Ovako. Ja nikada nisam zamerao što je tehnička izvedba ista. Ja sam pobornik stava da su tehnički detalji sekundarna ili čak tercijarna stvar ako su priča i atmosfera na nivou. Novi elementi zaista su oberučke prihvaćeni, ali ne svi.
Početak igre je potpuno loš (sam početak, hram i to. veruj mi kada 12. 13. put počinješ, to je užasno smaranje, 30. put je već nepodnošljivo, a 35. ne želiš ni da igraš zbog njega), kraj je potpuno i skroz užasan, grozan i jadan.
Tako niska i bedna refernca na realan svet u jednoj igri je nedopustiva. U Falloutu je to zločin za bičevanje (mislim na USA, predsednika i njegovu sekretaricu sa flekavom suknjom i štitnicima za kolena. Mislim, seća li se iko četiri godine kasnije na šta je to uopšte referenca?), neverovatno odsustvo sluha za pravljenje trajnih igara. Objašnjavanje keca? Alo: "Vault 13 je bio zanimljivi eksperiment.." Bedni izgovor netalentovanih ljudi.
Dalje, strašno mi smeta što je priča potpuni derivat keca: unlikely hero izlazi iz male zatvorene zajednice kojoj preti opasnost da bi pronašao tehničku stvar koja može da spase zajednicu i usput saznaje da postoji mnogo veća opasnost i to po čitav svet. I na kraju autentični hepi end.
To se tako ne radi. Ne znam koliko pratiš pop-kulturu (film/književnost/muzika/TV), ali kec je bio autentično i višeslojno remek-delo. Sve je tamo uradjeno kako treba. Svaki žanr koji je dodirnut, ispoštovan je do kraja sa svojim zakonitostimai kretanjima. Bio je to rad poznavalaca i zaljubljenika.
Dvojka je sprdačina, skoro sve tamošnje reference su tipa parodije ili potpunog besmisla (kada ti se Renesko zahvaljuje za cvikere ti mu kažeš "Some day, and that day may never come..."- iz čista mira! U Vault Cityju, kada ti Philis kaže da te ne razume, ti odgovaraš (parafraza) "Ah, mislio sam da je ovo UK verzija Fallouta i da je zato tako". Okej je samosvest u postmodernom umetničkom delu, ali ne vulgarna).
Dalje, igra je potpuno veštački i primitivno otežana i siromašnija i zbrzana. Zvuči li ti logično da kec ima više 3D dijaloga od dvojke?
Fali originalnosti i šmeka, a sve to zbog odsustva Caina, Boyarskog i Jasona. Oni su svoj šmek odneli u Arcanum i nama dali novih 15.000 sati igranja i uživanja.
Ma, mislim mogu do sutra ovako.
Poenta je sledeća: Fallout2 je odlična i vrhunska igra, ali je u mnogim stvarima veliki pad u odnosu na kec. I kao takva je daleko iznad proseka, ali to je za taj svet skoro pa nedovoljno.
I samo da znaš i keca i dvojku sam igrao nebrojeno puta i nikada nisam upoznao većeg zaljubljenika u te igre od sebe.
PoZ! ( ko je preživeo)