Kako bre nema? Izaberi 64bitnu verziju. Ona je kompatibilna sa UEFI tj gpt i mbr. Ja ljudi ne znam sta vi to radite? Zasto ne koristite unetbootin, a za Rosu je njen image programcic najbolji.
Па шта је ово ROSA.FRESH.KDE.R10.x86_64.iso? Пробао руфус, у понуди је само MBR. Пробао Роса програм за флешке, он и нема неки избор него узми и режи. Код оба се у старту компа не појави UEFI флешка него само обична.
После направио плазму и она ради. Стартовао као UEFI, касније код инсталације ме и упозорио да морам да одредим која је boot/efi партиција и све је прошло ОК.
Утисци? Шта знам, практично на први поглед исто што и PCLinuxOS. Мало проблема док сам се снашао са тумбањем јер су неке програме из менија пребацили у system settings (инсталација софтвера, апдејти) мада има и шорткатова.
Други део, хоћу waterfox, нема, хоћу double-commander, нема, хоћу google chrome и google earth, нема. То онако на прву лопту. Сећам се док сам пробао PCLOS па сам налазио предлоге за пешачење, скинеш ово, распакујеш онде па правиш пречице па ... одустао сам тада а и сада ћу. Не могу то да упоредим са Арчијем где ми yaourt инсталира малтене све што постоји. Чак сам и foobar нашао, мада он иде па иде на wine. Тако ради и TeamViewer али је увек лакше инсталирати као програм а не као емулацију.
Пробам из boot-а да стартујем друге линухе, очекивано не могу Арчи, Манџаро и остали из фамилије јер они иду на неки intel-ucode.img па само Манџаро и NetRunner могу да подигну све. Само зато ми је Манџаро груб на MBR харду.
Све у свему, сада би требало да учим од почетка јер нешто волим да одрадим из конзоле а овде је све другачије.
Е да, за Кубунту 14.04 ми Руфус понуди и EFI варијанту па ћу баш да га пробам реда ради, иако је инсталиран на MBR харду, чисто да видим да ли CentOS то није умео или је лимит старе КДЕ верзије.