Šta je novo?

katastrofalno iritirajuci problem u XP-u!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Voja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
V

Voja

Guest
problem je sledeci: prilikom rezanja diskova (bilo iz WinOnCD-a 6, Neroa 6 Ultra ili ECDC-a 6, znaci nevezano za program koji koristim) u jednom trenutku mi se pojavi plavi ekran smrti sa porukom:

A problem has been detected and Windows had been shut down to prevent damage to your computer.

PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA

Technical information

*** STOP: 0x00000050 (0xBF7F001C, 0x00000001, 0x80510080, 0x00000002)

beggining dump of physical memory....

Naravno, CD je upropascen, sledi restart i kad se vratim u Win on mi kaze da se oporavio od "serious error"-a i izbaci mi neke kodove koje ne umem da desifrujem (vidi sliku)

Osim ovog citiranog teksta gore, u toj BSOD (Black Screen of Death alias plavi ekran) poruci pise da je mozda problem do drajvera za neku sveze dodatu komponentu. Obzirom da je sve pocelo da mi se desava neposredno posto sam stavio Creative Live! zvucnu u racunar, malo sumnjam na to, iako ne vidim vezu izmedju rezanja diskova i problema sa zvucnom. Drajveri za Live! su oni sto idu uz WinXP - neka verzija WDM drajvera.

Trazio sam svuda po netu informacije o ovome, na micro$oftovom sajtu ima gomila objasnjenih STOP 0x00000050 varijanti, medjutim, nijedna nije vezana za problem koji se inicira prilikom rezanja CD-ova. Da li neko moze da mi pomogne u vezi sa ovim pre nego sto probam da kontaktiram njihov support posto sam ne mogu da provalim sta ustvari pravi problem - def. nesto na adresi 0xBF7F001C jer to pokazuje prvi broj u samoj poruci o greski, ali ja pojma nemam sta to ustvari znaci, tj. koji podatak se nalazi u tom trenutku na toj memorijskoj adresi. Da nije mozda problem do samog medija? Pukla su mi cetiri diska za redom, u razlicitim fazama rezanja, neki na samom pocetku, neki na sredini, neki na samom kraju. Sve su to NoNameovi kupljeni kod jednog coveka.

Probao sam sa deinstalacijom i ponovnom instalacijom drajvera za rezac i svih ovih programa za rezanje i - nista ne pomaze. To sam uradio jer sam tripovao da mi je mozda prilikom prethodne deinstalacije ECDC-a 6 (koji sam bio instalirao i deinstalirao jer mi se nije svideo) on sa sobom povukao neke shared fajlove koje nije trebao jer mi Norton Win Doctor (i dalje) javlja kako postoji Shared DLL problem u registry-ju - postoji key koji pokazuje na missing fajl C:\Windows\system32\drivers\cdr4_2k.sys - koji ovim ponovnim instaliranjem drajvera nisam uspeo da vratim.

Hvala svima!

Koja ti je tacno konfiguracija? Ako imas Via chipset na ploci postoje neki patchevi za kombinaciju Via+Live (koja ume itekako da pravi probleme).

da, u pitanju je VIA KT 133a ploca - Chaintech 7AJA2. Na kakve patcheve mislis? Imao sam ja problem sa krckanjem zvuka (sto je u vezi sa via-creative problemom) i to je resio via latency patch koji mi je digo temperaturu procesora za citavih 10 stepeni, ali da ne ulazim u tu temu, stvarno bih voleo da mi neko objasni u cemu je problem sa mojim racunarom dok reze diskove. evo da dodam i tekst iz error log-a:

30. avgust 2003 System Error Error code 10000050, parameter1 bf7f001c, parameter2 00000001, parameter3 80510080, parameter4 00000002.

Live pravi velike probleme, a s obzirom da se to bash desilo kad si "ubo" Live na plochu, nema dileme...poshto ja nemam Live, nadam se da ce ti neko sa kombinacijom Liva+Via dati neki link za patch ili shta vec je potrebno...

pa za pocetak disable-uj live (ili ga jos boje izvadi iz ploce) pa probaj

Ja imam Via KT133A+SB Live i ispravno mi rade samo prvi Live drajveri za XP koji su se pojavili (kao i oni koji dolaze uz Win) dok mi svi noviji restartuju kompjuter (bez BSOD-a) cim probam da pustim nesto kroz zadnje zvucnike. Znaci, probaj nekoliko verzija SB drajvera.
Poseti http://www.sudhian.com/showfaqs.cfm?fid=2 , tu imas odlican FAQ za ovakve probleme za Via KT133A chipsetom (odnosi se na Abit KT7A ali je 90% stvari sigurno isto kao kod tebe).
Cackaj po BIOS-u - probaj da promenis sve sto mozes u Advanced Chipset Setup pa vidi da li i dalje pravi probleme...
I naravno, pretrazi Google groups.

Prvo pokušaj da izoluješ šta je uzrok tvog problema (po svemu sudeći je Live). Koristi RW jer kad izleti BSOD nećeš izgubiti prazan disk.

Drugo updateuj BIOS na najnoviju verziju jer će on verovatno rešiti sve tvoje probleme ako je Live u pitanju i vrlo verovatno nećeš morati da koristiš Latncy patch koji sam po sebi pravi probleme.

Treće probaj da pravilno rasporediš IRQ-ove (pogledaj u FAQ post o pravilnoj raspodeli IRQ-ova) kako bi dobio stabilan system.

Ukoliko nisi instalirao nikakve drajvere za SB, skini najnovije sa njihovog sajta. Drajveri koji ti trebaju su oko 25 MB. Ako ih vec imas a pre toga si instalirao neke druge, probaj da prvo deinstaliras sve drajvere i da obrises sto vise fajlova koji su ostali i onda da instaliras drajvere od 25 MB. Ukoliko nece da se instaliraju ili ne rade dobro imas program za diagnostiku koji se instalira sa drajverima. Poteraj ga i utvrdi problem. Ovo je pomoglo mom drugu.

Ukoliko vec nisi, OBAVEZNO iskljuci integrisanu audio karticu iz BIOSA. Takodje iskljuci i onboard game port.

Takodje skini najnovije VIA 4-in-1 drajvere.

Probaj da karticu ubodes u neku drugi slot. Imas i neke peceve koji su jos uvek u beta fazi. Ukoliko nisi njih instalirao, probaj. Ukoliko jesi, mozda oni prave probleme.

Takodje probaj da malo smanjis jacinu zvuka u windowsu. Nime ovo je pomoglo nekima kod krckanja a i stabilnosti.

Pokusaj da malo smanjis akceleraciju u DXDiag programu. Idi na START>Run.. kicaj DXDiag idi na sound1 ili na onaj na kom je tvoja kartica i malo smanji slajder.

puf, pant....

Ako ti ovo ne pomogne onda slobodno kontaktiraj support.

Jos jedna stvar, ako su i mogucnosti, iskljuci integrisanu audio karticu i reinstaliraj windows XP od pocetka sve zajedno sa formatiranjem disk. Onda odmah instaliraj drajvere za graficku, muzicku i instaliraj program za razanje (nero). Probaj odma da rezes disk. Ako tada radi a posle instalacije ostalog softvera nece, oda je problem u onome sto instaliras.

Takodje gomila rezidentnih programcica hoce da poremeti rezanje. Mozda imas neki koji ne moze da se svari pa ti smeta.

Nemam pojma gde sam procitao, ali navodno kada imas NTFS particiju krckanje je MNOGO manje a stabilnost veca. Par ljudi je na taj post odgovojilo potvrdno ali se vecina smejala. Ja ne vidim kako moze fajl sistem da utice na to, ali ti pricam sta bi sve mogao da probas i sta sam procitao po netu.

pozdrav i srecno

u medjuvremenu sam formatirao hard, iskljucio integrisan zvuk i u biosu i na ploci preko dzampera (iskljucio sam i game port i ostalo sto ne koristim) i ponovo digao "cist" XP. Nisam instalirao ama bas nista, ni via hyperion 4in1 drajvere ni PCI latency patch koji mi i nije nesto pomogao (krckanje zvuka je prouzrokovao CPUIdle sa svojim paljenjem/gasenjem procesora a sad ih nisam instalirao jer sam na prethodnom winu imao i jedan i drugi i SP1 i sve moguce update-ove za win i isto s.r.a.nj.e mi se desavalo) niti ijedan program - samo sam stavio Nortona i to je to. I cika Norton kaze da mi fali pomenuti Cdr4_2k.sys fajl, znaci na cistu instalaciju Windows-a bez ikakvih budzenja on meni prijavljuje gresku sa tim fajlom (vidi sliku). E saj, ja pojma nemam niti zasto meni taj fajl fali, niti zasta on sluzi, niti kako da ga vratim, ali sumnjam na to da mi, koliko god to bilo sumanuto (jer kakve veze zvucna ima sa cd rezacem osim sto ih ploca na neki nacin spaja) live! def. pravi probleme. mogu ja lako da izvadim karticu i da opet formatiram hard i instaliram OS jer ne znam kako drugacije da vratim ovaj fajl (a verovatno mi zbog njega pucaju diskovi, vidim da je to neki sistemski fajl probably vezan za CDR(W)), ali bih da iskoristim ovaj sveze instaliran XP da barem podesim sta sve vec treba - raspored kartica na ploci, eventualno neki patch (mada pojma nemam koji, treba mi neki koji ce da sacuva sistemske fajlove za CDR od Live!-a ubice :x) ili drajvere za via chipset (cisto sumnjam da ce mi hyperion pomoci, as i said, imao sam ga na prethodnom XP-u i isto mi se desavalo) - da izeksperimentisem ako uopste ima leka za moj ubogi via kt 133a i da jednom formatiram hard, na kraju, kad sve to zavrsim i kad budem siguran da je problem resen... ako bude resen 🙁

P.S. cak sam i bios flashovao na najnoviji, ali ne vredi 🙁

Live! nije pravio probleme sa svim VIA cipsetovima, nego u najvecem broju slucajeva sa 686B southbridgeom. Posto na njemu ne stoji nikakav kuler, mozes i sam da vidis oznaku.

silverglider je napisao(la):
Live! nije pravio probleme sa svim VIA cipsetovima, nego u najvecem broju slucajeva sa 686B southbridgeom. Posto na njemu ne stoji nikakav kuler, mozes i sam da vidis oznaku.
jel to znaci da za moj problem ne postoji nijedno drugo resenje u vidu nekakvog patcha osim promene same maticne ploce?

a mozda ti i norton pravi probleme

Nazad
Vrh Dno