Šta je novo?

KDE Plasma (problemi, konfigurisanje, diskusija)

Малопре сам га пробао, инсталирао на MBR хард јер не уме да иде на GPT хард у део преко 2Т. Инсталирао са LiveKDE мада је вероватно слично и са неком другом варијантом (мада бих сада могао да пробам и онај фул) и делује ми стварно као из доба Јуре. У подешавањима нисам нашао опцију за аутологин, после видим да се едитује неки .conf фајл, баш као што је некад предавно било. Груб није пронашао пенџере, нисам на први поглед нашао неки програм менаџер (можда ће да га буде у фул верзији) и све у свему, делује као КДЕ из првих дана, док је још било КДЕ3 у траговима. Нисам сигуран да може да буде добар за кућну употребу, можда је стабилан за сервере где се не дирају дугмићи.

Додатак, пошто ми је увалио груб, морао сам да покренем Манџара да бих његов груб уписао и поново се ни он не стартује. Појави се позадина и курсор који ради и ту је крај. За оно што сам хтео је могла да послужи и друга конзола па сам одатле набацио груб и искористио прилику да апдејтујем. Био је велики апдејт и после више од пола сата вратим на gui конзолу и после пар минута се појави панел са иконом за мрежу и промрда. Онај проблем који имам и са Арчијем али у екстремном облику. Делује ми да ћу и Манџара да реинсталирам али без неких додатака па да пратим да ли ће да се понови.

Закључак за КДЕ4, Роса може да послужи, CentOS ћу после овог покушаја да склоним али ниједан нема предност над Кубунту 14.04, бар не до идуће године када му престаје подршка. Тада ћу да размислим како даље а дотле ћу изгледа да се борим са овом плазмом.

^Prvo treba dodati neke repoe. Za dan nisam stigao da pohvatam koje i koliko ih ima ali za grafički instaler treba dodati nux repo u kojem je yumex za tu svrhu. Imaju relativno svež FF i Chrome ali ne i Waterfox koji pa neće da radi raspakovan iz arhive jer mu treba noviji glibc.

Nisam još počeo sa flatpack instalacijama ali deluju kao logično rešenje za sve što fali po repoima isto kao i na Solusu ali pošto ga koristim doslovno "od juče",:D neko drugi možda upotpuni sliku i doda neki važan propušteni detalj.

Edit: Chrome sam ipak skinuo sa Gugla a samo instalirao yumexom
:wave:

Poslednja izmena:
Ја ипак мислим да само губим време са овим испробавањима, неколико година сам то радио и пробрао. Не знам ни шта ми је требало и да опет почињем. ;)

Ја ипак мислим да само губим време са овим испробавањима, неколико година сам то радио и пробрао. Не знам ни шта ми је требало и да опет почињем. ;)

KDE4 dostupan još 5 godina umesto paćenja sa Plasmom 5? ;)

Било би добро и да остатак није неки мазохистички као ови које пробам. Ако ја морам да идем около да бих инсталирао један waterfox и да едитујем .conf фајл због баналне ситнице, лакше ми је да једном у неколико рестарта то поновим ако се појави онако. Или да просто не рестартујем па нема ни проблема.
Плазма је била очајна на почетку и тада сам трошио Арчија са кде4 или кубунту 14.04 али се после оправила и сада је употребљива.

Probao i ja CentOS 7 uz KDE. Bas deluje anticki... default kernel 3.9.. ne radi na laptopu promena jacine zvuka preko Fn tastera, promena osvetljenja radi. Generalno OK ali solidno bajat softver unutra. ROSA i u KDE4 i u KDE5 varijanti ima 4.9.xxx kernel tj ajd da kazem prilicno svez. Radi sve OTTB. Ne moze da se meri sa softverskom podrskom koju ima Ubuntu/Debian ali ima sve sto treba. Ono sto iritira kod KDE4 tj OpenGL rendera su glitchevi start menija (launchera) kada npr radi youtube video u pozadini. Predje se na xrender i sve je ok. Na ROSA KDE5 toga nema sa OpenGL-om... ok, bice da je do ATI/AMD graficke karte tj drajvera, nije strasno ali malo iritira.
CentOS 7 kao distro "za svaki dan"? Ne hvala. Mozda verzija 7.5 sa plazmom.

Poslednja izmena:
Vrlo brzo izvodite zaključak o distrou kojeg praktično niste ni "liznuli".:D

Ako je tačna rekla-kazala ljudi koji su ga koristili duže, ne boluje od regresija a meni se to više sviđa nego "latest and greatest" jer prečesto taj pristup nije bolji u smislu da svako malo nešto može da zaškripi a onda, skoro uvek je potrebno zasukati rukave i ispravljati baš te "mrskenam" conf fajlove. Uostalom, da li se nešto setuje editovanjem conf fajla ili kroz fensi gui je od drugorazrednog značaja. Kad bih tako gledao nikad ne bih takao Linux. Bitno da se setovanja ne menjaju sve dok JA :D ne odlučim drugačije.

:wave:

@enterthevoid,
systemd je opasno prso update pre neki dan kad je bio update, to su pustili plasmasi.
Meni je Manajro ok, nema nikakvih problema kao sa ostalim plasma distroima a vozim test verziju.
Calculate je izdrzao sa tim jednim covekom i par saradnika 11 godina, koristim binarne pakete tako da je gro skoro 99% fajlova iz gentoo riznice. taj covek opsluzuje vise okruzenja za raziku od plasmasa koji opsluzuju samo plasmu na osnovi Ubuntu 18.04.

Sve sto Neon ima je reklama, jak marketing. Te zvanicni KDE distro, te imaju laptop, te sajmovi, razvijaju KDE statijaznam. A kad skines ISO i pokrenes ostanes zbunjen kako je moguce da nesto sa takvom reklamom moze biti takva beta, takva sklopocija od distroa gde ne da nema reci o stabilnosti nego molis boga da se ne raspadne u prvih pola sata koriscenja.

Eto to je moje iskustvo sa raznim edicijama KDE Neon distroa. Jos kazu distro za workstation... kuku lele, pa ko moze i jedan dinar da zaradi sa takvim operativnim na masini?

^Мени је мало за куку леле ко се одлучи да ће тај динар зарадити возећи неки РР дистро (Арч, Манђара...) и ако би пренебрегнули окружње. :D

Уместо да софтвер буде бестежински неприметан за корисника а надам се да ће Центос баш тако да ме послужи, још треба да се бакћеш и губиш време кад нешто системски накриво апдејтују...

Такву нирвану сам досад окусио од Кубунтуа 11.10 и Хубунтуа 14.04. Укупно 4 слатке године где сам само инсталирао и у почетку подешавао како и шта ми је одговарло а да није апдејта не бих био ни свестан да у рачунару постоји неки као софтвер који све то тера... :D:wave:

Sve sto Neon ima je reklama, jak marketing. Te zvanicni KDE distro, te imaju laptop, te sajmovi, razvijaju KDE statijaznam. A kad skines ISO i pokrenes ostanes zbunjen kako je moguce da nesto sa takvom reklamom moze biti takva beta, takva sklopocija od distroa gde ne da nema reci o stabilnosti nego molis boga da se ne raspadne u prvih pola sata koriscenja.

Eto to je moje iskustvo sa raznim edicijama KDE Neon distroa. Jos kazu distro za workstation... kuku lele, pa ko moze i jedan dinar da zaradi sa takvim operativnim na masini?

Slazem se u potpunosti. U tu pricu bih jos dodao i 18.04 Kubuntu koji zivi od neke stare slave i Ubuntu imena.

Poslednja izmena:
Malo sam probavao onaj ludi baloo. Povezan je za Dolphinom koga su unkazili ovi plasmasi. Kad ga iskljucim iz autostarta sve je ok. Setovao sam u systemskom podesavanju da samo pristupa svom / i svom /home, sve ostalo zabranjeno. Obrisao sam njegovu bazu i pustio da radi jedno 2 sata i odradio je i prestao da drlja po disku.Sledeci put kad sam startovao taj distro baloo je ponovo poceo sve iznova da drlja kao da mu je baza prazna. Znaci program definitivno poludi, setovanja nisam dirao u .config. Normalno bi bilo da program zabelezi gde je stao i da indeksira samo ako je nesto menjano na tom linuxu, nisam menja nista tako da je nebulozno da krece ponovo sve od pocetka. Znaci taj famozni baloo dok radi ok radi, jednom kad ode u p.m. iz nekog razloga drljace po disku do besvesti i treba ga iskljuciti iz autostarta.

Sa Arch i Manjaro mozes da radis, oni su stabilniji od Neona, ispade da sve sto ovi izbace da bi zasenili nekom novotarijom koja kod 90% ljudi ne radi ovi drugi i ne stave u svoj distro.

Ovi plasmasi definitivno nisu normanlni, samo danas u turama od po 10 komada preko 30 fajlova za update. Biser zadnji update (plasma-discover) otvorim pocetak pise 10 fajlova za update, sledeci step otvori se prozor za update i pise 11 fajlova za update. Ni RR distroi nemaju svaki dan update, secam se da sam kukumacio dal prosle ili predprosle godine za SuSe i Manjaro sto nisu imali mesec dana nista za update.

Ја их не бројим, покренем апдејт кад се сетим и не гледам колико их има. Некад више пута дневно, некад једном у пар дана.

Ја их не бројим, покренем апдејт кад се сетим и не гледам колико их има. Некад више пута дневно, некад једном у пар дана.
Nemas sta da brojis u Arch-u i Manjarujer koriste Octopi koji ispise koliko ima i na klik vidis sta sve ima i kolika je velicina a ne Plasma discovri program se vuce ko mrtav konj, pokaze da ima update pa kad kliknes onda pokaze prvo koliko ima za update a onda kad otvori prozor za update onda prvo pokaze spisak pa cekas npr. u Kubuntu da pokaze koliki je koji update i to ponekad traje pogotovo za Kubuntu itd. Nije normalno da stize toliki update, to znaci da to sto su pustili nevalja ni pisljiva boba pa krpe li krpe. Nemas pojma koliko mi je mrsko cekati na 300Mb/s optickoj konekciji da skine update i velicinu svakog jer bez toga ne krece update. To na Manjaru prodje dok kazes keks.

Ја и Арчија и Манџара и Кубунту апдејтујем из конзоле, лакше ми је. Тада брзина зависи и од мирора који је изабран, постоји опција да се освеже и да се користи најбржи (Мамџаро има посебну команду за то) и онда лети. Кад се погоди неки буљашки, онда баш мрљави. Кад видим да довлачење не иде преко 20MB/s за веће фајлове, одмах прекинем, променим мирор и после наставим.

Naravno da brzina downloada apdejta zavisi od servera ali to ne vazi za discover aplikaciju.. sta god da izaberes od servera skidanje je kilavo. Bag kao kuca ali izgleda da se niko mnogo ne potresa zbog toga :)

Писао сам да Кубунту користим само реда ради, а иначе апдејте радим из конзоле где не примећујем нека успорења. Трошим 95% Арчија, 4% Манџара и 1% деле сви остали заједно са пробама нових и разним експериментима.

Apdejt iz terminala na KDE distribuciji mi je neprihvatljiv. Svaka KDE i iole krstena distribucija mora da ima apdejt menadzer sa GUI-jem koji radi. Kubuntu 18.04 je prosto kanta koju za tri koplja siju i Rosa i Alt i PClinuxOS i OpenSUSE.

Poslednja izmena:
Ја и Арчија и Манџара и Кубунту апдејтујем из конзоле, лакше ми је. Тада брзина зависи и од мирора који је изабран, постоји опција да се освеже и да се користи најбржи (Мамџаро има посебну команду за то) и онда лети. Кад се погоди неки буљашки, онда баш мрљави. Кад видим да довлачење не иде преко 20MB/s за веће фајлове, одмах прекинем, променим мирор и после наставим.
Joj @calexx pa sta radi Octopi nego ti ponudi da sve radi iz konzole. Ti oktkucas sudo pacmam -Syy pa Suu i sve u jednom Syu, ja bar vidim odmah sta ima za update, isti klinac drugo pakovanje :D Sve to ima na helpu za one koji ne znaju, najkompletniji je Arch help koji sam dosad video u zivotu. Sto se tice Manjara to leti ako server stuca odmah se update sam prebacuje na sledeci i totraje milisekundu....

Apdejt iz terminala na KDE distribuciji mi je neprihvatljiv. Svaka KDE i iole krstena distribucija mora da ima apdejt menadzer sa GUI-jem koji radi. Kubuntu 18.04 je prosto kanta koju za tri koplja siju i Rosa i Alt i PClinuxOS i OpenSUSE.

Sad su pored apta izmislili i pkconf refresh i pkconf update koji jos nije doradjen, discoveri GUI je djubre nevidjeno vidim da se ljudi vracaju na Muon

Нисам ни мислио да нема па морам из терминала него ми је брже да отворим терминал, стрелицама вратим претходно запамћену команду и то је то, GUI ми делује као губљење времена јер мислим да дуже траје.

Писао сам да сам одавно изабрао КДЕ а после пробао све који то нуде и основни критеријум био могућност да инсталирам програме на које сам навикао. Кубунту (и слични) су могли или директно или преко PPA или преко .deb фајла, за остале сам увек имао неки проблем, бар трећину програма нисам успео да решим, а пробао све и то месецима. Ето, тренутно је waterfox проблем, не успевам да га решим на лак начин са овим новим које пробам и ту ће вероватно да буде крај. Под лаким мислим на инсталацију која не подразумева распакивање, копирање овог овде, оног онде, измену неких .conf фајлова и слично. Само начин за ленчугу. ;)
PCLOS сам дуго имао на харду, могуће да још стоји и он је од ретких који су из других фамилија у односу на ове које користим.
Suse отпада због неозбиљности. Фирма о којој постоји такво мишљење не може себи да дозволи баналан проблем са ћириличним фонтовима и да им се то провлачи годинама. Иначе ми је засметало што се yast и system settings ту и тамо сударају и што има неких глупости да се одраде по инсталацији али су фонтови били дефинитивни разлог за крај.
Joj @calexx pa sta radi Octopi nego ti ponudi da sve radi iz konzole. Ti oktkucas sudo pacmam -Syy pa Suu i sve u jednom Syu, ja bar vidim odmah sta ima za update, isti klinac drugo pakovanje :D
Octopi не нуди конзолу (осим за AUR апдејт) а и што бих дуплирао посао. Ја куцам само yaourt -Syua (предност у односу на три команде које куцам тј покрећем у Кубунту) и одмах видим списам шта је за апдејт и шта је из које ризнице па настављам. Octopi сам сада пробао, нађе 9 апдејта и плус 9 из AUR-a који не постоје. И не види се који је одакле. Па ја пола апдејта завршим пре него се Octopi стартује. ;)

Octopi не нуди конзолу (осим за AUR апдејт) а и што бих дуплирао посао. Ја куцам само yaourt -Syua (предност у односу на три команде које куцам тј покрећем у Кубунту) и одмах видим списам шта је за апдејт и шта је из које ризнице па настављам. Octopi сам сада пробао, нађе 9 апдејта и плус 9 из AUR-a који не постоје. И не види се који је одакле. Па ја пола апдејта завршим пре него се Octopi стартује. ;)
Kako bre ne nudi kad ja tako stalno radim iz Manjara, za AUR isto moze, kad udaris u Octopi ispred trazenja onu slicicu (moze i da nasetujes da kad izbacuje sta ima da izbacuje i sta ima za update iz AUR-a) onda trazi iz AUR-a i kad izaberes iz AUR-a isto pita oces terminal ili neces i kuckas Y ili N (sta vec treba ako mozda oces da menjas build file) i radi kompajliranje i na kraju instalaciju. Imas neki GUI koji radi sa AUR-om nista ne pita, samo izaberes sta ces i vozi. Nudi i webkit i webkit2 ali to da iskompajlira trebalo bi mu jedno 2 dana na svih 6 jezgra koliko sam setovo da radi kompajliranje ako je to moguce. Meni lakse klik sa miskom pa onda kad krene za redovne repozitorijume eventualno trazi da zameni neki file pa treba Y a za kompajliranje tu uvek idem N za edit build fajla i posle Y i pass da instalira kad zavrsi kompajliranje, to sve pici iz terminala i kad sve zavrsi vrati se u GUI Octopi.

Poslednja izmena od urednika:
Под лаким мислим на инсталацију која не подразумева распакивање, копирање овог овде, оног онде, измену неких .conf фајлова и слично. Само начин за ленчугу. ;)

Skineš appimage verziju, radi odmah.

Edit: meni waterfox trenutno ne treba al evo OpenShot pokrenut iz appimage

Poslednja izmena:
Waterfox ima repozitorijum i redovno pristize update u Kubuntu i ostalima Ubuntolicima. Sad se ne secam ali ima najverovatnije i u Manjaru u AUR-u i redovno pristize update. Appimage radi odmah ali dok se sve to uhoda i postane
sigurno i prihvatljivo za linux korisnike treba vremena. Ima i snap i flatpak pakovanja, sve se vrti oko toga koliko ce programa biti u ponudi u tim formatima i kolika je mogucnost zloupotrebe.
Jedan od pakera waterfoxa:
pakovanje za bolje integrisanje sa KDE
deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/hawkeye116477:/waterfox/xUbuntu_18.04/ /
ili
deb https://dl.bintray.com/hawkeye116477/waterfox-deb release main

Bravo vidim Centos 7 :)

Waterfox ima repozitorijum i redovno pristize update u Kubuntu i ostalima Ubuntolicima. Sad se ne secam ali ima najverovatnije i u Manjaru u AUR-u i redovno pristize update. Appimage radi odmah ali dok se sve to uhoda i postane
sigurno i prihvatljivo za linux korisnike treba vremena. Ima i snap i flatpak pakovanja, sve se vrti oko toga koliko ce programa biti u ponudi u tim formatima i kolika je mogucnost zloupotrebe.
Jedan od pakera waterfoxa:
pakovanje za bolje integrisanje sa KDE
deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/hawkeye116477:/waterfox/xUbuntu_18.04/ /
ili
deb https://dl.bintray.com/hawkeye116477/waterfox-deb release main

Radi odmah, lenčugama pri prvom startovanju nudi da sam doda prečicu da se mnogo ne iscimaju s tim...;)

Koristio sam nekoliko ranije i sad i verovatno je sigurniji način po integritet sistema. Sa ppa, aura, nikad ne možeš biti siguran koju nekompatibilnu biblioteku može da "spusti" i kako to može da se reflektuje. Ovde je sve u jednom fajlu i ne brlja nigde više.

Bravo vidim Centos 7 :)

Konačno da nemam nikakvih zamerki na rad KDE-a.;):D:wave:

Flash OS images to SD cards & USB drives, safely and easily appimage
etcher-electron-1.4.4-linux-x64.zip
https://archive.org/download/etcher-electron-1.4.4/etcher-electron-1.4.4-linux-x64.zip

Hehe... taj zip fajl ti već ne bih dirao.:d AppImage je samo način pakovanja, ne radi se o Electron aplikacijama. A ko ti garantuje da neko sa nekog ppa ili aura ne uvaljuje sumnjiv kod?:D

Edit: konkretan pokušaj (verovatno si čuo):https://www.bleepingcomputer.com/news/security/malware-found-in-arch-linux-aur-package-repository/ i zbog toga pamet uglavu.;):wave:

Poslednja izmena:
Hehe... taj zip fajl ti već ne bih dirao.:d AppImage je samo način pakovanja, ne radi se o Electron aplikacijama. A ko ti garantuje da neko sa nekog ppa ili aura ne uvaljuje sumnjiv kod?:D

Edit: konkretan pokušaj (verovatno si čuo):https://www.bleepingcomputer.com/news/security/malware-found-in-arch-linux-aur-package-repository/ i zbog toga pamet uglavu.;):wave:

Al ce te sad nagrde za ovo , znam za to, isto je bilo tih njesra u flapk i snap pakovanju. Kad je bilo prosputa u kernel.org, pa kad CPU Intel i AMD ima sporedne ulaze onda vise nikom ne mozes verovati. Skoro proctao elitisticki Ipod i Samsung gurali oprativni sistem da javlja greske koje ne postoje da bi kupio noviji model mobilnog, Otrili Italijani i zveknuli im kaznu. Pa ovaj vasnik Faebooka sto mu navodno ukrali silne milone naloga a on samo sedi i smislja kako da te spijunira i da prodaje licne podatke. Jos ispade Bili M$ malo dete za njih. :D

Sad sam nasao zanimaciju, putujem, google-earth i obilazim gradove po celom svetu. Slatko sam se nasmejao za Moskvu, plinska instalacija cevi idu po fasadi zgrada usred centra Moskve, ludilo...London predgradja, sve lici ko jaje jajetu, sve cigla, sve isto, prodavnice lice na nase iz 60-tih, boja cigle ubija dodje mi da se besim koliko to deluje depresivno

Al ce te sad nagrde za ovo , znam za to, isto je bilo tih njesra u flapk i snap pakovanju. Kad je bilo prosputa u kernel.org, pa kad CPU Intel i AMD ima sporedne ulaze onda vise nikom ne mozes verovati.

Ne znam što bi, sve to stoji. Pa jel ono beše kernel 4.16 ima nezgodnu zvrčkicu koju svi gledaju da isključe(navodno može:d)?

Sad sam nasao zanimaciju, putujem, google-earth i obilazim gradove po celom svetu. Slatko sam se nasmejao za Moskvu, plinska instalacija cevi idu po fasadi zgrada usred centra Moskve, ludilo...London predgradja, sve lici ko jaje jajetu, sve cigla, sve isto, prodavnice lice na nase iz 60-tih, boja cigle ubija dodje mi da se besim koliko to deluje depresivno

Ovo je slično a isto zarazno https://geoguessr.com/ Okolina ume da bude jednolična, znaš da si, recimo, negde u ruskoj stepi, ali gde...:D:wave:

Vrh Dno