravite fajl raspakovano.dat u koji cete 1073741824 puta uneti bajt 0. 😀😀😀

Eto, ja sam spakovao 1GB nula na 5 bajtova. :d:d:d

Nazad
Vrh Dno