Šta je novo?

Kernel-Power 41

scgracke

Cenjen
Učlanjen(a)
03.05.2012
Poena
159
Uzeo sam novu masinu, imam integrisanu graficku i desava mi se da kada se upali komp bude crn ekran, nista ne pise i moram da restartujem i onda sve radi. U radu se ni jednom nije restartovao. U event Vieweru pise Kernel-Power 41 sa vremenom kada se kompijuter nije mogao upaliti. Probao sam occt test da vidim temperature i da li ima pada napona i sumljiv mi je ovaj napon na 12+ grani. Vidi se na screenu! Marfi mi ne da mira da imam normalan kompjuter :mad: Sta ciniti?

kernelpower41.png

Nema šanse da ti je napon na 12V grani samo 7.25V, ne iščitava ti ploča lepo, ili ti program ne ičitava boar senzor/vrednost.

Uzmi lepo unimer u ruke i izmeri napon na 12V na staromodni način, batali iščitavanja iz programa :)

Skinuo sam Hw monitor da tu pogledam ali ova verzija nema ocitavanje za 12+ granu. Pogledao sam sad u biosu i pise 12.20 za 12+ granuvaljda je to onda u redu ocitavanje. Probacu da nadjem neki unimer , mada je to za mene visa matematika, posto je jedina stvar koja sam ja do sada pipao na ploci "ram memorija". Kad smo kod ram memorije ova moja koja treba da radi na 1866 Mhz meni radi na automatskom podesavanju na 1333 Mhz. Probao sam je staviti u biosu na 1866 MHZ i nece da se upali komp. Kada stavim na 1600 Mhz onda se mora restartovati par puta i tek onda upali komp. Upalio sam i onaj XMP1 profil ali ni to ne pomaze bas pa se na 1600 MHz isto mora restartovati par puta da bi se upalio kompjuter, a kad stavim na 1866 MHz opet nece da se upali i svetle konstantno crvene lampice tu na ploci gde je ubodena memorija. Nisam do sad menjao podesavanja za ram pa ne znam da li se to radi iz biosa ili preko nekog drugog programa. MOzda nesto gresim ...

Poslednja izmena:
Citao sam ovde na forumu za ovako slicne probleme da se trebaju iskljuciti uredjaji koji su prikljuceni preko usb-a , tipa mobilni telefon zvucnici jer oni mogu da prave problem. Kod mene to nije slucaj jer se i dalje javlja problem. Inace desio mi se neki cudan problem prilikominstalacije windowsa, a to je da sam prvo instalirao 32 bitnu verziju i posle sam instalirao 64-bitnu, ali mi je ostao program files od 32-bitne. Posle sam opet instalirao i obrisao sve particije, ali su opet ostala dva program fajlsa. evo na slici se vidi. Tokom instalacija programa neki se instaliraju u jedan program fijls a neki programi u drugi? Mozda ovo pravi problem?
cdisk.jpg

:zgran: To je normalno sto se tice program files-a, bez obzira sto je windows 64 bit on stvara taj 32bit folder za instalaciju programa koji nisu 64 bitni. Nista ne brisi po C particiji to tako treba.

Ufff, a ja bas pokusavao da brisem al mi nije dalo :) Bas sam nob! Sad se spremam da apdejtujem bios, a nocas cu pokusati da pustim memtest. Probacu i da prebacim kompijuter na neki drugi izvor struje, posto je sad na malo starijem produznom... Ajde ako jos neko ima ideju sta moze biti problem da se javi ili najbolje da ga lepo zapakujem i vratim pa nek se oni zaebavaju sa njime :(

pokusao sam da apdejtujem bios i desio se problem :( Elem fleshovao sam ga sa foldera na kompu i otislo je do 100% i zatim je trazio da restartujem komp. Kada sam restartovao nije uspeo da se upali i izbacilo mi da stisnem F1. Tada sam usao u bios i sve izgleda u redu i pise nova verzija biosa. Kada izadjem iz biosa krene da se pali i dobijem crni ekran i onda mi izbaci da ne moze da se upali i ponudi mi windows repair i start windows normaly. Nidta ne pomaze restartovao sam ga 20puta. Zivci popustaju :( razmisljam da mozda instaliram svezi windows?

Hmm, da li znaš da li ti je SATA kontroler pre update bios-a bio postavljen na AHCI ili na IDE. Probaj da prebaciš kontroler u drugi mod od onog u kom je sada. BIOS ti je verovatno učitao default-na setovanja posle neuspelog boot-a.

@mighty78, mislim da si ubo! Bio mi je stavljen ACHI , i sada sam zavrsio instalaciju windowsa i pogledam u biosu i pise IDE. Prebacim opet na achi i instaliram drajver za plocu i restartujem i opet crni ekran. Evo sad sam opet instalirao vindows ali sa ukljucenim achi i instalirao sam mrezu, pa kontam da mozda mora najnovime drajvere posto je najnoviji bios?

Ne bi trebalo. Jel ti sad Win radi normalno? I jel i dalje imaš problem da neće mašina da radi iz prve? Koja su podešavanja za memoriju? Jesi ostavio XMP ili ostavio na 1333?

Do sada radi normalno hvala Bogu! Instalirao sam samo drajvere, mozilu i asusov AI suite II. Restartovao sam posle svega vise puta, pa isao na shut down pa palio i evo na kraju sam probao da ga stavim i u sleep mode, jer se prvi put nije mogao podici sistem iz sleep moda. Sve je proslo kako treba. Instaliracu lagano program po program i proveravati stabilnost da bih mogao otkriti sta pravi problem. Mislim da bi mozda bilo dobro da prvo instaliram najnovije drajvere jer su ovo drajveri sa CD-a. Memorija je na auto i to i dalje na slabasnih 1333 MHz. Moracu i nju da istestiram. Ne da mi se sa ovim kompijuterima nikako da ubodem da valja sva tri koja sam imao su dolazila sa bagovima i gremlinima!

I dalje je sve stabilno. Instalirao sam brdo programa, ubacio stari hard od 1 TB, memoriju podigao na XMP1 -1600 MHZ, na fabrickih 1866 nece da se podigne sistem. Mislim da je problem bio mozda u starom biosu ili se nesto lose desilo prilikom instalacije sistema... Ko ce ga znati...

Pa kad se updaejtuje BIOS on se uvek vrati na Default, tako da sve opet mora da se namešta.

Nazad
Vrh Dno