Šta je novo?

KDE Plasma 5

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720

http://www.kde.org/announcements/plasma5.0/

KDE 5 Framework se pojavio pre nekog vremena, a evo sada i prve (stabilne) verzije Plasma Workspaces 5 tj. KDE okruzenja verzija pet. Nije jos sve utegnuto, ima jos da se radi na sredjivanju nove teme, ikona, vracanju nekih funkcionalnosti iz cetvorke. Na jesen bi trebala stici podrska za Wayland (pre u vremenu i prostoru izgubljenog Gnoma). Tako to ide kada Svabo prione na posao ;)

Mnogi su vec presli na Qt tako da mozete ocekivati pojavu nekih aplikacija koje jos niste videli na vasim cistim KDE sistemima. Poradili su i na modularnoosti frejmvorka tako da sada vise ne morate skidati tonu medjuzavisnosti da bi instalirali neki paket.

Novi desktop mozete isprobati putem ProjectNeon (Ubuntu flavor) ili ako ste na Arch-u kucanjem sledecih komandi:

Kod:
sudo pacman -S plasma-next

Još uvek nije u repoima plasma-next. Moguće je instalirati plasma-desktop iz AURa međutim krši se sa KDE4 tako da nisam.

Није plasma-next, ту је plasma-desktop па сам пробао. После инсталације остаје и стари што је добро јер нови мора све да се подешава. Нисам нашао пар битних делова па сам вратио стари КДЕ док не испробам или се не појави. Конкретно, подешавања се разликују, нисам нашао аутомонтирање хардова, нема нетворк менаџера као виџета, још нека подешавања мало брљају па ће да остане за сада као алтернатива, пробаћу кад имам мало више времена.

Ne znam bas, meni je Gnome 3 Adwaita nesto najgadnije sto ima. Jos kada ukljucis task panel da bi dobio kakvu takvu upotrebljivost, stvari tek postaju komicne. Skinovi tu ne pomazu mnogo jer ne uticu na ekstenzije a ono sto oni nazivaju dokom je uzasno. Naravno, tu je Plank (Docky-ja sa Mono medjuzavisnostima se jezim) ali ako stavim Plank dole a ostavim gore panel dobijam bloated verziju Elementary Pantheon okruzenja (sto se moze postici sa bilo kojim drugim i laksim okruzenjem). Gnome 3 je jedan veliki fejl a oni umesto da to priznaju tonu jos dublje.

Razmisljam se da probam da prilagodim neki dok ili probam da napisem sopstveni, da imitira Unity launcher. Meni ubedljivo najvise odgovara nacin na koji Unity funkciose, ali mi se dopadaju opcije koje poseduje KDE a pogotovo Kwin aplikacije kao sto je Dolphin na primer.

Plasma 5 još uvek nije ni u [kde-unstable]. Biće najavljena na arch-dev-public sigurno. Plasma 5 izgleda odlično - nemojte mešati Plasmu sa Qt temom (Oxygen) koju bi takođe trebalo doraditi u ovom pravcu. Verovatno sledi i to, zajedno sa pojednostavljenjem ikona - videćemo... A što se tiče Gnome-a 3, moram da priznam teška srca da mi se čini da su potpuno izgubljeni...

Video sam to prosle nedelje. Nije lose ali nije to ono sto meni treba. Nije poenta staviti dock/launcher sa leve strane, ima tu jos posla. Nacin na koji se rasporedjuju ikone (favorites), integracija odredjenih funkcionalnosti pojedinacnih aplikacija. Valjda ce Canonical prekinuti sa losom praksom koju su zapoceli sa Unity okruzenjem i omoguciti laksu instalaciju Unity 8 na druge sisteme. Trenutno to nije moguce zbog toga sto koriste patchovane pakete koji menjaju postojece i onemogucavaju lako odrzavanje. Mada takav je bio i Cinnamon pre v2, a sada mozes gde hoces da ga instaliras i ne pravi nikakav problem. Samo sto razvojem Cinnamona ne upravlja Shuttleworth...

Mnogo smo unazadjeni poslednjih godina (od pojave Gnome 3). Nekada je bilo podrazumevano da se open source software lako kompajlira na bilo kojoj distribuciji. Sada imamo par okruzenja koja nije moguce lako odrzavati kao sto su Unity i Pantheon. Ali bar je nikad lakse integrisati gtk aplikacije u KDE, ako nista drugo.

Video sam to prosle nedelje. Nije lose ali nije to ono sto meni treba. Nije poenta staviti dock/launcher sa leve strane, ima tu jos posla. Nacin na koji se rasporedjuju ikone (favorites), integracija odredjenih funkcionalnosti pojedinacnih aplikacija. Valjda ce Canonical prekinuti sa losom praksom koju su zapoceli sa Unity okruzenjem i omoguciti laksu instalaciju Unity 8 na druge sisteme. Trenutno to nije moguce zbog toga sto koriste patchovane pakete koji menjaju postojece i onemogucavaju lako odrzavanje. Mada takav je bio i Cinnamon pre v2, a sada mozes gde hoces da ga instaliras i ne pravi nikakav problem. Samo sto razvojem Cinnamona ne upravlja Shuttleworth...

Mnogo smo unazadjeni poslednjih godina (od pojave Gnome 3). Nekada je bilo podrazumevano da se open source software lako kompajlira na bilo kojoj distribuciji. Sada imamo par okruzenja koja nije moguce lako odrzavati kao sto su Unity i Pantheon. Ali bar je nikad lakse integrisati gtk aplikacije u KDE, ako nista drugo.

Кад би направили неку тебу да изгледа као Ambiance, то је подразумевана на Убунту, можда бих и прешао, или бих се барем играо. Овако кад видим шљаштеће ивице и бију прозора, повраћа ми се.

Ne znam bas, meni je Gnome 3 Adwaita nesto najgadnije sto ima. Jos kada ukljucis task panel da bi dobio kakvu takvu upotrebljivost, stvari tek postaju komicne. Skinovi tu ne pomazu mnogo jer ne uticu na ekstenzije a ono sto oni nazivaju dokom je uzasno. Naravno, tu je Plank (Docky-ja sa Mono medjuzavisnostima se jezim) ali ako stavim Plank dole a ostavim gore panel dobijam bloated verziju Elementary Pantheon okruzenja (sto se moze postici sa bilo kojim drugim i laksim okruzenjem). Gnome 3 je jedan veliki fejl a oni umesto da to priznaju tonu jos dublje.

Razmisljam se da probam da prilagodim neki dok ili probam da napisem sopstveni, da imitira Unity launcher. Meni ubedljivo najvise odgovara nacin na koji Unity funkciose, ali mi se dopadaju opcije koje poseduje KDE a pogotovo Kwin aplikacije kao sto je Dolphin na primer.

Па то је у плану, тј. почели су да се одвајају од Гнома, тј. форкују њихове пакете, печују их и дају им другачије називе да не би долазило до судара при инсталацији Гном Шкољке.

Sljastece ivice su zaostavstina podrazumevane Kwin teme iz KDE4, poznate kao Oxygen. Nova tema se zove Breeze i totalno je minimalisticka ali nije zavrsena, tako da se mesaju Oxygen ikonice i Breeze ikonice. Mada mozes da iskljucis glow i u KDE4. Preporuka za Evolvere (sa jacim bojama) ikonice za KDE4. Po profesionalnosti je na nivou Numix ikonica za Gnome (koje ce postati jos bolje u narednoj iteraciji). Nazalost, osim prastarih Faenza/Faence ikonica nema nista kvalitetno sto nije minimalisticki. A Faenza se po mom misljenju ne uklapa dobro sa modernim okruzenjima.

Meni se Ambiance (Radiance pogotovo) ne dopada. Koristim Numix, modifikovanu verziju sa tamno sivom bojom prozora i svetlosivoj pozadinom prozora (kvazi dark varijanta). Jedino sto kod Numix ne valja jesu dugmici za gasenje, uvecavanje i spustanje prozora. Ali cu i to da modujem pa da postavim na deviantart.

Ima jedna stvar kod Unitija, ne znam da li je do nacina na koji Nux renderuje sliku ali izgleda nekako zamuceno u odnosu na sva ostala okruzenja. Na primer, Pantheon izgleda kao Windows/OSX tj. ostro, jasno i pregledno. To bi valjalo da poprave u Unity 8. Pre nego sto neko da sugestiju da je do fontova, nije do fontova. Infinality fontovi poboljsavaju stanje ali je cela slika zahvacena tim "fenomenom".

Па то је у плану, тј. почели су да се одвајају од Гнома, тј. форкују њихове пакете, печују их и дају им другачије називе да не би долазило до судара при инсталацији Гном Шкољке.

Samo sto do sudara ipak dolazi sto mozes videti ako probas da stavis Gnome 3.12 na Ubuntu 14.04 LTS. Instalacija novih gnome paketa ce pokvariti Unity.

Poslednja izmena:
Vrh Dno