Šta je novo?

KDE Plasma (problemi, konfigurisanje, diskusija)

Intel sa Nvidiom na obe mašine... pa nije da uvek neće da radi ali dovoljno mi je da vidim da je panel Plasme 5 najednom postao transparentan ili što kažeš nešto se pogubi iz treya ili krene iznebuha sa gomilom nekih grešaka da pomislim šta mi to treba.:D Ovde bi jedino mogao biti problem brauzer. 24ESR je baš mator i ne radi video sa YT a FF 63 skinut sa sajta, neće da se pokrene.

Nisam gledao šta ima u repoima, kasno je odoh u krpe... :wave:

Роса са плазмом или без? Мени се чини да је овде највећи проблем сама плазма која је ничим изазвана дошла уместо стабилног КДЕ4 а не сама дистрибуција. Надам се да ће КДЕ4 да се врати као тринити и да ће неко да смисли начин да и Арчи и Кубунту могу да раде са таквом варијантом.

Sa plazmom, stabilna kao stena. Sve radi do poslednje sitnice. Rusi su i cale i keva za testiranje stabilnosti i funkcionalnosti. Kubuntu, Neon..to je u sustini polusmece koje niko ko zaista zeli da radi nesto upotrebljivo na racunaru nece instalirati. Cak je i Fedora KDE stabilnija od njih. ALT linux kworkstation 8.2 (KDE5 verzija ruskog ALT Linuxa) je takodje za preporuku. Moze i direktno sa stranice Basealt-a. To sto se distro nalazi pri vrhu Distrowatch liste ne znaci ama bas nista osim da ga ljudi skidaju tj gledaju tekstove o njemu. To ne znaci da je to i dobar distro. OpenSUSE, takodje hvaljen, nije bez bagova. PCLinuxOS KDE verzija je sasvim korektan distro. Teksasani to rade solidno.

Da li ima neki linux koji je azuran i koji se azurira a da je na bazi KDE4.
Ima, ROSA linux fresh r10 u KDE4 izvedbi. Postoji i verzija sa KDE5. Obe rade perfektno. To su i zvanicne distribucije ruske firme Rosalab. Postoji i LxQt verzija - takodje veoma dobra.

Obe navedene ruske firme su na trzistu, tj postoje i komercijalne verzije njihovih distroa (Alt nema komercijalnu verziju ali za pravna lica potrebna je licenca koja se placa). Nisu neki entuzijasti koji se bave "sklepavanjem" distroa. Oni od toga zive.

edit: CentOS verzija 7 je sa KDE4, podrzana do 2024, vidim da ste je vec pomenuli na prethodnim stranama kao KDE4 distro. To je takodje dosta dobra opcija.

Poslednja izmena:
Шта знам, мени делује да су ови проблеми са плазмом до ње а не до неке дистрибуције. Мени јесте стабилно осим што је плазма временом поправљала проблеме јер је на почетку званичног рада било очајно, више од половине детаља од пре није радило па су полако оправљали. Сада имам један проблем код стартовања који се ретко дешава и мислим да нема везе са плазмом или Арчијем него са неким уљезом.

КДЕ4 је био углавном без проблема и није ми јасно зашто оволике промене па бих волео неки нормалан дистро али је нешто слаба понуда. Ноћас је CentOS пао на првом тесту, не може да се инсталира на делу харда преко 2Т, није немогуће и да се слично понашају и остали са КДЕ4 (баш ћу да пробам Кубунту 14.04 и Росу) па ћу можда да му дам шансу на MBR харду.

Иначе сам давно пробао све линухе редом, један од услова је био да могу да инсталирам један број програма на које сам навикао и све редом су падали на неке од њих, једино Кубунту (са клоновима) а после и Арчи су то лако прошли. Можда опет пробам пошто неке од тих програма више не користим а можда су и решени па нађем неко ново решење. Мада ми сада AUR делује савршено, решава све што не знам сам да инсталирам. ;)

Videces da je Rosa zadrzala poprilicno od KDE 4 okruzenja iako je Plasma prilicno nova na njoj. Zato i radi sve. Kernel je uvek LTS, ne neka nestabilna smejurija. Ne zure da svaku glupost razvojnog tima KDE-a ubace u distro. Neon je distro za enzuijaste, a Kubuntuu jednostavno nedostaje tim da ga skrpi kako treba. Ne bi me cudilo da uskoro nestane. Meni su distroi Archa i derivata oduvek bili nekako nestabilni pa ih nikada nisam duze zadrzavao na kompjuterima.
U sustini postoji jedan dobar, zdrav kriterijum za izbor distribucije:
pogledas da li ga razvija neka firma ili samo jedan covek tj neka omanja "zajednica". Distroi koje razvija par ljudi, bez novca, bez istinske finansijski zatvorene konstrukcije su za izbegavanje. Distroi koji iza sebe imaju firme koje ili pruzaju usluge konsaltinga, odrzavanja ili imaju dedicirane placene verzije svojih distroa su uglavnom vredni paznje. U Rusiji i Rosalab i Basealt (Bazalt) posluju vec duze vremena, Alt linux ima dugu i lepu tradiciju vec vise od decenije, 18 godina ili tako nesto. Izuzetaka od tog pravila ima ali to su uglavnom distroi sa dugogodisnjim stalnim razvojnim timovima koji se baziraju na velikim distribucijama (Mint, Manjaro (videcemo koliko ce trajati) i sl).

Poslednja izmena:
Rosa je toliko sjajna da im puca instaler redovno na mojim masinama. Fin je distro, kada sam konacno uspeo da ga pokrenem. Ali je bilo puno patnje.

Mada bez pacmana i donekle AURa nije to to, da hocu da koristim legacy paket menadzera koristio bi neki *buntu, debian ili fedoru ako hocu bas, bas spor menadzer paketa. Takodje da mi je do patnje oko namestanja paketa, pretvaranja stabilnog distroa u rolling i svinjarija koje sa tim idu verovatno bi koristio Debian. Zato koristim Arch, jer se osecam kao covek, instaler (koji instaler?) nikada ne zapucava, distro gotovo uvek radi, update bezbolan, instalacija paketa bezbolna, ima sve. Ako nesto ne radi zaista nije do njih nego je nesto systemd opet prsao ili je do zamorcica zvanih Plasma 5 ili vecita beta DE zvani Gnome 3 i njegovi derivati. Zato xfce4 i glava ne boli.

Poslednja izmena:
Videces da je Rosa zadrzala poprilicno od KDE 4 okruzenja iako je Plasma prilicno nova na njoj. Zato i radi sve. Kernel je uvek LTS, ne neka nestabilna smejurija. Ne zure da svaku glupost razvojnog tima KDE-a ubace u distro.
Значи предлажеш Росу са Плазмом а не са КДЕ4? Ајде пробаћу, мада не волем те федора, мандрива, сусе варијанте.

Ово за тимове ... Минт има можда и најмањи јер раде Клем и пар тестера али је популаран. Мени не одговара. Сусе има огроман тим и за ових неколико година им нико није јавио или да сами открију да имају неисправну ћирилицу тј фонтове који су већином фелерични. То озбиљна фирма не сме себи да дозволи.

Арчи је на оштрици, све иде чим се појави и углавном ради. Некад се појави проблем што не прође апдејт али реше за пар дана. Манџаро је то исто али са инсталером и са опцијама да касне много, мало или нимало. И даље ми је Арчи најближи мада ни Манџаро па и његова копија NetRunner нису далеко од избора тј они су ми друга резерва.
Кубунту се није снашао у Плазма брљањима па га једва користим.

Na ROSI mi bas nikada nije pukao installer, ali nikada a instalirao sam je na najmanje sto racunara (sto svojih, imam sigurno 20 laptopova, sto tudjih)

Мене плаши да ћу и ја лоше да прођем. За почетак сам хтео да направим Росу са КДЕ4 и нема EFI варијанте што ми се не свиђа јер хоћу на GPT хард да инсталирам. Онда сам (Руфусом) направио плазму (има EFI) и кренуло је да се стартује, на пола стало и пријавило неку грешку. Сада сам користио Rosa Image Writer и направио плазма варијанту па ћу опет да пробам. Ако и сада не прође, делује да није превише тестирано.

Kako bre nema? Izaberi 64bitnu verziju. Ona je kompatibilna sa UEFI tj gpt i mbr. Ja ljudi ne znam sta vi to radite? Zasto ne koristite unetbootin, a za Rosu je njen image programcic najbolji. Nikada ni jedan jedini problem nisam imao sa instalacijom. ROSA ne da je testirana nego je testirana bolje nego kubuntu, neon, arch, manjaro zajedno. Spor paket manager? Koristi se svakih sat vremena ili sta? Paket manager je jos iz vremena Mandrive, Mandrake-a - nijednom nije zakazao.

Poslednja izmena:
Ноћас је CentOS пао на првом тесту,

E,*mjau**mjau**mjau*... баш ми је жао што код тебе не пролази.

Ухватио ме неки неиздрж и пре сат времена крштеним ISOм прегазим Минт(добар је Минт) и одрадим инсталацију ко матор укључујући потребне драјвере, кодеке и свеже апликације. Низашта не могу рећи да ме исцимало и сад само звиждућем јер ми чак и слушке раде ОТТB:d

Пуно хвала за heads up!:wave:

Bravo. Vrlo lepo, mislim da ces posle apdejta dobiti i najnovije KDE4 bibilioteke - eno na slici se vidi da jesi :). Operativni sistem treba da sluzi nama a ne mi njemu, kao sto to od nas ocekuju autori Plasme.

Poslednja izmena:
Kako bre nema? Izaberi 64bitnu verziju. Ona je kompatibilna sa UEFI tj gpt i mbr. Ja ljudi ne znam sta vi to radite? Zasto ne koristite unetbootin, a za Rosu je njen image programcic najbolji.
Па шта је ово ROSA.FRESH.KDE.R10.x86_64.iso? Пробао руфус, у понуди је само MBR. Пробао Роса програм за флешке, он и нема неки избор него узми и режи. Код оба се у старту компа не појави UEFI флешка него само обична.

После направио плазму и она ради. Стартовао као UEFI, касније код инсталације ме и упозорио да морам да одредим која је boot/efi партиција и све је прошло ОК.

Утисци? Шта знам, практично на први поглед исто што и PCLinuxOS. Мало проблема док сам се снашао са тумбањем јер су неке програме из менија пребацили у system settings (инсталација софтвера, апдејти) мада има и шорткатова.
Други део, хоћу waterfox, нема, хоћу double-commander, нема, хоћу google chrome и google earth, нема. То онако на прву лопту. Сећам се док сам пробао PCLOS па сам налазио предлоге за пешачење, скинеш ово, распакујеш онде па правиш пречице па ... одустао сам тада а и сада ћу. Не могу то да упоредим са Арчијем где ми yaourt инсталира малтене све што постоји. Чак сам и foobar нашао, мада он иде па иде на wine. Тако ради и TeamViewer али је увек лакше инсталирати као програм а не као емулацију.

Пробам из boot-а да стартујем друге линухе, очекивано не могу Арчи, Манџаро и остали из фамилије јер они иду на неки intel-ucode.img па само Манџаро и NetRunner могу да подигну све. Само зато ми је Манџаро груб на MBR харду.

Све у свему, сада би требало да учим од почетка јер нешто волим да одрадим из конзоле а овде је све другачије.

Е да, за Кубунту 14.04 ми Руфус понуди и EFI варијанту па ћу баш да га пробам реда ради, иако је инсталиран на MBR харду, чисто да видим да ли CentOS то није умео или је лимит старе КДЕ верзије.

Zaista ne znam gde si nasao taj ISO, na stranici linkovanoj gore lepo kliknes na KDE 64bit i dobijes ovo:

http://mirror.rosalab.ru/rosa/rosa2016.1/iso/ROSA.Fresh.R10/ROSA.FRESH.KDE.R10.x86_64.uefi.iso

Obrati paznju da pise lepo uefi.

Postoje bukvalno svi paketi koje si pobrojao (google earth priznajem da nisam instalirao) ali nisi dao package manageru ni dva minuta sanse. Package manager je zapravo lakse koristiti od apt-a iz konzole ako neces iz GUI-ja. Ima mozda 10-15 komandi koje ti trebaju. Ni toliko cak.
Na kraju, neka svako koristi sta hoce i sta mu treba. Ono sto je najveca boljka linuxa je stabilnost i to jako mali broj distribucija ima. Centos, ROSA, Alt, Mint, PClinuxOS su neke od njih. Ja npr izbegavam Debian za notebook, prosto je previse cimanja da se sve namesti da radi kada ima distroa gde ne moram ama bas nista da pipnem.

Poslednja izmena:
Па откуд знам, сад се сећам да сам јуче видео ову .uefi.iso верзију али сам скидао са неког линка на који сам наишао. Сад ћу опет да пробам јер ме занима КДЕ4 варијанта па још и ако има подршку, биће ОК.
Ја у пакет менаџеру откуцао име, он каже да није нашао ништа. Нисам знао да мора и да се чека. Ајде сад опет пробам са овим па ћу да га пустим да мало више тражи.

Колико још подршке има КДЕ4 верзија?

Сад знам зашто нисам одмах скинуо тај уефи исо, ишло је очајно споро па сам тражио мироре а нисам ни мислио да постоје разне верзије. Једва иде ~10Mbps али ипак сад завршава.

Imas repozitoijume dodatne da cekiras, ne da se ceka...ima negde na njihovom forumu tj wiki stranama koje da ukljucis, mozda su dodali sada u paket menadzer pa samo da stikliras, nisam proveravao, koristim uglavnom programe iz default stable repoa. Instalirao sam KDE4 uefi pre par dana, sigurno podrzava gpt. ROSA daje podrsku od dve godine + dve godine za sigurnosne zakrpe. Distro je iz 2017 godine pa racunaj da si do 2021 miran, r11 (koja ce takodje imati KDE4) izlazi sledece godine, takodje 4 godine podrske. Izlaze na dve godine. Obicno u toku te dve godine izadje dve verzije - r9 i r10 su npr na major platformi iz 2016. Na platformi iz 2018 ce biti r11 i r12. Sa jedne na drugu platformu se obicno prelazi bez problema, sa podverzije na podverziju ne radis apgrejd, samo apdejt. Sa r8 na r9 je npr bio apgrejd, sa r9 na r10 apdejt... Evo pogledaj ovde i bice ti jasno:

http://mirror.rosalab.ru/rosa/

Da bi skidanje ubrzao koristi neki download manager. Ja sam sa nekih bednih 500 KB/s uz pomoc free download managera (i to stare verzije) dosao na 9 MB/s...

Poslednja izmena:
@calexx,
Ja sam u Manjaru obrisao-deinstalirao taj intel-drajver jer kod mene nema ni I od Intela, sve je AMD cak i RAM. Manjaro podizem preko glavnog gruba koji je Ubontolik Kubuntu sa backport najnovijom plasmom. kernel je uvek najnoviji mainline. Ja kad sam kupio moj krs bio je na njemu win7 i efi, pokusao linux da stavim i cupao kosu jer sam dao silne pare za masinu da bi terao linuxe a oni nisu znali za EFi-Uefi. Na kraju ladno sam obrisao win7, iskljuco sve u Biosu sto ze zove efi-uefi i dan danas imam sve linuxe bez Uefi. Win je sad win10 i on je na zasebnom disku jer sam kod instalacije ostale iskljucio. Linuxi imaju svoj grub i iz glavnog gruba pokupim sve ostale i win i tako dizem po izboru sta hocu.
@Minja,
Vidim da Rosa ima varijantu sa Uefi i bez njega ali ne stavljam trenutno nista jer je doslo vreme da se polako menjau diskovi a i graficka. Bitno mi je da znam da ima KDE4. E danas mi je upravo jedan od linuxa poludeo, zna se baloo je prolupo, kako i zasto ne znam sve je isto u .config kao i u tom koji je prolupo ali on indeksira ko lud za potrebe Dolphina. iskljucio sam ga na /etc/xdg/autostart gde balo ima svoj autostart. To ne mogu da srede od kad znam za baloo, radi sve lepo i onda odjednom prolupa. Mislim da su to zezli od kad su poceli sa plasmom i kako syu priklali dolphin da ne moze vise da radi kao root. Sad ne valja ni sudo, ni kdesu ili kdesudo ili su, koce ih vise znati.

Sto se tice pravljena boot USB ima gnome program disc ili u win rufus u kojem moze da se bira sta ces i kako ces da napravis boot USB
Ako ikako uspem da skrpim i promenim diskove i graficku onda cu da stavljam nesto sto je stabilno, zasad Calculate-KDE linux i Manjaro su mi najstabilniji. Calculate ima Layman kao sto Manjaro i Arch imaju AUR tako da sve sta mi padne na pamet ima da se nadje

Calculate je maltene "one man show" iako tip zna sta radi. Takve distroe izbegavam jer nikada ne znas kada ce glavnom baji da pukne film i odustane od svega. Rosin uefi live iso podrzava naravno i gpt i mbr instalaciju, ja najcesce radim mbr. Zapravo napravim jednu / particiju (root) i jednu swap particiju i gotovo. Bootloader kod Rose ne moze na njenu particiju u svakom slucaju.

Imas repozitoijume dodatne da cekiras, ne da se ceka... Instalirao sam KDE4 uefi pre par dana, sigurno podrzava gpt. ROSA daje podrsku od dve godine + dve godine za sigurnosne zakrpe. Distro je iz 2017 godine pa racunaj da si do 2021 miran, r11 (koja ce takodje imati KDE4) izlazi sledece godine, takodje 4 godine podrske.

Da bi skidanje ubrzao koristi neki download manager. Ja sam sa nekih bednih 500 KB/s uz pomoc free download managera (i to stare verzije) dosao na 9 MB/s...
Малопре сам одрадио КДЕ4 и сасвим је ОК, нарочито ако стварно буде још три године а са r11 још 4. Имаћу алтернативу кад решим да коначно одустанем од плазме а Кубунту 14.04 престане да ради. ;)

Наравно да користим download manager, један од разлога зашто хоћу waterfox је што све и даље ради док ове екстензије на firefoxu немају везе са животом. Можда се нешто и појавило али када су прешли на некст генерацију, све је пропало. И са менаџером је вукао једва 10Mbps али је некако стигло. Навикнеш се на велике брзине ...

Е да, инсталирао без проблема ову uefi верзију, прошао бар две апдејт туре, укључио све и нашао нешто али рецимо waterfox нисам. Остаће неко време да пробам да решим те ситнице па ако прође, иде на партицију са мањим бројем ;) јер су ове са већим за тестирање. Сада је на sda13 па нека заслужи мањи број.
CentOS ће да дође на канал али је он добио велики минус зато што не иде на велики хард.
iskljuco sve u Biosu sto ze zove efi-uefi i dan danas imam sve linuxe bez Uefi.

Sto se tice pravljena boot USB ima gnome program disc ili u win rufus u kojem moze da se
bira sta ces i kako ces da napravis boot USB
Ako ikako uspem da skrpim i promenim diskove i graficku onda cu da stavljam nesto sto je stabilno, zasad Calculate-KDE linux i Manjaro su mi najstabilniji. Calculate ima Layman kao sto Manjaro i Arch imaju AUR tako da sve sta mi padne na pamet ima da se nadje
Нисам ни ја хтео да идем на uefi али сам морао када сам пазарио последњи хард. Он мора да буде GPT и ту иду само EFI инсталације. Ако .iso нема опцију, џабе ти програм. CentOS LiveKDE као и први RosaKDE нису имали ту могућност, Rosa са uefi у имену има.

Сад си ме заинтересовао за тај Layman па је време за калкулатора. ;)
Rosin uefi live iso podrzava naravno i gpt i mbr instalaciju, ja najcesce radim mbr. Zapravo napravim jednu / particiju (root) i jednu swap particiju i gotovo. Bootloader kod Rose ne moze na njenu particiju u svakom slucaju.
Нема ту шта хоћеш, ајде на GPT хард инсталирај ne-uefi оперативни систем. ;) Ја имам гомилу партиција, од тога једна efi, једна swap и више партиција за разне линухе. Пенџере да не помињем да се не направи збрка. ;)

Арчи је на оштрици, све иде чим се појави и углавном ради. Некад се појави проблем што не прође апдејт али реше за пар дана. Манџаро је то исто али са инсталером и са опцијама да касне много, мало или нимало. И даље ми је Арчи најближи мада ни Манџаро па и његова копија NetRunner нису далеко од избора тј они су ми друга резерва.

To za par dana je mozda vazilo nekad, ako se to desi znas da je opasno prso systemd, nema kakva druga svinjarija da se dogodi. Kada prsne apdejt obicno je sudo rm neki fajl i pokreni apdejt ponovo. A to zakrpe za dan najvise, ne traje dugo. Kako bilo, nije se skoro desilo, vec mesecima sve radi ko podmazano kod mene.

Manjaro je eksperiment na temu kako pokvariti Arch linux. Kapiram ja da ljudi vole sve na gotovo ali to je nakrivo nasadjen distro, jako popularan ali i dalje je nakrivo nasadjen. Njima osnova sistema je parcijalni apdejt, samo traze nevolju. Zato im toliko treba za apdejt, sebi prave dodatni posao. Pritom to sto trpaju u imidze cesto bude masan bloat koji posle moras da brises. Ne hvala, vise volim da gradim od nule nego da cistim tudje djubre.

Za Mint sam vec pisao i zaista me mrzi da se ponavljam. Ljudi osuli drvlje i kamenje po onom Spancu sto radi elementaryOS, a Klem i ekipa strpali yahoo u Firefox koji je muka izmeniti i staviti Google, pritom je taj yahoo search obican adware. Izem ti takav distro i ekipu koja se na takav nacin finansira. Okej, hoces da zaradis od reklama ali ostavi ljudima opciju. Ostavljam i ja affiliate linkove ali ih ne poturam na kvarno nego ako neko hoce eto mu, ako nece ne mora ima i druga opcija.

Plasma je generalno solidan proizvod, samo ne valja najbitniji deo slagalice tj. kwin. Jako nestabilan i sve probleme koje imate sa panelom, widgetima i ostalim pokretnim delovima, to puca kwin u nekom kurslusu s drajverima. A dev tim ko dev tim, ma ne valja ti drajver, ne valja ti graficka, ne valja ti komp, kod mene sve radi... a to se ne desava kod drugih nego samo kod njih i onih klovnova sto rade Gnome 3. Ne valja ni Marco (xfce4 kompozer) ali je barem stabilan iako osnovnu stvar ne radi kako treba, ne sprecava screen tearing.

Poslednja izmena:
Calculate je maltene "one man show" iako tip zna sta radi. Takve distroe izbegavam jer nikada ne znas kada ce glavnom baji da pukne film i odustane od svega.

Ista prica kao void linux i xtreme ili solus sa ikeyem. Sjajni distroi, ljudi rade nadljudski posao ali jednog momenta samo magla, nema ih, niko ne zna gde su, ne odgovaraju vise ni na jedan vid komunikacije preko neta. Fino je to ali kada head honcho odluci da mu je bilo dosta neplacenog a napornog posla, ode distro u tri lepe. Za izbegavati, zaista.

Edit: Mada Rus je u pitanju, posebna sorta Rusa, ne ona pijana, razularena nego ona uporna i neverovatno pametna sorta. Onaj Vladimir sto razvija SpaceEngine mislim da to jos uvek radi a poceo je valjda pre 7 godina. Ima on neki patreon, crowdfunding sta vec ali opet raditi toliko dugo jedan program ponajvise iz ljubavi to samo Sloveni mogu.

Poslednja izmena:
To za par dana je mozda vazilo nekad, ako se to desi znas da je opasno prso systemd, nema kakva druga svinjarija da se dogodi. Kada prsne apdejt obicno je sudo rm neki fajl i pokreni apdejt ponovo. A to zakrpe za dan najvise, ne traje dugo. Kako bilo, nije se skoro desilo, vec mesecima sve radi ko podmazano kod mene.

Manjaro je eksperiment na temu kako pokvariti Arch linux.
Ne hvala, vise volim da gradim od nule nego da cistim tudje djubre.
Мислим да је код мене било у питању нешто мало застарело, нешто из qt4, имам неколико "сирочића" па је то имало проблем са зависностима али је решено после пар дана. Да ли један дан, два, свеједно. Вероватно небитно, вероватно бих могао мало да почистим али не смета.

Манџаро не мора да каска, ја ставим нестабилну верзију која иде три дана за Арчијем, од како сам видео да и она која касни не избегне проблеме, онда нека иде. Код њега ми се свиђа неколико додатих ситница, MSM са неколико корисних додатака и MHWD. Иначе не градим од нуле, користим Хелмутову скрипту и не мучим се, баш онако као права ленчуга.

Posto sam se i ja zainteresovao za CentOS 7 skinem LiveKDE ali...nema sanse da se podigne sistem. Te hash error, te ne butuje.. da li je neko uspeo da podigne CentOS 7 sa liveKDE diska? Napominjem da sam probao tri razlicita image fajla (download sa razl mesta, u sustini bi trebalo da je isti iso fajl).

Poslednja izmena:
Heh, to sam i ja mislio da nema veze pa skinuo sa prvog servera iz pretrage. Radio je, ali KDE verzija 4.10 a
Kod:
cat /etc/*elease
je vraćao Centos 7 Broken.:d

@enterthevoid,
systemd je opasno prso update pre neki dan kad je bio update, to su pustili plasmasi.
Meni je Manajro ok, nema nikakvih problema kao sa ostalim plasma distroima a vozim test verziju.
Calculate je izdrzao sa tim jednim covekom i par saradnika 11 godina, koristim binarne pakete tako da je gro skoro 99% fajlova iz gentoo riznice. taj covek opsluzuje vise okruzenja za raziku od plasmasa koji opsluzuju samo plasmu na osnovi Ubuntu 18.04.

Posto sam se i ja zainteresovao za CentOS 7 skinem LiveKDE ali...nema sanse da se podigne sistem. Te hash error, te ne butuje.. da li je neko uspeo da podigne CentOS 7 sa liveKDE diska?
Писао сам да сам успео да подигнем лајв али да је мало побркао партиције и није видео баш ону на коју сам хтео да га сместим. После сам стартовао и фул верзију али ни она није хтела, каже да мора да буде у прва 2Т харда, што значи да прилично каскају за технологијом. Остали са КДЕ4 немају проблем са величином харда.
Можда га пробам на MBR диску али га већ гледам на други начин.

Pa CentOS je poznat po antici u repozitorijumima i vrlo konzervativnim setovanjima. Jeste, radi stabilno ali repoi su puni softvera starijeg nego kod Debian stable grane koja je takodje puna programa iz doba Jure.

Poslednja izmena:
I sad sta je zakljucak za Centos? Jel moze ili ne moze da se instalira i da li je uopste upotrebjiv za rad. Pitam sve ovo i nije mi vise uopste jasno dal moze da se instalira, koja verzija se instalira i odakle jer ocito da ima problema oko skidanja sa odredjenih servera. Na kraju da li je upotrebljiv za normalan rad ili je sve toliko staro i neazurno da i ne radi.

Hvala, ali sta si tacno skinuo? LiveKDE iso?

Da, Ako bi da probaš neku drugu veržiju, valjda su i one u redu ali ipak pored hasha samog ISOa kad ga pokreneš proveri cat /etc/*elease. Ako je output...

Kod:
CentOS Linux release 7.5.1804 (Core) 
NAME="CentOS Linux"
VERSION="7 (Core)"
ID="centos"
ID_LIKE="rhel fedora"
VERSION_ID="7"
PRETTY_NAME="CentOS Linux 7 (Core)"
ANSI_COLOR="0;31"
CPE_NAME="cpe:/o:centos:centos:7"
HOME_URL="https://www.centos.org/"
BUG_REPORT_URL="https://bugs.centos.org/"